Idei de picturi simple in acuarela

Idei de picturi simple in acuarela
Share

Primii pași în pictura în acuarelă sunt esențiali – în acest moment îți pui bazele tehnicii pe care o vei dezvolta ulterior și ajută dacă testezi cât mai multe stiluri și tipuri de acuarele, pentru a-ți forma preferințe și pentru a identifica ce te atrage cel mai mult în pictura în acuarelă. Iată câteva idei de picturi simple în acuarelă, pe care le poți folosi pentru a exersa tehnica și pentru a aprofunda teoria culorilor. În plus, din acest articol vei afla și care sunt tipurile de acuarele Pebeo pe care ți le recomandăm dar și ce trebuie să conțină un set complet de pictură în acuarelă. Dacă ești la început, îți poți lua acuarele și pensule profesionale însă poți începe și cu acuarele de studiu.

Picturi simple in acuarela – idei pentru incepatori

În primul rând, atunci când ți-ai achiziționat setul de acuarele, e indicat să îți faci un mostrar, pe o bucată de hârtie pe care să o păstrezi. Aceasta va fi utilă în momentul în care planifici o nouă pictură, fiindcă având culorile la îndemână, îți vei alege paleta de culori cu o mai mare ușurință.

pictura incepatori acuarela

Poți testa acuarelele și în combinații – o acuarelă la calitate profesională se va combina foarte bine în nuanțe intense. Acest lucru este datorat pigmenților organici din rețeta acuarelelor dar și datorită faptului că în general fiecare culoare de acuarelă profesionale conține unul, maxim doi pigmenți. Acesta este chiar unul din avantajele majore ale culorilor din game profesionale (nu de studiu) și anume puritatea culorilor, care va permite deci posibilitatea de a crea foarte multe combinații și amestecuri pentru a obține nuanțele pe care ți le dorești.

Elemente botanice – frunze in acuarela

pictura in acuarela pentru incepatori

Un exercițiu foarte rapid și relaxant pentru picturi simple în acuarelă este reprezentat de pictura elementelor botanice, cum ar fi diferite tipuri de frunze. Ai nevoie de o pensulă cu vârf subțire și te poți inspira din forma plantelor pentru a picta cât mai multe tipuri de frunze în acuarelă. După ce ai obținut forme care îți plac și consideri că ai acumulat experiență, poți trece la studiul pe umbră și lumină – observând cu atenție o ramură, poți încerca să aplici un verde mai închis pe acele regiuni unde frunza este mai întunecată și verde diluat cu mai multă apă pe zonele în care frunza este expusă direct luminii.

Bineînțeles, pe măsură ce ești mulțumit de rezultatele acestor picturi simple în acuarelă, le poți înrăma pentru a-ți crea un perete accent, ca parte dintr-un design minimalist, sau le poți oferi celor dragi drept cadou.

Flori in acuarela

flori in acuarela

A picta flori în acuarelă este poate cea mai plăcută modalitate de a face primii pași cu această tehnică. Poți folosi tehnica ud pe ud – aplici apă curată cu ajutorul unei pensule curate, pe petalele schițate în prealabil și apoi aplici o picătură de culoare. Pigmentul va difuza pe hârtia umezită și vei obține acel efect de acuarelă atât de apreciat.

O altă tehnică simplă prin care poți picta flori în acuarelă este să schițezi, să adaugi straturile de culoare și apoi să dai un contur cu un liner cu cerneală rezistentă la apă.

Fluture in acuarela

fluture din acuarele

Un fluture în acuarelă este o altă idee de pictură simplă în acuarelă, la care te poți juca destul de mult cu nuanțele pe care le ai pe paletă. Dacă folosești mai multă culoare, poți utiliza chiar un pai cu care să sufli picătura de acuarelă pe hârtie, pentru a obține un efect ca în imagine.

Important este să lucrezi, pentru început, cu o schiță în creion, pentru a te asigura că respecți proporțiile subiectului tău.

Cer instelat in acuarela

Pentru a obține o pictură simplă în acuarelă cu un cer înstelat, e bine să umezești toată hârtia pe care vei picta, cu o pensulă mai mare, încărcată de apă curată. Apoi, aplică în câteva regiuni culorile pe care le preferi pentru fundal – lila, diferite nuanțe de albastru sau mov. Lasă la uscat și la final, aplică prin stropire o cerneală acrilică albă. Aceasta este mult mai opacă și picăturile care rămân pe suprafața lucrării vor fi mult mai vizibile.

picturi simple in acuarela

În cazul unei picturi simple cu munți, poți proceda în același fel – pornește de la o schiță în creion și asigură-te că pe munții din prim plan aplici culoare mai închisă, iar pe cei din depărtare, aceeași culoare însă mai deschisă, diluată cu apă.

Dacă vrei să realizezi semne de carte în acuarelă, după ce culoare s-a uscat, aplică 2-3 straturi de vernis spray pentru acuarelă, pentru a crește rezistența în timp a semnului de carte.

Animale în acuarelă

Pe măsură ce capeți experiență la pictură și ești din ce în ce mai confortabil la lucru, poți încerca să pictezi și animale în acuarelă.

picturi simple in acuarele

Exersează cât de mult poți schițele, după imagini referință și poți trece și la a picta texturi – firele de păr de pe blana unui animal sau penele unei păsări vor fi exerciții excelente pentru a-ți dezvolta deprinderea la pictat.

