Blog ProfiArt

Share

Ce proiecte creative poti lucra cu un aparat de pirogravura?

Pirogravura e o tehnică prin care poți decora lemnul, prin arderea cu un aparat cu vârful fierbinte. Supranumită “broderia cu acul de foc” în vechime, astăzi pirogravura este o tehnică cu o popularitate în creștere, pe care o poți utiliza pentru a realiza foarte multe tipuri de decorațiuni sau proiecte artistice.
Ce tip de lemn să folosești pentru pirogravură?
În mod tradițional, lemnul recomandat pentru un proiect de pirogravură este lemnul cu textură uniformă. Poți folosi orice tip de placă de lemn, condiția foarte importantă fiind să acorzi o atenție importantă pregătirii sale. Placa sau obiectul din lemn pe care-l vei pirograva trebuie șlefuită cu grijă, cu o hârtie cu granulație fină, pentru a obține o suprafață cât mai netedă și cât mai uniformă. La atingere, lemnul ar trebui să se simtă la fel de neted ca suprafața unei coli de hârtie, astfel te asiguri că urmele lăsate de aparatul de pirogravură vor fi perfecte.

Mai poți folosi pirogravura și pentru alte tipuri de suprafețe, cum ar fi un obiect din piele sau din plută.
Vei putea decora cu ușurință și o cutie din lemn pentru bijuterii sau pentru ceai, brelocuri, bijuterii, felii de lemn sau rame pentru fotografii. Poți gândi tehnica în prim plan sau o poți folosi pentru a adăuga accente de efect, asociată de exemplu cu tehnica șervețelului sau cu markere acrilice.
Citește și articolul despre linogravură!
Pirogravura pe lemn: etape

În pregătirea proiectului tău de pirogravura pe lemn, e bine să analizezi și să-ți alegi în primul rând obiectul pe care vrei să-l decorezi. Apoi, decide-te asupra modelului.
Dacă ești la început și vrei doar să testezi un aparat de pirogravura pe lemn și să te joci cu pattern-uri diferite, poți lucra pe orice tip de placaj din lemn.

Prima și cea mai importantă etapă în pirogravură este cea de pregătire a suprafeței – asigură-te că ai la îndemână hârtie abrazivă la diferite granulații, pentru a șlefui cu atenție lemnul pe care vei pirograva.
După ce ai obținut un lemn neted și fin, e timpul să treci la realizarea schiței.
Folosește un creion de schițe pentru a trasa modelul dorit pe lemn – în acest fel, dacă apare o greșeală sau dorești să modifici vreun detaliu, o vei putea face în mod simplu. Alternativ, poți folosi și hârtie indigo, dacă lucrezi după un model printat.

Urmează folosirea aparatului de pirogravat pentru a trasa liniile din schiță. E bine să lucrezi într-un spațiu foarte bine aerisit (de exemplu, lângă o fereastră deschisă) și să porți mască și mănuși de protecție și chiar și ochelari de protecție. Vârful aparatului de pirogravură devine foarte fierbinte și e bine să te asiguri că nu există niciun risc de accidentare.
Ține aparatul în mână cu atenție și urmărește cu vârful liniile trasate. Vei obține linii mai groase dacă apeși și miști vârful aparatului mai încet și linii mai subțiri sau chiar și hașuri dacă lucrezi mai repede și nu apeși foarte tare. E bine să ai un timp de acomodare cu acest tip de instrument, pentru a testa și pentru a descoperi cât mai multe tehnici de pirogravură.

Alte recomandări:
Nu ține vârful aparatului de pirogravură perpendicular pe placaj ci înclinat;
Poți folosi chiar și un șevalet, în cazul în care lucrezi o suprafață plană de lemn, pentru a avea o perspectivă cât mai bună și pentru a nu inhala fumul care se degaja în momentul arderii porțiunilor de lemn;
Cum alegi un aparat pirogravura?
În general, un aparat de pirogravat ar trebui să vină la pachet cu mai multe vârfuri, de dimensiuni și forme diferite. Acest detaliu te va ajuta să obții o multitudine de forme și texturi pe suprafața de lucru.

Poți alege un aparat pirogravură cu 6 vârfuri diferite ce pot fi montate prin înșurubare.

