Blog ProfiArt

Share

Idei pentru semne de carte pictate manual

Dacă îți place să citești și ai vrea să îți faci semne de carte pictate manual, iată un articol din care vei afla ce tip de hârtie sau carton este cel mai bun pentru un astfel de proiect creativ, dar și ce culori să folosești și ce tip de lac de protecție să aplici la final. Semnele de carte handmade pot fi o idee bună pentru a fi oferite cadou la zile de naștere sau de Crăciun și pot fi potrivite și pentru mărturii de nuntă inedite.
Materiale necesare pentru un semn de carte pictat chiar de tine
Pentru a decora un semn de carte, e bine să te decizi în primă fază ce material vrei să folosești și ce tip de culori. Dacă vrei un semn de carte care să reziste foarte mult, e indicat să alegi fie un carton gros, fie să decupezi semnele de carte dintr-o placă de mdf. Dacă vrei să pictezi un semn de carte din hârtie, e bine să ai în vedere un vernis spray cu care să sigilezi stratul de culoare – acest pas te va asigura că semnul de carte va fi rezistent și culoarea nu se va duce prin contactul repetat cu semnul de carte.
Acuarele sau acrilice?
În funcție de modelul de semn de carte ales, poți folosi fie culori acrilice fie acuarele. E bine să știi că o culoare acrilică este mai opacă și cu o vâscozitate mai mare, pe când culorile de acuarelă sunt, prin definiție, transparente (deci vei putea lucra cu straturi de culoare) și se diluează în apă.

Carton pentru semne de carte
Pentru un semn de carte rezistent poți alege o hârtie foarte groasă, de minim 300 g/mp. Din punct de vedere al hârtiei pentru pictură, această grosime este foarte permisivă cu majoritatea tehnicilor ude (acuarelă, guașă sau tempera sau acrilic). Avantajul unei astfel de hârtii este că e suficient de groasă pentru a nu se ondula atunci când o pictezi dar fiind potrivită tehnicilor de pictură, va absorbi frumos pigmentul de culoare și vei obține efecte creative.
Bineînțeles, poți alege și un carton kraft sau un carton colorat, cu grosime mai mare pentru un semn de carte pictat manual.
Lemn pentru semne de carte
Dacă vrei să lucrezi semne de carte handmade, pe lângă forma clasică a acestui obiect, mai există o serie de obiecte din lemn pe care le poți utiliza cu succes, cum ar fi acest set de pene din lemn.
E bine să reții că atunci când pictezi pe o suprafață de lemn, sunt recomandate culori speciale, cum ar fi gama deco de la Pebeo. Aceste culori multisuprafețe vor avea o putere de acoperire mai mare și o aderență potrivită acestui tip de suport, comparativ cu acuarelele (care se aplică doar pe hârtie sau pe pânză specială) sau acrilicele de pictură (care sunt potrivite pentru pânză sau carton pânzat).

Lac pentru semnele de carte
Fiind vorba de obiecte decorative care se pot uza prin atingere, e bine ca orice tip de suprafață suport ai alege pentru semnele de carte handmade – hârtie, lemn sau carton, să aplici, după ce culorile s-au uscat și câteva straturi de lac de protecție.
Pentru semne de carte de hârtie sau carton, pe care pictezi cu guașă sau acuarelă, poți alege un vernis spray de la Pebeo sau un fixativ spray de la Schmincke, iar dacă utilizezi culori acrilice, poți merge pe un spray pentru acrilice de la Schmincke. Pentru semnele de carte din lemn, ai la dispoziție mai multe variante de lac de protecție, cu finisaje diferite, pe care le poți găsi aici. 
Semne de carte cu mesaje
O altă idee de semn de carte poate fi să scrii un mesaj, pe care să-l asociezi cu detalii pictate de mână. Un mini proiect de hand lettering în care poți să îți exersezi creativitatea.
Dacă nu ai experiență cu scrierea de mână caligrafică, pentru a obține un semn de carte cu mesaj, poți printa (pe o hârtie de calitate) la imprimantă mesajele sau citatele pe care le dorești și apoi să pictezi cu mâna elementele decorative, cu acuarelă. Este foarte importantă, în acest caz, hârtia pe care o alegi – trebuie să fie suficient de groasă încât să poți obține efectele de acuarelă dar grosimea ei să nu producă nicio defecțiune imprimantei.
Semn de carte personalizat – o idee de marturie nunta

