Tendinte in moda: haine pictate
Reciclarea materialelor e una din tendintele în moda 2022, tendințe care ne vorbesc despre o mai mare grijă către sustenabilitate. O modalitate excelentă de a-ți reîmprospăta piesele vestimentare este să le pictezi, iar cu puțină îndemânare poți crea haine pictate unicat și de efect. Acest articol îți răspunde la toate întrebările pe care le-ai putea avea referitor la hainele pictate și la tendintele in moda referitor la pictura pe haine – cu ce poti picta pe haine, ce tip de markere textile sau carioci textile există, cum să aplici culorile pentru textile, cum se fixează culorile pentru material textil și ce modele simple poți picta pe o piesă de îmbrăcăminte.
Cu ce poți picta pe haine? Ce sunt culorile pentru textile?
Culorile pentru textile sunt culori speciale – nu vei putea picta o piesă textilă cu nuanțe acrilice clasice ci trebuie să alegi culori speciale pentru material textil, care sunt special produse pentru a rezista foarte mult timp pe piesele vestimentare. Aceste culori speciale au mai multe trăsături importante:
culorile pentru textile se fixează cu fierul de călcat după uscare și devin astfel rezistente la spălare;
culorile rămân flexibile pe materialul textil, după uscare și fixare;
culorile speciale pentru materiale textile nu se cojesc de pe haine și nu își pierd intensitatea în timp;
În categoria noastră de culori textile ai la dispoziție mai multe variante – Setacolor Light Fabrics sunt destinate materialelor textile deschise la culoare, Setacolor Opaque Matt sunt perfecte pentru materialele textile cu o culoare mai închisă și există și culori cu efect de piele întoarsă sau shimmer (efect strălucitor).
Există și markere sau carioci pentru textile, care te vor ajuta destul de mult atunci când vrei să trasezi un contur dar și spray-uri culori textile. Spray-urile cu vopsea pentru textile sunt perfecte mai ales dacă le folosești cu un șablon pentru textile. Acest tip de șablon este flexibil, poate fi lipit (temporar, cu un adeziv ușor care se va duce la prima spălare) pe piesa vestimentară pe care vrei să o decorezi, pentru ca fluxul de vopsea din spray să nu depășească limitele șablonului.
Mai mult, atunci când vrei să faci o schiță, poți folosi și un marker fade out - culoarea din acest tip de carioca pentru textile îți va permite să faci schița desenului tău pe materiale textile fără teama de a greși fiindcă are o trăsătură specială – vopseaua dintr-un marker fade out se șterge în timp sau la prima spălare. Asta înseamnă că poți să lucrezi oricât de mult la schiță și să treci la aplicarea culorilor pentru textile doar atunci când ești mulțumit de cum ai realizat modelul.
Fixarea culorilor speciale pentru materialele textile este unul din cei mai importanți pași – după ce ai aplicat culoarea, lasă la uscat câteva ore. Apoi, folosind fierul de călcat, calcă timp de câteva minute (majoritatea producătorilor de culori pentru textile au indicații clare pe eticheta de produs) materialul textil, pe partea opusă culorilor. Astfel, culoarea va fi expusă la o căldură mai mare și se va fixa pe material iar după această etapă vei putea spăla piesa conform indicațiilor – în majoritatea cazurilor, nu este recomandată spălarea la o temperatură foarte mare.
Pentru a te familiariza cu toate detaliile de folosire a acestor culori speciale pentru textile, inclusiv aplicarea și fixarea acestor culori, urmărește clipul de mai jos:
Pictura pe haine – cum alegi modelul la moda in 2022?
E important, înainte de a trece la pictura pe haine propriu zisă, să știi că întotdeauna materialele naturale se vor comporta mult mai bine cu vopseaua pentru textile. Cu cât procentul de material sintetic dintr-o piesă vestimentară crește, cu atât riști ca nuanța de culoare textilă să nu se prindă atât de bine.
Pictura pe denim – geci pictate sau buzunare de blugi pictate
O tendință în moda 2022 a hainelor pictate manual este pictura pe denim – fie că îți reîmprospătezi o pereche de blugi, fie că decorezi o geacă de denim cu un model mai sofisticat sau că adaugi doar un accent simpatic pe un buzunar al blugilor preferați, modelele de pictură pe denim pot fi și foarte simplu de făcut.
