Blog ProfiArt

Share

Desene pentru jurnal (bullet journal)

Un bullet journal poate fi un instrument de organizare, un jurnal creativ pentru obiective personale, pe care să le urmărești dar și un planner personalizat, pe care-l poți colora, desena sau picta după propria inspirație. Un trend care în ultimii ani a strâns milioane de pasionați de creativitate și organizare din întreaga lume, care te ajută să-ți crești productivitatea dar are și alte numeroase beneficii la nivel personal. Iată un articol din care poți downloada și printa exemple de desene pentru jurnal, pe care le poți exersa și utiliza pentru bullet journal-ul tău.
Ce înseamnă bullet journal?
Bullet journal este un termen introdus de un designer care a inventat un sistem simplu de organizare a task-urilor zilnice în liste de „to do”. Fiindcă regulile de inventariere erau atât de simple, pot fi cu ușurință personalizate, astfel încât vei obține un jurnal creativ, perfect customizat pe nevoile tale și pe obiectivele tale personale.
Folosind acest tip de organizare a acțiunilor zilnice și prin stabilirea unui obiectiv, poți lucra zilnic la a-ți îmbunătăți alimentația, la un obiectiv precum a citi mai mult sau a face mai mult sport, poți face liste cu filmele care ți-au plăcut sau orice alt obicei sănătos pe care vrei să-l dezvolți. La finalul lunii, vei putea vedea cât ai lucrat la obiectivul tău și poți crește timpul dedicat de la lună la lună.
Bineînțeles, un bullet journal nu trebuie să fie un instrument de dezvoltare personală, poate fi foarte ușor un instrument de organizare, o agenda creativă care să te ajute să îți planifici task-urile mai eficient. La fel, un bujo poate fi și un sketchbook în care să adaugi desene sau doodles zilnice, dar și notițe zilnice pe subiectele care te preocupă.
Beneficiile identificate de majoritatea celor care au un bullet journal țin de concentrarea sporită, de un efect bun asupra memoriei, de creșterea capacității de organizare și poate avea și un efect terapeutic.
Citește și articolul despre istoria bujo!
Structura unui bullet journal
În principiu, ai nevoie de un index – un cuprins al jurnalului, în care să notezi indicatorii pe care-i vei analiza de-a lungul timpului.
Modulele sau spread-urile bullet journal sunt diferitele tipuri de pagini pe care le alegi pentru a-ți urmări obiectivele. Poți avea daily log, monthly log sau future log dar poți structura acest tip de spread-uri și personalizat (de exemplu, cu desenele pe care ți le propui într-o lună sau într-o săptămână, sau challenge-uri creative pe care dorești să le faci, cum ar fi inktober sau un proiect de urban sketching din vacanța de vară).
Simbolurile – reprezintă cheile pe care le vei menține de-a lungul jurnalului. Poți folosi, de exemplu, un x pentru task-urile pe care le-ai rezolvat, un asterisc pentru priorități și semne de exclamare pentru lucrurile importante sau urgente. Te poți inspira din simbolurile stabilite în sistemul inițial de bullet journal dar îți poți propune orice tip de semnalizare dorești, pentru a fi cât mai confortabil în jurnalul tău creativ.
Idei: desene pentru jurnal
Dacă ai nevoie de idei pentru elementele decorative pe care să le adaugi în spread-urile bujo, iată mai jos câteva idei dar și fișiere pe care le poți downloada și printa, pentru a exersa elementele.
Desene pentru jurnal – litere
Exersează mai multe tipuri de scrieri de lettering – o dată ce vei prinde stilul fiecărui tip de litere, vei putea scrie de mână mesaje și cuvinte pentru a-ți decora paginile de jurnal.

Downloadează de aici fișierul, pentru a-l printa.
Desene pentru jurnal – ghivece cu flori
O serie de doodles decorative, pe care le poți exersa și stiliza pentru a le aplica pe paginile jurnalului tău.

Downloadează de aici fișierul
Desene pentru jurnal – muzică
O altă idee de elemente decorative, desene pentru jurnalul tău creativ – elemente inspirate din lumea muzicii.