Dacă ai o afacere creativă și vrei un nou produs pe care să-l oferi clienților tăi, sau dacă ești o fire artistică și dorești să lucrezi manual mărturii pentru propria nuntă, semnele de carte personalizate pot fi o idee bună.
Și în acest caz poți merge pe o variantă printată, la care poți adăuga doar accentele de culoare (acuarelă sau acrilic) manual. O idee de efect este și foița aurie, care se aplică cu ajutorul unui mixtion și va fi perfectă pentru un astfel de eveniment. O mărturie de nuntă poate fi deopotrivă un obiect ingenios dar și reprezentativ pentru cuplu, iar varianta de semn de carte personalizat poate fi o idee excelentă.
Semne de carte model traditional
Un semn de carte cu model tradițional românesc poate fi destul de ușor de lucrat. Alege-ți modelul preferat, aplică o schiță în creion pe bucata de hârtie și apoi aplică straturile de culoare. Nu uita de lacul de protecție de la final, pentru a te asigura că semnul de carte cu model tradițional este rezistent.
Semne de carte de Crăciun
Semnele de carte handmade pot fi idei bune și pentru sărbătorile de iarnă. În acest caz, poți picta braduți, forme haioase de globuri, reni sau orice alte elemente care în mod tradițional sunt asociate cu sărbătorile iernii.
Mai poți utiliza pentru un semn de carte și tehnica decoupage – hârtia de orez se aplică cu ușurință pe aproximativ orice tip de suprafață suport și vei obține astfel modele inedite. La final, poți aplica încă un strat de adeziv pentru decoupage, deasupra – acesta poate fi utilizat și ca lac pentru obiectul decorat în tehnica șervețelului și va asigura durabilitatea semnului tău de carte.
Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube și în magazinele din București!
Surse foto: Pexels, Unsplash
Share

Despre natura statica in pictura

Natura statică este reprezentarea unor obiecte aranjate aleatoriu, care dau impresia unui cadru înghețat. Un exercițiu de natură statică poate reda obiecte din viața cotidiană folosind culori de acuarelă, acrilice sau uleiuri. Natura statică cere organizarea obiectelor într-o compoziție originală, care să aibă în vedere atât stabilirea sursei de lumină cât și armonia formelor plastice și a contrastelor.
Istorie
Natura statică și-a dobândit independența ca un stil separat în secolul 17, în țările nordice și apoi a ajuns în Spania, Franța, Italia, etc. Denumirea stilului în Olanda era stillben, care se traduce prin ideea de tablou care reprezintă o viață liniștită. Pictorii olandezi au elaborat în acea perioadă atât scheme de compoziție cât și proceduri artistice care să sublinieze atmosfera unei vieți liniștite și pline de belșug (dejunuri, compoziții florale, mese pline etc.).
Paul Cezanne a văzut în această natură moartă o organizare geometrică iar cubiștii au continuat această idee prin studii de culoare și suprapuneri de planuri. Caravaggio e considerat a fi primul autor al unei compoziții în natură statică - Coș cu fructe fiind o pictură pentru care artistul a adunat mere și pere într-un coș de nuiele.

Natură statică - Gauguin
Dacă te gândești să pictezi natură statică, e bine să știi că cel mai ușor este să pictezi obiectele clar delimitate, cu un contur ușor de redat. Mai târziu, poți trece la peisaje sau alte tipuri de tablouri, care sunt însă considerate de o dificultate mai mare.
Pregătirea obiectelor pentru un studiu de natură statică
Atunci când îți stabilești o variantă de aranjare a obiectelor pentru o natură statică, e bine să ai în vedere ca acestea să nu fie aranjate foarte aproape unul de celălalt, să nu realizezi neapărat o simetrie perfectă ci să ai ca obiectiv obținerea unei unități a formelor și proporțiilor și o dinamică între obiecte. Așezarea elementelor este și ea importantă – asigură-te că ai un fundal de o singură culoare în spatele obiectelor, eventual chiar negru, acest detaliu te va ajuta să “vezi” mai bine totul – lumina, tonurile de culoare etc.
Bineînțeles, pentru orice artist e ideal să lucreze la lumină naturală, deci e perfect dacă poți așeza obiectele lângă fereastră. Alternativ, poți folosi o sursă de lumină artificială pentru cadru, pe care o poți lucra astfel încât obiectele să poată beneficia de suficient contrast între regiunile luminate și cele în umbra. Aici te poți interesa inclusiv despre filtre care să creeze o lumină mai difuză însă o lampă mobilă cu lumina de intensitate reglabilă ar fi ideală pentru a-ți ajusta cadrul.