Modelele florale pentru o pereche de blugi colorați sunt destul de simplu de realizat, mai ales dacă exersezi un pic schița pe hârtie înainte și dacă dedici un pic de atenție pentru a păstra consistența modelului la nivel de formă și dimensiune.
Chiar și un simplu marker alb (sau carioca pentru textile) și puțină imaginație îți poate scoate o pereche de blugi din anonimat – mergi la sigur cu un astfel de model și ești și în tendințe moda anului 2022, cea în care faci upcycling la hainele mai vechi din garderobă.
Modelele geometrice sunt și ele de impact – iată cum câteva triunghiuri haioase pot împrospăta aspectul unei perechi de blugi.
Și buzunarul unei perechi de blugi poate fi pictat iar acest tip de accent este chiar foarte la modă în această perioadă.
Iată și câteva idei de modele pentru geci pictate manual, geci dama colorate care vor scoate orice ținută din anonimat:
Idei pentru tricouri pictate manual
Un tricou pictat manual este și el o idee bună pentru a-ți înfrumuseța garderoba, dar în funcție de modelul ales, poate fi și o idee frumoasă de cadou pentru o persoană dragă.
Pentru mai multă inspirație, urmărește și aceste tutoriale de pictură pe tricou de pe canalul nostru de YouTube.
Idei pentru teniși colorați
Dacă vrei să-ți decorezi o pereche de teniși de pânză, e bine să știi că și în acest caz culoarea o dată uscată trebuie să fie fixată. În cazul unor teniși colorați sau a unei perechi de converse colorați (și aceștia parte din tendințele moda 2022, piese vestimentare reîmprospătate prin pictură) , fixarea se face cu ajutorul uscătorului de păr – îndreaptă fluxul de aer fierbinte către tenișii pictați timp de câteva minute. Astfel, vei obține o pereche de teniși colorați care pot fi spălați chiar și la mașina de spălat, la un program cu temperatura mai mică.
Tendinte in moda: haine pictate – recomandari pentru incepatori
Beneficiile picturii pe haine sunt numeroase și incep, bineînțeles, cu ideea de a avea piese vestimentare unice, în care investești propriul timp și pentru care îți alegi modelele preferate. Apoi, ideea de a face primii pasi în dezvoltarea creativității într-un domeniu cum este moda este și ea valoroasa fiindcă te va ajuta să îți valorifici expresivitatea. În plus, a respecta principiile tendințelor în moda 2022 - sustenabilitatea, contează și ea - nu vei mai arunca atât de multe haine ci unele piese vestimentare își vor găsi o a doua viață dacă le pictezi.
Începe cu cele mai simple modele de pictură pe haine
Dacă ești la început și nu ai prea multă experiență în pictură sau altă tehnică artistică, e bine să începi cu modele simple. Folosește un caiet de schițe și lucrează la pattern-uri simple, inspiră-te din creațiile vestimentare și design-urile de modă care îți plac și adună cât mai multe schițe. Poți petrece timp și pentru ajustarea acestor pattern-uri, testează și experimentează cât mai multe tipuri de linii și forme, pentru a ajunge la un rezultat care să îți placă. Planificarea și stabilirea schiței este un pas pe care mulți începători îl minimizează ca și importanță însă nu uita că oricât de talentat ai fi, o pictură pe haine nu îți va ieși în mod spontan. Beneficiul major al lucrului la o schiță pe material textil înainte de pictura propriu zisă este că îți vei păstra motivația cât mai sus – dacă începi direct să pictezi pe haine și nu îți iese din prima, e posibil să te descurajezi și să consideri că nu ai talent însă dacă controlezi foarte bine tehnica și etapele de lucru, acest lucru e foarte puțin probabil să se întâmple.
Lucrează la un mostrar și experimentează cu nuanțele de culori textile
Pe lângă lucrul la o schiță pe material textil, mai e important să ai o bună cunoaștere a tehnicii – la fel ca în orice mediu de pictură, grosimea stratului aplicat, cantitatea de apă adăugată în culoare și chiar și tipul de pensulă folosit (forma vârfului, firul de păr din pensulă etc.) sunt variabile extrem de importante, pe care e bine să le cunoști pentru a-ți putea alege efectul preferat. După ce ți-ai ales culorile pentru textile, lucrează la un mostrar – pe o pânză cât mai deschisă la culoare, testează culorile în diferite grosimi de straturi, mai diluate sau mai concentrate și de ce nu, în amestecuri – dacă dorești să combini culorile pentru textile. La final, vei obține o pânză pictată din care îți vei putea alege oricând o paletă de culori pentru o nouă pictură pe haine.
