Blog ProfiArt

Share

Artisti si Inktober: Alexandra Hochreiter

Alexandra a fost întotdeauna atrasă de artă și una dintre cele mai vechi amintiri pe care le are este cu creionul în mână. A studiat arhitectura și în ultimii 15 ani a locuit în Lubliana, Malaga, Kosice, Shangai sau Berlin. Și-a redescoperit pasiunea pentru ilustrație și astăzi e bucuroasă mereu să lucreze în guașă, cerneală sau să preia proiecte de ilustrație digitală.Astăzi, Alexandra locuiește în Viena și o poți cunoaște mai bine dacă îi vizitezi site-ul sau dacă îi dai un follow pe instagram. Citește interviul pentru a descoperi care e experiența Alexandrei cu Inktober și pentru a afla ce sfaturi are pentru artiștii care participă la challenge pentru prima oară.
Care a fost valoarea Inktober pentru tine, în sensul procesului personal de lucru?
Inktober pentru mine nu a fost un simplu challenge din mediul online care vine și pleacă, a declanșat schimbări aș spune eu majore atât felul în care gândesc o lucrare în forma ei incipienta înainte de a fi tradusă fizic, cât și în procesul tehnic de lucru obișnuit.

Lucrările Alexandrei pentru Inktober 2020
Am reușit sa termin Inktober 2 ani consecutivi la rând. Deși a necesitat o energie psihică și fizică enormă învestită într-un timp foarte scurt – un maraton practic de a realiza o lucrare *în cerneală* în fiecare zi a lunii octombrie – aș spune că răsplata a fost pe măsură, ba chiar mai mult decât mi-aș fi putut imagina că se poate. Pe lângă satisfacția uriașă de a vedea ilustrațiile luând naștere zi de zi in pofida obstacolelor cotidiene, mândria de a te aduna în fața foii de hârtie indiferent cât de obosit sau fără chef ești și reușita de a urma niște reguli stabilite (din exterior sau de tine însuți) cel mai important a fost faptul că Inktober mi-a oferit ocazia să pășesc într-o lume a materialelor care poate altfel ar mai fi stat mult și bine ascunsă.

Lucrările Alexandrei pentru Inktober 2021
Dacă în primul an m-am ghidat mai degrabă după recomandarea oficiala și anume tuș/cerneală (nu mai lucrasem absolut deloc în acest mediu înainte și a fost o adevărata delectare de a căuta metode și tehnici cât mai variate in aplicarea sa), în al doilea an mi-am dat drumul la experimentare fără hotare, iar acum luna octombrie a devenit luna în care îmi dau voie sa mă joc cu absolut orice îmi trece prin cap, încercând pe cat posibil sa introduc măcar un element în tuș, dar fără sa fac din acest lucru o regulă strictă.

Rip - ilustrație de Alexandra Hochreiter
Acum în loc sa alerg spre guașe și acuarele ca de obicei, mă gândesc de 2 ori înainte dacă poate subiectul actual nu ar merge mai bine exprimat intr-o tehnica mixta, un colaj, sau poate chiar ceva monocrom. Mi-am dat voie sa îmbrățișez necunoscutul cu tot entuziasmul de care sunt capabilă.
Ce ai lucrat în anii trecuți? Cum ți-ai ales subiectul?
Există multe variațiuni de Inktober care au apărut de-a lungul anilor pe diverse teme și materiale, eu de exemplu urmez lista oficială de cuvinte cheie. Daca ești abonat la newsletterul Inktober oficial, o poți primi cu circa o luna înainte pentru a te putea pregăti în avans.

Watch - Alexandra Hochreiter
Îmi place la nebunie sa am setat un singur cuvânt sub forma de ghidaj și să îmi las imaginația sa explodeze, să găsească înțelesuri care poate nu ar fi primele la care te gândești când auzi titlul prima oară. Este unul din motivele pentru care aceasta provocare m-a atras de la inceput, această explorare a conceptului pentru a vedea cât de departe îl pot duce. Observ însă ca cel mai mult îmi plac subiectele care ating sfera fantasticului și a sănătății mentale, a editorialului și fug categoric de interpretările 1:1.