Alternativ, poți picta și după o fotografie referință deja pregătită din punct de vedere al luminii și armoniei obiectelor.
Schița unui tablou – natură statică
Dacă ești la început, schița poate fi una din cele mai importante etape al unui astfel de tablou. În această etapă asigură-te că îți folosești toate cunoștințele pentru a reda perfect relația spațială dintre obiecte și corectitudinea formelor geometrice.
O idee pentru început este să folosești obiecte cu formă cât mai simplă, cum ar fi o sferă și un cub, pentru a putea trece în mod simplu prin toate etapele – de la schiță până la aplicarea culorilor. Pe măsură ce capeți experiență și îndemânare, poți trece la abordarea unor subiecte mai sofisticate. O altă recomandare pentru început este să folosești un fundal foarte simplu și o masă fără o față de masa cu cute etc. Acestea sunt deja elemente care necesită mai multă experiență și e bine să lucrezi pas cu pas.

Stabilește proporțiile principale (pentru a determina raportul între obiecte) cu linii foarte subțiri, de construcție. Verifică dimensiunile imaginar și prin vizare, suprapunând o a doua dimensiune prin comparație, pentru a stabili raportul căutat.
Pe scurt, pașii de realizare a unui astfel de studiu sunt paginarea, construcția obiectelor și prelucrarea în culoare a obiectelor.
Aplicarea straturilor de culoare
Dacă studiezi tablouri celebre cu natură statică, vei observa de multe ori folosirea culorilor care se regăsesc una lângă alta pe cercul cromatic, cum ar fi gama de culori calde (roșu, portocaliu, galben). Acest tip de selecție al culorilor analoage vor crea o armonie, importantă în pictură. Poți folosi și culori complementare, însă într-un procent mai mic decât gama principală.
În funcție de tipul de culoare în care lucrezi – acuarelă, culori acrilice sau culori de ulei, vei aplica straturile de culoare. Ca și logică de lucru, e bine să lucrezi obiectele rând pe rând și asigură-te că ai redat lumina, volumul și textura corect.
După ce ai aplicat primul strat de culoare, modelează clarobscurul în tehnica picturală aleasă.
Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube și în magazinele din București!
Surse foto: Wikimedia, Unsplash
Share

Tutorial tehnica tie dye

Tehnica tie dye are o popularitate in crestere – ce poate fi mai interesant decât un proiect crafty de weekend în care îți decorezi un tricou sau o față de pernă în cele mai haioase modele? În acest articol, vei descoperi pașii de lucru pentru decorul unei perne cu ajutorul setului de culori tie dye Setacolor de la Pebeo.
Materiale necesare pentru un proiect tie dye


Un recipient cu pulverizator pentru apă;
Culori tie dye și pipete (incluse în setul de culori tie dye);
Față de pernă albă, crem sau gri deschis;
Borcănele de sticlă pentru amestecul culorilor;
Folie de plastic pentru a-ți proteja spațiul de lucru;

Timpul necesar pentru acest proiect este de aproximativ 2 ore plus timpul pentru uscarea culorilor.
Înainte de orice, protejează-ți spațiul de lucru cu folia de plastic, acest pas te va asigura că nu pătezi masa de lucru. E bine, mai ales dacă lucrezi acest tutorial alaturi de un copil, să purtați șorțuri de pictură.