O altă variantă este să mergi pe un kit care include un aparat de pirogravat cu 7 vârfuri diferite, un suport pentru lumânare, o serie de modele de reprodus și instrucțiuni, kit care poate fi și un cadou foarte potrivit pentru un pasionat de hobby-uri creative care dorește să încerce această tehnică.



Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube și în magazinele din București!



Surse foto - Unsplash.com. Wikipedia commons
Share

Decorațiuni handmade: idei de proiecte DIY pentru weekend

Decorațiunile handmade pentru casă te vor ajuta să obții o atmosferă caldă și plină de emoție. În plus, un astfel de obiect decorativ lucrat manual poate fi parte si din oferta afacerii tale creative, dacă aspectul final este unul îngrijit și inedit. Un proiect DIY de weekend în care exersezi decorațiuni lucrate manual pentru propriul spațiu de locuit îți va aduce numeroase beneficii, începând cu timpul dedicat propriei creativități. Iată, deci, câteva idei pentru decorațiuni handmade pe care le poți lucra chiar și dacă ești începător.
Decoratiuni perete handmade
O decorațiune de perete handmade poate acoperi o varietate enormă de tehnici pe care le poți implementa – de la pictură până la broderie sau artă textilă, dar și tablouri realizate în tehnica pouring art sau colaj.
Pentru o decorațiune perete handmade de tip colaj, poți folosi bindex – un liant acrilic care te va ajuta să fixezi elemente din hârtie printată sau materiale textile pe orice tip de suprafață suport.

Printează-ți imaginile preferate sau imagini din vacanțe, adaugă elemente geometrice sau pattern-uri realizate cu markere acrilice și decorațiunea ta de perete este gata. Tehnica colajului e o tehnică simplă, așa că vei putea să schimbi decorațiunea destul de des, pentru un refresh al spațiului.
Alte idei de decoratiuni interioare handmade pot fi si elemente din materiale naturale, pe care le poți picta sau asambla în elemente accent. Iată un exemplu potrivit pentru un spațiu cu amprentă rustică, un colț în care texturile naturale joacă rolul principal.

Un element de decor pentru perete poate fi și o piesă upcycled. Un exemplu ar fi rama veche a unei oglinzi - curăță bine rama de orice impuritate și aplică un strat de foiță lichidă pe întreaga suprafață. Efectul va fi discret dar de efect, mai ales într-o amenajare în care auriul este parte din paleta elegantă a spațiului.

Decorațiuni handmade din sfoară
Pentru a realiza decorațiuni handmade din sfoara, e bine să exersezi la început cu cât mai multe tipuri de fibre. Sfoara de iută sau de cânepă va avea acel aspect ușor brut care poate fi asociat cu lemn sau elemente din sticlă, pe o serie de decorațiuni handmade din sfoara albă de bumbac vor transmite un mesaj mai cozy.

Pentru a realiza modelul simplu din imagine, ai nevoie de un suport pentru perete (un băț de lemn finisaj, prins cu o sfoară) pe care poți lega în mod simetric sfoara. Simplu și de efect!
Litere decorative handmade

Un proiect de decor interior care implică litere decorative handmade va ieși cu siguranță în evidență. Găsești la noi două tipuri de litere decorative – litere din MDF alb sau litere din carton presat.
Cu ce tehnici poți decora acest tip de litere decorative supra dimensionate? Păstrând paleta de culori deja existentă în spațiu, pentru coerența estetică, poți turna culori acrilice pentru pouring, poți aplica straturi de culoare uni (culori acrilice multisuprafețe) dar poți să folosești chiar și tehnica șervețelului sau tehnica mixed media, în care poți combina mai multe tehnici, cum ar fi markerele acrilice și hârtia de orez cu modelul preferat.
Un set de litere decorative handmade pot fi o idee bună și pentru un eveniment – vei putea forma din litere cuvintele cheie asociate evenimentului și astfel vei crea un decor extra simpatic pentru invitați.
Vase decorative handmade

Pentru o vaza decorativa handmade ai la dispoziție mai multe tipuri de culori – dacă vaza pe care vrei să o decorezi este din sticlă, poți încerca culori transparente, pentru un efect interesant (din game precum Porcelaine, Vitrea sau Vitrail) pe care să aplici și detalii cu un marker cu vopsea pentru sticlă. Dacă vaza decorativa handmade la care vrei să lucrezi este din ceramică, e recomandat să aplici culori speciale pentru ceramică.
Citește și articolul despre cum să decorezi o vază pentru flori în nuanțe Prisme și Moon!