Pick - Alexandra Hochreiter
Plus că este minunat sa vezi prin comparație cumau fost interpretate de alt creatori mii de lucrări din toata lumea pe aceeași temă.
Ce ți-a plăcut cel mai mult din ce ai lucrat pentru Inktober și de ce?
Cel mai mult mi-au plăcut lucrările neconvenționale, în care am experimentat cu elemente pe care nu credeam ca le-aș fi ales în mod normal. Asta după ce am stabilit eu cu mine însămi că a curs suficient de multă cerneală cât să mă declar satisfăcută și că sunt gata sa o îmbin și cu alte materiale.
E greu sa aleg din lucrările mele, știu exact cât m-am zbătut pentru fiecare și toate sunt parte din mine.

Raven - Alexandra Hochreiter
Colajul pentru Raven, firele textile de la Connect sau mica instalație kinetică pentru Loop sunt printre lucrările care mi se pare ca mi-au răsplătit efortul cel mai mult. Dar și Lemon Man (Pick) sau Rocket Heart (Dune+Rocket) realizate integral în tuș îmi gâdilă simțurile. Pentru cei interesați, toate lucrările pot fi vizionate pe contul de instagram @alexandra_hochreiter

Dune + Rocket - Alexandra Hochreiter
Ce tactici ai atunci când întri în blocaj creativ?
Recunosc ca mă aflu poate printre acei oameni din sfera rarefiată care nu au parte de blocaje creative. Poate pentru că la bază sunt arhitect de profesie și sunt obișnuită să lucrez și să găsesc concepte sub presiune, dar mai degrabă pentru că sunt atâtea lucruri în lume care zboară prin cosmos așteptând să fie agățate și așternute pe hârtie. Tot ce am nevoie este timp pentru a realiza măcar 1% din tot ce pot atinge doar cu mintea momentan.
Altfel să îți dai voie să respiri lucruri noi, să te înconjori de frumos care va inspira vrând nevrând ajuta nespus la realimentarea izvorului creativ, practic orice altceva in afara de a te forța sa creezi.

Moon - Alexandra Hochreiter
3 chestii pe care-ai fi vrut să le știi înainte de Inktober dar nu ți le-a zis nimeni (și-ar fi bune de recomandat către artiști la început de drum)
1. Daca ești perfecționist vei avea dificultăți în a ține pasul. Setează-ți propriile tale țeluri pe care vrei să le atingi în primul rând: vrei să perfecționezi o tehnică anume ? Vrei să vezi de ce ești în stare într-un timp limitat? Vrei sa faci o scufundare în adâncurile conceptelor? Nu vrei putea realiza o lucrare perfectă din toate punctele de vedere în 24-48 de ore, dar orice minut dedicat craftului va conta și va mai zidi o cărămidă la cunoștințele și experiența acumulată.

Fan - Alexandra Hochreiter
2. Reziliență, sacrificiu, determinare. Cele 3 lucruri care îți vor testa limitele la maxim, dar și dacă reușești să ieși biruitor din aceasta ecuație...
3. În final nu contează dacă realizezi provocarea într-o lună, în două sau în orice alt interval. Important e sa poți duce la bun sfârșit ce iți propui, sa înveți din acest experiment, și mai ales, să o faci cu pasiune !
Share

Mobila reconditionata: 3 idei pentru a salva piesele vechi de mobilier

O piesă de mobilier cu istorie are un farmec indiscutabil. Dacă ai o astfel de piesă și te gândești să-i adaugi un accent proaspăt, într-un proiect creativ de upcycle, ai ajuns unde trebuie. Pe ProfiArt găsești culori potrivite pentru mai multe tipuri de suprafețe, intens pigmentate și chiar și spray-uri metalizate pentru elementele de feronerie.
Iată câteva idei de mobila reconditionata, care te pot inspira pentru proiectul tău creativ.
Aplică o culoare în trend pe o piesă vintage
Un proiect de reconditionare mobila poate implica un simplu strat de culoare aplicat cu grijă pe suprafața piesei. Nu uita că înainte de a aplica orice culoare, e bine să cureți foarte bine suprafața de lemn, dar și să o șlefuiești. Etapa de șlefuire are două funcții – o dată, vei obține o suprafață perfect netedă dar vei înlătura și stratul anterior de lac sau de vopsea, deci noua culoare va avea o aderență crescută.