Downloadează de aici fișierul pentru a-l printa
Desene pentru jurnal – flori
Pentru a decora pagini din jurnalul creativ, exersează și coronițe cu flori sau elemente florale de diverse dimensiuni.

Download fișier, aici.
Desene pentru jurnal – mâncare
Învață să schițezi o lămâie, un cupcake sau un croissant – elemente decorative perfecte pentru a ilustra un spread de jurnal care face referire la obiceiurile alimentare.

Download fișier de aici
Desene pentru jurnal – elemente de Crăciun
Pentru perioada sărbătorilor, un spread de bujo poate conține diverse elemente de sezon – inspiră-te din fișa de mai jos și exersează cele mai drăguțe doodles de Crăciun.

Downloadează fișierul de aici
Citește și articolul despre beneficiile unui hobby creativ!
Notebook pentru bullet journal și instrumente de scris
Dacă ești la primul bujo, e bine să te concentrezi pe organizarea și semnalizarea informațiilor și să folosești un caiet normal, un pix și câteva creioane colorate.
Pe măsură ce îți dezvolți acest tip de jurnal creativ, vei observa probabil că ai nevoie de un tip de hârtie mai bun dar și de instrumente precum linere sau finelinere – negre sau colorate, cu care să realizezi spread-urile fiecărei luni sau doodles pentru paginile importante pentru tine.
Iată câteva variante de caiete pentru bullet journal, cu hârtie specială pentru artă grafică sau desen. E bine să știi că fibra hârtiei poate fi realizată din celuloză, bumbac, combinații între acestea două dar și din fibre vegetale precum bambus sau agave. Fiecare tip de fibră se va comporta ușor diferit la întâlnirea cu un pigment.
Pentru bullet journal, alege-ți caietul în funcție de instrumentele pe care le vei aplica:


tehnici uscate – creioane colorate, pasteluri sau creioane de schiță – dacă plănuiești să folosești aceste instrumente, e bine să ai la îndemână un bloc de desen sau un caiet de schițe pentru aceste tehnici, care poate conține o hârtie mai subțire (culoarea, fiind uscată, nu va trece de pe o parte pe cealaltă).


Peniță, tuș, linere – o idee pentru aceste instrumente este un caiet de la Flexbook, cu un sistem de legare foarte rezistent (indicat pentru o utilizare zilnică) și cu o hârtie foarte bună, prin care nu va trece culoarea. Poți alege un notebook de la Flexbook cu puncte (un notebook cu puncte este recomandat pentru caligrafie, aceste puncte reprezentând jaloanele perfecte pentru a respecta anumite dimensiuni și proporții între literele unei scrieri caligrafice).


Acuarele, aqua markere sau guașe – aceste tipuri de culori sunt mai grele, deci necesită o hârtie cu o grosime mai mare, care să nu se vălurească. Poți alege un bloc pentru acuarelă cu hârtia de minim 200 g/mp.


Cât despre instrumentele de scris, poți merge pe linere și finelinere (cu cât mai subțire vârful, cu atât mai fine vor fi detaliile din elementele decorative dintr-un spread), pe markere, acuarele, dar și pixuri colorate sau linere colorate.
Sursa foto – Faber Castell (Nicole Barlettano)

Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube și în magazinele din București!