O serie limitată de vase decorative handmade poate fi și o idee bună pentru a fi adăugate ofertei tale, dacă ai o afacere creativă cu produse handmade. Nu uita că produsele decorate cu nuanțe de culori pentru sticlă, ceramică, porțelan nu sunt recomandate pentru a fi utilizate pentru a servi mâncarea, ci au un scop pur decorativ.
Obiecte de decor handmade – decorul textilelor
O altă idee bună pentru obiecte de decor handmade poate fi decorul materialelor textile cu nuanțe speciale de culori. Cel mai simplu proiect la care poți lucra este să decorezi fețe de pernă decorative – ai nevoie de fețe de pernă din bumbac, de o singură culoare și de un model pe care să-l aplici pe materialul textil.

Mai poți lucra cu un marker fade out, cu o cerneală specială, care se șterge de la sine sau atunci când intră în contact cu apa. Acest marker poate fi foarte util în pasul în care îți desenezi schița – poți greși de oricâte ori vrei, cerneala se va șterge. Ai la dispoziție culori de textile pigmentate, pe care le poți aplica cu o pensulă, pe orice material care conține un procent important de fibre naturale.
Citește mai multe despre pictura pe textile în acest articol!

O altă idee pentru un proiect DIY de weekend poate fi decorul unei cutii de depozitare. Poți îmbrăca cutia în material textil (se lipește rapid cu un pistol de silicon) și apoi poți decora materialul textil în culorile preferate, cu pattern-uri simple și de efect.

Lumanari decorative handmade
Și un atelier de lumânări handmade poate fi o idee bună pentru un proiect creativ de weekend! Materialele care îți sunt necesare sunt ceara pentru lumânări, un suport (un recipient de sticlă sau o matriță în care să torni ceara) și fitilurile din bumbac.
Citește articolul dedicat lumănărilor handmade pentru a afla toate etapele de lucru!
Decorațiuni handmade de sezon
Decorațiunile handmade de sezon sunt și ele activități plăcute, mai ales dacă îți place să îți schimbi decorul spațiului în care locuiești la fiecare sezon, adăugând elemente tematice. Pentru decoratiuni toamna handmade dar și pentru ornamente de Craciun lucrate manual poti merge pe o bază de coroniță pe care să o faci din sârmă sau fetru și pe care să o decorezi fie cu frunze din material textil și elemente specifice toamnei, fie cu fulgi și elemente decorative de iarnă.



Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube și în magazinele din București!



 
Share

Sculptura in lemn pentru incepatori

Sculptura în lemn poate fi un hobby extrem de relaxant și plin de beneficii. Vei învăța să lucrezi fibra de lemn pentru a obține decorațiuni inedite și te vei putea bucura de obiecte din ce în ce mai frumoase, pe care le vei realiza cu propriile mâini. Iată câteva recomandări pentru sculptura în lemn pentru începători – ce tehnici să aplici, ce dălți de sculptură ar trebui să-și găsească locul în trusa ta de lucru și cu ce modele simple e recomandat să faci primii pași în sculptură.
Sculptura în lemn