În acest tutorial se folosesc culorile Azure Blue, Gypsy Blue, Cyan Blue și s-au realizat și amestecuri de culoare. De exemplu, pentru a obține o culoare apropiată de cea a prunei, amestecă Gipsy Blue cu puțin Raspberry. Pentru a obține un roz Coral, amestecă Raspberry cu galben și adaugă o picătură de roșu. Pentru Emerald Green, amestecă Cyan Blue cu picături de galben și Raspberry.
Înainte de a aplica efectiv culoarea, o poți testa pe o bucată separată de material – vei obține un mostrar util și pentru viitoarele proiecte. Vei putea vedea culoarea reală de-abia după uscare, așa că e recomandat să lucrezi la acest mostrar al culorilor tie dye înainte cu o zi de proiectul în care pictezi perna decorativă.
Următorul pas este să introduci o bucată de plastic între cele două straturi de material textil al pernei. Acest lucru te va asigura că nicio culoare nu va trece pe partea cealaltă.
Folosește pulverizatorul cu apă curată pentru a umezi ușor materialul textil pe care vei lucra. Cu cât mai umed materialul, cu atât culorile tie dye aplicate vor difuza în fibra textilă și vor crea acel efect de acuarelă.
Iată mai jos diferența între culorile tie dye picurate pe materialul uscat (în partea din stânga) și cele picurate pe materialul umed (în partea din dreapta).

Folosind pipeta, picură conform inspirației culoarea pe material. Pentru a obține un efect ca în imaginile din acest tutorial tie dye, lucrează la a aplica cercuri de culoare, picătură cu picătură.
Distribuie culorile începând cu partea de jos a pernei. Adaugă în partea de jos picături mai apropiate între ele și pe măsură ce urci către partea de sus a materialului, lasă mai mult spațiu între picăturile de culoare tie dye.

Lasă la uscat câteva ore. Apoi, poți trece la fixarea culorilor. Acest pas este necesar fiindcă îți va permite să speli materialul la mașina de spălat. Fixarea se face cu ajutorul fierului de călcat – calcă pe partea opusă a culorii, timp de 5 minute, fără abur, la temperatura potrivită materialului.

Nu uita că după uscare, culoarea se va modifica ușor, va deveni ușor pastelată, mai ales datorită faptului că este aplicată pe materialul umed. 

Despre setul de culori tie dye de la Pebeo
Noul set de culori pentru tehnica tie dye, de la Pebeo, conține 6 culori ce se pot picura pe materiale textile mai deschise la culoare: primary yellow, Hermes red, raspberry, cyan, gitane blue, azure blue plus 6 pipete din plastic și un ghid. Culorile sunt pe bază de apă, sunt vibrante, luminoase și mate și au o difuzie foarte rapidă, intrând în profunzimea materialului textil. Culorile conservă suplețea materialului și se pot amesteca între ele (sunt compatibile cu toate culorile din gama Setacolor de la Pebeo).

Aceste culori au o consistență specială, realizată special pentru proiectele tie dye, au o rezistență foarte bună la lumină (calitate care se traduce prin faptul că materialele decorate cu aceste culori nu își vor pierde intensitatea în timp) și trebuie fixate cu fierul de călcat, pentru a putea fi spălate la mașină, la o temperatură de 40 de grade Celsius.
Culorile tie dye (și în general culorile din gama Setacolor pentru materiale textile) pot fi utilizate pe orice tip de fibră de textil însă cele mai bune rezultate se vor obține atunci când decorezi fibre naturale, cum ar fi cele din bumbac.
Alte idei de proiecte tie dye
Așa cum îi spune și numele, tehnica tie dye în general implică legarea materialului și vopsirea lui. Este inspirată din tehnica asiatică pe nume shibori, termen care se traduce prin strângere, apăsare sau legare.
Se pot astfel decora hoodie-uri, tricouri, pantaloni, fețe de pernă etc. Este ideal să folosești o piesă vestimentară din bumbac sau in sau orice altă fibră naturală, deschisă la culoare. Astfel, te asiguri că vei obține culori intense și profunde – culorile pentru tie dye (dar și celelalte culori din gama Setacolor) se comportă foarte bine în contact cu fibra naturală.