Pentru un astfel de proiect, îți recomandăm vopseaua acrilică Mat Pub, potrivită chiar și pentru exterior (deci cu o rezistență crescută), pentru lucrări de street art. O poți aplica cu un mini trafalet, pentru a evita să obții urme de pensulă pe mobilă. Culorile au o putere foarte bună de acoperire și fiind recomandate chiar și pentru exterior, nu necesită neapărat un strat de protecție suplimentar (un vernis pentru lemn).
Poți combina straturile de Mat Pub cu foiță de aur (sau imitație de foiță) dar și cu hârtie de orez în modelul preferat, totul în funcție de stilul pe care ți-l dorești pentru piesa de mobila veche a cărei aspect vrei să-l împrospătezi.
Albul e mereu o idee bună
Dacă în spațiul pe care-l amenajezi există deja alb, poate fi o idee bună să vopsești piesa de mobilă veche tot în alb. Această nuanță are marele avantaj că va da impresia de spațiu mărit și e deosebit de utilă în spații micuțe.

În afară de o vopsea acrilică precum Mat Pub, mai ai la dispoziție și spray-uri Montana. Aplicarea unei culori din can necesită un pic mai multă atenție. În primul rând, e indicat să vopsești în aer liber și e bine să porți și mască și mănuși. Spray-ul se agită și apoi se aplică de la distanța menționată în descriere sau pe ambalaj. Duza spray-ului este și ea importantă fiindcă în funcție de forma sa, va direcționa vopseaua într-un anumit fel.
O piesă de mobilier vechi poate căpăta un aspect vintage, shabby și dacă după uscarea culorii, șlefuiești stratul de vopsea cu hârtie abrazivă cu granulație fină. Suprafața culorii se va șterge în anumite regiuni și vei obține cu ușurință efectul de vintage.

O altă idee simplu de realizat este să evidențiezi asocierea lemn – culoare. Dacă piesa permite, lasă o parte în culoare lemnului și aplică vopseaua doar în anumite regiuni. Iată un exemplu – măsuța din imagine este perfect acordată la spațiu, dar are și acest detaliu care îi conferă farmec.

Testează o patină vintage sau un lac cu finisaj distinct
Dacă vrei să lași lemnul în culoarea sa inițială și să expui piesa de mobilier așa cum e, e bine ca după ce o cureți și o repari, să-i aplici un lac de protecție. Rolul acestuia e să crească durata de viață a piesei, prin sigilarea suprafeței.

Poți alege un lac de protecție multisuprafețe, mat sau lucios și ai la dispoziție și patine speciale, pe care le poți mai întâi testa pe o bucată de lemn simplă, pentru a te asigura că efectul e ceea ce îți dorești.
Descoperă variantele disponibile în categoria de patine și mediumuri de pe ProfiArt.ro!



Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube și în magazinele din București!
Surse foto - Unsplash.com, Pexels.com
Share

Ghid: icoane pictate pe lemn sau pe sticla

Pictura unei icoane este un procedeu complex, mai ales dacă vrei să respecți toate rigorile tehnicii, așa cum era aceasta aplicată în vechime, de iconari. De exemplu, blatul de lemn pentru o icoană trebuia preparat cu un amestec de clei și praf de cretă, după ce în prealabil, pe lemnul foarte bine uscat, se lipea pânză cu textură rară. Astăzi, îți poți alege un blat de icoană (din lemn sau din MDF) deja preparat, astfel încât să te poți ocupa direct de pictura în sine.
Tradiția icoanelor religioase
Pictura pe icoană este o tehnică complexă și necesită o bună cunoaștere a pașilor de lucru. O icoană, în mod tradițional, nu trebuie semnată de iconar. Pentru o astfel de pictură se foloseau pensule foarte subțiri și chiar și penițe, pentru a obține linii de diferite grosimi. Pentru a obține accente de lumină, în multe regiuni linia neagră era dublată de o linie albă.
În trecut, culorile erau preparate de fiecare iconar în parte și erau obținute din oxizi sau cristale măcinate foarte fin, amestecate cu ulei sau gălbenuș de ou.

