Blog ProfiArt

Share

Tendinte in moda: haine pictate

Reciclarea materialelor e una din tendintele în moda 2022, tendințe care ne vorbesc despre o mai mare grijă către sustenabilitate. O modalitate excelentă de a-ți reîmprospăta piesele vestimentare este să le pictezi, iar cu puțină îndemânare poți crea haine pictate unicat și de efect. Acest articol îți răspunde la toate întrebările pe care le-ai putea avea referitor la hainele pictate și la tendintele in moda referitor la pictura pe haine – cu ce poti picta pe haine, ce tip de markere textile sau carioci textile există, cum să aplici culorile pentru textile, cum se fixează culorile pentru material textil și ce modele simple poți picta pe o piesă de îmbrăcăminte.
Cu ce poți picta pe haine? Ce sunt culorile pentru textile?
Culorile pentru textile sunt culori speciale – nu vei putea picta o piesă textilă cu nuanțe acrilice clasice ci trebuie să alegi culori speciale pentru material textil, care sunt special produse pentru a rezista foarte mult timp pe piesele vestimentare. Aceste culori speciale au mai multe trăsături importante:

culorile pentru textile se fixează cu fierul de călcat după uscare și devin astfel rezistente la spălare;
culorile rămân flexibile pe materialul textil, după uscare și fixare;
culorile speciale pentru materiale textile nu se cojesc de pe haine și nu își pierd intensitatea în timp;

În categoria noastră de culori textile ai la dispoziție mai multe variante – Setacolor Light Fabrics sunt destinate materialelor textile deschise la culoare, Setacolor Opaque Matt sunt perfecte pentru materialele textile cu o culoare mai închisă și există și culori cu efect de piele întoarsă sau shimmer (efect strălucitor).
Există și markere sau carioci pentru textile, care te vor ajuta destul de mult atunci când vrei să trasezi un contur dar și spray-uri culori textile. Spray-urile cu vopsea pentru textile sunt perfecte mai ales dacă le folosești cu un șablon pentru textile. Acest tip de șablon este flexibil, poate fi lipit (temporar, cu un adeziv ușor care se va duce la prima spălare) pe piesa vestimentară pe care vrei să o decorezi, pentru ca fluxul de vopsea din spray să nu depășească limitele șablonului.  
Mai mult, atunci când vrei să faci o schiță, poți folosi și un marker fade out  - culoarea din acest tip de carioca pentru textile îți va permite să faci schița desenului tău pe materiale textile fără teama de a greși fiindcă are o trăsătură specială – vopseaua dintr-un marker fade out se șterge în timp sau la prima spălare. Asta înseamnă că poți să lucrezi oricât de mult la schiță și să treci la aplicarea culorilor pentru textile doar atunci când ești mulțumit de cum ai realizat modelul.

Fixarea culorilor speciale pentru materialele textile este unul din cei mai importanți pași – după ce ai aplicat culoarea, lasă la uscat câteva ore. Apoi, folosind fierul de călcat, calcă timp de câteva minute (majoritatea producătorilor de culori pentru textile au indicații clare pe eticheta de produs) materialul textil, pe partea opusă culorilor. Astfel, culoarea va fi expusă la o căldură mai mare și se va fixa pe material iar după această etapă vei putea spăla piesa conform indicațiilor – în majoritatea cazurilor, nu este recomandată spălarea la o temperatură foarte mare.
Pentru a te familiariza cu toate detaliile de folosire a acestor culori speciale pentru textile, inclusiv aplicarea și fixarea acestor culori, urmărește clipul de mai jos:

Pictura pe haine – cum alegi modelul la moda in 2022?
E important, înainte de a trece la pictura pe haine propriu zisă, să știi că întotdeauna materialele naturale se vor comporta mult mai bine cu vopseaua pentru textile. Cu cât procentul de material sintetic dintr-o piesă vestimentară crește, cu atât riști ca nuanța de culoare textilă să nu se prindă atât de bine.
Pictura pe denim – geci pictate sau buzunare de blugi pictate
O tendință în moda 2022 a hainelor pictate manual este pictura pe denim – fie că îți reîmprospătezi o pereche de blugi, fie că decorezi o geacă de denim cu un model mai sofisticat sau că adaugi doar un accent simpatic pe un buzunar al blugilor preferați, modelele de pictură pe denim pot fi și foarte simplu de făcut.

Modelele florale pentru o pereche de blugi colorați sunt destul de simplu de realizat, mai ales dacă exersezi un pic schița pe hârtie înainte și dacă dedici un pic de atenție pentru a păstra consistența modelului la nivel de formă și dimensiune.

Chiar și un simplu marker alb (sau carioca pentru textile) și puțină imaginație îți poate scoate o pereche de blugi din anonimat – mergi la sigur cu un astfel de model și ești și în tendințe moda anului 2022, cea în care faci upcycling la hainele mai vechi din garderobă.

Modelele geometrice sunt și ele de impact – iată cum câteva triunghiuri haioase pot împrospăta aspectul unei perechi de blugi.

Și buzunarul unei perechi de blugi poate fi pictat iar acest tip de accent este chiar foarte la modă în această perioadă.



Iată și câteva idei de modele pentru geci pictate manual, geci dama colorate care vor scoate orice ținută din anonimat:



Idei pentru tricouri pictate manual
Un tricou pictat manual este și el o idee bună pentru a-ți înfrumuseța garderoba, dar în funcție de modelul ales, poate fi și o idee frumoasă de cadou pentru o persoană dragă.




Pentru mai multă inspirație, urmărește și aceste tutoriale de pictură pe tricou de pe canalul nostru de YouTube.

Idei pentru teniși colorați
Dacă vrei să-ți decorezi o pereche de teniși de pânză, e bine să știi că și în acest caz culoarea o dată uscată trebuie să fie fixată. În cazul unor teniși colorați sau a unei perechi de converse colorați (și aceștia parte din tendințele moda 2022, piese vestimentare reîmprospătate prin pictură) , fixarea se face cu ajutorul uscătorului de păr – îndreaptă fluxul de aer fierbinte către tenișii pictați timp de câteva minute. Astfel, vei obține o pereche de teniși colorați care pot fi spălați chiar și la mașina de spălat, la un program cu temperatura mai mică.






Tendinte in moda: haine pictate – recomandari pentru incepatori
Beneficiile picturii pe haine sunt numeroase și incep, bineînțeles, cu ideea de a avea piese vestimentare unice, în care investești propriul timp și pentru care îți alegi modelele preferate. Apoi, ideea de a face primii pasi în dezvoltarea creativității într-un domeniu cum este moda este și ea valoroasa fiindcă te va ajuta să îți valorifici expresivitatea. În plus, a respecta principiile tendințelor în moda 2022 - sustenabilitatea, contează și ea - nu vei mai arunca atât de multe haine ci unele piese vestimentare își vor găsi o a doua viață dacă le pictezi.