Sculptura în lemn este un tip de hobby care te va aduce înapoi la rădăcini, la lucrul cu mâinile în cadrul unui craft special, care implică deopotrivă forță și finețe. Contactul cu materialul natural și frumusețea lemnului brut cioplit sau sculptat va fi suficient să te convingă să te dedici acestui hobby.
Acest tip de activitate creativă a fost prezentă de-a lungul istoriei în majoritatea culturilor, cu modele specifice și reprezentative pentru fiecare cultură în parte.
În România, sculptura în lemn are o importantă direcție în cultura populară – fiind aici prezenta motivele și modelele de crestături tradiționale geometrice sau inspirate din natură, fiecare cu semnificația sa. Obiectele tradiționale sculptate acoperă o varietate largă – de la porțile tradiționale până la obiecte de mobilier dar și cruci sau obiecte de uz casnic.
Tehnici de sculptură în lemn
Lemnul pe care-l alegi pentru a realiza primele proiecte de sculptură este esențial. Pentru a obține modele simplu de realizat, e bine ca la început tehnica de sculptură în lemn să folosească tipuri de lemn cât mai moale, cum ar fi tei, mesteacăn sau pin. Apoi, pe măsură ce capeți experiență, poți trece la piese sculptate din lemn de citeș, arțar, nuc sau stejar.
E important să știi că lemnul pe care lucrezi trebuie să fie foarte bine uscat, altfel riști să apară în timp crăpături pe suprafața obiectului sau ca acesta să-și schimbe forma. E ideal să găsești plăci sau bucăți de lemn curat, fără noduri, excepție făcând situația în care vrei să integrezi micile imperfecțiuni ale lemnului în lucrare.

Începe orice proiect cu o schiță în creion. Fie că lucrezi pe un panou de lemn, pe care poți gândi schița în creion până când ești mulțumit, fie că vrei să obții o figurină din lemn, e bine să ai un plan înainte să te apuci de lucru. Vei acoperi astfel toate detaliile referitoare la proporțiile între elemente și vei putea alege acel design de care ești mulțumit.
Tehnica de sculptură în lemn implică întotdeauna lucrul pe fibra lemnului. Asta înseamnă că orice tăietură va trebui să fie făcută conform cu direcția de creștere a fibrei. Dacă lucrezi contra acestei direcții, e posibil ca lemnul să nu fie atât de ascultător și vei obține așchii și regiuni cu aspect brut.
Sculptura geometrică este una din cele mai populare tehnici de sculptură în lemn. Crestăturile simple, în formă de pană sunt forme ușor de obținut iar modelele geometrice, desenate anterior cu creionul, te vor ajuta să obții lucrări inedite. Pentru a obține un aspect specific, poți studia stiluri estetice și motivele derivate din fiecare, pentru a alege ceea ce îți place cel mai mult.

Sculptura în relief implică un model care are un aspect 3d în lemn. Este una din tehnicile de sculptură în lemn care necesită un pic mai multă dezvoltare a abilității de a lucra cu lemnul.
Conturul sculptat este o altă variantă potrivită pentru primii pași în sculptură. După ce ai trasat schița, poți obține conturul formelor folosind un cuțit sau o daltă subțire.
Cum trebuie să arate locul în care sculptezi?
Este ideal să ai acces la lumină naturală – acest lucru te va ajuta să observi cu atenție textura materialului.
Ai nevoie de o masă foarte stabilă – majoritatea dălților pentru sculptură pot fi utilizate cu ajutorul unui ciocan, pentru a intra în fibră cât mai bine, deci o masă foarte stabilă te va ajuta să lucrezi.
Te va ajuta un suport cu prindere pentru piesa de lemn – cu cât aceasta va sta mai stabil, cu atât vei putea lucra mai bine.
Pentru stratul final care va proteja piesa de lemn sculptat, e bine să testezi cât mai multe variante de lac, vernis sau ceară. Fiecare din aceste variante vine cu finisaje și aspect distinct și e bine să testezi înainte de a rămâne la o anumită variantă.
Dălțile pentru sculptură
O daltă sculptură lemn trebuie să fie foarte rezistentă și ușor de manevrat. Este deosebit de important materialul din care e făcută dalta – cu cât mai rezistent și mai greu de tocit, cu atât instrumentul tău de sculptură va avea o viață mai lungă.
Mânerul unei dalți sculptură este și el esențial – trebuie să fie suficient de mare pentru a putea fi prins cu ușurință dar e bine ca dalta să aibă o lungime potrivită lucrării tale.
Totuși, o daltă sculptură pentru începători reprezintă un prim pas – poți începe cu dălți mai simple și în funcție de felul în care se dezvoltă pasiunea ta pentru sculptură, să investești mai târziu în dălți de calitate profesională.
Set dălți lemn pentru începători

Un set dălți lemn pentru începători ar trebui să aibă:

O daltă sculptură în lemn în V – cu aceasta vei obține forma de pană și vei putea sculpta contururi sau texte.
O daltă dreaptă – pe care o vei putea folosi la suprafețele plane.