În România, icoana pe sticla a fost practicată mai ales în Transilvania, datorită influențelor din Europa Centrală. Tradițional, icoanele pe sticlă asociau imaginilor religioase și elemente legate de folclor iar aspectul naiv al acestor icoane era dublat, într-un aspect foarte specific, de sticla cu suprafață dură și plină de bule de aer, care reflecta lumina neregulat. Aceste detalii dădeau icoanelor pictate pe sticlă un farmec aparte.
Icoane pictate pe lemn – pașii de lucru
Pentru icoane pictate pe lemn, primul pas este să trasezi schița sau desenul, pe blatul de lemn. Atunci când desenezi un model original, e bine să-l exersezi pe hârtie înainte și de-abia apoi să îl transferi pe blatul de lemn al icoanei. Atunci când folosești un izvod (model) de icoană, poți lucra cu hârtie de calc și transferul pe suportul de lemn.

Aurirea este și ea extrem de importantă în cazul unor icoane pictate manual. Pentru a afla mai multe detalii despre pașii de aplicare, citește articolul despre aplicarea foiței de aur, aici. După ce aplici foița, trasează aureolele și scrie numele sfântului, sau al sfinților pe care-i reprezinți în icoană.
Pentru pictura efectivă, e bine să alegi pigmenți foarte buni, care să reziste cât mai bine. Pigmenții din tempera profesională au o rezistență la lumină excelentă și nu își vor schimba culoarea în timp. Procedura veche de pregătire a culorilor pentru icoane implica amestecul cu un liant, de obicei emulsie de ou care se obținea din amestecul gălbenușului cu vin sau oțet, detaliu care oprea descompunerea acestui liant.
În mod tradițional, aplicarea culorilor se face de la cele mai închise la cele mai deschise pentru icoane pictate pe lemn. Dacă ești la început cu pictura pe icoane, e ideal să lucrezi după un model, pentru a te familiariza cu toți pașii și pentru a experimenta tehnica cap – coadă.

Următorul pas este uscarea culorilor de pe icoană. E bine să lași culorile să se usuce în profunzime și să nu grăbești acest proces. Nu lăsa icoana în soare și nu folosi un uscător de păr.
La final, după ce culoarea e bine uscată, e timpul să aplici lacul de protecție. Există chiar și lacuri cu protecție UV – verifică variantele disponibile în categoria noastră de vernis pictură. Pentru o primă icoană, poți utiliza și un kit icoană – lemn natur.
Icoane pe sticlă – ce reguli trebuie să respecți?
Pentru pictura pe sticlă, poți utiliza culori de ulei, tempera sau culori acrilice. Cu cât alegi culori de mai bună calitate (profesionale), cu atât vei avea pigmenți mai intenși, durabili și rezistenți la lumină.

Icoană pe sticlă - Sf. Gheorghe. Sursă: Wikipedia
Pe lângă culorile de ulei (dacă le preferi), ar mai trebui să ai la îndemână terebentină sau ulei de in fiert, dar și pensule potrivite pentru pictura în ulei (de obicei dintr-un fir de păr mai gros), godete și șervețele.
Și în cazul icoanei pe sticlă e bine să lucrezi după un model. Primul pas este să trasezi pe spatele foii inversul acestui model, adică imaginea pe negativ.
Sticla trebuie degresată cu spirt și se șterge până când e complet uscată. Trasează desenul cu pensula, dacă vrei să obții linii mai plastice. Poți folosi și un marker sau o peniță, caz în care liniile vor fi mai puțin expresive, dar mai ușor de aplicat.
Pictează contururile din stânga sus și pe măsură ce avansezi, verifică spatele sticlei pentru a vedea dacă conturul la care lucrezi este mat și suficient de evidențiat. În acest moment, poți șterge orice greșeală cu un bețișor sau cu scobitori.
Lasă la uscat conturul (chiar mai multe ore) și aplică primele straturi de culoare. Pictează fețele și zonele deschise la culoare, apoi poți trece la regiunile în care e nevoie de culori închise.
La final, verifică în lumină icoana – e ideal să nu ai regiuni în care să nu se vadă culoarea însă dacă acestea există, poți face corecturile.



Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube și în magazinele din București!
 