Începe cu cele mai simple modele de pictură pe haine
Dacă ești la început și nu ai prea multă experiență în pictură sau altă tehnică artistică, e bine să începi cu modele simple. Folosește un caiet de schițe și lucrează la pattern-uri simple, inspiră-te din creațiile vestimentare și design-urile de modă care îți plac și adună cât mai multe schițe. Poți petrece timp și pentru ajustarea acestor pattern-uri, testează și experimentează cât mai multe tipuri de linii și forme, pentru a ajunge la un rezultat care să îți placă. Planificarea și stabilirea schiței este un pas pe care mulți începători îl minimizează ca și importanță însă nu uita că oricât de talentat ai fi, o pictură pe haine nu îți va ieși în mod spontan. Beneficiul major al lucrului la o schiță pe material textil înainte de pictura propriu zisă este că îți vei păstra motivația cât mai sus – dacă începi direct să pictezi pe haine și nu îți iese din prima, e posibil să te descurajezi și să consideri că nu ai talent însă dacă controlezi foarte bine tehnica și etapele de lucru, acest lucru e foarte puțin probabil să se întâmple.
Lucrează la un mostrar și experimentează cu nuanțele de culori textile
Pe lângă lucrul la o schiță pe material textil, mai e important să ai o bună cunoaștere a tehnicii – la fel ca în orice mediu de pictură, grosimea stratului aplicat, cantitatea de apă adăugată în culoare și chiar și tipul de pensulă folosit (forma vârfului, firul de păr din pensulă etc.) sunt variabile extrem de importante, pe care e bine să le cunoști pentru a-ți putea alege efectul preferat. După ce ți-ai ales culorile pentru textile, lucrează la un mostrar – pe o pânză cât mai deschisă la culoare, testează culorile în diferite grosimi de straturi, mai diluate sau mai concentrate și de ce nu, în amestecuri – dacă dorești să combini culorile pentru textile. La final, vei obține o pânză pictată din care îți vei putea alege oricând o paletă de culori pentru o nouă pictură pe haine.


Ia-ți timp pentru a-ți dezvolta skill-ul de pictură pe material textil
Ca orice lucru bun, a învăța să pictezi pe material textil ia timp. Nu te aștepta să obții rezultate spectaculoase din prima ci ia-ți timp de exercițiu – poți începe cu piese de purtat în casă și cu exerciții simple, pentru a te obișnui cu tot ce înseamnă această tehnică. Nu uita să urmărești și tutoriale de pictură pe haine și să prinzi cât mai mult din trucurile sau recomandările artiștilor mai experimentați. Apoi, aplică ușor ușor în proiectele tale creative de pictură pe haine ceea ce ai învățat. Nu uita să te bucuri de fiecare etapă și de detaliile noi pe care înveți să le introduci în timpul tău dedicat picturii pe haine.
Alte recomandări despre pictura pe materiale textile
Care sunt pașii pentru pictura pe textil?
Primul pas este să pregătești materialul textil pentru a fi pictat -  e bine ca țesătura care va fi decorată cu vopsea pentru textile să fie foarte curată. Există inclusiv recomandarea ca spălarea anterioară aplicării culorilor să nu fie făcută cu balsam de rufe, care reprezintă un strat din cauza căruia culoarea pentru textil să nu se fixeze perfect.
Pasul doi – schița desenului. Pentru o geacă colorată sau pentru a obține o pereche de jeanși colorați cu modelul preferat, e important să te decizi și să exersezi de câteva ori modelul pe hârtie. Apoi, după ce ai definitivat schița pentru pictura pe material textil, o poți trece pe curat folosind un marker fade out (acesta se va șterge de la sine în câteva ore sau se va duce la primul contact cu apa).
Aplică apoi culorile pentru textile după ce ți-ai ales culorile preferate sau paleta de culori pentru pictura pe materiale textile. Nu uita să folosești un carton – pune cartonul pe partea opusă a materialului pentru ca nuanța de culoare textilă pe care o adaugi să nu treacă prin țesătură și să păteze alte regiuni din haina pe care vrei să o pictezi. Poți avea la îndemână un set de pensule cu vârfuri și dimensiuni diferite, dar mai poți folosi și un burete de pictură, mai ales dacă vrei să aplici culoarea cu ajutorul unui șablon.
După ce termini de aplicat culoarea pe țesătura textilă și aceasta s-a uscat foarte bine, e timpul să treci la fixarea culorilor de textil. Acest lucru se poate face fie prin călcarea cu fierul de călcat pe partea opusă culorii (găsești pe etichetă instrucțiunile, dar Pebeo recomandă în cazul culorilor Setacolor să calci timp de 5 minute țesătura), fie prin expunerea țesăturii pictate la fluxul de aer cald al unui uscător de păr.
Tipuri de culori textile și instrumentele cu care să aplici culorile pe textil
Culorile speciale pentru textile Setacolor conțin game în finisaje diferite (shimmer sau suede) dar și culori destinate anumitor țesături textile cum ar fi Light Fabrics sau Opaque Matt.

Mai ai la dispoziție și culorile pentru mătase SetaSilk, culori special create pentru delicatețea unui astfel de material, cu un efect lucios după uscare.
Instrumentele cu care poți aplica acest tip de culoare pe materialele textile sunt fie pensulele, fie burețeii de pictură atunci când folosești un șablon. Alege un spray culoare textilă dacă vrei de exemplu să realizezi mai multe fețe de pernă cu același șablon sau pentru a crea pattern-uri random pe o piesă vestimentară.
O altă idee pe care o poți avea în vedere este utilizarea unei ștampile pentru a decora o piesă textilă. Poți fie să te uiți în categoria noastră de ștampile pentru a găsi un model care să-ți placă, fie poți să-ți faci propria ștampilă prin tehnica de linogravură – tehnică care îți va garanta unicitatea pattern-ului. În acest caz, ai nevoie de linoleum pentru linogravură, de dăltițe cu care să sculptezi modelul dorit și de o rolă pe care să o folosești pentru a întinde vopseaua pe ștampila cu model.
Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube și în magazinele din București!
Share

Portret in creion: schita ochi, nas si buze (desen in creion pentru incepatori)

Dacă vrei să exersezi un portret în creion, schița ochi, nas și buze, iată un scurt tutorial realizat de Joana Henly, ilustrator din Londra, tutorial care conține câteva indicii foarte utile pentru desen în creion pentru începători. Dacă vrei să obții un portret în creion simplu, e bine să știi că lucrul la portrete necesită destul de mult studiu și o foarte bună înțelegere a fizionomiei umane – poți începe cu exerciții de portret în creion și să lucrezi în timp la proporții, la unghiuri și la detaliile de finețe. Exercițiile de desen în creion pentru începători de mai jos sunt realizate cu creioane de schițe de la Faber Castell.
Exercițiu desen în creion pentru începători – cum să desenezi un ochi
Din profil, irisul este parte din globul ocular – reprezentat mai jos cu roșu.

Forma circulară a ochiului și a globului ocular se simte în desen chiar și atunci când desenezi un ochi închis.

