Blog ProfiArt

Share

Concurs de arta Pebeo: PARIS URBAN ART PRIZE 2023

Producătorul de materiale de artă Pebeo, alături de centrul urban de artă Fluctuart, a dat startul celei de-a șaptea ediție a competiției internaționale Paris Urban Art Prize! Înscrierile sunt deschise artiștilor activi în zona de artă urbană până pe 15 martie 2023.
Încă din 2016, competiția internațională a susținut descoperirea talentelor emergente din scena artei urbane. Obiectivul competiției este de a promova lucrări ale artiștilor din Franța și din celelalte țări europene. 
Tema și timeline-ul competiției
Anul acesta, artiștii sunt invitați să înscrie lucrări pe tema apei. Apa este o temă plină de inspirație, datorită importanței sale imense, în viața umană. Alegerea asupra perspectivei conceptuale a lucrării este la latitudinea fiecărui artist, expoziția urmărind să adune lucrări ferm înrădăcinate în realitatea lumii de astăzi.

Competiția este deschisă artiștilor urbani activi în zona de street art și graffiti, care lucrează în tehnici precum pictură, colaj, mozaic, sculptură, etc. Dacă ai între 18 și 35 de ani și vrei să participi la concurs, intră pe site-ul Pebeo și citește toate detaliile legate de înscriere.

Înscrierile sunt deschise până pe 15 martie 2023, pe site-ul Pebeo;
Cei 25 de candidați vor fi selectați, de către un juriu profesionist, și vor fi anunțați la începutul lunii mai.
Expoziția celor 25 de artiști va avea loc între 23 iunie și 27 august 2023 (datele urmează să fie confirmate)
Un al doilea juriu, format din profesioniști din lumea artei, va alege 3 lucrări câștigătoare. Premiul 1 va primi 5000 de euro, premiul 2, 3000 de euro iar cel de-al treilea premiu, 2000 de euro.
Lucrările celor 25 de finaliști vor fi expuse la Fluctuart pentru două luni. Galeria este localizată în apropierea Senei, între Turnul Eiffel și Grand Palais iar expoziția de anul trecut a adunat 50 000 de vizitatori.