Daltă în U – vei putea obține texturi și în funcție de dimensiune și unghi, vei putea îndepărta straturi de lemn pentru a obține elemente în relief.


Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube și în magazinele din București!

Share

Cum sa faci cutii de bijuterii handmade decorate cu tehnica servetelului si imitatie de foita

Ești în căutarea unui proiect handmade creativ, la care nu poți da greș? Ai ajuns unde trebuie – iată un articol din care vei învăța, pe pași, cum să decorezi o cutie din lemn sau MDF folosind tehnica șervețelului și imitație de foiță de aur.
Cutiile de bijuterii handmade pot fi proiecte inspirate, mai ales dacă găsești tehnicile care să te ajute să obții un aspect ieșit din comun. O astfel de cutie din lemn sau MDF poate fi inclusiv un produs handmade ușor de făcut, pe care să-l adaugi în oferta micii tale afaceri creative.
Urmărește tutorialul video pentru a vedea toți pașii de lucru:

Materialele necesare pentru o cutie de bijuterii handmade

Materialele folosite pentru cutia de bijuterii handmade, decorată cu hârtie de orez și imitație de foiță de aur:

Cutie MDF cu opt laturi 
Gesso alb 
Fetru A4 cu autocolant
Hârtie de orez 
Adezivi decoupage/ tehnica servetelului 
Mixtion pe bază de apă 
Set 100 de foite imitatie de aur https://www.profiart.ro/100-file-imitatie-foita-aur-fara-transfer-giusto-manetti-2zy25m4-215.html
Set pensule diverse marimi 
Shellac (pentru a proteja suprafața decorată cu imitație de foiță) 

Pasii de lucru pentru a realiza o cutie de bijuterii handmade
E destul de important ca înainte de a trece la orice strat de gesso sau culoare, să cureți bine cutia de lemn sau MDF, în general orice particulă de praf sau grăsime de pe suprafața cutiei trebuie îndepărtată, pentru ca straturile pe care le vei aplica să aibă cea mai bună aderență.
Citește și articolul despre pictura pe lemn!
Folosind o șurubelniță potrivită, îndepărtează toate elementele de feronerie. Astfel, vei aplica toate straturile de gesso și foița fără să riști să pătezi balamalele.

Urmează stratul de gesso. E un pas important fiindcă acest strat te ajută din mai multe puncte de vedere. Cea mai importantă funcție a acestui strat este că sigilează suprafața de lemn sau MDF, astfel încât culoarea nu va fi absorbită în timp de material. Al doilea rol important a stratului de gesso sau primer este faptul că va uniformiza suprafața cutiei, acoperind parte din posibilele mici defecte ale lemnului. Nu în ultimul rând, un strat de gesso alb ar crește luminozitatea culorilor, dacă ai aplica accente de culori multisuprafețe pe cutia ta.

Poți aplica până la 3 straturi de gesso, așteptând de fiecare uscarea profundă înainte de a trece la următorul strat. Mai multe straturi de gesso vor crea o peliculă opacă pe cutie și vor sigila perfect suprafața absorbantă a lemnului.
După ce straturile de gesso s-au uscat, poți trece la aplicarea elementelor din fetru. Măsoară cât mai precis forma din interiorul cutiei și decupează foaia de fetru.

În cazul acestui tutorial, artista a ales o foaie turcoaz de fetru și a obținut un contrast intens cu auriul foiței. Ai la dispoziție foi de fetru autocolante însă poți folosi și o foaie de fetru simplă, adăugând câteva picături de adeziv care să fixeze elementul decupat de interiorul cutiei.
Urmează elementele din hârtie de orez. În funcție de modelul de hârtie de orez preferat și conform inspirației, decupează hârtia și lipește-o de cutie cu ajutorul unui adeziv decoupage.

Majoritatea adezivilor pentru tehnica șervețelului pot fi folosiți și ca lac sau vernis, asta înseamnă că e necesar să aplici două straturi – un strat sub elementul din hârtie de orez și al doilea strat deasupra, strat care îi va sigila suprafața.
Cum se aplică foița imitație de aur? Ai nevoie de un mixtion, o pastă cu rol de lipire a foiței. Această pastă trebuie aplicată cu pensula, pe acele regiuni din lucrare unde vrei să apară foița imitație de aur. După aplicare, așteaptă 15 minute sau respectă timpul menționat pe eticheta/ descrierea de produs a mixtionului.