Aici e cea mai simplă modalitate de a desena ochiul văzut din față.

Linia de sus și cea de jos reprezintă o formă ovală. Este cea mai simplă formă, cea cu care îți vei începe schița, este baza unui exercițiu desen în creion pentru începători.

Cercul irisului taie linia de sus și lasă un loc liber față de linia din partea de jos. Adugă și un mic cerc pentru pupilă.

Linia pleoapei e trasată în funcție de forma ochiului. Pleoapa de sus este aproape paralelă cu prima linie trasată și este foarte apropiată de limita de sus a irisului. Pleoapa din partea de jos este și ea paralelă cu linia de jos a ochiului însă distanța între cele două devine mai îngustă către cele două capete.

Recomandarea artistei este să studiezi în detaliu curbele reprezentate de gene, fiindcă direcția acestora se schimbă ușor de la un capăt al pleoapei la celălalt. Ca o notă pentru atunci când adaugi culoarea sau textura în creion alb negru – nu uita că albul ochiului nu va fi niciodată perfect alb ci va necesita adăugarea unor umbre datorită prezenței genelor.

Portret în creion - Joana Henly, cu creioane Faber Castell
Desene în creion pentru începători – cum faci schița nasului
Un oval orizontal maschează/ reprezintă vârful nasului. În acest tip de exercițiu de desene în creion pentru începători adaugă o linie verticală care taie ovalul în două pentru a te ghida în simetria dreapta-stânga pentru schița nasului.

Forma nării exterioare, schița sa, arată un pic ca un clește de rac. O linie orizontală trasată prin zona de vârf  a nasului conectează nările între ele.
Iată cum trasarea liniilor mai închise închid regiunea schițată mai devreme. Liniile curbe construiesc o formă fluidă a nasului. Folosește o radieră pentru a șterge ușor marcajele care au ghidat structura nasului.

Acum, este timpul pentru umbre și accente luminoase în acest tip de desene în creion pentru începători. Umbrele și zonele de lumină conturează și oferă nasului forma lui tridimensională.

Observă în poza de mai sus cum umbrele devin – pe măsură ce coborâm cu privirea – din ce în ce mai puțin definite. Lucrează cu radiera pentru a șterge zonele excesiv de întunecate din partea de jos a nasului.
Desene simple în creion – forma buzelor
Observă mai jos cele două tipuri de schițe ajutătoare pentru a realiza forme diferite ale buzelor – pentru exerciții de desene simple în creion, e bine să repeți cât mai mult acest studiu, până când consideri că ai obținut un rezultat satisfăcător.

Conturul buzelor poate fi desenat cu lini curbe, delicate. Lungimea acestor linii se schimbă pe măsură ce treci de la margini către interior.

Alte exerciții pentru desene în creion
Pentru a te încălzi, trasează linii drepte, verticale dar și linii diagonale (învârte hârtia, pentru a te obișnui cu direcția pe verticală a liniei trasate). Pentru liniile curbe, artista recomandă menținerea mâinii în aceeași poziție și trasarea unor arce de la dreapta la stânga, din nou mișcând hârtia pentru a continua mișcarea.

Aceste exerciții pentru desene în creion, chiar dacă nu par foarte detaliate în acest moment, te vor ajuta să înveți cum să faci hașuri, dar și cum să trasezi diferite linii pentru anumite tipuri de desene în creion, sunt exerciții similare bastonașelor din clasa 1, care au stat la baza literelor de mai târziu.

Un al doilea exercițiu pentru desene în creion sunt texturile din imaginea de mai sus – le poți utiliza pentru a reprezenta diferite texturi și materiale, părul, hainele sau elemente din mediu exterior. Diferitele tușe și linii pot fi practicate fie prin a schimba unghiul în care ții creionul, fie prin a exersa cât de tare apeși pe creion – vei obține fie linii groase, fie linii foarte delicate, de suprafață.
Acest tutorial este realizat de Joana Henly, ilustrator londonez și fondatorul studio-ului Missled, iar în tutorial sunt folosite creioane de schiță de la Faber Castell. 


Creioanele grafit Castell 9000 sunt creioane ideale pentru exercitii desen în creion pentru începători, gama conține 16 grade de duritate a minei (vei putea exersa texturi și linii într-o varietate foarte mare) și fiecare creion are un lemn moale, de calitate, ce poate fi foarte ușor ascuțit.
Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube și în magazinele din București!

 
Share

Ghid: toate tipurile de markere de care trebuie sa afli

Fie că plănuiești un proiect DIY și cauți cel mai bun marker cu vopsea specială, fie că vrei să-ți îmbogățești colecția de markere pe bază de alcool sau cauți un marker alb permanent pentru a adăuga accente unui desen sau vrei să afli de ce markerele Copic sunt considerate a fi cele mai bune markere grafice din lume, ai ajuns unde trebuie. În acest articol, vei afla care sunt cele mai populare tipuri de markere și ce proiecte creative poți să faci cu ele.
Cate tipuri de markere colorate există?
Înainte de a alege markere colorate, ar trebui să stabilești la ce tip de proiect le vei folosi. Una e să ai nevoie de carioci colorate pentru desen, alta e să vrei să folosești markere pentru a colora o piesă de lemn, de plastic sau chiar un material textil. Mai mult, există markere evidentiatoare pastel, care vor face minuni pentru notițele pentru școală sau pentru noile tale idei pentru un spread de bujo (citește și articolul dedicat bullet journaling aici), dar și markere colorate profesionale, care sunt mai scumpe și sunt potrivite dacă ai deja mai multă experiență în desen sau ilustrație. Mai ai la dispoziție și markere pe bază de ulei (cu care poți decora obiecte care vor rezista la intemperii – ex. un ghiveci pentru curte) dar și markere acrilice, pe care le poți folosi pe pânză sau carton pânzat pentru a picta un tablou abstact sau markere pentru street art, pe care le poți folosi pentru o pictură murală, alături de can-uri de spray Montana.
Deci, înainte de a-ți comanda următorul set de markere colorate, e bine să stabilești pe ce tip de suprafață vei lucra (hârtie, plastic, sticlă, material textil, pânză, perete de interior, perete exterior) și să îți schițezi o paletă de culori (adică să te gândești cam ce nuanțe ai vrea să folosești în lucrare), pentru a-ți fi mai simplu să-ți configurezi un set de markere colorate.
Markere pe bază de alcool – markere Copic
Markerele Copic sunt considerate a fi cele mai bune markere grafice din lume. Sunt markere profesionale, markere pe bază de alcool, potrivite pentru hârtie sau carton. Cerneala pe bază de alcool dintr-un marker Copic poate fi aplicată și cu un sistem de aerografiere Copic, dar se va șterge atunci când o aplici pe materiale textile sau pe sticlă. E important să știi că dacă folosești markere Copic, e indicat să le folosești pe hârtie specială pentru markere, pentru a nu pierde din pigment sau intensitate pe o hârtie prea absorbantă.

