Artisti si Inktober: Alexandra Hochreiter

Artisti si Inktober: Alexandra Hochreiter
Share

Alexandra a fost întotdeauna atrasă de artă și una dintre cele mai vechi amintiri pe care le are este cu creionul în mână. A studiat arhitectura și în ultimii 15 ani a locuit în Lubliana, Malaga, Kosice, Shangai sau Berlin. Și-a redescoperit pasiunea pentru ilustrație și astăzi e bucuroasă mereu să lucreze în guașă, cerneală sau să preia proiecte de ilustrație digitală.
Astăzi, Alexandra locuiește în Viena și o poți cunoaște mai bine dacă îi vizitezi site-ul sau dacă îi dai un follow pe instagram. Citește interviul pentru a descoperi care e experiența Alexandrei cu Inktober și pentru a afla ce sfaturi are pentru artiștii care participă la challenge pentru prima oară.

Care a fost valoarea Inktober pentru tine, în sensul procesului personal de lucru?

Inktober pentru mine nu a fost un simplu challenge din mediul online care vine și pleacă, a declanșat schimbări aș spune eu majore atât felul în care gândesc o lucrare în forma ei incipienta înainte de a fi tradusă fizic, cât și în procesul tehnic de lucru obișnuit.

Lucrările Alexandrei pentru Inktober 2020

Am reușit sa termin Inktober 2 ani consecutivi la rând. Deși a necesitat o energie psihică și fizică enormă învestită într-un timp foarte scurt – un maraton practic de a realiza o lucrare *în cerneală* în fiecare zi a lunii octombrie – aș spune că răsplata a fost pe măsură, ba chiar mai mult decât mi-aș fi putut imagina că se poate. Pe lângă satisfacția uriașă de a vedea ilustrațiile luând naștere zi de zi in pofida obstacolelor cotidiene, mândria de a te aduna în fața foii de hârtie indiferent cât de obosit sau fără chef ești și reușita de a urma niște reguli stabilite (din exterior sau de tine însuți) cel mai important a fost faptul că Inktober mi-a oferit ocazia să pășesc într-o lume a materialelor care poate altfel ar mai fi stat mult și bine ascunsă.

Lucrările Alexandrei pentru Inktober 2021

Dacă în primul an m-am ghidat mai degrabă după recomandarea oficiala și anume tuș/cerneală (nu mai lucrasem absolut deloc în acest mediu înainte și a fost o adevărata delectare de a căuta metode și tehnici cât mai variate in aplicarea sa), în al doilea an mi-am dat drumul la experimentare fără hotare, iar acum luna octombrie a devenit luna în care îmi dau voie sa mă joc cu absolut orice îmi trece prin cap, încercând pe cat posibil sa introduc măcar un element în tuș, dar fără sa fac din acest lucru o regulă strictă.

Rip - ilustrație de Alexandra Hochreiter

Acum în loc sa alerg spre guașe și acuarele ca de obicei, mă gândesc de 2 ori înainte dacă poate subiectul actual nu ar merge mai bine exprimat intr-o tehnica mixta, un colaj, sau poate chiar ceva monocrom. Mi-am dat voie sa îmbrățișez necunoscutul cu tot entuziasmul de care sunt capabilă.

Ce ai lucrat în anii trecuți? Cum ți-ai ales subiectul?

Există multe variațiuni de Inktober care au apărut de-a lungul anilor pe diverse teme și materiale, eu de exemplu urmez lista oficială de cuvinte cheie. Daca ești abonat la newsletterul Inktober oficial, o poți primi cu circa o luna înainte pentru a te putea pregăti în avans.

Watch - Alexandra Hochreiter

Îmi place la nebunie sa am setat un singur cuvânt sub forma de ghidaj și să îmi las imaginația sa explodeze, să găsească înțelesuri care poate nu ar fi primele la care te gândești când auzi titlul prima oară. Este unul din motivele pentru care aceasta provocare m-a atras de la inceput, această explorare a conceptului pentru a vedea cât de departe îl pot duce. Observ însă ca cel mai mult îmi plac subiectele care ating sfera fantasticului și a sănătății mentale, a editorialului și fug categoric de interpretările 1:1.

Pick - Alexandra Hochreiter

Plus că este minunat sa vezi prin comparație cumau fost interpretate de alt creatori mii de lucrări din toata lumea pe aceeași temă.

Ce ți-a plăcut cel mai mult din ce ai lucrat pentru Inktober și de ce?

Cel mai mult mi-au plăcut lucrările neconvenționale, în care am experimentat cu elemente pe care nu credeam ca le-aș fi ales în mod normal. Asta după ce am stabilit eu cu mine însămi că a curs suficient de multă cerneală cât să mă declar satisfăcută și că sunt gata sa o îmbin și cu alte materiale.

E greu sa aleg din lucrările mele, știu exact cât m-am zbătut pentru fiecare și toate sunt parte din mine.

Raven - Alexandra Hochreiter

Colajul pentru Raven, firele textile de la Connect sau mica instalație kinetică pentru Loop sunt printre lucrările care mi se pare ca mi-au răsplătit efortul cel mai mult. Dar și Lemon Man (Pick) sau Rocket Heart (Dune+Rocket) realizate integral în tuș îmi gâdilă simțurile. Pentru cei interesați, toate lucrările pot fi vizionate pe contul de instagram @alexandra_hochreiter

Dune + Rocket - Alexandra Hochreiter

Ce tactici ai atunci când întri în blocaj creativ?

Recunosc ca mă aflu poate printre acei oameni din sfera rarefiată care nu au parte de blocaje creative. Poate pentru că la bază sunt arhitect de profesie și sunt obișnuită să lucrez și să găsesc concepte sub presiune, dar mai degrabă pentru că sunt atâtea lucruri în lume care zboară prin cosmos așteptând să fie agățate și așternute pe hârtie. Tot ce am nevoie este timp pentru a realiza măcar 1% din tot ce pot atinge doar cu mintea momentan.

Altfel să îți dai voie să respiri lucruri noi, să te înconjori de frumos care va inspira vrând nevrând ajuta nespus la realimentarea izvorului creativ, practic orice altceva in afara de a te forța sa creezi.

Moon - Alexandra Hochreiter

3 chestii pe care-ai fi vrut să le știi înainte de Inktober dar nu ți le-a zis nimeni (și-ar fi bune de recomandat către artiști la început de drum)

1. Daca ești perfecționist vei avea dificultăți în a ține pasul. Setează-ți propriile tale țeluri pe care vrei să le atingi în primul rând: vrei să perfecționezi o tehnică anume ? Vrei să vezi de ce ești în stare într-un timp limitat? Vrei sa faci o scufundare în adâncurile conceptelor? Nu vrei putea realiza o lucrare perfectă din toate punctele de vedere în 24-48 de ore, dar orice minut dedicat craftului va conta și va mai zidi o cărămidă la cunoștințele și experiența acumulată.

Fan - Alexandra Hochreiter

2. Reziliență, sacrificiu, determinare. Cele 3 lucruri care îți vor testa limitele la maxim, dar și dacă reușești să ieși biruitor din aceasta ecuație...

3. În final nu contează dacă realizezi provocarea într-o lună, în două sau în orice alt interval. Important e sa poți duce la bun sfârșit ce iți propui, sa înveți din acest experiment, și mai ales, să o faci cu pasiune !