Foarte pe scurt, piesa textilă pe care vrei să o decorezi se leagă strâns cu sfoară rezistentă, în mai multe părți, conform modelului dorit sau inspirației. Un alt detaliu de notat este că pentru a obține acel efect de acuarelă sau de difuzie a culorii în fibră, e bine ca înainte de a aplica picăturile de culoare tie dye, piesa vestimentară să fie ușor umedă.
După ce ai legat strâns materialul textil, e bine să te asiguri că lucrezi pe un grătar, într-un lighean, astfel încât să nu pătezi masa de lucru. Vei picura culorile preferate pe suprafața materialului astfel strâns și lași la uscat. La final, se fixează culoarea pe materialul textil cu un fier de călcat, se calcă timp de 5 minute, fără abur, pe partea opusă culorii.
Vei obține astfel modele impresionante, impredictibile și unicat, pe piese vestimentare decorate chiar de tine.
Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube și în magazinele din București!
Surse foto: Pebeo, Unsplash.com
Share

Top materiale de lucru manual care nu trebuie sa lipseasca din trusa de activitati pentru copii

Iată topul materialelor pentru lucru manual care nu ar trebui să-ți lipsească din casă și care vă vor ține inspirați și activi în orice moment. Trusa de activități copii pentru acasă conține tot ce ai nevoie pentru a putea face o mulțime de activități craft, proiecte distractive, decorațiuni handmade și jocuri. În plus, toate acestea au și beneficii în antrenarea dexterității, a motricității fine, a coordonării și concentrării, în funcție de vârsta copilului tău.
Iată topul materialelor pentru lucru manual care nu ar trebui să-ți lipsească din casă:
Pom pom

Pom pom-urile colorate, de diverse mărimi, sunt ideale pentru activități copii 2 ani, de exemplu, când sortarea și asocierea sunt concepte de bază ce trebuie învățate și exersate. Pom pom-urile sunt niște bile colorate, moi, care pot fi realizate din lână, bumbac sau pluș și pot fi lipite cu un adeziv ușor pe diferite suprafețe.
Stampile pentru copii

Ștampilele sunt și ele o modalitate foarte distractivă de a umple timpul unei activității cu copiii acasă. Există atât modele de ștampile cu litere, dacă vârsta celui mic permite acest tip de exercițiu, cât și seturi de ștampile cu animale și cerneală specială, ce pot fi aplicate pe carton colorat sau hârtie.
Ochișori

Ochișorii sunt elemente decorative foarte distractive, care pot fi folosite pe mai multe tipuri de suprafețe, atunci când petreci timp pe activități pentru cei mici. De exemplu, alege ochi mobili de plastic dacă vreți să-i lipiți cu ajutorul unui adeziv pe o suprafata mai tare și autocolante cu ochi atunci când lucrați pe hârtie sau carton, vor fi solutii ușor de aplicat pentru personaje decupate cu foarfecul. Pentru jucăriile din pâslă sau fetru, e bine să ai la indemână ochi din pâslă, care pot fi lipiți cu adeziv pentru material textil sau cu pistolul de lipit.
Cârlige colorate

Cârligele colorate sau cârligele aurii sau argintii la dimensiuni mici sunt și ele perfecte pentru a fi adaugate în trusa de activități pentru copii. Acest tip de cârlige sunt ideale pentru ca cel mic să-și exerseze dexteritatea și precizia în activitățile de lucru manual.
Foarfece copii

Un foarfece pentru copii are câteva caracteristici speciale – trebuie să aibă vârful bont, să fie un pic mai mic, pentru a fi manevrat cu usurință. În general, lama unui astfel de foarfece nu este foarte ascuțită și este recomandata pentru a tăia mai degrabă hârtie și carton, pentru a pastra siguranța în timpul lucrului.
Hârtie cartonată colorată

Hârtia cartonată colorată trebuie să fie și ea parte din trusa de lucru manual de acasă. Activitățile pentru copii care implică utilizarea hârtiei colorate sunt extrem de multe – modelarea hârtiei, împăturirea sa, colajele din hârtie, decuparea personajelor și formelor, dar și realizarea de obiecte decorative în stil ghirlandă sunt tot atâtea idei care vă pot ține ocupați în familie, într-o zi ploioasă.
Găsești hârtie colorată cartonată la diferite greutăți dar și într-o gamă de culori diversă. În plus, pentru activitățile de lucru manual care implică realizarea de proiecte mai mari din hârtie colorată, ai la dispoziție și coli de hârtie colorată de 50x70 cm.
Nu uita nici de hârtia creponata, care poate fi parte din proiecte craft de efect.