Lucrare de Nam Burachat Tj (@nam.felixchen), ilustrator de fashion pentru clienți ca Burberry, Iris Van Herpen sau Fashionary
Istoria mărcii Copic începe în 1987, în Japonia. Markerele profesionale Copic, markere cu alcool, pot avea o durată de viață foarte mare, dat fiind faptul că pot fi reîncărcate cu cerneală cu același cod de culoare și, pentru unele modele de markere Copic, pot fi înlocuite vârfurile atunci când se uzează.
Descoperă exercițiile cu markere Copic pentru începători, în acest articol!
Markerele Copic sunt extrem de populare la nivel mondial datorită calității excelente – niciun alt marker pe bază de alcool nu se compară la nivel de intensitate a culorii. Artiști profesioniști, graficieni, ilustratori și arhitecți din întreaga lume apreciază aceste markere profesionale Copic pentru ușurința cu care se aplică (unul din cele două vârfuri ale unui Copic este de tip pensulă, foarte moale și flexibil) dar și pentru faptul că se pot obține gradienți impresionanți (blending-ul Copic este o adevărată știință, este recomandat să alegi markere din aceeași familie de culoare, la nu mai mult de 2-3 tonuri diferență pentru a obține un blending perfect) și pentru culoarea pigmentată, strălucitoare, care nu se șterge în timp (cum se întâmplă la carioci pe baza de alcool de proastă calitate).

Există două game principale Copic – markere Copic Sketch și markere Copic Ciao dar și Copic Ink – cerneala pe bază de alcool care poate fi utilizată și direct pe hârtie, pentru proiecte de artă fluidă.
Nu uita nici de competiția anuală COPIC AWARD! Dacă folosești markere Copic și vrei să participi la o competiție mondială, la care nu contează vârsta sau experiența în artă, ci spontaneitatea și calitatea reală a unei lucrări, urmărește când încep înscrierile la Copic Award. În 2021, o tânără artistă din România a câștigat un premiu important al competiției – Youth Award!
Markere Posca

Markerele Posca sunt markere cu vopsea pe bază de apă, bogată în pigment și cu un grad mare de acoperire. Există mai multe tipuri de vârfuri pentru markerele Uni Posca – fie din acrilic, fie din plastic, la dimensiuni diferite.
Uni paint marker Posca a fost lansat la începutul anilor 80 și a fost gândit pentru a sprijini artiștii urbani (în special grafferii). În categoria dedicată de pe site-ul ProfiArt vei găsi, pe lângă variantele clasice de markere Posca cu vârf de diferite dimensiuni și variantele de Posca marker cu efect de cretă și marker Posca cu vârf tip pensulă. 
Dacă vrei să afli care sunt recomandările noastre de brushpen-uri sau markere cu vârf tip pensulă, citește articolul de pe blog dedicat brushpen-urilor.
Markere acrilice

Markerele acrilice sunt markere care pot fi aplicate pe mai multe tipuri de suprafețe, cum ar fi hârtie, carton, pânză și carton pânzat dar și pe lemn, teracotă, plastic, etc. Apariția acestui tip de marker cu vopsea acrilică a fost dedicat artiștilor profesioniști, care pot lucra cu acest tip de instrument lucrări abstracte cu o mai mare ușurință.

În game precum markerele acrilice de la Pebeo găsești inclusiv variante de markere auriu, marker argintiu, marker alb sau marker negru și îți poți face astfel propria colecție de markere acrilice.
Un al doilea tip de markere acrilice pe care le ai la dispoziție sunt markerele acrilice Sonnet – descoperă seturi de markere acrilice pastel, set markere acrilice neon sau set de markere acrilice culori populare și culori vii.
Marker alb permanent – marker pe baza de ulei

Markerele pe bază de ulei sunt printre cele mai rezistente markere și vor rezista chiar dacă sunt aplicate pe obiecte care sunt supuse frigului sau intemperiilor (ex. un ghiveci sau o masă pentru exterior).
Markerele 4artist, produse de Pebeo, sunt destinate tot artiștilor moderni (fie ei amatori sau profesioniști) și gama conține culori vibrante, extrem de opace, rezistente la lumină (asta înseamnă că acest tip de culoare nu se va decolora o dată expusă la lumina soarelui). Gama conține culorile de bază dar și culori speciale – vei găsi marker auriu, marker argintiu, marker cupru, markere cu diferite dimensiuni de vârfuri.
Markerele pe bază de ulei se pot aplica cu succes pe suprafețe precum pânză, hârtie, carton, lemn, plastic, sticlă, ceramică, porțelan, ipsos sau pietre.
Evidentiator pastel și evidențiator metalic – markere Faber Castell

Pentru cele mai bune și mai frumoase notițe de la cursuri sau din procesul tău de învățare acasă, există evidențiatoare pastel sau evidențiatoare metalice (textmarkere) care vor adăuga o paletă subtilă unui carnet de notițe sau unui bullet journal.
Un marker evidențiator Faber Castell poate fi în nuanțe pastelate (apricot, rose, lila, blue, turquoise sau verde) sau poți alege un marker colorat în nuanțe metalizate (argintiu, auriu, roz sau ruby red), ambele variante de evidențiatoare fiind subtil pigmentate, astfel încât să nu obții un contrast prea puternic, ci unul care să îți ofere relaxare la citit.
Bineînțeles, poți alege și un set de evidențiatoare metalice, evidențiatoare în culori clasice, dar și evidențiatoare superfluorescente sau un set de evidențiatoare pastel și fluo.
Aquamarker

Aquamarkerele, sau markerele acuarelabile, conțin o cerneală solubilă în apă și pigmenți bogați. Se pot dilua cu pensula umedă și se pot crea diferite efecte interesante în lucrări de acuarelă sau mixed media. În general, aquamarkerele au un vârf de tip pensulă și sunt foarte ușor de folosit, chiar și pentru pictura în aer liber sau urban sketching. Rezultatele cele mai bune se obțin prin utilizarea hârtiei de bumbac, sau a unui skechbook cu hârtie specială pentru pictura în acuarelă.
Descoperă aquamarkerele Sonnet – o gamă dedicată începătorilor sau markerele acuarelabile Albrecht Durer, de la Faber Castell.
Marker pentru sticlă

Un marker pentru scris pe sticlă conține de obicei un tip de vopsea foarte aderentă, care îți asigura rezistența culorii pe o suprafață atât de netedă cum este sticla. În general, un obiect decorat cu markere porțelan sau marker sticlă trebuie copt în cuptor timp de jumătate de oră (conform instrucțiunilor de pe ambalaj) pentru ca obiectul să devină rezistent la spălarea la mașina de vase. Înainte de acest pas, e bine să lași cana sau farfuria ta decorată cu un marker permanent pentru sticlă la uscat la aer, timp de 24 de ore.
Descoperă markerele pentru sticlă din gama Vitrea aici și markerele pentru porțelan, aici.
Și în cazul acestor markere ai la dispoziție mai multe grosimi de vârfuri, în funcție de proiectul pe care dorești să-l faci, dar și diverse culori, inclusiv marker sticla auriu sau marker sticla argintiu.
Dacă vrei să afli mai multe informații referitoare la pictura pe sticlă - tipurile de culori disponibile și tehnicile recomandate, citește articolul dedicat de aici.
Marker textil

