Ghidul alegerii hartiei de pictura sau desen

Ghidul alegerii hartiei de pictura sau desen
Share

Hârtia pe care lucrezi, indiferent ce tehnică de pictură ai ales, are un rol crucial in aspectul final al lucrării tale. Materialul din care este făcută hârtia pentru pictură sau hârtia pentru desen, felul în care este tratată și tehnologiile folosite în fabricarea hârtiei sunt variabile importante. Fiecare tehnică are cerințele sale – pentru acuarelă ai nevoie de o hârtie mai groasă, care să rămână la forma inițială atunci când este udă, pentru ulei e nevoie de o grosime bună și o rezistență sporită, iar pentru pasteluri sau creion ai nevoie de o suprafață cât mai netedă. Iată care sunt principalele variabile la care trebuie să fii atent atunci când îți alegi hârtia pentru pictură:

Materialul

Hârtia pentru pictură poate fi fabricată din bumbac sau celuloză. Bumbacul este mai rezistent în timp, nu îngălbenește și are o rezistență bună la tratamente fizice cum ar fi ștersăturile, mascarea sau frecarea. Hârtia din fibră de bumbac poate fi folosită pentru tehnici uscate (pasteluri, cărbune sau creion) dar și pentru acuarele, tuș sau markere (în acest caz puterea de absorbție a hârtiei și grosimea vor fi factori importanți).

Greutate

O greutate de 300 g/mp la hârtia pentru pictură îți garantează că aceasta nu se încrețește o dată ce o umezești sau aplici culoare (acrilic sau acuarelă) pe ea. Dacă folosești pentru aceste tehnici de pictură o hârtie mai subțire, poți să o lipești cu bandă adezivă pe margini, pentru a evita deformarea acesteia în timpul lucrului. Exista mai multe tipuri de hartie pentru desen (tehnici uscate), care au de obicei o greutate de 60 – 90 pe când dacă vrei să lucrezi în acrilic sau acuarelă, este recomandat să alegi o hârtie mai grea, de 300 g/mp. Nu exista o regulă despre cum alegi hârtia pentru desen sau cum alegi hârtia pentru pictură ci totul depinde de preferințele fiecărui artist, la care vei ajunge prin teste asupra diferitelor texturi, greutăți și game disponibile. E indicat ca orice coală de hârtie sub 400 g să fie bine întinsă și lipită de șevalet sau de placa de lucru cu bandă de mascare. Astfel te asiguri că hârtia nu se va ondula în timp ce este umezită.

Granulație – rough, cold pressed sau hot pressed

Aceste trei categorii de hârtie reflectă textura acesteia iar decizia îți aparține și trebuie luată în funcție de aspectul final pe care îl dorești în lucrare. O hârtie texturată pentru pictură îți va sublinia anumite efecte sau tușe, pe când hârtia netedă te va susține să pictezi cu 0 mai mare precizie și detaliu. Textura rough poate să adauge mai multă expresivitate unei lucrări (se va observa aspectul granulat), cea cold pressed va oferi o textură între rough și hot pressed, iar hârtia hot pressed este cea mai netedă și lucrând pe ea vei putea explora treceri de culoare și detalii mai fine. Finisajul satinat îți oferă o suprafață fină pe care merge perfect să aplici linii subțiri și detalii, fine grain (cea mai folosită textură) este nici prea netedă, nici prea dură și e ușor de adaptat pentru majoritatea situațiilor. Hârtia Torchon are o suprafață mai aspră, care are tendința de a șterge detaliile și astfel necesită o tehnică foarte bună. Deși nu e potrivită pentru subiecte detaliate, merge excelent pentru a scoate în evidență culoarea și efecte de relief.

Hârtie pentru pasteluri – Mi Teintes

Mi Teintes este o hârtie ideală pentru pasteluri uscate sau pasteluri de ulei, este fabricată cu 50% bumbac, nu are acid și are o greutate de 160 g/mp. Hârtia este texturată pe o singură parte (textură tip fagure de miere) și își păstrează culoarea foarte bine în timp. Poate fi folosită și pentru desene în creion, cărbune, creioane colorate de acuarelă.

Hârtie pentru culori acrilice – Acrylic

Cu o greutate de 400 g/ mp, hârtia din gama pentru culori acrilice, de la Canson nu conține aditivi de albire sau acizi și are o longevitate foarte bună. Este ideală pentru lucrul cu vopsea acrilică diluată pentru a obține efecte speciale de acuarelă și este obținută prin presare la rece.Hârtie acuarelă


O variantă bună de hârtie acuarelă este cea din gama Heritage, o hârtie cu textura apropiată celei fabricate manual, ce permite tușe de culoare uniforme și reprezentarea culorilor cu o tonalitate vibrantă. Este fabricată 100% din bumbac pur, are un gramaj de 300 g/ mp, nu conține agenți optici de înălbire sau acizi și este tratată împotriva mucegaiului. Disponibilă în textură fină, satinată sau cu granulație mare.


