Brushpen-ul este varianta modernă a unei pensule – adică un vârf subțire și cu diferite tipuri de flexibilitate, asociat unui marker cu cerneală îți oferă linia expresivă de care ai nevoie atunci când ești pasionat de lettering. Vârful unui brushpen poate fi sintetic, din fetru sau din fir de păr natural. Pentru un începător, este de dorit un vârf sintetic, fiindcă acesta nu necesită un control foarte mare, e un pic mai rigid și va fi mai ușor de manevrat. Și fermitatea vârfului este o variabilă pe care o pasionații de lettering o au în vedere atunci când aleg un brushpen.
Un vârf moale și flexibil îți permite o variație mai dramatică a liniei, dar pentru a putea obține acest tip de linie, e necesar destul de mult exercițiu în prealabil. Ca mărimi, de obicei există trei categorii de brushpen-uri – fine, de mărime medie și broad. Dacă un vârf broad este potrivit pentru linii groase sau lucrări mai mari, unul subțire va putea fi folosit cu succes pentru elemente decorative și detaliile dintr-o lucrare. Elasticitatea vârfului unui brushpen este și ea importantă fiindcă la lucru, e de preferat un vârf care să își revină la forma inițială după trasarea unei linii (în cazul vârfurilor de pensulă de nylon sau fibre sintetice). Toate aceste variabile depind însă de stilul pe care-l dorești într-o lucrare și este bine să îți alegi instrumentul sau instrumentele după ce testezi mai multe tipuri și analizezi cu atenție tipul de tușă, intensitatea pigmentului, tipul de culoare (pe bază de apă sau pe bază de alcool) dar și rezistența acesteia și compatibilitatea cu alte culori - în cazul lucrărilor mixed media.
Ce hârtie e potrivită pentru lettering?
Dacă folosești un marker cu vârf tip pensulă, hârtia potrivită va fi cea special realizată pentru marker, cum ar fi Canson Lettering Marker. Dacă preferi un tuș acuarelabil pe care să-l aplici cu o peniță sau chiar cu o pensulă de tip liner, poți încerca un bloc ca Lettering Mixed Media. În cazul în care folosești un marker acuarelabil sau chiar acuarele lichide, poți folosi chiar hârtie pentru acuarelă, cu o textură mai fină. Ca principiu, ai nevoie de o hârtie cât mai netedă, de o grosime suficient de mare pentru a absorbi bine tușul ales sau cerneala markerului. E bine să testezi mai multe tipuri de hârtie, pentru a-ți alege textura și grosimea potrivită proiectelor și preferințelor tale. Pentru mai multe variante, verifică și categoria de hârtie – sketchbook-uri și blocuri de desen de pe ProfiArt.ro
9 idei: brushpen pentru lettering
Pe lângă markerele Copic Ciao și Sketch, cu vârfuri de tip pensulă excelente ca și pigment, aplicare uniformă și extrem de multe nuanțe disponibile (144 de culori Copic Ciao și 358 pentru Copic Sketch), există trei alte variante de Copic care îți pot fi utile la lucrări de lettering.
Marker Copic Gasenfude Nylon Brush
Markerul Gasefunde Nylon Brush este un marker cu un vârf lung și flexibil, din nylon, de 9 mm lungime și 3.1 mm diametrul la bază. Are cerneală pe bază de apă și nu se reîncarcă. Cerneala pe bază de apă este compatibilă cu cea pe bază de alcool a markerelor Copic Ciao și Sketch, deci poate fi folosit pentru lucrări mixed media. Vârful este foarte fin și flexibil, deci este potrivit pentru un nivel mai avansat în lucrări de lettering, fiind potrivit pentru grafică, caligrafie și aplicații artistice tradiționale japoneze.
Multiliner Copic Classic - vârf de tip pensulă
În această gamă - multilinere Copic Classic există două multilinere cu vârf de tip pensulă – mărimea S și mărimea M. Un liner care nu este reîncărcabil și al cărui cerneală este compatibilă cu gama Ciao și Sketch și cu o rezistență foarte bună la lumina ultravioletă.