 
Share

Tehnica servetelului pe lemn

Tehnica șervetelului este una din cele mai apreciate tehnici de hobby – poți lucra obiecte decorative frumoase și de efect iar pașii de lucru sunt printre cei mai simpli. Poți decora cu tehnica șervețelului o multitudine de obiecte – de la cutii de mdf, tăvițe pentru moț, un suport pentru chei dar și piese de mic mobilier – o masă de cafea sau o noptieră vor putea fi cu siguranță înfrumusețate, cu puțină atenție la detalii. În plus, dacă lucrezi la amenajarea unui spațiu, poți decora cu această tehnică și o multitudine de elemente pentru decor – de la litere supradimensionate până la un cadran de ceas, toate pot fi idei excelente, care să scoată din anonimat încăperea.
Materialele necesare: kit tehnica șervețelului pe lemn
Primer/ gesso pentru lemn
Diferența între aplicarea hârtiei de orez pe lemn, comparativ cu alte tipuri de suprafețe suport, este dat de culoarea acestuia. Fie că lucrezi pe un obiect din MDF, fie că decorezi un element din lemn natur, nuanța maronie a culorii acestei suprafețe poate să treacă prin hârtia de orez, care e foarte subțire. Astfel, există riscul ca anumite regiuni ale hârtiei albe de orez să își schimbe culoarea. În acest caz, e indicat să folosești un primer sau un gesso multisuprafețe – acest strat, de cele mai multe ori alb, are mai multe roluri pe o suprafață de lemn poroasă. În primul rând, uniformizează și netezește suprafața, care de multe ori e posibil să aibă mici regiuni mai puțin șlefuite sau noduri, în cazul unui obiect din lemn. Apoi, un alt rol al primerului este să sigileze porii materialului – lemnul absoarbe în general multă culoare, sau lac, deci stratul intermediar de primer te asigură că porii lemnului sunt perfect sigilați. Un strat de gesso alb îți mai garantează și o culoare saturată, care nu mai preia din tonalitățile lemnului, nu se închide și nu pălește în timp.
Obiectul de decorat din lemn sau MDF ales pentru a fi lucrat cu tehnica șervețelului trebuie să fie foarte bine curățat și – în multe cazuri – șlefuit. Atunci când ai de-a face cu un obiect nefinisat, e ideal să îl șlefuiești cu un șmirghel fin – în acest fel toate straturile vor adera mult mai bine, de la primer până la adeziv și hârtie de orez sau culoare și vor fi mai rezistente în timp. Curățarea suprafeței de lemn ajută fiindcă e posibil ca în cazul unor regiuni pătate, adezivul să nu prindă atât de bine.
Adeziv pentru tehnica șervețelului
În general, un adeziv pentru tehnica șervețelului poate funcționa și ca lac protector. Din acest motiv, e bine să testezi mai multe variante până găsești variabilele care te ajută cel mai mult. Astfel, timpul de uscare, aspectul după uscare sau consistența unui astfel de adeziv sunt indicatori la care e bine să fii atent atunci când testezi mai multe tipuri de adeziv, de la mărci diferite. Lacul protector pentru tehnica șervețelului pe lemn are și el anumite specificități dintre care cel mai important este finisajul – găsești lac/ vernis pentru tehnica șervețelului cu finisaj mat sau lucios, în funcție de aspectul final pe care-l dorești la obiectul decorat.
 