În cazul acestui mixtion pe bază de apă utilizat de artista ProfiArt în tutorial, e nevoie să aștepți doar un sfert de oră. În acest timp, pasta mixtion își va schimba consistența și e important să nu aplici foița nici mai devreme (pasta va fi mai degrabă lichidă și nu va lipi foița), nici mai târziu (pasta se va usca și nu va mai avea aderență).
Citește și articolul despre aplicarea foiței de aur și a foiței imitație de aur!
Foița vine de regulă în carnețele și este foarte foarte subțire, deci e nevoie să o manevrezi cu atenție pentru a obține suprafețe uniforme. Plasează cu grijă foița pe suprafața pe care ai mixtion și presează ușor cu degetele sau cu vârful pensulei.

Așteaptă câteva minute și apoi, folosind o pensulă curată și uscată, elimină resturile de foiță. La final, poți trece la ajustări, folosind aceiași pași pentru a acoperi cu precizie suprafața cutiei de bijuterii cu imitația de foiță.
La final, dacă vrei să crești rezistența în timp a cutiei decorate cu imitație de foiță, poți aplica un strat de shellac, un tip de rășină care va proteja imitația de foiță (aplicarea unui vernis normal riscă oxidarea foiței, în timp).
Cutia de bijuterii handmade este gata!



Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube și în magazinele din București!

Share

Pictura pe lemn – pasii de lucru si recomandari de materiale

Principala dificultate în cazul unui proiect de pictură pe lemn este reprezentat de porozitatea și structura absorbantă a acestui tip de material. Fără utilizarea unui grund și fără pregătirea riguroasă a lemnului înainte de pictură, proiectul tău va avea de suferit. Iată un articol din care vei învăța pas cu pas cum să pregătești suprafața unui obiect din lemn înainte de a-l decora, dar și ce tip de culori și ce fel de lac e recomandat pentru pictura pe lemn.
Pregătirea lemnului pentru pictură
Fie că vrei să pictezi o cutie din lemn, o felie de lemn sau o piesă de mobilier, e bine să nu treci peste pasul de pregătire a suprafeței. În caz contrar, riști ca pigmentul pe care-l aplici pe lemn să pălească în timp sau chiar să se cojească, dacă aplici, de exemplu, o culoare peste un strat mai vechi de vopsea.
Șlefuiește lemnul
Șlefuirea lemnului are mai multe funcții – pe de o parte vei obține o suprafață netedă și uniformă și pe de altă parte, te asiguri că elimini orice urmă de straturi de culoare sau lac, în cazul în care lucrezi un proiect de upcycle a unei piese de mobilier.
Poți șlefui lemnul cu hârtie abrazivă sau cu un șlefuitor electric. Poți lucra în două etape, în funcție de starea inițială a piesei din lemn, suprafața suport pe care urmează să pictezi – folosește o hârtie abrazivă cu granulație mare pentru primul pas, apoi finisează suprafața cu o hârtie abrazivă cu granulație fină.

La final, îndepărtează particulele rămase de pe toată suprafața lemnului – poți folosi fie o cârpă uscată, fie poți spăla lemnul cu un burete umed și îl poți lăsa la uscat câteva ore înainte de a trece la aplicarea straturilor de gesso.
Aplică straturi de gesso pentru lemn
Un strat de gesso este un strat intermediar, care are ca rol sigilarea porilor de lemn. Acest pas mai are și beneficiul de a menține culoarea pe care urmează să o aplici intensă și saturată, fiindcă nu va fi absorbită în suprafața lemnului, cum s-ar întâmpla dacă ai aplica o culoare acrilică direct pe lemnul natur.
Gesso-ul alb este în general de preferat, fiindcă va spori luminozitatea culorilor pe care le vei aplica pe lemn. E recomandat să aplici mai multe straturi de gesso, până când întreaga suprafață este perfect sigilată și deci pregătită pentru pictura pe lemn.
Poți aplica straturile de gesso cu o pensulă sau cu un trafalet pentru pictură, acest instrument fiind preferat datorită faptului că nu vei obține tușe ci un strat uniform pe suprafața lemnului.
Aplică două sau chiar trei straturi de gesso și lasă fiecare strat să se usuce în profunzime înainte de a trece la următorul.
Iată trei exemple de gesso potrivit pentru suprafețele de lemn:
Gesso DecoCreme Pebeo – un grund universal, potrivit pentru pregătirea suprafețelor de lemn, poliester, carton, disponibil în varianta alb sau negru.
Gesso multisuprafețe Candence - un primer pe bază de apă, cu finisaj mat și uscare rapidă.
Gesso alb Cadence – potrivit pentru suprafețe de lemn, pereți, teracotă sau ceramică, un primer – bază acrilică ce are o putere mare de acoperire.