Surse foto: Unsplash.com, Pexels.com
Share

Idei practice pentru design interior

O atmosferă caldă într-o casă, care să-ți dea o stare de bine și să îți transmită un maxim de relaxare nu e ușor de obținut. De la paleta de culori până la stilul ales și exprimat prin obiecte de mobilier, textile și decorațiuni, amprenta estetică și unitară a unui spațiu în care să te simți cu adevărat liniștit necesită atât o perspectivă creativă cât și o gândire foarte aplicată. Iată câteva recomandări și idei practice pentru design interior pe care le poți pune singur în practică, dacă te familiarizezi cu câteva tehnici de lucru ce implică o doză de creativitate.
Cum valorifici lumina dintr-un ambient?
Într-un concept de design interior, lumina este esențială iar cele mai bune (și simple) modalități de a o pune în valoare sunt să utilizezi mult alb dar și să adaugi suprafețe care să reflecte razele de lumină naturală. Vei obține impresia de spațiu mărit, detaliu foarte important mai ales când lucrezi la un design interior pentru case mici.
În exemplul de mai jos poți observa faptul că albul are un rol principal și apare atât ca nuanță a pereților cât și pe mobilier,  pe ghiveci și pe piesa de lemn decorativ. În plus, prezența oglinzii va accentua impresia de spațiu mare iar finisajul copper al ghiveciului aduce un punct de focus pe care privirea se va opri instant.

Pentru un proiect de upcycle, poți vopsi o piesă de mobilier în alb folosind o vopsea acrilică de tipul Mat Pub (o culoare untoasă, cu o putere de acoperire foarte mare) și poți aplica un alb chalky pe un ghiveci sau pe o piesă de lemn. Dacă vrei să obții un obiect decorativ cu accente bogate, aurii, poți folosi o foiță lichidă sau poți învăța cum se aplică foița imitație de aur.
Cum alegi paleta de culori pentru un spațiu?
În trend de câțiva ani sunt spațiile cu rolul de a mări sentimentul de relaxare. Acest lucru se traduce, în cel mai simplu mod, cu nuanțe inspirate din cele ale pământului și prezența plantelor. La fel, texturile naturale vor evidenția atmosfera relaxată, prin corelația pe care o facem cu timpul petrecut afară.
O paletă de culori conținută, care să nu puncteze contraste prea mari, reprezintă o idee bună și pentru că vei putea actualiza spațiul doar din accente și obiecte decorative. Vei avea la dispoziție un spațiu neutru, pe care-l poți apoi decora și stiliza oricât de des vrei, cu noi accente de culoare și obiecte statement.

Iată un astfel de exemplu, în care gri-urile calde, de pământ dau direcția iar texturile naturale completează discret o atmosferă relaxată. Dacă vrei să lucrezi piese decorative pentru un astfel de ambient, poți vopsi piese mai vechi de ceramică, lemn sau sticlă în alb. Găsești alb în toate tipurile de game - culori pentru ceramică, culori multisuprafețe sau culori speciale pentru sticlă sau porțelan.
Texturile naturale nu se demodează
Texturile și materialele naturale într-o amenajare sunt mereu potrivite pentru a construi un spațiu care să relaxeze și să nu fie deloc intimidant.

Iată un exemplu în care toate piesele de mobilier sunt din lemn iar frunzele supradimensionate întregesc o atmosferă inspirată din momentele petrecute în aer liber. Singura culoare din ambient este albastrul, prezent în mai multe nuanțe, detaliu care poate puncta pe aceeași direcție de apropiere de natură – o regăsim în culoarea cerului și a mării.
Dacă lucrezi la o schiță de design interior și vrei să vopsești perdele din bumbac sau alte piese textile de a căror culoare te-ai plictisit, nu uita că poți alege o vopsea manuală sau pentru mașina de spălat, cum sunt variantele de vopsea de la Dylon.
Idei de decoratiuni interioare: tablouri lucrate chiar de tine
Chiar dacă poate părea intimidant să pictezi un tablou pentru a-ți decora spațiul, ideea unui tablou decorativ este simplă și poate fi realizată în câțiva pași simpli. Mai mult, spațiul se va îmbogăți cu amprenta ta personală, amintindu-ți mereu de bucuria de a-ți exprima creativitatea.

