Blog ProfiArt

Share

Ghid: nuante de albastru in pictura

Nuantele de albastru sunt folosite în pictură pentru a reprezenta sentimentul de libertate, de spațiu deschis, ideea de imaginație, inspirație și sensibilitate dar și melancolie și chiar compasiune. Nuanțele de albastru sunt percepute astăzi ca fiind tradiționale, conservatoare, dar aduc și calm și securitate, ca și emoții asociate. Din punct de vedere cultural, albastrul a fost încărcat de-a lungul istoriei cu o importanță deosebită, datorită rarității pigmentului în natură iar astăzi rămâne culoarea care reprezintă deopotrivă cerul, roialitatea și autoritatea.
Iată un articol despre istoria și semnificația principalelor nuanțe de albastru și istoria acestora: de la albastrul egiptean, ultramarine sau royal blue până la prussian blue și turcoaz.
Albastru egiptean
Albastrul egiptean era produs inițial din praf de calcar pisat cu nisip și azurit sau malachit, încălzite la o temperatură de peste 800 de grade Celsius. Rezultatul era un material albastru opac, de consistența sticlei, care trebuia apoi pisat și amestecat cu un liant (de exemplu albuș de ou) pentru a putea fi utilizat la pictură.
Ultramarine blue

Ultramarine blue din gama de culori fine de ulei XL Studio
Ultramarinul este un pigment obținut din lapis lazuli și în timpul Renașterii, această nuanță de albastru era foarte populară printre artiști datorită intensității și valorii sale.
Istoria ultramarinului – chiar dacă egiptenii au fost fascinați de lapis lazuli, nu au descoperit niciodată cum să îl prelucreze. Secolul 6 este momentul în care culoarea albastru se evidențiază ca pigment, când apare în picturi budiste din Afghanistan (lapis lazuli fiind minat exclusiv din minele Sar-i Sang din regiune). Pigmentul a fost mai apoi importat în Europa de către comercianții italieni (secolul 14-15) unde a fost redenumit ultramarin, termen care tradus din latină înseamnă “dincolo de mare”.

Culoarea albastru ultramarin a devenit cea mai căutată nuanță de albastru în perioada medievală, la un preț care rivaliza cu cel al aurului. Din acest motiv, era considerate o culoare a regalității și se spune că chiar și Michelangelo sau Raphael erau obligați să o folosească cu cumpătare. Artiști precum Cimabue, Duccio și Giotto sunt printre primii care foloseau intens această nuanță de albastru, de cele mai multe ori asociind-o cu foiță aurie.
Pigmentul a rămas foarte scump până în 1826, când un chimist francez a descoperit o variantă sintetică, denumită French ultramarine.
De multe ori, albastrul ultramarin este considerat a fi un albastru pur. Totuși, această nuanță conține un accent roșu, care-i subliniază profunzimea.
Cyan blue

 
Cyan Blue din gama Aqua Drop de acuarelă lichidă
Tehnic, cyan blue este cea mai pură nuanță de albastru. Localizată pe tranziția dintre albastru și verde, este mai albastră decât nuanța turcoaz și are o natură mai rece.
Prussian blue

 
Prussian blue – culoare de ulei Mussini (de la Schmincke)
Prussian blue e un tip de albastru care a apărut în Germania, în secolul 18, când pictorul elvețian Johann Jacob Diesbach a inventat pigmentul sintetizat. Prima mențiune a acestei culori este într-o scrisoare adresată președintelui Royal Academy of Sciences, când artistul menționa descoperirea pigmentului 'Preussisch blau'. Este primul pigment sintetic modern descoperit, care a înlocuit albastrul obținut din lapis lazuli.
O altă denumire este Berliner Blau și un detaliu puțin știut despre descoperirea acestei nuanțe de albastru - Prussian Blue este felul în care a apărut – Diesbach intenționa să creeze o nuanță de roșu, însă compoziția la care lucra a intrat în contact cu sângele unui animal iar reacția a produs acest albastru vibrant.

