Blog ProfiArt

Share

Arta ca terapie - cum sa faci primii pasi?

Dacă viața ta are un ritm aglomerat și ai început să simți nevoia de a te pune pe primul loc și de a-ți oferi timp doar pentru tine, probabil că te-ai gândit și la ideea de a avea un hobby creativ. Beneficiile la nivel personal ale unui astfel de hobby sunt extrem de multe și în timp, te vor ajuta să poți vedea totul în cheie creativă dar și să îți îmbunătățești skill-urile cu noi deprinderi, pe care le vei putea aplica și în restul domeniilor din viața ta.
Citește mai multe despre beneficiile unui hobby creativ, în articolul de pe blogul nostru.
Terapie prin arta - principiile de bază

Este deja un lucru demonstrat științific faptul că exprimarea artistică are un efect extrem de bun asupra sănătății emoționale și mentale. Controlul stărilor de anxietate, dezvoltarea capacității de introspecție și a abilităților noi de comunicare și de reprezentare a unei imagini, efortul de a te înțelege mai bine sunt toate exerciții și activități foarte utile unei stări de echilibru interior.
Citește și articolul cu idei de exerciții pentru dezvoltare personală! 
Mindfulness pentru timpul liber

Până la terapia prin artă, te poți bucura de artă în timpul liber, experimentând diferitele tehnici și materiale pe care le ai la dispoziție și apoi testând tehnici și materiale noi. Înainte de toate, e bine să începi cu un research - găsește tehnicile care crezi că sunt potrivite pentru stilul tău și urmărește video-uri pentru a afla care ar fi pașii de lucru. Dacă ai descoperit deja o tehnică sau un stil de lucru care simți că te entuziasmează, nu ezita și fă câteva teste. 
Dacă timpul îți permite, câteva ore în weekend, dedicate unui hobby creativ, vor face minuni, în timp. Nu uita să-ți alegi și materiale de lucru potrivite și de calitate - acestea vor contribui la un aspect foarte bun al lucrării finale dar și la rafinarea stilului de lucru personal, pe măsură ce înveți să controlezi culorile și tehnicile din ce în ce mai bine.
Lucrează-ți propriile decorațiuni pentru casă - vezi aici idei și materiale necesare!
Reînvață să te uiți la mediul înconjurător

Atenția pe care o vei dedica propriului proces creativ ar trebui să înceapă cu a vedea lucrurile într-o lumină nouă. Exercițiul de a analiza o imagine se dovedește extrem de util și este recomandat tuturor elevilor și studenților la arte. Uită-te la felul în care lumina contureaza obiectele, la felul în care culorile se potențează una pe alta în anumite contexte, analizează umbrele de pe un obiect și diferitele ipostaze și tipuri de lumină naturală. Pe măsură ce analizezi formele din jurul tău, culorile, texturile și lumina și umbra, îți va veni mai ușor să reprezinți o imagine, având această perspectivă proaspătă, de a decompune un tablou în elemente componente.
Citește ce este colajul și află cum să faci o astfel de lucrare!
Bucură-te de culoare și găsește-ți paletele preferate

Chiar dacă ești la început și nu ai mai pictat până acum, te poți bucura de culoare, aplicând tehnici simple, care să nu îți pună prea multe probleme. Pe măsură ce faci mai multe tablouri de pouring, de exemplu, există posibilitatea să descoperi că te-ar încânta să pictezi și în acuarelă, sau să încerci primul tablou în acrilic. 
Studiază culorile și relațiile dintre ele și gândește palete de culori, descoperind care sunt culorile care îți par armonioase atunci când sunt împreună. Acest proces de descoperire a culorii poate fi o bucurie în sine. Poți chiar să păstrezi un jurnal cu aceste palete sau poți lucra moodboard-uri pornind de la o astfel de paletă, care te pot inspira pentru viitoare lucrări.
Inspiră-te și din articolul despre obiceiurile zilnice ale unui artist productiv!
Citește despre artă și artiști
O altă modalitate de a te apropia de lumea artei este să citești despre viețile artiștilor și să vezi cât mai multe lucrări. Mergi la muzee de artă contemporană pentru a descoperi artiști tineri, citește despre artiștii consacrați și despre ceea ce au adus nou în artă, urmărește documentare și lasă-te inspirat de poveștile de viață ale artiștilor. Felul în care aceștia își găsesc inspirația, disciplina sau vocea artistică poate fi extrem de util pentru a-ți îmbogăți propriul proces de lucru cu tine însuți.

De unde îți iei inspirația? 
Exersând mai mult timp un hobby creativ, te vei întâlni mai des și cu starea de a fi inspirat și creativ. Cea în care lucrezi fără să îți dai seama că trece timpul, cea în care ușor-ușor începi să fii mulțumit cu rezultatele muncii tale și în care simți că îți vin rapid idei care te bucură.
O dată ce ți-ai conturat câteva indicii despre această stare de a fi creativ și inspirat, vei putea mai ușor să îți dai seama dacă te va inspira un anumit stil de muzică, un moment al zilei sau orice altceva. 