Pentru toate regulile competiției, accesează site-ul Pebeo.com
Share

3 articole pentru handmade care te vor inspira pentru noi proiecte

Dacă ești pasionat de produse handmade sau de artizanat, dacă ai un hobby creativ pe care vrei să-l dezvolți sau dacă vrei să încerci produse noi de artă și hobby, care să-ți înfrumusețeze creațiile, iată un articol din care te poți inspira. Am făcut o selecție de 5 articole handmade, populare printre clienții noștri, care pot reprezenta o bază pentru noile tale proiecte creative.
Rășina epoxidică, turnată în matrițe de silicon
Rășinile epoxidice, fie că sunt colorate (le poți colora în degrade-uri fascinante, prin utilizarea pigmenților pentru rășini) sau transparente, sunt folosite frecvent în fabricarea bijuteriilor, iar utilizarea unui tip de matriță de silicon poate fi de mare ajutor în acest proces.
Rășinile epoxidice sunt ideale pentru a crea obiecte de bijuterii datorită proprietăților lor de rezistență la apă, coroziune și zgârieturi, dar și datorită faptului că se pot modela ușor în forme complexe. Odată ce se amestecă cele două componente ale rășinii, aceasta poate fi turnată într-o matriță de silicon care are forma dorită, lăsând să se usuce conform instrucțiunilor producătorului. Toarnă rășina în matriță, lasă la uscat și bijuteria sau figurina ta este gata!
Citește și articolul cu idei de produse handmade ușor de făcut pentru afacerea ta creativă! 
Folosind o matriță de silicon, bijuteriile pot fi create cu ușurință în diverse forme și dimensiuni, de la inele, cercei, brățări, până la pandantive și broșe. De asemenea, datorită transparenței lor, rezinele epoxidice pot fi amestecate cu pigmenți și alte elemente de efect (cum ar fi fulgii de foiță) pentru a crea bijuterii fine.
Obiecte de artizanat: cutii și tăvi pictate
Dacă vrei să decorezi o cutie sau o tavă de MDF sau lemn cu acrilice, este important să urmezi câțiva pași importanți pentru a obține rezultatele dorite. În primul rând, ar trebui să aplici cel puțin un strat de gesso pe suprafața de lemn. Acest strat ajută la crearea unei suprafețe uniforme și crește aderența culorilor acrilice pe suprafața de lemn.
După ce gesso-ul s-a uscat complet, poți aplica acrilicele pe suprafața de lemn. În funcție de preferințe, poți aplica nuanțele acrilice cu o pensulă, un burete sau o rolă. Și acrilicele, la rândul lor, trebuie să fie potrivite pentru utilizarea pe lemn. Alege culori acrilice pentru proiecte decorative, diferit de acrilicele pentru pictură (care sunt în general mai transparente), culorile multisuprafețe au o opacitate mai mare și o putere bună de acoperire.
Pentru a crea modele sau efecte decorative interesante, poți folosi șabloane decorative, de plastic cu modelele preferate. În acest caz, e bine să te asiguri că șablonul este bine fixat pe suprafața de lemn pentru a evita scurgerea culorii în afara modelului de pe șablon.
Poți utiliza, pentru accente elegante, și o foiță de aur lichidă. În funcție de modelul la care lucrezi, aceste accente au potențialul de a transforma cutia de bijuterii sau tăvița pentru botez într-o piesă ieșită din comun.
În general, aplicarea culorilor acrilice pe lemn este o modalitate ușoară și distractivă de a crea obiecte decorative sau chiar de a reîmprospăta aspectul vechi al mobilierului de lemn. 
Nu uita nici de confecționarea lumânărilor handmade, o idee populară de proiect handmade!
Culori pentru vopsirea sau decorarea pieselor textile
Obiectele din material textil, fie ele tote bag-uri, piese vestimentare sau piese decorative pentru design interior, pot fi decorate în două feluri. Primul implică utilizarea unor culori speciale pentru materialele textile, ce vor fi aplicate cu pensula. Aceste culori sunt special realizate pentru a rezista spălărilor și au o aderență crescută pe fibră, mai ales când aceasta este naturală (bumbac, in, etc.).

Un exemplu de culori pentru textile este gama Setacolor de la Pebeo, o gamă care numără foarte multe tipuri de culori, ce se pot amesteca pentru a obține nuanțe noi. Cel mai important pas în cazul culorilor pentru textile este fixarea acestora, pas care te asigură că piesele decorate vor rezista la spălat. După aplicare, conform modelului dorit, și după perioada de uscare menționată în instrucțiunile producătorului, piesa decorată trebuie călcată pe partea opusă celei pe care a fost aplicată culoarea. Folosește un fier de călcat, setat la temperatura potrivită tipului de țesătură și calcă timp de câteva minute materialul - acest tratament termic va fixa culoarea în profunzimea fibrei textile.
A doua modalitate prin care poți decora materialele textile este prin culori de tipul celor de la Dylon. Piesele textile pot fi vopsite manual sau la mașina de spălat și pe măsură ce deprinzi tehnica de lucru, poți obține degrade-uri interesante sau poți înfrumuseța piese vestimentare prin tehnica tye die.
Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube și în magazinele noastre din București!
Share

Sfaturi pentru pictura in acuarela

Dacă ești pasionat de pictură, probabil ai experimentat deja diferite tipuri de culori și tehnici. Una dintre cele mai populare și pline de farmec este pictura în acuarelă. Datorită versatilității sale, acuarela poate fi utilizată în multe moduri diferite pentru a crea diverse efecte, însă din această cauză, aceasta poate părea dificilă pentru cei care nu sunt obișnuiți cu această tehnică. Din acest motiv, mulți începători și chiar și artiști experimentați caută sfaturi și trucuri pentru a-și îmbunătăți tehnica de pictură în acuarela. În acest articol, vom aborda cele mai frecvente întrebări despre pictura în acuarelă și vom oferi cele mai importante sfaturi pentru a-ți îmbunătăți abilitățile de pictură în acuarelă.
Tehnici în pictură în acuarelă
În pictura în acuarelă, amestecul culorilor este una dintre cele mai importante tehnici. Pentru a crea un efect deosebit, este necesar să înveți să combini culorile în mod corespunzător. Există câteva tehnici pe care le poți folosi pentru a obține efectele dorite. Urmărește și un tutorial video cu mai multe sfaturi pentru pictura in acuarela:

Tehnica de amestecare pe paletă implică aplicarea unei culori pe paletă și apoi amestecarea cu o altă culoare, adăugând cantități diferite de apă pentru a obține intensitatea dorită. Această tehnică este utilizată pentru a amesteca culori în mod uniform și pentru a crea noi nuanțe. E bine să știi că amestecul culorilor de acuarelă funcționează cel mai bine atunci când lucrezi cu acuarele profesionale, care conțin pigmenți puri.
O altă tehnică populară este amestecarea directă pe hârtie. Aceasta implică aplicarea unei culori pe hârtie și apoi adăugarea celei de-a doua culori și mixul acestora direct pe hârtie, cu apă din abundență. Această tehnică creează efecte mai spontane și este ideală pentru a crea texturi.
Pentru a crea efecte de luminozitate, poți folosi tehnicile ud pe ud. Această tehnică implică aplicarea unei culori pe hârtie umedă și apoi amestecarea acesteia cu alte culori, încorporând culorile în hârtie umedă. Această tehnică necesită o anumită îndemânare, dar poate crea efecte deosebite.

Alegerea celor mai bune pensule pentru pictura în acuarelă
Alegerea pensulelor potrivite poate face o mare diferență în pictura în acuarelă. Exista două tipuri principale de pensule: cele cu fire din păr natural și cele din fire sintetice. Pensulele din păr natural sunt mai scumpe, dar sunt considerate cele mai bune pentru pictura în acuarela. Acestea au o capacitate foarte mare de absorbție și mențin o cantitate mare de culoare, ceea ce face ca pensula să se miște pe hârtie cu ușurință, în tușe consistente. Pensulele sintetice sunt mai ieftine și sunt potrivite pentru cei care încep să picteze în acuarelă. Acestea sunt de obicei mai durabile și mai ușor de curățat.

Un brand de referință pentru pensule de acuarelă este Da Vinci, care oferă o gamă largă de pensule de înaltă calitate, atât din fire de păr natural, cât și sintetice.  Un exemplu de pensule pentru acuarelă este seria Casaneo 490, serie realizată dintr-un amestec de fibre sintetice, care imită perfect firul de păr de veveriță. Aceste pensule sunt moi și absorb bine, permițând astfel pictorilor să aplice și să amestece culorile cu ușurință. Acestea sunt disponibile în diferite dimensiuni și forme, de la pensule subțiri, potrivite pentru detalii delicate, până la pensule mai mari, recomandate pentru suprafețe mai mari.
Inspirație pentru pictura în acuarela: exerciții pentru începători
În căutarea de inspirație pentru pictura în acuarela, subiectele și motivele cele mai populare printre începători includ flori, peisaje și animale. Aceste subiecte sunt foarte bune pentru a exersa tehnicile de pictură în acuarelă și pentru a exersa tehnicile de lucru în straturi.
O idee populară este pictarea diferitelor tipuri de flori. Înainte de a începe, este important să te asiguri că ai toate culorile de care e nevoie și că pensula este bine curățată. Apoi, poți începe să aplici culorile, folosind tehnici precum umed pe uscat sau umed pe umed, pentru a obține efecte diferite. Iată un exemplu de tutorial pentru începători, pentru pictura în acuarelă a diverselor forme de flori. 

Peisaje - O idee populară pentru începători este pictarea unui peisaj simplu, exersând astfel și lucrul cu regiunile deschise la culoare, dar și lucrul în straturi. Urmărește tutorialul video, de această dată cu sfaturi pentru pictura în acuarelă a unui peisaj.