O piesă de mobilier decorată cu tehnica șervețelului, cu accente aurii și vopsea mată neagră.
Pensule de dimensiuni diferite
Pensulele au rolul de a netezi suprafața șervețelului și de a ajuta, prin presare, la lipirea acestuia de suprafața suport. Din acest motiv, ai nevoie de pensule cu vârf fin și flexibil dar nu din păr natural (acestea ar putea fi afectate de adeziv) ci sintetic. Pentru a te asigura că ești pregătit pentru diferite tipuri de regiuni (mai mari, mai mici, elemente în relief pe care le-ar putea avea obiectul de lemn), e bine să ai cel puțin o pensulă lată de dimensiuni mai mari și câteva pensule cu vârf rotund. Poți alege chiar un set de pensule pentru hobby în care găsești deja o selecție de vârfuri cât mai variate.
Hârtie de orez
Hârtia de orez se folosește cel mai des în decoupage datorită fineții sale. Un astfel de șervețel are în general 3 straturi, dintre care două de susținere și unul cu model. Hârtia de orez este foarte subțire, se aplică destul de simplu și găsești cele mai diverse modele în categoria noastră de produse pentru decoupage.
Șmirghel
O foaie fină de șmirghel poate fi utilă atunci când vrei să obții un aspect vintage al obiectului final. După ce ai lipit hârtia de orez și adezivul este bine uscat, poți șlefui anumite zone, pentru a obține acest efect.
Pași de lucru – tehnica șervețelului pe lemn
Iată care sunt principalii pași atunci când vrei să decorezi un obiect din lemn cu tehnica șervețelului. Nu uita că poți adăuga în modelul pe care-l lucrezi și culori acrilice opace și chiar foiță din aur sau imitație de aur, pentru a crea obiecte de efect.
Exemplu de tehnica șervețelului pe lemn - comodă vopsită cu nuanțe pastelate și decorată cu hârtie de orez.
Primul pas este să te asiguri că obiectul e bine curățat. Aplică un strat de primer alb și lasă la uscat, conform instrucțiunilor de pe eticheta produsului ales.
Pregătește-ți hârtia de orez – dezlipește stratul cu model și pregătește-l pentru a fi aplicat. Asigură-te că ai suficientă cantitate pentru a acoperi suprafața de decorat și fă-ți un plan – dacă vrei să ai regiuni acoperite de acrilic, alege-ți paleta de culori și poți chiar să faci schița lucrării, în creion, pe lemn.
Hârtia de orez se poate rupe pentru a decora doar cu anumite elemente din modelul ales. În acest caz, iată un detaliu care îți poate fi de folos – înainte de a rupe elementul decorativ de pe hârtia de orez, umezește ușor cu pensula îmbibată de apă curată marginile modelului și rupe apoi cu grijă acea parte din hârtie. Prin umezire, marginile se vor rupe și mai ușor însă și fibrele de hârtie se vor depărta ușor una de cealaltă, deci marginile se vor subția la rupere și deci vor arăta mai bine la final.
După ce stratul de gesso s-a uscat foarte bine, aplică un strat de adeziv. Cu cât mai gros stratul, cu atât hârtia se va prinde mai repede și mai bine de lemn. Încearcă să aplici un strat uniform pe toată suprafața lemnului și acoperă orice crăpătură sau imperfecțiune ce poate să rămână chiar și după aplicarea primerului.
Aplică șervețelul sau bucățile de șervețel pe stratul de adeziv. Folosește o pensulă uscată pentru a presa hârtia de lemn, dar nu uita să lucrezi cu grijă, hârtia de orez fiind foarte delicată. E posibil să rămână mici bule de aer, pe care le poți îndepărta prin presare, pe măsură ce aplici materialul.
Dacă vrei să obții regiuni șterse/ un efect vintage, după uscarea acestui strat poți trece cu șmirghelul subțire în anumite regiuni ale obiectului de lemn.
La final, după ce șervețelul tău s-a uscat pe lemn, poți adăuga un strat de vernis/ lac protector pentru a sigila suprafața de hârtie și pentru a-i mări rezistența în timp. Două sau chiar trei straturi de lac protector pentru tehnica șervețelului te vor asigura că nu apar zgârieturi pe suprafața astfel decorată.
Tehnica șervețelului pe sticlă și alte suprafețe
Tehnica decoupage pe sticlă trebuie gândită în funcție de transparența materialului suport. În acest caz, e bine să aplici un gesso transparent.
Tehnica șervețelului are o versatilitate deosebită – hârtia de orez sau șervețelele cu modele inedite pot fi aplicate pe lemn, plută, carton, metal, plastic, canvas, lumânări sau polistiren.

În afara pașilor de mai sus, există o diversitate mare de tehnici pe care le poți aplica pentru a obține un obiect mixed media și destul de multe patine, medium-uri cu efecte speciale (de crăpare, de antichizare) sau șabloane care te pot ajuta să obții obiecte cu adevărat ieșite din comun.
Surse foto - Cadence Boya
Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube și în magazinele din București!
Share