O altă variantă de hârtie acuarelă este de la Magnani, de alb natural, produsă cu matriță cilindrică. Compoziția este din bumbac 100%, nu conține acid și înălbitori, este rezistentă la razele UV, detaliu care garantează durabilitatea acesteia în timp. Hârtia Italia este tratată la interior și exterior și e potrivită pentru tehnici precum acuarelă, guașe, cerneală și acrilice și are greutatea de 300 g/mp.


Hârtie mix media


O hârtie pentru tehnicile mix media, cu granulație medie, ce poate fi folosită pentru tehnici ude (acuarelă, acrilic sau gouache).Hârtie pentru desen – C a grain


Hârtia C a grain este ideală pentru desen datorită texturii sale – nu este nici prea netedă, nici proeminentă și permite efecte de relief și un rezultat delicat și echilibrat. Este fabricată din alfa celuloză, este albă în mod natural (fără aditivi de iuminare sau acid) iar suprafața hârtiei permite ștergerea repetată fără exfoliere.Hârtie de ulei – Figueras


O hârtie special concepută pentru pictura în ulei, cu o textură cu aspect similar cu pânza (nu este preparată cu strat de grund). Uleiul din culori nu se va intinde pe hârtie, aceasta având o rezistență sporită în timp. Vezi aici mai multe variante de hârtie de ulei.


O altă variantă de hârtie pentru ulei la o calitate foarte, foarte bună este hârtia de ulei Arches. Cu o greutate de 300 g/mp, 100% bumbac, presată la rece, cu un PH neutru și fără acid, acest tip de hârtie permite absorbția uniformă a apei, solvenților sau lianților, în timp ce pigmenții de culoare vor rămâne la suprafață. Toate cele patru laturi ale unei coli sunt nefinisate, astfel încât se păstrează aspectul tradițional al hârtiei Arches.


Hârtie pentru ilustrație  – Illustration


În cazul ilustrației, hârtia trebuie să îndeplinească două cerințe – să fie groasă și rigidă. Hârtia din gama Illustration este foarte rezistentă (de exemplu la ștergeri repetate) și datorită grosimii, este potrivită și pentru caricatură (creion, cerneală, cărbune, pastel sau markere).Alte variante interesante de hârtie pe care le poți avea în vedere pentru următorul tău proiect - Canson The Wall, hârtie dedicată artiștilo graffiti, designerilor și ilustratorilor. Combină caracteristicile unui perete (rezistența la markere pe bază de alcool și la aerosoli) și permite trasarea unor linii subțiri și precise cu orice tip de marker. Cerneala nu se vede pe cealaltă parte a hârtiei, datorită unui proces unic de fabricare. Vezi toate tipurile de hârtie de la Canson, în magazinul nostru online!

Hârtie pentru markere pe bază de alcool

Hârtia pentru markerele pe bază de alcool, cum sunt markerele Copic, trebuie să păstreze mult din pigment la suprafață, pentru ca artistul să poată obține gradienții de culoare pentru care markerele Copic sunt cunoscute în întreaga lume. Și în acest caz există mai multe variante, din care îți recomandăm un bloc cu spiră pentru schițe, de dimensiuni micuțe, chiar de la Copic, un bloc pentru markere de la Transotype cu hârtie de culoare albă, de 50 de file, tratate pe o parte pentru a nu permite culorilor pe bază de alcool să treacă pe următoarea coală. Și un bloc pentru markere de la Canson poate fi o variantă - hârtia semi-transparentă, ultra albă și foarte fină este rezistentă la apă și are o peliculă/ barieră specială care previne absorbția cernelii din marker în profunzimea fibrei de hârtie, împiedicând astfel culoarea să treacă pe partea cealaltă.

Cum să găsești hârtia de desen sau pictură care ți se potrivește?

În primul rând, observă efectele și tușele care îți plac cel mai mult. Încearcă hârtie de bumbac și hârtie de celuloză și observă comportamentul la lucru, testând mai multe tehnici (ud pe ud, ud pe uscat, uscat pe uscat, etc.) apoi vezi care producător de hârtie îți oferă cea mai bună variantă de hârtie pictură. La fel și hârtia pentru desen - și în acest caz există multe tipuri de texturi și culori, fiecare apreciate de artiști datorită beneficiilor pe care le oferă, la lucru. Nu uita că și în cazul hârtiei există game de studiu - dacă ești la început, ai putea prefera acest tip de gamă, fiind destinată studenților sau artiștilor amatori care sunt într-un proces de învățare - proces care de multe ori înseamnă folosirea unei cantități mai mari de hârtie sau culori. În funcție de felul în care lucrezi, te poți orienta către tipuri de hârtie pictură sau hârtie desen care să susțină anumite aplicații - dacă obișnuiești să ai o schiță înainte de a picta în acuarelă, e foarte bine să alegi o hârtie cu suprafața mai rezistentă la ștersături și tot așa, dacă folosești fluid de mascare ai nevoie de o suprafață care să nu fie deteriorată atunci când, după ce ai aplicat culoarea și ai lăsat-o la uscat, ștergi fluidul de mascare uscat de pe suprafața colii pe care pictezi.


Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook Instagram si YouTube dar și în magazinele din București!