Orice artist are și surse de inspirație mai concrete, cum ar fi un anumit stil de artă. Dacă simți că te atrag operele de artă dintr-o anumită perioadă, studiază formele, elementele constitutive și în timp, vei descoperi cum poți reinterpeta sau ce poți aduce nou acelei direcții, pentru a-ți putea forma un stil personal.
Nu uita că bucuria și starea de bine pe care o ai atunci când lucrezi în tehnica creativă preferată sunt obiective în sine, deci asigură-te că ești motivat și relaxat de fiecare dată când te așezi să te ocupi de noul tău hobby.
Descoperă pictura în puncte și află cum să faci prima ta dot-mandala.
Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube și în magazinele din București!
Surse foto - Unsplash.com, Pexels.com
Share

Idei pentru decoratiuni de Halloween realizate manual

Se apropie perioada de Halloween și dacă pregătești o petrecere sau o activitate practică și distractivă alături de copii, iată câteva idei. Poți lucra foarte multe decoratiuni de Halloween chiar dacă nu ai prea multă experiență în arts & crafts, mai ales dacă planifici foarte bine un astfel de proiect creativ.
Citește articolul pentru a afla care sunt materialele necesare pentru o serie de elemente și decorațiuni de Halloween simpatice, pe care le poți realiza manual, alături de cei dragi.
Ce activități poți face de Halloween?
Fie că mergi la o petrecere cu famillii de prieteni sau găzduiești un play date la tine acasă, fie că participi la un brunch sau la un eveniment pentru copii în oraș, te poți pregăti cu câteva decorațiuni haioase, care să adauge sare și piper unei astfel de întâlniri.
Și dacă rămâi acasă și alegi să-ți petreci weekend-ul în familie, poți organiza un proiect creativ sau o activitate practică de sezon, în care poți lucra alături de copilul tău obiecte și decorațiuni în formă de dovleac sau de fantome.
Și dacă obișnuiți să vă costumați, avem câteva idei. Dacă nu vrei să investești prea mult în costume sofisticate, puteți să vă pregătiți tricouri pictate, folosind culori pentru textile.
Dovleci de Halloween
Un dovleac de Halloween este deja tradiție în cadrul acestei sărbători de inspirație americană. Poți goli un dovleac și apoi îi poți decupa, cu ajutorul unui cuțit, ochi și gură. Dacă introduci și o lumânare în interior, decorațiunea ta e gata și o poți plasa fie în exteriorul casei, fie pe masă, dacă organizezi o petrecere.
Dar niște dovleci de Halloween nu trebuie să fie neapărat într-un singur stil, cel clasic. Ai la dispoziție mai multe idei, în funcție de inspirație și de efectul dorit. 

Poți folosi un marker acrilic cu care să scrii și să aplici diverse elemente decorative pe dovleac.
Mai mult, dacă vrei o serie de decorațiuni - dovleci de Halloween cu aspect ieșit din comun, poți aplica un strat de culoare pastelată (sau cu efect chalky) peste care să adaugi glitter sau alte accente curajoase.

Decorațiuni de halloween – alege-ți o temă
Înainte de a trece la realizarea propriu zisă a decorațiunilor de Halloween, e bine să îți stabilești un plan. Acest plan ar putea începe cu tema pe care o va avea decorul de Halloween. Pe lângă temă, care ar putea fi dovleceii sau forma unor fantome, e bine să-ți setezi și o paletă de culori. Poți merge pe culorile clasice ale toamnei - roșu ruginiu, portocaliu cu accente de verde sau poți aborda o paletă inedită, în care de exemplu să lucrezi cu nuanțe pastel și accente aurii sau argintii. Aceste decizii ar trebui luate în funcție de design-ul deja existent în spațiul în care locuiești dar și de preferințele tale.
Apoi e timpul să te decizi ce decoratiuni de Halloween vei realiza. Poți picta căni cu elementele alese și în acest caz poți folosi culori pentru sticlă sau culori mai mate, de ceramică. Poți decupa și picta elemente din carton, pentru care ai nevoie de guașe, care sunt mai opace și vor acoperi mai bine suprafața sau poți picta tricouri sau alte elemente din material textil, pentru care ai nevoie de culori speciale, pentru textile.
Mai poți realiza decoratiuni de Halloween pentru masă, cum ar fi paie cu elemente de carton haioase, față de masă sau naproane de sezon, un coș de nuiele decorat cu markere acrilice sau elemente amuzante din carton, lipite pe crengi de lemn. 
Ghirlanda textila