Desene in creioane colorate: doua tutoriale pentru incepatori

Pentru desene in creioane colorate, ai nevoie de instrumente de calitate. Textura cremoasă a minei unui creion colorat, intensitatea culorii dar și o mină care să nu se rupă și să reziste la diferite tipuri de presiune sunt toate trăsături pe care le găsești la creioanele Faber Castell. O gamă bună de creioane colorate Faber Castell este Goldfaber – creioane pe bază de ceară și pigment, compoziție care garantează linii ușor de trasat și consistente.
Iată două scurte tutoriale de desen la care artista Mou Zara a folosit creioane colorate Faber Castell din gama Goldfaber.
Desene în creioane colorate – doodles
O idee de desen în creioane colorate este o planșă de tip doodle cu elementele observate în urma unei excursii în pădure. În tutorialul de mai jos, realizat de artista Mou Sara, vei vedea care sunt pașii pe care-i poți face pentru a realiza o astfel de lucrare.
Ai nevoie de un creion pentru schițe și de radieră, de un liner Pitt Artist negru și de creioane colorate. Dacă folosești creioane colorate, e bine să alegi și o hârtie potrivită pentru tehnicile uscate, pe când dacă alegi creioane colorate acuarelabile (la care se adaugă apă, cu pensula, pentru a activa pigmentul și a obține acel efect de acuarelă), ai nevoie de hârtie pentru acuarelă, mai groasă.

Primul pas este să faci schița – poziționează elementele pe care le dorești în lucrare și conturează-le forma.

Apoi, poți trece la aplicarea liner-ului negru – alege un liner cu vârf foarte subțire, pentru a obține un efect mai fin.

Dacă vrei, poți adăuga, cu același liner și texte sau mesaje ca parte din lucrare.

Pune elementele într-un cadru, pentru a da unitate lucrării.
La final, adaugă culoare lucrării tale, folosind creioanele. În acest caz, artista Mou Saha a folosit o singură culoare, pentru un aspect unitar.
Creioane colorate Faber Castell

Creioanele colorate Faber Castell sunt unele din cele mai bune creioane, fiind apreciate de artiști la început și artiști profesioniști deopotrivă. Gama cea mai cunoscută este Polychromos (gamă profesională) însă există și game dedicate studiului, cum e Goldfaber. Există două tipuri de creioane colorate Goldfaber – creioane colorate uscate și creioane colorate acuarelabile, disponibile la bucată sau la diferite tipuri de seturi.
Desen in creioane colorate - lebede
O altă idee pentru un desen în creioane colorate vine de la aceeași artistă – Mou Sara, care a folosit creioane colorate GoldFaber de la Faber Castell, un creion de schițe HB (Grip 2001 Graphite Pencil), radieră și hârtie pentru mixed media.
Iată care sunt pașii:

Începe cu schița lebedelor. În această etapă, poți lucra cu radiera pentru a șterge eventualele erori, până obții o schiță de care să fii mulțumit.

Aplică primul strat de culoare – artista a colorat apa din jurul lebedelor cu albastrul 147 – light blue, din gama de culori Goldfaber.

Următorul pas este să aplici și alte straturi de culoare – folosind, de exemplu, culorile 149 – blueish turquoise și 153 – cobalt turquoise, cum a procedat artista. În plus, aceasta a adăugat și detalii lebedelor.

La final, pentru a accentua detaliile, a mai aplicat și culorile 108 – dark cadmium yellow, 115 – dark cadmium orange, 131 – medium flash, 132 – flight flesh, 183 – scarlet red și 199 - black.

Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube și în magazinele din București!
Share

Fise de colorat pentru copii

Printre activitățile practice sau de arts & crafts recomandate copiilor se numără și coloratul – de la primii pași în utilizarea diverselor instrumente sau tipuri de culori (creioane colorate, carioci sau acuarele și guașe) până la alegerea nuanțelor preferate sau a identificării culorilor din natură, toate acestea ajută mult la structurarea creativă a unui mic artist. Iată un articol din care poți downloada fișe de colorat pentru copii cu diferite teme – trebuie doar să printezi fiecare fișă pe un A4 și sesiunea de colorat poate începe!
Dacă vrei să îmbunătățești trusa de lucru a celui mic cu un set nou de creioane colorate, iată câteva sugestii:
În categoria de creioane colorate pentru copii de pe ProfiArt.ro găsești unele din cele mai bune seturi de creioane, de la Faber Castell

set de creioane colorate cu ascuțitoare
set de 10 creioane colorate metalizate (recomandate pentru un bloc cu hârtie neagră - citește aici mai multe recomandări)
set creioane triunghiulare Children of the World
set de creioane cerate retractabile Twist
set de creioane colorate de acuarelă cu pensulă