Artiști cunoscuți care au folosit Prussian Blue sunt Pablo Picasso, Katsushika Hokusai (Under the Wave off Kanagawa) și alți artiști japonezi dar și Marc Chagall. Mai mult, după ce un astronom i-a descoperit sensibilitatea unică la lumină, aplicația Prussian Blue în arhitectură a fost una importantă, fiind folosită pentru ceea ce denumim astăzi “blueprints”.
Marian Blue
O nuanță de albastru care a fost folosită în icoanele care o reprezentau pe Fecioara Maria, uneori obținută din azurit (un pigment mai ieftin decât lapis lazuli, care se obținea ca produs secundar în minele de cupru).
Cerulean Blue

Cerulean Blue din gama de acuarelă Horadam (Schmincke)
Termenul se traduce din latină prin "cer" sau "rai" și culoarea este un albastru opac care acoperă azurul dar și o culoare mai închisă a cerului.
Inițial, pigmentul era obținut din compuși ai aluminiului (stanat de cobalt magnesium) și a fost perfecționat prin tratarea termică a cobaltului și a oxizilor de aluminiu.
Pigmentul a fost descoperit în 1789 și de atunci a fost utilizat pentru a reprezenta nuanța deschisă a cerului. Poate fi amestecat cu titanium white pentru a obține de exemplu baby blue.
O nuanță folosită intens de pictori precum Claude Monet, care a combinat acest pigment cu alte tipuri de albastru deschis pentru a obține culorile sale vibrante și specifice.
Albastru denim
Contrar Royal Blue, albastrul denim a început să fie folosit pentru clasa de mijloc, o dată cu minerii de aur din zona Americii, care aveau nevoie de îmbrăcăminte rezistentă și durabilă. În anii ‘50, denimul a fost asociat revoltei tinerilor și a continuat să fie astfel până a fost integrat în campaniile politice ale vremurilor.
Royal Blue

Numele de Royal Blue a fost folosit pentru prima oară în 1810-1820, pentru a denumi o nuanță de albastru a unei rochii creată special pentru regina Charlotte.
Queen blue și Impreial blue sunt versiuni mai puțin cunoscute ale Royal Blue. Queen blue este un ton mediu, pe când Imperial Blue este o nuanță mai închisă, apropiată de Navy.
Cobalt Blue

Cobalt blue – acuarelă pastilă White Nights
Cobalt blue este o nuanță mai deschisă și mai puțin intensă decât Prussian Blue. La bază, pigmentul de cobalt este un pigment stabil, utilizat la început în decorarea porțelanului și a bijuteriilor din China încă din secolul 8-9 când pare că a fost descoperit.
Această nuanță de albastru poate fi utilizată pentru a reprezenta părțile mai profunde ale oceanului și amestecat cu cerulean bleu, poate fi o soluție bună pentru a picta valurile mării.
Artiști precum Renoir, Turner sau van Gogh au folosit cobalt blue în multe din lucrările lor (fiind adeseori un înlocuitor al ultramarinului datorită apropierii culorilor) iar probabil cea mai ușor de identificat pictură cu această culoare este Noaptea înstelată.
Turcoaz

În spectrul culorilor, nuanța turcoaz este situată între culorile verde și albastru. Deci, este o culoare de tranziție, dar foarte apreciată datorită faptului că are calități din ambele registre.
Turcoaz culoare a ajuns în Europa din Turcia, locul în care s-a găsit și exploatat pigmentul în vechime, inspirându-i și numele.

Turcoaz – din gama de culori acrilice Pebeo
Culoarea turcoaz reprezintă o combinație între două culori și le conține pe amândouă – și calitățile liniștitoare ale albastrului, dar și cele tonice ale verdelui.
Azure blue

Exemplu de azure blue din gama de acuarele White Nights
Această nuanță este situată între blue și cyan, producând o culoare deschisă de albastru. Cea mai veche mențiune a acestei culori a avut loc în 1374.
Phthalocyanine Blue

Exemplu de Phthalo Blue din gama de acrilice Akademie de la Schmincke
Acest pigment deschis a fost dezvoltat în jurul anilor 1930 și datorită proprietăților sale vizuale, mulți artiști – precum Wassily Kandinsky, Barnett Newman și Roy Lichtenstein au ales să includă această nuanță de albastru în picturile lor.
Phtalo Blue este folosit și în lucrarea Who’s Afraid of Red, Yellow and Blue.
Midnight blue
Midnight blue este una din cele mai închise nuanțe de albastru, atât de închisă încât ar putea fi confundată cu negrul.
Navy Blue

Exemplu de navy blue din gama de vopsea pentru haine Dylon
Și navy bleu intră în categoria de nuanțe de albastru, cu multe variații ale pigmentului. A fost denumită astfel fiindcă a fost utilizată pentru uniformele armatei marine britanice și purtată de ofițeri încă din 1748.
Indigo