O altă idee care poate fi haios de realizat este o ghirlandă textilă cu dovlecei. Desenează un șablon, decupează pătrate din material textil (culorile de textil vor prinde bine pe bumbac sau pe orice altă fibră naturală) pe care apoi le poți lipi de sfoară cu ajutorul unui pistol de lipit. La final, aplică culorile pentru textil cu ajutorul șablonului, pe fiecare pătrat de textil și lasă la uscat. Pentru a crește rezistența în timp a unei astfel de ghirlande, poți fixa culoare cu ajutorul fierului de călcat. Calcă cinci minute pe partea opusă celei pe care ai aplicat culoarea și astfel culoarea de pe pânză devine rezistentă la spălare.
Decoratiuni de Halloween din carton pictat

Pentru decoratiuni de Halloween din carton, primul pas este să te decizi la o dimensiune și la o culoare de bază a cartonului. Există hartie A4 colorată diferit, din care îți poți comanda din timp câteva coli, în funcție de proiectul pe care vrei să-l faci. Apoi, dacă vrei să adaugi elemente pictate, alege o culoare cât mai opacă, pe care să o folosești cu o pensulă, sau cel mai simplu, ia-ți niște markere acrilice pe care le poți aplica foarte ușor.
Face painting pentru cei mici

Dacă organizezi un playdate cu copii, o idee bună ar fi să-i pictezi pe față pe cei mici. Alege modele simple și asigură-te că alegi culori speciale, pentru face painting, care să fie cât mai sigure pentru piele.
Ce alte idei mai avem pentru tine, pentru o petrecere de Halloween?

Culori pentru body painting metalice; 
Paleta machiaj domnul și doamna vampir;
Set efecte speciale; 
Sânge pentru efecte speciale; 

Descoperă categoria de produse pentru body painting, pe ProfiArt.ro!
Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube și în magazinele din București!
Surse foto - Unsplash.com, Pexels.com
Share

Artisti si Inktober: Ana Banica

Ana Bănică este ilustrator freelance, se ocupă de proiectul Cai verzi pe pereți și se bucură oricând poate ilustra povești de iubire, reale sau imaginare sau scene fantasy. Îi poți descoperi lucrările pe Instagram sau pe site-ul anabanica.com.
Citește interviul pentru a descoperi cum a fost experiența Anei cu provocarea Inktober.
Care a fost valoarea Inktober pentru tine, în sensul procesului personal de lucru?

Programul de lucru al unui ilustrator freelancer este destul de neregulat, dacă nu chiar haotic pe alocuri. De aceea, uneori este binevenită și câte o perioadă de rutină și disciplină. Pe lângă asta, lucrând pe aceeași tematică și cu aceeași tehnică timp de o lună, un exercițiu eficient și experimental, poți reuși să-ți rafinezi stilul de lucru și poate chiar să descoperi lucruri noi despre propriile abilități.
Ce ai lucrat în anii trecuți? Cum ți-ai ales subiectul?

Anul trecut a fost primul meu Inktober. De aceea, am hotărât să-mi aleg un subiect plăcut și relaxant, fără să țin cont neapărat de cuvântul cheie al zilei. Mereu m-au fascinat și amuzat pisicile. Aceste mici feline pot fi grațioase, discrete, uneori mari vânătorese, maiestuase și serioase, dar în același timp pot fi și ridicole, stângace, neatente și gălăgioase. Mi se pare un subiect ofertant care s-a dovedit că până la urmă se poate plia și pe cuvintele cheie oferite zilnic de Inktober.

Ce ți-a plăcut cel mai mult din ce ai lucrat pentru Inktober și de ce?
După ce am început lucrul, fiindcă multă lume s-a arătat interesată, am început să portretizez pisicile publicului. Adică cine a fost interesat să-și vadă pisica desenată de mine mi-a trimis fotografii, iar la final desenele au putut fi achiziționate în original sau sub formă de print de artă. Cererea a fost atât de mare încât a trebuit sa fac o selecție până la urmă, dar am acceptat comenzi și ulterior. Acestă interacțiune cu publicul mi-a plăcut cel mai mult. Reacțiile au fost extraordinare.

Ce tactici ai atunci când intri în blocaj creativ?
Cred că în primul rând, percep acest lucru ca pe o lipsă de inspirație, nu blocaj. Și când nu am inspirație încerc să mă relaxez, să fac altceva, să nu ma gandesc la asta. Și cumva, se rezolvă.

3 chestii pe care-ai fi vrut să le știi înainte de Inktober dar nu ți le-a zis nimeni (și-ar fi bune de recomandat către artiști la început de drum)
1. Este bine să planifici dinainte cât de mult posibil.
2. Este un proiect în sine. Nu este ușor, dar satisfacțiile sunt mari.
3. Există posibilitatea să te și plictisești la un moment dat. Nu te simți vinovat/ă :) Dă-i bice oricum.
Sursa foto: Instagram.com/ana_banica_illustration