Ia-ți timp pentru a-ți dezvolta skill-ul de pictură pe material textil
Ca orice lucru bun, a învăța să pictezi pe material textil ia timp. Nu te aștepta să obții rezultate spectaculoase din prima ci ia-ți timp de exercițiu – poți începe cu piese de purtat în casă și cu exerciții simple, pentru a te obișnui cu tot ce înseamnă această tehnică. Nu uita să urmărești și tutoriale de pictură pe haine și să prinzi cât mai mult din trucurile sau recomandările artiștilor mai experimentați. Apoi, aplică ușor ușor în proiectele tale creative de pictură pe haine ceea ce ai învățat. Nu uita să te bucuri de fiecare etapă și de detaliile noi pe care înveți să le introduci în timpul tău dedicat picturii pe haine.
Alte recomandări despre pictura pe materiale textile
Care sunt pașii pentru pictura pe textil?
Primul pas este să pregătești materialul textil pentru a fi pictat - e bine ca țesătura care va fi decorată cu vopsea pentru textile să fie foarte curată. Există inclusiv recomandarea ca spălarea anterioară aplicării culorilor să nu fie făcută cu balsam de rufe, care reprezintă un strat din cauza căruia culoarea pentru textil să nu se fixeze perfect.
Pasul doi – schița desenului. Pentru o geacă colorată sau pentru a obține o pereche de jeanși colorați cu modelul preferat, e important să te decizi și să exersezi de câteva ori modelul pe hârtie. Apoi, după ce ai definitivat schița pentru pictura pe material textil, o poți trece pe curat folosind un marker fade out (acesta se va șterge de la sine în câteva ore sau se va duce la primul contact cu apa).
Aplică apoi culorile pentru textile după ce ți-ai ales culorile preferate sau paleta de culori pentru pictura pe materiale textile. Nu uita să folosești un carton – pune cartonul pe partea opusă a materialului pentru ca nuanța de culoare textilă pe care o adaugi să nu treacă prin țesătură și să păteze alte regiuni din haina pe care vrei să o pictezi. Poți avea la îndemână un set de pensule cu vârfuri și dimensiuni diferite, dar mai poți folosi și un burete de pictură, mai ales dacă vrei să aplici culoarea cu ajutorul unui șablon.
După ce termini de aplicat culoarea pe țesătura textilă și aceasta s-a uscat foarte bine, e timpul să treci la fixarea culorilor de textil. Acest lucru se poate face fie prin călcarea cu fierul de călcat pe partea opusă culorii (găsești pe etichetă instrucțiunile, dar Pebeo recomandă în cazul culorilor Setacolor să calci timp de 5 minute țesătura), fie prin expunerea țesăturii pictate la fluxul de aer cald al unui uscător de păr.
Tipuri de culori textile și instrumentele cu care să aplici culorile pe textil
Culorile speciale pentru textile Setacolor conțin game în finisaje diferite (shimmer sau suede) dar și culori destinate anumitor țesături textile cum ar fi Light Fabrics sau Opaque Matt.
Mai ai la dispoziție și culorile pentru mătase SetaSilk, culori special create pentru delicatețea unui astfel de material, cu un efect lucios după uscare.
Instrumentele cu care poți aplica acest tip de culoare pe materialele textile sunt fie pensulele, fie burețeii de pictură atunci când folosești un șablon. Alege un spray culoare textilă dacă vrei de exemplu să realizezi mai multe fețe de pernă cu același șablon sau pentru a crea pattern-uri random pe o piesă vestimentară.
O altă idee pe care o poți avea în vedere este utilizarea unei ștampile pentru a decora o piesă textilă. Poți fie să te uiți în categoria noastră de ștampile pentru a găsi un model care să-ți placă, fie poți să-ți faci propria ștampilă prin tehnica de linogravură – tehnică care îți va garanta unicitatea pattern-ului. În acest caz, ai nevoie de linoleum pentru linogravură, de dăltițe cu care să sculptezi modelul dorit și de o rolă pe care să o folosești pentru a întinde vopseaua pe ștampila cu model.
Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube și în magazinele din București!