Descoperă aici toate seturile de creioane colorate pentru copii
Dacă copilul tău are o vârstă mai mare și vrei să-i oferi niște creioane de studiu, potrivite pentru lucrări mai sofisticate, poți încerca creioanele Goldfaber de la același producător.
Animale de colorat
Prima fișă, cu animale de colorat, este ideală atunci când vrei să contribui la îmbunătățirea cunoștințelor celui mic despre animale. Pădurea este plină de animale de colorat și copilul tău va descoperi o vulpe, arici, un papagal, dar și o bufniță și broscuțe, pe măsură ce colorează fișa de colorat de mai jos.
DOWNLOAD fișă cu animale de colorat
A doua imagine din această serie de planșe de colorat cu animale este o imagine în care se pot desena fluturi, un tigru dar și papagali – pe lângă vegetația abundentă a junglei.
DOWNLOAD planșă de colorat cu animale din junglă
Citește și articolul despre ce nu trebuie să-ți lipsească din trusa de activități practice pentru copii!

Cea de-a treia planșă pe care o poți downloada din acest articol este un desen cu un iepure. Acest desen iepure și ouă de Paște poate fi foarte bun pentru o activitate în care copilul colorează felicitări pentru această sărbătoare.
DOWNLOAD iepure de colorat
Inimă de colorat
O fișă de colorat cu multe elemente – inimă de colorat sau alte elemente specifice Valentine's Day.

DOWNLOAD inimi de colorat
Cristale – fișa de colorat

O altă propunere de fișă de colorat este cea cu cristale. O fișă indicată mai ales atunci când copilul tău are o experiență mai mare la desen și poate exersa umbre sau zonele strălucitoare ale unui cristal.
DOWNLOAD cristale de colorat
Fise de colorat de Craciun
Dacă vrei să colorezi alături de cel mic felicitări pentru cei dragi, de Crăciun, iată două idei – o fișă de colorat cu reni și o planșă de colorat cu un brad de iarnă și cadourile așezate sub el.
 
Pentru a obține felicitări, printează planșele în format mai mic, pe o hârtie mai groasă sau pe un carton alb.
DOWNLOAD plansa de colorat brad de Crăciun
DOWNLOAD fișă de colorat cu reni
Ai nevoie și de alte idei pentru activitățile arts & crafts ale copilului tău? Citește și articolul cu lucruri simple din hârtie pe care le pot realiza copiii.
Felicitări de colorat
Iată două idei de felicitări de colorat cu spații libere, în care se pot scrie mesaje pentru sărbătorit.

DOWNLOAD felicitare carte

DOWNLOAD felicitare cu flori și frunze
Sursa foto – FaberCastell.com
Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube și în magazinele din București!
Share

Idei de lucruri din hartie simple pe care le pot realiza copiii

Hârtia e un mediu excelent pentru activitățile practice și de dezvoltare a creativității unui copil – există foarte multe posibilități de a dezvolta imaginația prin proiecte creative și activități practice cu diferite tipuri de hârtie. De la origami până la paper cutting, realizarea unor figurine din hârtie sau chiar a decorațiunilor de sezon (decoratiuni de toamnă sau ornamente de Crăciun din hârtie) până la tehnica quilling, care folosește fâșii de hârtie modelate în forme, tehnicile de modelare și pliere a hârtiei sunt metode perfecte pentru a organiza un atelier creativ acasă pentru copilul tău.
Ce ar putea conține o trusă de materiale?
Dacă vrei să fii pregătit mereu pentru un proiect creativ de weekend pentru copilul tău de creatii din hartie pentru copii, iată câteva idei de hârtie și accesorii pe care ar trebui să le ai la îndemână, pentru o varietate cât mai mare de activități practice.

Hârtie pentru origami
Carton colorat
Hârtie creponată și carton ondulat 
Hârtie pentru quilling
Hârtie de orez și adeziv decoupage

În afara de hârtie, pentru un atelier în familie de lucruri creative făcute manual  mai poți adăuga și accesorii precum:

foarfece pentru copii 
lipici pe bază de apă 
bindex – liant acrilic pentru colaje din mai multe materiale (de exemplu materiale textile și hârtie)
guașe și pensule 
markere acrilice

Citește și articolul cu topul materialelor de lucru manual care nu ar trebui să lipsească din trusa de activități pentru copii!