Plastilina

Plastilina este unul din materialele preferate de majoritatea copiilor, și vei găsi seturi și tipuri de plastiline extrem de diferite, din care îți poți alege. Nu uita că există și plastilină colorată tratată special anti-bacterian, care limitează dezvoltarea bacteriilor pe suprafața sa, în timpul modelării.
Creioane colorate pentru copii

Creioanele colorate trebuie să fie și ele parte din trusa de activități, de îndată ce copilul tău capătă mai multă dexteritate, vor fi instrumentele perfecte pentru orice tip de desen pe hârtie.
Descoperă categoria noastră de creioane colorate pentru copii și alege dintre seturile de creioane colorate, creioane metalizate (perfecte pentru a fi utilizate pe hârtie neagră), creioane acuarelabile, creioane permanente pentru sticla sau creioanele cerate. În plus, poți alege setul și în funcție de anumite detalii de design – există variante optimizate pentru a fi ținute cu ușurință de un copil, cu corpul creionului texturat, pentru a nu aluneca din mână. Unul dintre exemple – creioanele colorate Sparkle de la Faber Castell, decorate cu puncte strălucitoare pe corpul creionului.
Carioci pentru copii – carioci lavabile și carioci textile

În afară de cariocile pentru copii care vin în seturi, cu o varietate mare de trăsături, cum ar fi cariocile cu două vârfuri, cariocile grip sau seturile în formă de mașină care conțin carioci, mai ai la dispoziție și variante de o utilitate foarte mare, cum ar fi cariocile lavabile. Acestea conțin o cerneală specială, care se spală de pe majoritatea suprafețelor.
Un al proiect distractiv pentru weekend implică cariocile textile – acestea pot fi utilizate de copiii mai mari și conțin vopsea care o dată intrată în fibra textilă, nu se șterg în timp. Pentru ca tricoul pe care-l desenați împreună, în familie, să poată fi rezistent la spălarea la mașină, trebuie fixat cu ajutorul unui fier de călcat, pe partea opusă culorii, timp de 5 minute.
Acuarele pentru copii, tempera, guașe și culori pentru pictura cu degetele copii

Pe lângă variantele diverse de acuarele, tempera și guașe (în culori fosforescente, metalice, etc.) ai la dispoziție în magazinul nostru și culori pentru pictura cu degetele. Aceste culori se spală foarte rapid de pe degete și sunt realizate din componente sigure.
Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube și în magazinele din București!
Share

Idei de picturi simple in acuarela

Primii pași în pictura în acuarelă sunt esențiali – în acest moment îți pui bazele tehnicii pe care o vei dezvolta ulterior și ajută dacă testezi cât mai multe stiluri și tipuri de acuarele, pentru a-ți forma preferințe și pentru a identifica ce te atrage cel mai mult în pictura în acuarelă. Iată câteva idei de picturi simple în acuarelă, pe care le poți folosi pentru a exersa tehnica și pentru a aprofunda teoria culorilor. În plus, din acest articol vei afla și care sunt tipurile de acuarele Pebeo pe care ți le recomandăm dar și ce trebuie să conțină un set complet de pictură în acuarelă. Dacă ești la început, îți poți lua acuarele și pensule profesionale însă poți începe și cu acuarele de studiu.
Picturi simple in acuarela – idei pentru incepatori
În primul rând, atunci când ți-ai achiziționat setul de acuarele, e indicat să îți faci un mostrar, pe o bucată de hârtie pe care să o păstrezi. Aceasta va fi utilă în momentul în care planifici o nouă pictură, fiindcă având culorile la îndemână, îți vei alege paleta de culori cu o mai mare ușurință.