Pentru a obține un tablou lucrat chiar de tine, începe de la paleta de culori – e recomandat ca nuanțele pe care le folosești să fie deja prezente în spațiu. După ce te-ai decis la 2-3 culori, lucrează cu ajutorul unor creioane colorate o schiță a tabloului. Dacă nu ai experiență, începe de la ceva simplu – niște forme geometrice sau pete de culoare în paleta aleasă ar putea fi soluții foarte potrivite de a păstra unitatea și coerența spațiului.
Poți picta pe pânză pe șasiu, cu acrilice sau, dacă dorești un tablou înrămat, poți utiliza culori profesionale de acuarelă (acestea conțin pigmenți naturali și au și o foarte bună rezistență la lumină, deci nu vor păli în timp) pe o hârtie de pictură mai groasă, specială pentru acest tip de culoare. Nu uita să-ți alegi și pensulele potrivite, la dimensiunea și cu firul de păr potrivit pentru tehnica asupra căreia te decizi.
Ai la dispoziție și tehnici care nu necesită nicio planificare, cum ar fi pouring art. În acest caz ai nevoie doar de pânză și de culorile special pregătite pentru pouring art. Apoi, torni pur și simplu culoarea pe pânză și te bucuri de culorile intense și de formele spontane pe care le vei obține pe pânză.

Dacă vrei să-ți exersezi creativitatea pentru un viitor tablou abstract pentru living, poți începe de la hârtie și cerneală. Petele abstracte, tușele spontane sau liniile realizate conform inspirației pot avea o valoare mai mare decât crezi, mai ales că vei putea exersa propriul simț creativ într-un mini atelier de weekend.
Idei de decoratiuni interioare – piesele inedite
O piesă de mobilier ingenioasă sau o decorațiune care să ofere o nouă funcție unui obiect clasic pot fi idei excelente, care oferă dinamică unui spațiu.
Iată un exemplu de măsuță realizată dintr-o valiză veche. Ai nevoie de patru picioare de lemn, de vopsea pentru piele sau multisuprafețe și de un spray metalic pentru încuietori.

Primul pas este să cureți foarte bine valiza, e ideal să cureți orice urmă de grăsime sau vopsea veche, altfel noul strat de vopsea riscă să nu fie perfect aderent. Scoate toate elementele de prindere.
Aplică stratul de vopsea spray cu efect metalic în aer liber. Așază toate elementele de feronerie pe un carton sau pe o folie de plastic și aplică primul strat de spray, de la distanța indicată pe eticheta can-ului. Așteaptă câteva minute și aplică cel de-al doilea strat de vopsea. Pentru a crește aderența culorii din can, poți începe cu aplicarea unui primer pentru metal, pas care va spori rezistența culorii pe elementele de închidere ale valizei. La final, poți adăuga chiar și un strat de lac protector.
Acum poți trec la valiză. Dacă materialul este piele, e bine să aplici culori speciale, pentru piele. Dacă ai de-a face cu un material sintetic, poți merge tot pe un can de la Montana. Dacă vrei o culoare lichidă multisuprafețe, un truc ar fi să folosești un mini trafalet pentru a aplica straturile de culoare, vei evita astfel să rămână urme de pensulă pe suprafață.
În cazul unei astfel de piese, poți merge pe o culoare curajoasă cum ar fi acest verde galben din imagine. Majoritatea gamelor de culori multisuprafețe conțin și culori neon sau nuanțe fluo cu care poți lucra o piesă inedită.
La final, adaugă piesele de feronerie valizei și montează picioarele de lemn. Piesa ta reinterpretată este gata și va atrage cu siguranță privirile tuturor.
Adaugă elemente care să aducă aminte de un interior tradițional
Dacă îți plac accentele rustice într-o amenajare, poți gândi mici elemente decorative care să aducă aminte de casa bunicii, pe care le poți actualiza pentru spații contemporane. Iată un exemplu – scara din lemn brut funcționează perfect într-un spațiu contemporan, punctând discret și minimalist ideea de interior tradițional.

Alte idei care te pot inspira: un coș împletit vopsit în nuanțe curajoase, ștergare vechi puse în ramă, căni de metal stilizate pe un raft decorativ sau care pot lua funcția unor ghivece pentru o serie de plante suculente. Practic, poți porni de la o piesă de familie sau de la un element tradițional/ vintage care-ți atrage atenția într-o piață de vechituri și poți construi fie prin a-i schimba culoarea sau prin a-l pune în evidență într-un mod neașteptat.