Un marker textil conține culori speciale pentru materialele textile – bumbac, in, etc. Aceste markere sunt ușor de folosit și după aplicare, pentru a obține un strat de culoare rezistent la spălare, e indicat să calci materialul decorat, pe partea opusă culorii, timp de 5-10 minute.
Există două tipuri de markere textile – marker pt textile Light Fabrics, care este potrivit tuturor materialelor deschise la culoare și marker pentru textile 7a Opaque (disponibil în variante de marker textile metalic, marker textile pastel) care are o opacitate crescută și culori foarte mate, ce poate fi aplicat cu succes chiar și pe țesături sau piese vestimentare închise la culoare.
Marker cu fluid de mascare
Markerul cu fluid de mascare conține un fluid vâscos, care o dată aplicat pe hârtie, va proteja hârtia de culoarea aplicată în jur - vei obține astfel regiuni albe în lucrare fără prea mult efort. 
Fluidul de mascare uscat se îndepărtează ușor, cu degetul, după ce pictura s-a uscat în profunzime.
Urmărește clipul de mai jos și descoperă cum se utilizează markerul cu fluid de mascare:

În concluzie:

Alege-ți markerele în funcție de suportul pe care vrei să-l decorezi (hârtie, carton, lemn, material textil, etc.);
Verifică gamele - dacă ești la început, alege o gamă de markere de studiu (cum sunt markerele Sonnet), care au prețul mai mic și sunt destinate acelei perioade de început într-o tehnică, atunci când orice artist are tendința de a consuma mai multe culori și hârtie, pentru exerciții;
Pentru markerele textile - lucrează cu o schiță (descoperă aici și markerele fade out, markere perfecte pentru schița pe textil, cu o vopsea care dispare dupa 24 de ore sau la contact cu apa) și testează apoi și accesoriile - cum ar fi pastele Setacolor, culorile cu efect special sau medium-urile pentru culori de textile;
Important! În cazul markerelor textile și în cazul markerelor pentru sticlă sau porțelan, citește cu foarte mare atenție descrierea produsului și instrucțiunile de pe etichetă. Dacă nu fixezi acest tip de culoare specială (pentru sticlă sau materiale textile) conform recomandărilor furnizorului, culoarea markerului de scris pe sticlă sau a markerului pentru materiale textile se va șterge în timp. Fixarea e esențială pentru a crește rezistența acestor tipuri de culori.

Markerele acrilice sunt perfecte pentru arta abstractă - au fost realizate cu atenție la nevoile unui artist modern, care acum mai mult ca oricând, reinterpretează, lucrează spontan și folosește mult mai multe tipuri de suport decât clasica pânză pe șasiu. Din acest motiv, markerele acrilice sau cele pe bază de ulei vor fi perfecte și în cazul în care vrei să pictezi tablouri sau piese de artă abstractă. Pe măsură ce avansezi în drumul tău artistic, nu uita să îți păstrezi mereu timp pentru experimente artistice - un blocaj creativ poate fi ușor de depășit dacă încerci materiale, culori sau medii noi, în fața cărora să începi un nou proces de învățare: o scriere caligrafică, o tehnică de hobby cum ar fi turnarea lumânărilor sau o tehnică precum linogravura pot fi metode excelente pentru a-ți da refresh la creativitate.
Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube și în magazinele din București!
Share

Activitati pentru copii: idei de activitati care stimuleaza creativitatea

Dacă ești părinte și ești în căutarea unor idei de activități pentru copii care să fie educative – să dezvolte creativitatea, memoria, inteligența și imaginația, e bine să știi că activitățile arts & crafts sunt cele care au cele mai multe beneficii pentru un copil. Iată un articol cu cele mai bune activități de interior pentru copii, activități practice pentru copii și principii din jocurile Montessori și sistemul Waldorf, jocuri senzoriale pe care le poți face acasă, dar și recomandări pentru cele mai bune materiale pe care le poți folosi – acuarele pentru copii, fetru, hârtie și carton colorat, culori pentru pictura cu degetele și kituri pentru dezvoltarea creativității copilului tău.
Cum alegi cea mai bună activitate pentru copilul tău?
Cea mai bună metodă de a alege acele activități pentru copii care sunt potrivite copilului tău este să-l observi cu atenție la joacă și în timpul liber, să identifici acele acțiuni sau subiecte care îi trezesc interesul mai mult timp. Apoi, îi poți propune subiecte de activități practice pentru copii și poți chiar dezvolta împreună cu el proiecte creative – implicându-l în decizia asupra activităților viitoare, va putea participa și la planificarea acestora, dezvoltându-și astfel și capacitatea de organizare.

Activitati creative pentru copii de până în 3 ani
În această perioadă, obiectivul unui joc educativ pentru copii ar trebui să fie referitor la dezvoltarea funcțiilor motorii, să antreneze coordonarea mână ochi. Te mai poți concentra pe recunoașterea culorilor dar și pe orice exercițiu sau activitate practică pentru copii care are ca obiectiv îmbunătățirea recunoașterii, a orientării și a coordonării.
Jocurile senzoriale sunt idei perfecte de activități practice pentru copiii până în trei ani, fiindcă acest tip de joc le va stimula simțurile, explorarea senzorială fiind chiar un principiu prezent foarte des în jocurile Montessori. Obiectele care pot fi potrivite pentru un joc senzorial e bine să aibă diferite texturi, culori și dimensiuni, pentru a putea fi studiate și manevrate de copilul tău cu atenție, în cadrul acestui tip de activitate creativă. În primele
O altă idee de activitate practică pentru un copil de această vârstă este o carte senzorială. Pentru a confecționa o astfel de carte senzorială ai nevoie de fetru, adeziv pentru fetru și în funcție de ideile pe care vrei să le pui în pagină – de accesorii cum ar fi nasturi, arici, fermoare, ciucuri colorați sau alte accesorii colorate și frumoase. Poți găsi toate accesoriile din spuma autoadezivă aici.
O carte senzorială este de obicei interactivă în sensul în care cel mic poate să manevreze sau să atingă diferite elemente din carte, pentru un proces de învățare cât mai bun.
Idei de activități creative pentru copii de 3 – 5 ani
Ideile pentru activități practice pentru copiii de 3-5 ani ar trebui să includă exerciții de memorie și de logică, ei deja reușind în această perioadă să facă diferența între forme cubice vs. sferice sau între culorile calde și reci. Mai mult, este o perioadă în care copilul tău poate începe să asimileze informații și noțiuni de cultură generală, deci activitățile creative pot să pună accent și pe diverse informații despre lumea înconjurătoare. Mai mult, este o perioadă în care se poate exersa și motricitatea fină și capacitatea de sortare, prin diferite activități craft sau prin idei de lucru manual pentru copii.
Culori pentru pictura cu degetele
Alege o vopsea pentru pictura cu degetele pentru o activitate creativă pentru copilul tău – vezi setul de guașe Tvetik, setul de pictura cu degetele Norris Club dar și setul de 6 culori pictură cu degetele de la Faber.
Dacă vrei un set care să conțină mai multe instrumente, descoperă Kitul de pictură pentru copii de la Pebeo, care conține guașe clasice și perlate, ștample din burete, un șablon, 105 stickere, suprafețe pentru pictat dar și sorțuri și rollere din burete.