Acuarele tip pastila sau seturi acuarele?

Fiecare artist dezvoltă, în timp, preferințe asupra acuarelelor – fie că alegi acuarele tip pastilă, fie că mergi pe acuarele la tub, important e să îți fie cât mai simplu la lucru. Acuarelele pastilă sunt preferate atunci când lucrezi cu pensule subțiri și îți place să pictezi în detaliu, pe când o acuarelă la tub, amestecată cu apă pe paletă îți va asigura un confort sporit dacă pictezi pe hârtie mai mare și folosești pensule mari. O altă recomandare este ca atunci când îți cumperi trusa de pictură în acuarelă să ai grijă, pe lângă acuarele și pensule, să lucrezi pe o hârtie cât mai bună.

În gama de acuarele franțuzești, de la Pebeo, ai la dispoziție două game – acuarele de studiu, destinate începătorilor, pe care le poți achiziționa la set de 12, 18 sau 24 acuarele la tub și acuarele fine, la calitate profesională. Gama Aquarelle Fine este la aceeași calitate cu mărci faimoase de acuarelă, conține pigmenți minerali și gumă arabică (un liant natural, care oferă culorilor durabilitate și aderență bună pe hârtie) și conține culori cu o foarte bună rezistență la lumină.

seturi acuarele

Există seturi acuarele care conțin deja tot ce ai nevoie pentru a picta în acuarelă. De exemplu, în acest set acuarele din imagine găsești 12 acuarele tip pastilă, o pensulă, un aqua brush, 10 hârtii de acuarelă, 2 creioane și ascuțitoare plus radieră (pentru schiță) dar și un burete și un marker de mascare cu vârful de 0.7 mm.

Descoperă și articolul cu 8 tutoriale video pentru pictura în acuarelă!

Pensule pentru acuarele

Pentru acest tip de pictură se recomandă pensule acuarele foarte fine, care să permită o cât mai mare încărcare cu apă și culoare. Un set de pensule pentru acuarele care să îți ofere o experiență optimă la pictat ar trebui să fie din fir de păr natural, acesta având un comportament excelent la lucru – o astfel de pensulă va încărca o cantitate mai mare de apă și culoare și vei obține și o tușă fină, expresivă. Bineînțeles, există și pensule pentru acuarelă din fir sintetic, care imită destul de bine firul natural.

pensule acuarele

Citește și articolul despre alegerea pensulelor pentru pictura în acuarelă!

Bloc pictura

Un bloc pictură acuarelă trebuie să conțină o hârtie mai groasă, de minim 250 g/mp. Această grosime îți va permite să lucrezi cu multă apă fără ca hârtia să se onduleze prea mult. Dacă folosești un șevalet, poți lipi coala de hârtie pentru acuarelă cu banda de mascare pe o placă de desen.

bloc pictura

Cât despre compoziția hârtiei dintr-un bloc pictură, e bine să știi că fibrele naturale sunt și în acest caz preferate de artiștii profesioniști. Un bloc de bumbac 100% este considerat perfect, ca și comportament al fibrei însă există și alte blocuri din fibre naturale, cum ar fi bambus sau agave. Majoritatea blocurilor sunt din celuloză sau din diferite combinații de procente celuloză – bumbac. Poți începe cu un bloc pictură la un cost mai mic, dar e bine să testezi atunci când capeți o mai mare deprindere și un bloc pictură din bumbac pentru a observa diferența.

Mai multe despre hârtia pentru pictură, descoperă în acest articol.

Pahar pentru acuarele

În trusa de pictură în acuarelă e bine să ai la îndemână și un pahar pentru acuarele. Poți utiliza bineînțeles și un recipient de sticlă (acuarele borcanel pe care sigur îl ai deja în casă) însă iată un model special realizat – dacă îl verși, apa din el nu va curge atât de ușor.

pahar pentru acuarele

Este un pahar pentru acuarele recomandat celor mici însă dacă vrei să preîntâmpini accidentele, îți va fi de folos.

Paleta acuarela

O paleta acuarelă îți este de folos pentru amestecul apei cu pigment. După ce încarci pensula plină de culoare din acuarela tip pastilă, poți adăuga apă și poți crea diferite nuanțe – mai deschise sau mai închise, din aceeași culoare. 

paleta acuarela

În plus, o paletă pentru acuarelă, având despărțituri, te va ajuta să nu amesteci culorile între ele.

Fluid de mascare pentru acuarela

Fluidul de mascare este și el un accesoriu interesant, care și-ar putea găsi locul în trusa ta de pictură. Ai la dispoziție un marker cu fluid de mascare foarte ușor de folosit, de la Pebeo.

marker fluid mascare

Acest lichid de mascare se folosește astfel – aplici markerul pe acele regiuni pe care le dorești albe la finalul picturii. Aplici toate straturile de culoare, apoi lași la uscat. La final, printr-o frecare ușoară cu degetul, fluidul de mascare se va șterge de pe hârtie și vei rămâne cu regiuni în care hârtia este albă și deloc acoperită de acuarelă.

Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook Instagram si YouTube și în magazinele din București!

Surse foto: Pebeo.com, Unsplash.com, Pexels.com