A realiza alături de copilul tău lucruri din hârtie simple poate fi o activitate care să-l ajute mult la dezvoltarea imaginației, a perspectivei și pentru exersarea unor trăsături importante precum capacitatea de a planifica, de a vizualiza în spațiu sau antrenamentul motricității fine.

Decorațiuni din hârtie – tehnica origami

Tehnica origami are o proveniența asiatică și are în spate principii ale unei întregi filosofii și o istorie care începe aproape imediat după momentul de invenție al hârtiei, în China.
Într-o viziune profundă asupra plierii hârtiei (origami), inclusiv în educație au fost introduse concepte de pliuri care să îi ajute pe elevi să acumuleze informații – pliurile vieții (pliurile de bază, care reprezentau primii pași în tehnica modelării hârtiei), pliurile adevărului (asociate cu predarea principiilor de bază a geometriei, într-un mod practic) și pliurile frumuseții (pliuri mai complexe, pe bază de pătrate). În ceea ce privește educația copiilor și modelarea hârtiei, inclusiv școala Waldorf și-a pus amprenta, utilizând realizarea unor lucruri din hârtie simple sau origami din hârtie pentru a esențializa concepte de matematică și geometrie.
Pentru a face primii pași în tehnica origami, poți lucra alături de copilul tău un simplu avion de hârtie, după care poți trece la cocori dar și la alte modele de decorațiuni din hârtie.
Pentru un proiect creativ de origami din hârtie pentru un perete accent în camera copilului, puteți lucra la câteva zeci de avioane colorate, pe care să le lipiți cu pistolul de lipit cu silicon pe o pânză de dimensiuni mai mari – o decorațiune perfectă pentru camera copilului, în care se poate implica de la început până la piesa finală. 
Quilling

Tehnica quilling este și ea o tehnică ce educă răbdarea, precizia și o gamă mare de deprinderi cognitive ale unui copil. Fiind o tehnică de detaliu, e important să fie abordată la vârste mai mari, când puterea de concentrare și răbdarea pot susține o astfel de activitate.
Pentru lucruri făcuta manual din hârtie în tehnica quilling se folosesc fâșii de hârtie colorată, rulate și lipite într-un tablou care să formeze o imagine. Poți lucra alături de copilul tău flori, forme de frunze și alte elemente simple și mai târziu, puteți aborda imagini mai sofisticate.
La final, pentru a proteja lucrarea de praf, se poate aplica un strat de vernis, care va crește rezistența piesei în timp.
Citește mai multe detalii despre tehnica quilling și materialele necesare, în acest articol!
Lucruri creative din hârtie din paper cutting

Paper cutting-ul este o tehnică prin care poți obține lucrări de o finețe deosebită. Pentru acest tip de proiect de lucruri din hârtie ai nevoie de un carton mai gros și de lucrul cu un cutter – deci este posibilă doar dacă vârsta copilului permite utilizarea în siguranță a acestui instrument.
Se trasează o schiță pe hârtie, apoi se taie hârtia (poți folosi un suport pentru tăiat sub foaia de hârtie sau carton) conform schiței. Acest model de lucruri creative din hârtie poate fi realizat în straturi – adică mai multe coli de hârtie decupate cu aproximativ același model, lipite între ele cu despărțitoare. La final, pune straturile de hârtie într-o ramă și ai obținut o decorațiune minimalistă de efect și ușor de realizat!
Animale din hartie
Un alt exemplu de proiect creativ pentru copilul tău este realizarea unor animale din hârtie. Pe o coală de hârtie colorată, trasați conturul difertelor animale pe care vreți să le decorați. Se taie cartonul sau hârtia pe contur, apoi animalele din hârtie pot fi decorate cu guașă, le pot fi lipite elemente decorative (ochișori din plastic, elemente din fetru sau material textil) pentru a obține animale din hârtie lucrate în tehnici care să îmbine mai multe elemente. Figurinele din hârtie pot acoperi o multitudine de idei – ghirlande din căsuțe, mingi sau animalul preferat, decorațiuni de perete supradimensionate sau figurine cu animale din hârtie dintr-un set de învățare a informațiilor de bază despre animale sunt doar câteva idei de exerciții sau activități practice, cu rol educativ pe care le poți face alături de copilul tău.
Decorațiuni din hârtie creponată