Cu ce poți picta pe haine? Ce sunt culorile pentru textile?
Culorile pentru textile sunt culori speciale – nu vei putea picta o piesă textilă cu nuanțe acrilice clasice ci trebuie să alegi culori speciale pentru material textil, care sunt special produse pentru a rezista foarte mult timp pe piesele vestimentare. Aceste culori speciale au mai multe trăsături importante:
culorile pentru textile se fixează cu fierul de călcat după uscare și devin astfel rezistente la spălare;
culorile rămân flexibile pe materialul textil, după uscare și fixare;
culorile speciale pentru materiale textile nu se cojesc de pe haine și nu își pierd intensitatea în timp;
În categoria noastră de culori textile ai la dispoziție mai multe variante – Setacolor Light Fabrics sunt destinate materialelor textile deschise la culoare, Setacolor Opaque Matt sunt perfecte pentru materialele textile cu o culoare mai închisă și există și culori cu efect de piele întoarsă sau shimmer (efect strălucitor).
Există și markere sau carioci pentru textile, care te vor ajuta destul de mult atunci când vrei să trasezi un contur dar și spray-uri culori textile. Spray-urile cu vopsea pentru textile sunt perfecte mai ales dacă le folosești cu un șablon pentru textile. Acest tip de șablon este flexibil, poate fi lipit (temporar, cu un adeziv ușor care se va duce la prima spălare) pe piesa vestimentară pe care vrei să o decorezi, pentru ca fluxul de vopsea din spray să nu depășească limitele șablonului.
Mai mult, atunci când vrei să faci o schiță, poți folosi și un marker fade out - culoarea din acest tip de carioca pentru textile îți va permite să faci schița desenului tău pe materiale textile fără teama de a greși fiindcă are o trăsătură specială – vopseaua dintr-un marker fade out se șterge în timp sau la prima spălare. Asta înseamnă că poți să lucrezi oricât de mult la schiță și să treci la aplicarea culorilor pentru textile doar atunci când ești mulțumit de cum ai realizat modelul.
Fixarea culorilor speciale pentru materialele textile este unul din cei mai importanți pași – după ce ai aplicat culoarea, lasă la uscat câteva ore. Apoi, folosind fierul de călcat, calcă timp de câteva minute (majoritatea producătorilor de culori pentru textile au indicații clare pe eticheta de produs) materialul textil, pe partea opusă culorilor. Astfel, culoarea va fi expusă la o căldură mai mare și se va fixa pe material iar după această etapă vei putea spăla piesa conform indicațiilor – în majoritatea cazurilor, nu este recomandată spălarea la o temperatură foarte mare.
Pentru a te familiariza cu toate detaliile de folosire a acestor culori speciale pentru textile, inclusiv aplicarea și fixarea acestor culori, urmărește clipul de mai jos:
Pictura pe haine – cum alegi modelul la moda in 2022?
E important, înainte de a trece la pictura pe haine propriu zisă, să știi că întotdeauna materialele naturale se vor comporta mult mai bine cu vopseaua pentru textile. Cu cât procentul de material sintetic dintr-o piesă vestimentară crește, cu atât riști ca nuanța de culoare textilă să nu se prindă atât de bine.
Pictura pe denim – geci pictate sau buzunare de blugi pictate
O tendință în moda 2022 a hainelor pictate manual este pictura pe denim – fie că îți reîmprospătezi o pereche de blugi, fie că decorezi o geacă de denim cu un model mai sofisticat sau că adaugi doar un accent simpatic pe un buzunar al blugilor preferați, modelele de pictură pe denim pot fi și foarte simplu de făcut.
Modelele florale pentru o pereche de blugi colorați sunt destul de simplu de realizat, mai ales dacă exersezi un pic schița pe hârtie înainte și dacă dedici un pic de atenție pentru a păstra consistența modelului la nivel de formă și dimensiune.
Chiar și un simplu marker alb (sau carioca pentru textile) și puțină imaginație îți poate scoate o pereche de blugi din anonimat – mergi la sigur cu un astfel de model și ești și în tendințe moda anului 2022, cea în care faci upcycling la hainele mai vechi din garderobă.
Modelele geometrice sunt și ele de impact – iată cum câteva triunghiuri haioase pot împrospăta aspectul unei perechi de blugi.
Și buzunarul unei perechi de blugi poate fi pictat iar acest tip de accent este chiar foarte la modă în această perioadă.