Nu uita să ai la îndemână și o folie de protecție pentru masă sau un șorț de pictură, pentru ca totul să fie mult mai ușor de curățat după ce sesiunea de pictură s-a terminat.
Dacă vrei să păstrezi ca amintire operele de artă ale copilului tău, tot ce ține de pictura cu degetele, poți folosi o hârtie mai groasă (cea subțire se va ondula la întâlnirea cu vopseaua) dintr-un bloc cu hârtie pentru pictură și apoi să înrămezi și să expui în camera copilului cele mai noi picturi cu degetele!
Activități practice pentru copii – dezvoltarea motricității fine
Câteva idei pentru dezvoltarea motricității fine pot fi:

potrivirea unor mărgele (dimensiuni diferite) pe un șnur;
realizarea unor ștampile pe hârtie (poți folosi tot guașe potrivite pentru pictura cu degetele și câteva ștampile cu model interesant, cum ar fi setul de ștampile cu litere sau setul de ștampile cu animale;
modelarea plastilinei – ai la dispoziție chiar un tip de plastilină 100% naturală și organică, pe care copilul tău o poate folosi pentru a-ți dezvolta motricitatea fină prin acțiuni de frământare, rulare sau modelare a diverselor forme;
utilizarea creioanelor colorate; 
introducerea unor elemente cu forme diferite în recipiente diferite (sticluțe mai mici sau mai mari găsești aici); 
sortarea literelor sau a altor obiecte (ex. pom pom-uri) pe culori – descoperă aici un set de 78 de litere din fetru sau un set de pom-pom-uri cu glitter;
prinderea unor forme de hârtie cu cleștișori similari celor de rufe; iata aici un set de carlige din lemn natur. https://www.profiart.ro/set-50-carlige-lemn-natur-3034.html
folosirea pensulei și a acuarelelor pentru copii;


Activități creative pentru copii de 5-7 ani și pentru copiii mai mari
La această vârstă, deja multe din activitățile creative preferate ale copilului tău pot fi susținute mai mult timp (nu se va plictisi atât de rapid ca la o vârstă mai fragedă), pictura poate fi la ordinea zilei – dacă e printre activitățile creative preferate ale celui mic.

Pe de altă parte, poate fi greu să ții pasul cu nivelul ridicat de energie, așa că e bine să ai la îndemână mereu idei de activități practice pentru copii de 6-7 ani. Iată o listă de idei de activități care stimulează creativitatea, la care poți lucra alături de copilul tău:

lucrează la perle din hârtie reciclată – iată aici un kit care te poate inspira;
colorați împreună – un set de creioane sau carioci colorate poate fi o idee bună;
faceți decorațiuni de sezon – aici ingredientele principale ar fi cartonul colorat, pasla sau fetru, markere cu culori opace, și orice alte elemente decorative;
pictați litere de mucava pentru camera copilului – aici puteți fie să folosiți culori pentru pouring, pentru un efect interesant, fie să le pictați cu acrilice sau guașe pentru copii;
decorați măști din papier mache cu acrilice și accesorii (elemente decorative); 
realizați colaje tematice – elemente decupate din hârtie colorată, dar și desene proprii sau decupaje din reviste pot fi materiale foarte bune pentru colaje tematice (fie de sezon fie cu o anumită temă, în care copilul e încurajat să găsească soluții proprii și să fie liber să facă asocieri creative) – pentru colaje, poți alege un liant acrilic cum e Bindex, care își va păstra transparența după uscare. Pentru acest tip de proiect mai poți folosi și materiale din categoria scrapbooking cum ar fi panglici dantelate din catifea autoadezivă sau benzi adezive cu diverse modele;
creați țesături colorate – cu ajutorul acestui cadru de țesut vei putea organiza o activitate practică și creativă pentru copilul tău;

Nu uita - o idee care îl va încuraja pe cel mic este să îi expui lucrările în cameră - astfel, veți lucra împreună și la decorațiuni camera copilului, pe care să le schimbați în funcție de lucrările noi pe care le faceți sau în funcție de sezon.

Pe măsură ce copilul tău crește și se poate descurca și cu sarcini și jocuri mai complexe, iată ce mai poți încerca, alte idei de activități creative pentru copiii de 7 ani sau mai mult:

brodați un unicorn – descoperă aici un kit de broderie care conține 1 cadru din lemn, pânză tipărită, ac și ațe pentru broderie dar și paiete.
turnați împreună săpun în formă de dinozaur – kitul pentru săpun dino conține săpunuri și matrițe pentru a face săpunuri tematice (această activitate nu se poate realiza fără un adult care să fie prezent);
decorați haine - folosind markerele pentru materiale textile, e destul de simplu să aplici culoarea pentru textilă. Mai mult, poți folosi și un șablon decorativ pentru a putea crea modele cât mai de efect.

Nu uita că ne poți vizita într-unul din cele șase magazine ProfiArt din București pentru a te inspira cu cele mai bune idei de proiecte creative pe care le poți face alături de copilul tău!
De ce e important ca cel mic să își dezvolte creativitatea prin activități practice?
Din punct de vedere psihoologic, imaginația și creativitatea sunt mijloace personale foarte valoroase, care, o dată dezvoltate la un copil, îi garantează o multitudine de șanse de dezvoltare. Creativitatea are legătură și cu atenția, cu înțelegerea, cu memoria și cu punerea în mișcare a multor calități personale.