Decoratiunile din hârtie creponată sunt din ce în ce mai căutate, mai ales florile de hârtie, care sunt pe cât de frumoase, pe atât de rezistente. Hârtia creponată este o hârtie texturată moale, foarte ușorde modelat și de lipit.
Iată un exemplu de decorațiuni din hârtie creponată – florile sunt realizate din acest tip de hârtie, colorată, modelată conform formei unei flori. Tija poate fi dintr-un material mai rezistent (plastic sau sârmă) îmbrăcate în aceeași nuanță de hârtie creponată verde. Este un exemplu perfect de proiect creativ din hârtie, din care poate rezulta o decorațiune de efect.
Citește și articolul despre modalitățile prin care îți poți sprijini copilul să-și dezvolte creativitatea!
Tehnica șervețelului – hârtie de orez

Dacă copilul tău este deja familiarizat cu modelarea și plierea hârtiei și este pregătit să încerce o tehnică pentru a-și decora obiecte, puteți încerca tehnica șervețelului.
Această tehnică e destul de simplu de lucrat și ai nevoie doar de hârtie de orez în modelul dorit și de un adeziv special, ce funcționează și ca lac protector. Hârtia de orez este o hârtie foarte subțire, care o dată lipită cu adeziv decoupage pe un obiect de lemn/ carton/ plastic, va fi extrem de rezistentă.
Puteți lucra la cutii din MDF decorate în acest stil dar în funcție de modelul de hârtie ales și de ideea de decorațiune pe care o aveți, se pot decora și huse de telefon sau accesorii/ rechizite. Tehnica poate fi asociată și cu elemente decorative realizate cu markere acrilice.
Ce decorațiuni de toamnă din hârtie poți face?

 
Decorațiunile de sezon din hârtie sunt o altă idee pe care o poți lucra într-un atelier creativ în familie. De exemplu, pentru decorațiuni de toamnă din hârtie puteți decupa din hârtie mai groasă (de exemplu, coli de hârtie kraft de 300 g/mp) frunze (mai mici sau mai mari) pe care se pot aplica elemente decorative simple – puncte, linii, etc cu markere acrilice albe. Contrastul dintre nuanța kraft și albul opac al unui marker acrilic va fi de un maxim efect, o idee de decorațiuni de toamnă din hârtie perfectă pentru câteva ore de relaxare în familie.
Colajele de sezon pot fi și ele idei bune de pus în practică – citește articolul despre colaje pentru a te inspira referitor la această tehnică dar și pentru a afla care sunt materialele necesare.
Decoratiuni de Craciun din hartie

Dacă obișnuiești să lucrezi alături de copilul tău decorațiuni de Crăciun din hârtie, știi deja că se pot obține ornamente inspirate și frumoase din doar câteva materiale. Ornamentele de Crăciun din hârtie pot fi decorate cu un acrilic mat auriu sau argintiu (există și markere de acest tip, mai ușor de aplicat) sau cu glitter.
Iată o idee de decorațiuni Craciun din hârtie – folosește un carton alb cât mai gros, pe care trasează schița unui fulg de nea. Folosește cutter-ul pentru a decupa forma conform schiței și în doar câteva minute, fulgul tău este gata. Dacă vrei să faci ornamente pentru brad de acest tip, trebuie doar să lipești o agățătoare fulgului.
Modelele de decorațiuni de Crăciun din hârtie pot fi și mai mari, cum este steaua din imagine. Acest tip de model poate fi realizat prin utilizarea unei ștampile decorative (cu un model potrivit sărbătorii) pe o coală mai mare de hârtie. După ce pliezi hârtia în modelul de tip evantai, pattern-ul realizat cu ștampila va ieși în evidență și vei obține astfel un ornament de Crăciun din hârtie ieșit din comun.

Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube și în magazinele din București!