Indigo în varianta acuarelă la tub, White Nights
Dacă albastrul era de regulă foarte scump în varianta de culori pentru pictură, era mult mai ieftin în cazul vopselilor pentru textile. Apariția indigo-ului ca și reprezentant al unei categorii de nuanțe de albastru ușor de obținut, dintr-o plantă destul de des întâlnită (Indigofera tinctoria) a zdruncinat comerțul cu textile în secolul 16. Nuanța indigo a fost folosită pentru vopsirea hainelor și țesăturilor pentru toate categoriile sociale și pigmentul natural a fost înlocuit în 1880, când a fost dezvoltat un pigment sintetic.
Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube și în magazinele din București!
Surse foto: Pebeo, Nevskaya Palitra, Schmincke, Unsplash.com, Pexels.com
 
Share

Idei creative pentru decoratiuni de Paste facute manual

Dacă ești în căutarea unor idei creative pentru decorațiuni de Paște pe care să le faci chiar tu, iată un articol din care vei afla ce figurine de sezon ai la dispoziție, ce culori sunt recomandate pentru a decora un obiect de lemn sau de polistiren, dar și ce idei poți aplica pentru a realiza un aranjament pentru masa de Paște ieșit din comun!
Decorațiuni de Paște lucrate manual
Pentru a realiza decorațiuni de Paște lucrate manual, ai nevoie de obiecte de lemn sau polistiren de sezon (iepuri sau ouă din polistiren sau lemn) și de culori potrivite pentru suprafața respectivă. E ideal să folosești culori cât mai opace, multisuprafețe, cum ar fi culorile din gama Deco de la Pebeo – acestea te vor ajuta să obții decorațiuni în culori intense și rezistente în timp.
Aranjamente masa de Paște
În ultimii ani, adăugarea de elemente decorative pentru masa de sărbătoare a devenit o idee din ce în ce mai populară.

E important să îți alegi, înainte de orice, o paletă de culori de sezon sau conform preferințelor și ambientului tău. Poți merge pe culori tari dar și pe culori discrete, într-o paletă minimalistă sau pastelată, pentru a crea aranjamente elegante.
Iată un tutorial video în care descoperi cum să pictezi o vază de sticlă, în care să aranjezi crenguțe cu ouă de polistiren colorate.

Vaza de sticlă a fost pictată cu nuanțe Porcelaine, de la Pebeo. Dacă folosești markere din această gamă, va fi mult mai simplu să trasezi schița modelului dorit. Următorul pas este să aplici culoarea în interiorul schiței, pas pentru care e recomandat să folosești culorile Porcelaine la recipient de sticlă. Conform tutorialului, e bine să depui o atenție sporită la straturile de culoare – pentru a obține volum și profunzime, adaugă accente de culoare mai închisă pe petale sau tulpini. E bine să știi că în gama Porcelaine ai la dispoziție și un diluant pentru acest tip de culoare, care va deschide nuanța dar nu-i va slăbi din intensitate – poți folosi acest tip de produs pentru a crea treceri fine de culoare și pentru a obține gradienți.
După ce ai aplicat culoarea, poți reveni cu un contur din gama Porcelaine pentru a sublinia marginile fiecărui element și pentru a obține un contrast bun.
La final, folosește fire de iarbă decorativă pentru decor și adaugă crenguțele decorative și crenguțe cu flori în vaza pictată. Agață ouă de polistiren colorate și aranjamentul tău pentru masa de Paște este gata!
Nu uita că poți picta mai multe elemente decorative de sezon cu același model – iată mai jos o farfurie decorativă și o cană cu același design (obiectele sunt pictate în cadrul demonstrațiilor de pictură pe sticlă din magazinele ProfiArt).

Poți vedea în articolul despre aranjamentele mesei de Paște mai multe idei care te pot inspira.

Ce obiecte poți alege pentru decorațiuni de Paște lucrate manual?
Ouă de lemn pictate

Ouăle de lemn pot fi lucrate într-o multitudine de tehnici – tehnica șervețelului, foița aurie și culori acrilice deco sunt doar câteva din variantele pe care le ai la dispoziție. Te invităm să citești și articolul despre cum să pictezi ouă decorative. Poți așeza ouăle de lemn astfel decorate într-un coș, peste câteva fire de iarbă decorativă.
Ouă de polistiren colorate
Aceste ouă, din polistiren, sunt mai ușoare și pot fi agățate cu ușurință, după ce sunt colorate. Le poți utiliza pentru o ghirlandă decorativă dar le poți agăța și pe crengi, în aranjamente de sezon. Folosește culori multisuprafețe și agățători pentru obiecte din polistiren.
Figurine decorative de Paște
Alege iepurași de mucava și pictează-i în culorile preferate, pentru a adăuga accente haioase în casă sau la masa de Paște. Nu uita – orice obiect de lemn, mucava sau polistiren necesită culori multisuprafețe – acestea vor avea o aderență mai bună, sunt mai opace (în comparație cu o culoare acrilică pentru pictură) și vor fi și mai rezistente în timp.