Poți testa acuarelele și în combinații – o acuarelă la calitate profesională se va combina foarte bine în nuanțe intense. Acest lucru este datorat pigmenților organici din rețeta acuarelelor dar și datorită faptului că în general fiecare culoare de acuarelă profesionale conține unul, maxim doi pigmenți. Acesta este chiar unul din avantajele majore ale culorilor din game profesionale (nu de studiu) și anume puritatea culorilor, care va permite deci posibilitatea de a crea foarte multe combinații și amestecuri pentru a obține nuanțele pe care ți le dorești.
Elemente botanice – frunze in acuarela

Un exercițiu foarte rapid și relaxant pentru picturi simple în acuarelă este reprezentat de pictura elementelor botanice, cum ar fi diferite tipuri de frunze. Ai nevoie de o pensulă cu vârf subțire și te poți inspira din forma plantelor pentru a picta cât mai multe tipuri de frunze în acuarelă. După ce ai obținut forme care îți plac și consideri că ai acumulat experiență, poți trece la studiul pe umbră și lumină – observând cu atenție o ramură, poți încerca să aplici un verde mai închis pe acele regiuni unde frunza este mai întunecată și verde diluat cu mai multă apă pe zonele în care frunza este expusă direct luminii.
Bineînțeles, pe măsură ce ești mulțumit de rezultatele acestor picturi simple în acuarelă, le poți înrăma pentru a-ți crea un perete accent, ca parte dintr-un design minimalist, sau le poți oferi celor dragi drept cadou.
Flori in acuarela

A picta flori în acuarelă este poate cea mai plăcută modalitate de a face primii pași cu această tehnică. Poți folosi tehnica ud pe ud – aplici apă curată cu ajutorul unei pensule curate, pe petalele schițate în prealabil și apoi aplici o picătură de culoare. Pigmentul va difuza pe hârtia umezită și vei obține acel efect de acuarelă atât de apreciat.
O altă tehnică simplă prin care poți picta flori în acuarelă este să schițezi, să adaugi straturile de culoare și apoi să dai un contur cu un liner cu cerneală rezistentă la apă.
Fluture in acuarela

Un fluture în acuarelă este o altă idee de pictură simplă în acuarelă, la care te poți juca destul de mult cu nuanțele pe care le ai pe paletă. Dacă folosești mai multă culoare, poți utiliza chiar un pai cu care să sufli picătura de acuarelă pe hârtie, pentru a obține un efect ca în imagine.
Important este să lucrezi, pentru început, cu o schiță în creion, pentru a te asigura că respecți proporțiile subiectului tău.
Cer instelat in acuarela
Pentru a obține o pictură simplă în acuarelă cu un cer înstelat, e bine să umezești toată hârtia pe care vei picta, cu o pensulă mai mare, încărcată de apă curată. Apoi, aplică în câteva regiuni culorile pe care le preferi pentru fundal – lila, diferite nuanțe de albastru sau mov. Lasă la uscat și la final, aplică prin stropire o cerneală acrilică albă. Aceasta este mult mai opacă și picăturile care rămân pe suprafața lucrării vor fi mult mai vizibile.

În cazul unei picturi simple cu munți, poți proceda în același fel – pornește de la o schiță în creion și asigură-te că pe munții din prim plan aplici culoare mai închisă, iar pe cei din depărtare, aceeași culoare însă mai deschisă, diluată cu apă.
Dacă vrei să realizezi semne de carte în acuarelă, după ce culoare s-a uscat, aplică 2-3 straturi de vernis spray pentru acuarelă, pentru a crește rezistența în timp a semnului de carte.
Animale în acuarelă
Pe măsură ce capeți experiență la pictură și ești din ce în ce mai confortabil la lucru, poți încerca să pictezi și animale în acuarelă.

Exersează cât de mult poți schițele, după imagini referință și poți trece și la a picta texturi – firele de păr de pe blana unui animal sau penele unei păsări vor fi exerciții excelente pentru a-ți dezvolta deprinderea la pictat.
Acuarele tip pastila sau seturi acuarele?
Fiecare artist dezvoltă, în timp, preferințe asupra acuarelelor – fie că alegi acuarele tip pastilă, fie că mergi pe acuarele la tub, important e să îți fie cât mai simplu la lucru. Acuarelele pastilă sunt preferate atunci când lucrezi cu pensule subțiri și îți place să pictezi în detaliu, pe când o acuarelă la tub, amestecată cu apă pe paletă îți va asigura un confort sporit dacă pictezi pe hârtie mai mare și folosești pensule mari. O altă recomandare este ca atunci când îți cumperi trusa de pictură în acuarelă să ai grijă, pe lângă acuarele și pensule, să lucrezi pe o hârtie cât mai bună.
În gama de acuarele franțuzești, de la Pebeo, ai la dispoziție două game – acuarele de studiu, destinate începătorilor, pe care le poți achiziționa la set de 12, 18 sau 24 acuarele la tub și acuarele fine, la calitate profesională. Gama Aquarelle Fine este la aceeași calitate cu mărci faimoase de acuarelă, conține pigmenți minerali și gumă arabică (un liant natural, care oferă culorilor durabilitate și aderență bună pe hârtie) și conține culori cu o foarte bună rezistență la lumină.