Multiliner Copic SP (reîncărcabil) - vârf de tip pensulă
Multilinerul SP este disponibil în 9 grosimi (0.03 – singurul multiliner din lume de această grosime) printre care și un multiliner cu vârful de tip pensulă cu care poți desena linii cu grosimi cuprinse între 0.2 mm și 5 mm, un vârf ușor mai flexibil decât cel al multilinerului Classic. Pentru acest tip de multiliner, există vârfuri și cartușe cu cerneală ce pot fi înlocuite.
Marker lettering Pitt Artist Brush
Ai la dispoziție markere individuale Pitt Artist, cu cerneală cu pH neutru, rezistentă la lumină, cu un vârf de tip pensulă care garantează flexibilitate foarte bună și nivel optim al fluxului de cerneală. Există și seturi Brush Artist Pitt, cu diferite selecții de culori și seturi de caligrafie Pitt Artist, care conțin markere tip pensulă, markere tip bullet și linere, astfel încât să ai la dispoziție toate instrumentele pentru o lucrare de lettering.
Marker acuarelabil Albrecht Durer
Nu este de ratat nici markerul acuarelabil Albrecht Durer, care are două vârfuri - brush și bullet și un pigment de înaltă calitate. Poți utiliza peste desen un waterbrush sau o pensulă umed pentru a adăuga efecte interesante.
Brushpen Pigma Sakura
Un liner Pigma cu vârf de pensulă (fetru), flexibil, cunoscut pentru cerneala pe bază de pigment. Vârful răspunde la presiune și schimbarea direcției și permite scrierea cu grosimi variate. Disponibil în 9 culori (blue, violet, red, orange, brown, black, sepia, rose și green) și are o cerneală permanentă după uscare, care nu se decolorează și nu se întinde.
Liner AquaDrop de la Schmincke
Proaspăt lansat de Schmincke, linerul Aqua Drop poate fi încărcat cu acuarele lichide Aqua Drop și are un vârf de tip pensulă ce poate fi utilizat pentru tehnici variate de scriere sau pictură. Fiind de o flexibilitate crescută, utilizarea sa necesită destul de mult control pe hârtie.
Carioci Ecoline Brushpen
Vârful acestei carioci Ecoline, cu vârf de tip pensulă, este potrivit pentru trasarea de linii cu grosimi variabile iar tușul este unul de bună calitate, acuarelabil.
Marker tip pensulă UNI POSCA
Vârful markerului Uni Posca Brush este din poliester iar vopseaua este pe bază de apă și poate fi utilizată pe orice tip de suprafață – textile, hârtie, plastic, ceramică, piele, metal, sticlă, etc. Vopseaua poate fi diluată cu apă și astfel vei obține un efect de acuarelă.
Lettering mixed – media
În afară de un brushpen bine ales, care să corespundă nivelului tău (începător sau avansat), dacă ai în plan lucrări mixed media, iată ce instrumente mai poți folosi pentru a realiza lucrări de lettering ieșite din comun.
Waterbrush
Poți alege un waterbrush cu vârf subțire pentru a lucra detaliile decorative din lucrarea ta de lettering. Acesta poate funcționa doar cu apă – în cazul în care folosești acuarele la godetă sau poate fi încărcat cu un tuș pe bază de apă, diluat sau nu, în funcție de preferințele tale.
Pensulă liner
Pe măsură ce avansezi în lettering și controlezi din ce în ce mai bine linia, poți trece la o pensulă din fir de păr natural, de tip liner. În general, acestea au vârful mai lung, din fir de păr Kolinsky sau de bou și te vor ajuta să creezi linii foarte expresive și delicate.
Markere cu vârf de tip daltă
Pentru scrierile caligrafice, poți testa (pe lângă diversele tipuri de penițe) și markerele caligrafice, care au un vârf special conceput pentru a te sprijini în realizarea literelor, conform cu cele mai des întâlnite tipuri de scrieri caligrafice. Pentru mai multe idei, poți consulta secțiunea de caligrafie de pe ProfiArt.ro.
Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube dar și în magazinele din București!