Pictura pe lemn cu acrilice
Cele mai rezistente culori pentru pictura pe lemn sunt culorile acrilice. Asigură-te însă că nu alegi acrilice pentru pictură, ci culori acrilice decorative, multisuprafețe. Acestea din urmă au o putere de acoperire mai mare, sunt în general multisuprafețe și opace. Aderența crescută pe lemn a unei culori multisuprafețe te va ajuta să obții straturi de culoare uniforme, fără urme de tușe.
Un exemplu de culori acrilice multisuprafețe pe care le vei aprecia cu siguranță sunt culorile Deco de la producătorul francez Pebeo. Acestea vin în trei variante de finisaj – mat, lucios sau perlat, sunt opace și se pot aplica pe lemn, MDF, ipsos, teracotă, piatră sau metal. Se pot dilua cu apă și au o putere de acoperire excelentă – o sticluță de 45 de mililitri va acoperi jumătate de metru pătrat.

În cazul în care vrei o vopsea pentru mobilă de lemn, ai la îndemână culorile MAT Pub – acestea sunt intens pigmentate și datorită faptului că sunt destinate lucrărilor de pictură murală (chiar și de exterior), îți garantează o durabilitate ieșită din comun.
Dacă ai nevoie să aplici detalii mai fine, nu uita că există și markere acrilice sau markere pe bază de ulei pe care le poți utiliza pentru a decora un obiect din lemn.
Un alt pas pe care e bine să nu îl uiți în ceea ce privește pictura pe lemn este aplicarea unui lac de protecție, la final. După ce straturile de culori acrilice s-au uscat foarte bine, e momentul să aplici un strat de lac protector, potrivit pentru lemn. Acest strat va proteja culoarea și va mări durata de viață a obiectului astfel decorat.
Pictura pe lemn – idei de obiecte din lemn sau MDF
Dacă vrei să pictezi obiecte de lemn decorative, e bine să știi că modelele minimaliste, decorative, care să ofere obiectului tău un aer relaxat și modern, pot fi chiar foarte ușor de realizat. Dacă recondiționezi o piesă de mobilier, poți încerca să asociezi o culoare cu foiță de aur sau cu foiță lichidă. Piesa poate fi accesorizată cu o cutie de bijuterii din mdf, lucrată în același stil.

Găsești în categoria noastră de obiecte din lemn și MDF câteva idei de obiecte pe care le poți decora:

pușculiță din lemn
căsuță din lemn cu horn
cuburi din lemn
inimioare din lemn
suporturi pentru pahare
diferite modele de cutii și cufere din MDF
figurine din lemn
tăvi MDF
rame foto
litere din lemn


Recomandări pentru obiecte din lemn de pictat
Dacă vrei să decorezi un obiect din lemn pentru a-ți decora spațiul, iată câteva recomandări

Alege cu atenție paleta de culori – alege acele culori care există deja în cameră, pentru o cât mai bună integrare estetică a obiectului decorat.
Stilul de decor – în funcție de modelele deja existente în piesele accent sau accesoriile din spațiul unde vei plasa obiectul, alege-ți modelul. Nu te feri de modele simple, pattern-uri botanice sau modele geometrice care să susțină tema de design a spațiului.
Ai grijă să respecți toate recomandările de curățare și pregătire a suprafeței de lemn pe care pictezi – astfel te asiguri că obiectul tău decorativ va avea o rezistență cât mai bună în timp.

Surse foto: Unsplash.com, Pexels.com

Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube și în magazinele din București!