Deși există uneori prejudecata conform căreia creativitatea ar fi o trăsătură înnăscută, acest lucru este departe de adevăr, mai ales în cazul copiilor. Creativitatea poate fi dezvoltată, este educabilă – cu mult mai ușor la un copil decât la un adult și orice persoană este creativă. Creativitatea nu înseamnă neapărat un simț artistic (deși de multe ori oamenii creativi au și personalități artistice) ci înseamnă o capacitate de a găsi soluții inedite la probleme, de a analiza situațiile într-un fel nou și are și o legătură foarte importantă cu comunicarea – capacitatea de a exprima propriile idei este esențială în dezvoltarea psihologică a unui copil.
Principii prezente în jocuri Montessori
Iată pe scurt principiile prezente în jocurile Montessori, pe care le poți utiliza pentru a inventa jocuri noi alături de copilul tău dar și pentru a te asigura că atmosfera din cadrul activităților creative ale celui mic este total în beneficiul copilului tău. Jocurile Montessori, devenite populare datorită principiilor creative și obiectivelor lor de a dezvolta independența și naturalețea unui copil, implică:

Controlul erorii – în toate jocurile și exercițiile din sistemul Montessori, este evitat controlul asupra copilului – adultul prezent intervine foarte puțin, copilul fiind încurajat să își descopere și să îndrepte propriile erori. Astfel, încrederea este obținută prin experiență individuală, prin independență și se evită dezvoltarea obedienței față de adult.
Practică, practică, practică – întreg sistemul Montessori are la bază ideea de concepte abstracte care derivă din activități practice pentru copii și exerciții (jocurile Montessori) foarte des bazate pe experiența senzorială.
Ritm propriu – antrenarea imaginației și a pasiunilor trebuie făcută având mare grijă la ritmul propriu copilului – astfel, se urmează o logica naturală, firească a învățării și copilul nu ajunge să simtă presiune din exterior.
Concentrarea pe abilitate – orice abilitate, cum ar fi comunicarea sau capacitatatea de expresie creativă, poate fi descompusă în elemente componente. De aici poți porni pentru a gândi activitățile practice pentru copii sau activitățile creative pentru copii, având în vedere că orice se învață și că orice poate fi învățat trebuie să urmeze niște etape pentru ca informația practică și abstractă să poată fi asimilată foarte bine.


Principii din educația Waldorf pe care le poți avea în vedere pentru activitățile practice ale copilului tău
Pe lângă sistemul Montessori, un alt curent de pedagogie din care te poți inspira pentru a structura un program de activități care stimulează creativitatea este pedagogia Waldorf. Iată, pe scurt, ce principii poți avea în vedere atunci când petreci timp cu copilul tău și planifici activitățile practice:

Fiecare copil are nevoi individuale - acestea sunt cheia dezvoltării sale sănătoase – asta înseamnă că a fi atent pentru a identifica acel tip de creativitate pe care copilul tău îl manifestă, efortul de a înțelege temele și subiectele de care e atras în mod natural sunt acțiuni esențiale în educație.
Poveștile sunt baza – în pedagogia Waldorf, povestea este în centru – fie că îi citești copilului povești și basme, fie că inventați împreună povești și întâmplări prin care trece un personaj imaginar sau chiar o jucărie sau organizați scurte piese de teatru – povestea are marele avantaj că dezvoltă imaginația, vocabularul și înțelegerea lumii și a mediului din jur.
Aproape de natură – conectarea cu natura înseamnă atenție față de lumea din jur. Fie că lucrezi decorațiuni de sezon, că mergeți la cules de frunze sau admirați florile și gâzele din parc, atenția asupra fenomenelor naturii îi va dezvola celui mic o înțelegere complexă asupra lumii.
Joaca e totul – în educația Waldorf, principiul este că jucăriile simple aprind creativitatea. În multe jocuri și exerciții de tip Waldorf, obiectele capătă mai multe roluri și se pornește de la o simplitate extremă a acestora – ghinde, pietre, carton, lemn, bețe și ramuri, cârpe colorate sau fire de ață sunt tot atâtea obiecte care pot fi asamblate și pot fi un pretext creativ excelent.
Timp pentru artă – în acest sistem de educație, activitatea creativă sau artistică nu trebuie să lipsească. Mai mult, conform creatorului acestui sistem de educație alternativ, jucăriile simple și puține îi ajută pe copii să își dezvolte o mai mare creativitate iar spațiile foarte bine organizate sunt și ele de dorit, ca parte din rutina și disciplina din programul unui copil.

Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube și în magazinele din București!
 
Share

Confectionare lumanari handmade: ce sa alegi pentru un kit de facut lumanari parfumate

Dacă îți place lumina delicată a lumânărilor și atmosfera pe care acestea o aduc într-o încăpere, iată câteva idei referitoare la confecționarea lumânărilor handmade. Din acest articol vei afla ce produse să alegi pentru un kit de făcut lumânări parfumate – de la matrița pentru lumânare la ceară și coloranți dar și toți pașii de lucru de care ai nevoie pentru a-ți face propriile lumânări dar și câteva informații referitoare la a-ți construi propria afacere cu lumânări parfumate! O lumânare handmade este și o idee bună pentru a fi oferită cadou de sărbători, mai ales dacă adaugi un touch personal, cum ar fi un parfum sau un recipient de sticlă decorat chiar de tine.
Ce materiale îți sunt necesare pentru confecționare lumânări?

Cu puțină atenție, poți să îți confecționezi lumânările, așa cum îți plac, chiar și acasă. Ai nevoie de un set de făcut lumânări care să conțină:

recipiente în care să torni ceara fierbinte (fie folosești o matriță pentru lumânări, fie recipiente din sticlă)
ceară (stearină, parafină, amestec de ceară de albine sau ceară din soia)
fitiluri pentru lumânări (ai la dispoziție fitil cu bază metalică, variante din bumbac cerat dar și opțiunea de fitil din lemn)
coloranți pentru lumânări (opțional)
parfum pentru lumânări (opțional)
bețișoare din lemn (pentru a ține fitilul în poziția corectă, cât timp se usucă ceara în recipientul ales)
un termometru alimentar, pentru a urmări temperatura la care se topește ceara
hârtie pentru protecția mesei pe care lucrezi
o oală pe care să o folosești doar pentru confecționarea lumânărilor

Pași de lucru - cum se toarnă ceara într-o matriță pentru lumânări?
Topește ceara în oală, pe aragaz, la foc mic. Poți folosi și un termometru – atunci când ceara ajunge la 80 de grade Celsius, poți adăuga câteva picături din parfumul preferat și să închizi aragazul. Tot acum poți adăuga și batoane de ceară colorată, dacă vrei să obții o anumită culoare a lumânării.

Așază cu grijă fitilul în recipientul de sticlă, centrat. Dacă folosești o matriță pentru lumânări, e bine să o încălzești cu ajutorul unui uscător de păr înainte, pentru ca diferența de temperatură să nu fie prea mare.
Atunci când ceara a ajuns la 55- 57 grade Celsius, o poți turna în recipient, cu grijă.

Lasă lumânarea să se usuce la temperatura camerei, peste noapte și înainte de a o aprinde, asigură-te că fitilul este tăiat la o dimensiune optimă.