Există seturi acuarele care conțin deja tot ce ai nevoie pentru a picta în acuarelă. De exemplu, în acest set acuarele din imagine găsești 12 acuarele tip pastilă, o pensulă, un aqua brush, 10 hârtii de acuarelă, 2 creioane și ascuțitoare plus radieră (pentru schiță) dar și un burete și un marker de mascare cu vârful de 0.7 mm.
Descoperă și articolul cu 8 tutoriale video pentru pictura în acuarelă!
Pensule pentru acuarele
Pentru acest tip de pictură se recomandă pensule acuarele foarte fine, care să permită o cât mai mare încărcare cu apă și culoare. Un set de pensule pentru acuarele care să îți ofere o experiență optimă la pictat ar trebui să fie din fir de păr natural, acesta având un comportament excelent la lucru – o astfel de pensulă va încărca o cantitate mai mare de apă și culoare și vei obține și o tușă fină, expresivă. Bineînțeles, există și pensule pentru acuarelă din fir sintetic, care imită destul de bine firul natural.

Citește și articolul despre alegerea pensulelor pentru pictura în acuarelă!
Bloc pictura
Un bloc pictură acuarelă trebuie să conțină o hârtie mai groasă, de minim 250 g/mp. Această grosime îți va permite să lucrezi cu multă apă fără ca hârtia să se onduleze prea mult. Dacă folosești un șevalet, poți lipi coala de hârtie pentru acuarelă cu banda de mascare pe o placă de desen.

Cât despre compoziția hârtiei dintr-un bloc pictură, e bine să știi că fibrele naturale sunt și în acest caz preferate de artiștii profesioniști. Un bloc de bumbac 100% este considerat perfect, ca și comportament al fibrei însă există și alte blocuri din fibre naturale, cum ar fi bambus sau agave. Majoritatea blocurilor sunt din celuloză sau din diferite combinații de procente celuloză – bumbac. Poți începe cu un bloc pictură la un cost mai mic, dar e bine să testezi atunci când capeți o mai mare deprindere și un bloc pictură din bumbac pentru a observa diferența.
Mai multe despre hârtia pentru pictură, descoperă în acest articol.
Pahar pentru acuarele
În trusa de pictură în acuarelă e bine să ai la îndemână și un pahar pentru acuarele. Poți utiliza bineînțeles și un recipient de sticlă (acuarele borcanel pe care sigur îl ai deja în casă) însă iată un model special realizat – dacă îl verși, apa din el nu va curge atât de ușor.

Este un pahar pentru acuarele recomandat celor mici însă dacă vrei să preîntâmpini accidentele, îți va fi de folos.
Paleta acuarela
O paleta acuarelă îți este de folos pentru amestecul apei cu pigment. După ce încarci pensula plină de culoare din acuarela tip pastilă, poți adăuga apă și poți crea diferite nuanțe – mai deschise sau mai închise, din aceeași culoare. 

În plus, o paletă pentru acuarelă, având despărțituri, te va ajuta să nu amesteci culorile între ele.
Fluid de mascare pentru acuarela
Fluidul de mascare este și el un accesoriu interesant, care și-ar putea găsi locul în trusa ta de pictură. Ai la dispoziție un marker cu fluid de mascare foarte ușor de folosit, de la Pebeo.

Acest lichid de mascare se folosește astfel – aplici markerul pe acele regiuni pe care le dorești albe la finalul picturii. Aplici toate straturile de culoare, apoi lași la uscat. La final, printr-o frecare ușoară cu degetul, fluidul de mascare se va șterge de pe hârtie și vei rămâne cu regiuni în care hârtia este albă și deloc acoperită de acuarelă.

Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube și în magazinele din București!
Surse foto: Pebeo.com, Unsplash.com, Pexels.com