Piesele textile vor adăuga note calde oricărui spațiu
Accesoriile textile pot da unui spațiu un aer dulce si cozy, de care te vei îndrăgosti din prima. Texturile bogate ale unui material din lână, țesăturile din fir gros, piesele de macrame sau detaliile chic pictate sau scrise pe fețe de pernă sunt tot atâtea idei de a adăuga note pline de emoție unui ambient.

Pentru a obține o față de pernă delicată, ca cea din imagine, ai nevoie doar de o față de pernă uni și de un marker cu vopsea pentru textile asortată, plus o bucată de carton pe care să o introduci în interiorul feței de pernă atunci când aplici liniile de marker (vei evita astfel ca vopseaua să treacă pe partea cealaltă). După ce ți-ai ales modelul, desenează-l pe materialul textil, lasă la uscat și calcă timp de cinci minute pe fața opusă culorii, cu un fier de călcat setat la temperatura potrivită materialului. Este doar una din variantele de idei practice pentru design interior pe care le poți realiza chiar tu, cu puțină imaginație și cu materialele de artă sau hobby potrivite. 
Surse foto - unsplash.com, pexels.com


Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube și în magazinele din București!

Share

Te-ai pregatit pentru Inktober?

Se apropie cea mai entuziasmantă provocare pentru artiștii activi în social media – inktober! Te așteaptă un maraton creativ de 31 de zile, în care ești invitat să te alături Inktober și să-ți exersezi un nou obicei constructiv, respectiv cel de a desena ceva în fiecare zi. Ai nevoie de cerneală și peniță (sau markere cu cerneală neagră), de un sketchbook și de energie și motivație. Cel mai important? Să nu uiți că regulile sunt făcute pentru a fi încălcate. Și să te bucuri de procesul tău creativ!
Despre Inktober
Inițiativa Inktober a apărut în 2009 și a fost ideea lui Jake Parker, designer și ilustrator. Artistul își propusese să-și îmbunătățească desenul printr-o disciplină zilnică, pe care să o documenteze în social media. Conceptul provocării sale a prins o popularitate uimitoare iar astăzi, inktober e un eveniment la care participă artiști din toate țările. Mai mult, dacă challenge-ul inițial implica doar desene în tuș negru, pe parcursul timpului, artiștii au personalizat ideea, astfel încât astăzi există o grămadă de variante care te pot inspira să intri în această lună de antrenament creativ. Poți desena doar cu cerneală colorată, poți experimenta tematici monocrome, poți folosi creioane, poți lucra în culori acrilice și de ce nu, poți să lucrezi doar artwork-uri digitale.

Valoros în această provocare este să te menții inspirat și activ, astfel ca până la final de octombrie să ai 31 de lucrări de care să fii mulțumit. Acest lucru îți va duce tehnica la următorul nivel și vei învăța destul de multe pe parcurs și despre cum apare, cum se manifestă și cum poți să ieși dintr-un blocaj creativ.
Dacă vrei să cauți inspirație în social media pentru antrenamentul tău creativ, e bine să știi că din Inktober s-au născut mai multe evenimente de același tip, cum ar fi Sketchtember, Drawcember, Mermay și altele.

Nu exclude nici ideea de a-ți propune singur o astfel de provocare creativă, conform propriei inspirații și conform propriului stil – concentrează-te pe o temă care te bucură și te motivează la nivel personal și apucă-te de treabă!
Cum să-ți menții motivația pe parcursul Inktober
Dacă e primul tău inktober, să respecți lista de teme zilnice poate fi o idee bună, fiindcă nu va trebui să improvizezi prea mult. Dar lasă-ți și loc să fii liber și spontan – dacă ai o idee mai bună pentru una din temele zilnice ale Inktober, nu sta pe gânduri și nu lăsa ca lista de prompt-uri să devină limitativă sau apăsătoare.