Dacă vrei să obții o lumânare în mai multe culori, folosește 2-3 recipiente în care să topești ceara, adaugă coloranții și toarnă pe rând ceara, după ce stratul anterior s-a răcit.
Ce recipiente lumânări poți folosi la confecționarea lumânărilor acasă?
Ai mai multe idei de recipiente lumânări la dispoziție. Există două variante – fie torni ceara direct în matriță și astfel vei obține o lumânare care poate fi așezată pe un suport, fie folosești un recipient lumânări, opțiune care îți deschide mai multe posibilități creative, de decor al unei lumânări handmade. Ca principiu, confecționarea lumânărilor acasă trebuie să fie făcută cu grijă și în recipiente speciale, pe care să le utilizezi doar pentru acest scop.
Citește și articolul cu idei de cadouri handmade pentru cei dragi!
Prima idee de recipient pentru lumânări handmade este un borcan simplu, de sticlă. E bine să ai mereu grijă să nu folosești recipiente care ar putea arde sau care s-ar putea topi, deci exclude orice recipient de plastic, de exemplu. Un borcan simplu, transparent, poate fi o opțiune foarte bună datorită aspectului său minimalist. Dacă adaugi o simplă etichetă, sub formă de sticker, deja ai obținut un aspect de impact pentru produsul tău creativ.
Apoi, în funcție de unghiul în care dorești să îți poziționezi produsele, mai poți utiliza cești de porțelan. Acest tip de recipient lumânări handmade e din ce în ce mai preluat de multe afaceri creative și oferă un farmec distinct produsului.

Recipientele din sticlă mai pot fi și pictate – alege niște culori pentru sticlă sau porțelan și gândește un design unicat, cu care îți poți evidenția stilul. Chiar dacă acest pas, de decorare manuală al unui recipient pentru lumânări implică ma mult timp dedicat procesului de producție, cu siguranță amprenta handmade va fi apreciată de viitorii tăi clienți.
O altă idee relativ nouă este să îți torni singur recipientele pentru lumânări dintr-un material simplu de folosit, cum ar fi cimentul. Din nou, este un pas care va prelungi timpul de producție însă acest tip de material, folosit îndeosebi în amenajările industriale, urbane, poate fi de efect. Pentru un extra efect, poți adăuga bucăți de ciment amestecat cu acrilic în amestec, înainte de turnare, pentru a obține un aspect în stil terrazzo.

Decorul recipientului este și el foarte important pentru aspectul final al produsului tău. Poate fi vorba de o simplă sfoară și rămurele uscate, pentru un aspect rustic, de dantelă pentru un aspect final care să comunice delicatețe sau de alte elemente decorative, pe măsura inspirației.
Ce parfum pentru lumânări și ce vopsea pentru lumânări să alegi?
Dacă vrei să obții lumânări handmade parfumate, e bine să alegi un parfum realizat special pentru lumânări. Uleiurile esențiale sau alte tipuri de parfumuri pot fi ignifuge și e bine să te asiguri că toate ingredientele pe care le adaugi în lumânări sunt sigure. Descoperă pe site-ul ProfiArt un set de 3 parfumuri pentru lumânări (mosc, vanilie și flori).

La fel, există vopsea cu care poți picta lumânările – culori sigure, care nu vor produce un miros neplăcut pe măsură ce lumânarea arde și își vor păstra intensitatea o dată aplicate pe ceară.
Ceara pentru lumânari - care e diferența între stearină, parafină și ceară de albine?         
Ceara de albine sau amestecul de parafină și ceară de albine este cel mai bun material din care să confecționezi lumânările. O astfel de ceară pentru lumânări, din ceară de albine, este o substanță naturală și proprietățile sale vor contribui la o lumânare care arde mult mai mult timp, și un parfum delicat.

Parafina este o substanță sintetică, obținută din uleiuri și hidrocarburi – are avantajul de a avea un preț mai bun însă va arde mult mai repede și va avea o culoare mai albă, diferit de o lumânare din ceară naturală, care va avea o culoare galbenă.
Stearina este un produs natural, biodegradabil, care se obține din extragerea grăsimilor naturale (palmier sau soia). Lumânările din stearină produc mai puțin fum și nu se îndoaie la căldură.
Ceara de soia este și ea o variantă pe care o poți avea în vedere. 
E ideal să faci mai multe teste și să stabilești din propriile observații ce tip de material este potrivit pentru lumânările tale făcute în casă.
Fitil lumânări – de bumbac sau din lemn?

În ceea ce privește un fitil lumânări handmade, ai de ales între două opțiuni – fitilul de bumbac sau fitil din lemn. Există atât diferențe de “funcționalitate“ între aceste două variante cât și diferențe de aspect.

Nu uita că în magazinele ProfiArt sau pe site-ul nostru ai la dispoziție și un kit de făcut lumânări, care conține tot ceea ce ai nevoie pentru a-ți confecționa primele lumânări handmade.
Cum începi o afacere cu lumânări parfumate handmade?

Dacă pasiunea ta de a confecționa lumânări parfumate handmade este una solidă și ai și deprinderea necesară pentru a o transforma într-o afacere creativă, iată ce ar trebui să ai în vedere.
Procesul de producție trebuie să fie cât mai eficient. În afară de materialele pe care le folosești, e bine să măsori inclusiv timpul pe care-l petreci la lucru, pentru a-ți da seama de consumul tuturor resurselor, inclusiv propriul timp. Astfel vei avea o viziune de ansamblu și vei putea crește în timp.
Ambalajul contează. Pe lângă calitatea produselor din afacerea ta cu lumânări parfumate handmade, e bine să te gândești la toate detaliile cu care cei care comandă produse vor intra în contact. De la ideea din spatele unui produs, care trebuie comunicată în mod eficient până la ambalajul efectiv și cât de frumos arată coletul pe care un client îl primește în urma interacțiunii cu afacerea ta, totul contează și poate fi un plus pentru ca acesta să se întoarcă la tine.
Citește și articolul cu mai multe idei de produse handmade ușor de făcut pentru afacerea ta creativă!
Detalii, detalii, detalii. În cazul oricărui produs handmade, detaliile fac diferența. Rafinează totul până când ești perfect mulțumit de rezultatul final.
Promovează-ți afacerea cu lumânări parfumate. Începe cu un research, pentru a observa ce se întâmplă în domeniu, stabilește-ți diferențiatorii și comunică cât de mult poți în social media. Rețelele sociale sunt un instrument puternic de a ajunge la potențialii clienți, deci învață să folosești toate funcționalitățile relevante pentru afacerea ta. Nu uita că un antreprenor cu o mică afacere creativă trebuie să știe câte un pic din toate domeniile conexe – de la contabilitate la social media marketing.
Fă-ți un plan și îndeplinește-l cu pași mici. În cazul unei afaceri cu lumânări parfumate și mai ales dacă nu ai un buget mare de investit, e bine să îți menții un ritm constant, indiferent cât durează până când comenzile încep să apară. Nu te lăsa demotivat de problemele care pot apărea pe drum și păstrează-ți un ritm constant de lucru și de promovare a lumânărilor.
Fii dinamic. Chiar dacă afacerea ta e la început de drum, ocupă-te de lansarea unori lumânări noi, pentru a avea o diversitate cât mai mare de produse, pe măsura posibilităților. O lumânare cu o formă nouă, cu un parfum inedit sau într-un recipient distinct reprezintă lansarea unui nou produs, pe care o poți comunica în social media, pentru a avea un acces cât mai bun la potențiali clienți.
Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube și în magazinele din București!