Alte figurine pe care le poți comanda de pe ProfiArt.ro - iepurași din ceramică, figurine iepure din lemn, iepurași din polistiren sau ornamente iepuri și ouă din lemn subțire.

Poți aplica și un strat de lac peste obiectele astfel pictate, pentru a le asigura durabilitatea. 
Ornamente de Paște din carton colorat sau fetru

Ou de lemn pictat cu nuanțe opace, multisuprafețe, cu urechi de fetru lipite cu un pistol cu silicon.
Realizarea acestor decorațiuni de Paște poate fi plăcută și pentru copii. Pentru un atelier de confecționare decorațiuni de Paște, asigură-te că ai la îndemână adeziv, hârtie mai groasă, colorată, fetru și lipici pentru fetru, ață și ac, dar și un foarfece potrivit pentru copii. Din carton colorat poți realiza modele de iepuri/ morcovi pe care-i poți expune fie în rame decorative fie sub formă de ghirlandă decorativă. Din foi de fetru colorate poți decupa aceleași modele, cărora le poți aplica broderii simple. Pentru a crea ornamente de Paște din fetru, poți folosi și material de umplere pentru jucării de pluș.
Pe scurt, care sunt pașii pentru confectionarea decoratiunilor de Paște?

Confecționarea decorațiunilor de Paște nu e o activitate deloc grea – poți realiza decorațiuni de efect chiar dacă nu ai mai pictat până acum. Iată care sunt pașii:
Alege-ți o paletă de culori
Alege-ți două trei culori preferate, de sezon – nuanțele pastelate, verdele crud, griurile colorate cu accente de culoare mai tare pot fi tot atâtea idei bune pentru culorile de care ai nevoie pentru a confecționa decorațiuni de Paște.
Fă-ți un plan cu obiectele pe care le vei decora

Gândește-te ce fel de decorațiuni ai vrea să obții – vază sau farfurie pictată, iepurași decorativi din lemn, de mucava, ceramică sau polistiren, ouă de lemn sau de polistiren, șervete textile colorate sau naproane pentru aranjamentul mesei de sărbătoare.
Alege-ți culorile potrivite
În funcție de suprafața pe care vei picta, e nevoie să alegi culori speciale, confom paletei de culori asupra căreia te-ai decis. Culorile multisuprafețe vor fi perfecte pentru a decora obiecte de lemn și polistiren, pe când pentru obiecte de sticlă sau de ceramică ai nevoie de culori speciale (majoritatea acestor culori se coc în cuptor după aplicare și uscare, pentru a deveni extra-rezistente) iar pentru a picta pe material textil, la fel – e necesar să alegi culori pentru textile (care se fixează cu fierul de călcat). Chiar dacă pare un pas complicat, te poți baza pe consultanții din magazinele ProfiArt pentru îndrumare și beneficiul major este că vei obține decorațiuni de Paște rezistente, de pe care culoarea nu se va șterge în timp.
Decide-te asupra unui model pe care-l poți realiza cu ușurință

Dacă ești la început cu proiectele de arts & crafts, e bine să alegi un model simplu, pe care să-l poți realiza fără prea mare efort. În acest caz, coerența culorilor în aranjamentele tale lucrate manual (faptul că vei folosi doar 2-3 culori pentru toate obiectele decorative) și modelul – oricât de simplu – declinat pe mai multe medii, cum ar fi sticlă, textil, lemn sau polistiren, vor contribui cu siguranță la o atmosferă elegantă, de sărbătoare.
Asigură-te că ai tot ce îți e necesar atunci când începi să pictezi
Planificarea te ajută mult la un proiect creativ, fiindcă astfel știi exact ce îți e necesar și ai toate instrumentele la îndemână atunci când ești inspirat și vrei să pictezi decorațiunile de Paște. Gândește-te la toate detaliile, oricât de mici ar putea părea (foarfece bun, ață și ac, pensule la dimensiuni potrivite, pistol de lipit, agățători etc.) și asigură-te că le acoperi pe toate la o vizită într-unul din magazinele ProfiArt.
Bucură-te de timpul petrecut în mod creativ!

Dacă anul acesta alegi să lucrezi manual decorațiuni pentru Paște, nu uita să-ți lași timp să te bucuri de propria creativitate și de propriul proces de lucru – nu lăsa micile greșeli care mai apar să îți strice entuziasmul și asigură-te că ești foarte bine informat asupra tehnicilor pe care vei aplica, pentru a fi sigur că apar cât mai puține încurcături tehnice.


Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube și în magazinele din București!