Lista de teme zilnice Inktober, propusă pe www.inktober.com
Pregătește-ți și un arsenal de soluții cu care să-ți învingi blocajele creative – fii pregătit cu playlist-ul preferat, asigură-te că spațiul în care lucrezi e perfect acordat la starea de lucru și ai grijă ca orice alt detaliu care-ți poate oferi inspirație să-ți fie foarte aproape.
După cum probabil știi, planificarea strictă nu merge mereu mână-n mână cu creativitatea și acea stare bună, în care te simți liber și încrezător în ideile tale. Deci asigură-te că îți îngrijești starea de bine – lasă planul să te inspire, nu să-ți închidă opțiunile și fă toate eforturile să rămâi conectat la tine, din punct de vedere creativ.
Citește și interviul cu Alexandra Hochreiter, pentru a afla câteva recomandări despre cum să îți menții motivația și inspirația pe tot parcursul Inktober!
Apartenența la comunitatea online de artiști ar trebui să aibă un rol constructiv, așa că fă tu primul pas. Interacționează cu artiștii care-ți plac și scrie-le atunci când apreciezi ce au lucrat în inktober, încurajările tale vor fi un motiv de bucurie pentru oricine, indiferent de nivelul la care se află.
Folosește toate hashtag-urile relevante în inițiativă, pentru a te asigura că lucrările tale beneficiază de un maxim de vizibilitate iar atunci când ai timp, mai strecoară și câte un video cu ce desenezi în feed, ca să ai conținut cât mai variat.

E important să știi că Inktober ar trebui să fie mai mult despre tine, despre consecvența și disciplina ta creativă, așa că încearcă să nu te compari prea mult cu alți artiști. La fel, încearcă să nu-ți faci prea multe probleme dacă nu ești perfect mulțumit de fiecare lucrare pe care o publici. Singura bătălie pe care o duce un artist este de fapt cea cu el însuși. Păstrează-ți atenția pe obiectivul mare, acela de a-ți testa forțele într-un maraton creativ în care singurul lucru important este să descoperi noi valențe ale propriului proces de creație.
Recomandări de materiale pentru Inktober
Pentru mulți artiști sau pasionați de un hobby creativ, materialele noi sau întâlnirea cu o nouă tehnică de lucru sunt în sine soluții de a depăși un blocaj creativ. Iată câteva idei de tușuri, linere sau brush pen-uri pe care le poți folosi pe parcursul inktober!
Marker Copic Gasenfude – e un marker cu vârf atipic, din fire sintetice, lungi și foarte flexibile. Acest detaliu te ajută să obții linii extrem de expresive, dar a cărui manevrare necesită ceva experiență. Cerneala e pe bază de apă iar vârful pensulei e fin, potrivit și pentru detalii.
Cerneală Indian Ink 1912 – o cerneală de un negru intens, ce devine rezistentă la apă după uscare. Asta înseamnă că o poți integra în lucrări mixed media sau în tehnici ce necesită aplicarea mai multor straturi de culoare. Povestea acestui tip de cerneală începe cu rețeta veche, dezvoltată în 1912, care implică rășină naturală shellac drept liant. Acest ingredient asigură uscarea rezistentă la apă. Reeditarea acestei rețete, de către Schmincke, a rezultat într-o cerneală pe bază de apă, cu consistență fluidă, ce poate fi folosită pentru scrieri caligrafice, grafică sau ilustrație. Descoperă cum se comportă cerneala Indian Ink 1912 în acest video.

Opaque White Brush – o vopsea albă, groasă, în recipient cu aplicator, de la Copic. O poți folosi pentru detalii fine și pentru highlights.
Medium Opaque – o altă variantă de alb opac, de această dată de la Schmincke. Poate fi folosit simplu sau în combinație cu gama Aqua Drop, în funcție de luminozitatea pe care vrei să o obții.
Set 9 piese de caligrafie Pitt Artist – un set de linere cu care poți lucra o varietate mare de stiluri, dat fiind faptul că acesta conține 5 markere Pitt Artist cu nuanțe închise, două finelinere cu cerneală neagră și un creion grafit.

Cărbune lichid – un produs relativ nou, de la Schmincke, care vine în trei variante – Cherry Pit Black (o nuanță neutră, cu inflexiuni maro), Grape Black Seed (nuanță rece) și Peach Stone Black (o nuanță neutră). Spectaculos la acest cărbune este că e obținut prin carbonizarea fructelor carbonizate, produs amestecat mai apoi cu un liant și el de origine naturală – o gumă arabică atent aleasă.



Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube și în magazinele din București!
Surse foto - Unsplash.com, inktober.com