Animale - Pictarea animalelor în acuarelă poate fi o modalitate minunată de a exersa tehnica. Iată un tutorial pentru începători, care te va ajuta să exersezi.

Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube și în magazinele noastre din București!
Share

Cum iti alegi materialele de pictat?

Te-ai decis să te (re)apuci de pictat sau de desenat. Te simți inspirat de toate ideile de noi tablouri și lucrări și de-abia aștepți să ai la îndemână trusa de pictură perfectă, să îți pregătești culorile și pensulele, și să tragi prima linie a schiței. Dar abundența de materiale de pictat te copleșește – ce pensule să alegi? Câte culori e bine să ai în primul set de pictură? Ce tip de pânză să-ți comanzi?  
Iată un articol care îți va răspunde la toate întrebările, astfel încât la final să îți poți configura o trusă de pictură cu toate materialele necesare, indiferent de stilul de pictură pe care vrei să-l abordezi.
Primul set de pictura – ce sunt gamele de studiu?
Înainte să faci o comandă online sau să mergi într-un magazin de artă și hobby pentru a-ți alege culorile, e bine să știi că în general, recomandarea profesioniștilor este ca primii pași în pictură să fie făcuți cu o gamă de culori de studiu.
Fiecare producător de culori pentru pictură oferă mai multe variante de culori. Cele mai scumpe sunt culorile profesionale, fiindcă acestea conțin pigmenți naturali și o excelentă rezistență la lumină. 
Cele mai accesibile game de culori din oferta unui producător de materiale de artă sunt culorile din gamele de studiu. Aceste game sunt gândite special pentru nevoile unui începător, cum ar fi consumul unei cantități mai mari de culoare pentru diferitele teste și încercări, parte din procesul de învățare. Acestea au în general un cost redus, datorită faptului că nu conțin pigmenți scumpi ci variante sintetice, mai puțin rezistente la testul timpului dar perfecte pentru acest proces de învățare.
Ce materiale de pictat ar trebui să ai pe masa de lucru? 

Pentru pictura în acuarelă, ai nevoie de un set de acuarele, hârtie specială pentru acuarele (cea mai groasă va putea susține cantitatea mai mare de apă), pensule de diferite dimensiuni și o paletă.
Pentru pictura în ulei, trebuie să ai pe masa de lucru culori de ulei, pânză pentru pictură, pensule de diferite dimensiuni, o paletă și un solvent. Solventul, cum ar fi white spirit-ul,  te ajută să diluezi vopseaua și să o cureți de pe pensule. 
Pentru pictura în acrilic, ai nevoie de culori acrilice pentru pictură, pânză pentru pictură sau hârtie pentru culori acrilice, pensule pentru culori acrilice și o paletă. 
În plus, orice ai picta, e bine să ai la îndemână și o cârpă de bumbac sau șervețele de hârtie, pentru a putea șterge excesul de apă și de culoare.
Exerciții de pictură pentru începători
Dacă ești la început de drum, iată câteva exerciții pe care ai putea să le faci, în funcție de tipul de pictură:
Încearcă să faci pete de culoare pe hârtia pentru acuarelă, folosind diferite pensule și diferite cantități de apă. Apoi, încearcă să conturezi acele pete cu pensula, astfel încât să obții forme cât mai diverse. După ceva timp, te vei familiariza cu mediul și vei obține o precizie din ce în ce mai mare.
Dacă te preocupă pictura în ulei, poți începe cu un peisaj simplu, pe o pânză de mici dimensiuni. Folosește doar câteva culori și începe cu fundalul, lucrând în straturi. 
Și nu în ultimul rând, iată un scurt exercițiu pentru a te obișnui cu acrilicele. Încearcă să pictezi o natură statică simplă, cum ar fi o pereche de mărgele sau un bol cu fructe. Lucrează cu pensulele de diferite dimensiuni și încearcă să obții texturi diferite, folosind cât mai multe tehnici de aplicare a culorilor.

Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube și în magazinele din București!