Iată și câteva idei de modele pentru geci pictate manual, geci dama colorate care vor scoate orice ținută din anonimat:
Idei pentru tricouri pictate manual
Un tricou pictat manual este și el o idee bună pentru a-ți înfrumuseța garderoba, dar în funcție de modelul ales, poate fi și o idee frumoasă de cadou pentru o persoană dragă.
Pentru mai multă inspirație, urmărește și aceste tutoriale de pictură pe tricou de pe canalul nostru de YouTube.
Idei pentru teniși colorați
Dacă vrei să-ți decorezi o pereche de teniși de pânză, e bine să știi că și în acest caz culoarea o dată uscată trebuie să fie fixată. În cazul unor teniși colorați sau a unei perechi de converse colorați (și aceștia parte din tendințele moda 2022, piese vestimentare reîmprospătate prin pictură) , fixarea se face cu ajutorul uscătorului de păr – îndreaptă fluxul de aer fierbinte către tenișii pictați timp de câteva minute. Astfel, vei obține o pereche de teniși colorați care pot fi spălați chiar și la mașina de spălat, la un program cu temperatura mai mică.
Tendinte in moda: haine pictate – recomandari pentru incepatori
Beneficiile picturii pe haine sunt numeroase și incep, bineînțeles, cu ideea de a avea piese vestimentare unice, în care investești propriul timp și pentru care îți alegi modelele preferate. Apoi, ideea de a face primii pasi în dezvoltarea creativității într-un domeniu cum este moda este și ea valoroasa fiindcă te va ajuta să îți valorifici expresivitatea. În plus, a respecta principiile tendințelor în moda 2022 - sustenabilitatea, contează și ea - nu vei mai arunca atât de multe haine ci unele piese vestimentare își vor găsi o a doua viață dacă le pictezi.
Începe cu cele mai simple modele de pictură pe haine
Dacă ești la început și nu ai prea multă experiență în pictură sau altă tehnică artistică, e bine să începi cu modele simple. Folosește un caiet de schițe și lucrează la pattern-uri simple, inspiră-te din creațiile vestimentare și design-urile de modă care îți plac și adună cât mai multe schițe. Poți petrece timp și pentru ajustarea acestor pattern-uri, testează și experimentează cât mai multe tipuri de linii și forme, pentru a ajunge la un rezultat care să îți placă. Planificarea și stabilirea schiței este un pas pe care mulți începători îl minimizează ca și importanță însă nu uita că oricât de talentat ai fi, o pictură pe haine nu îți va ieși în mod spontan. Beneficiul major al lucrului la o schiță pe material textil înainte de pictura propriu zisă este că îți vei păstra motivația cât mai sus – dacă începi direct să pictezi pe haine și nu îți iese din prima, e posibil să te descurajezi și să consideri că nu ai talent însă dacă controlezi foarte bine tehnica și etapele de lucru, acest lucru e foarte puțin probabil să se întâmple.
Lucrează la un mostrar și experimentează cu nuanțele de culori textile
Pe lângă lucrul la o schiță pe material textil, mai e important să ai o bună cunoaștere a tehnicii – la fel ca în orice mediu de pictură, grosimea stratului aplicat, cantitatea de apă adăugată în culoare și chiar și tipul de pensulă folosit (forma vârfului, firul de păr din pensulă etc.) sunt variabile extrem de importante, pe care e bine să le cunoști pentru a-ți putea alege efectul preferat. După ce ți-ai ales culorile pentru textile, lucrează la un mostrar – pe o pânză cât mai deschisă la culoare, testează culorile în diferite grosimi de straturi, mai diluate sau mai concentrate și de ce nu, în amestecuri – dacă dorești să combini culorile pentru textile. La final, vei obține o pânză pictată din care îți vei putea alege oricând o paletă de culori pentru o nouă pictură pe haine.
Ia-ți timp pentru a-ți dezvolta skill-ul de pictură pe material textil
Ca orice lucru bun, a învăța să pictezi pe material textil ia timp. Nu te aștepta să obții rezultate spectaculoase din prima ci ia-ți timp de exercițiu – poți începe cu piese de purtat în casă și cu exerciții simple, pentru a te obișnui cu tot ce înseamnă această tehnică. Nu uita să urmărești și tutoriale de pictură pe haine și să prinzi cât mai mult din trucurile sau recomandările artiștilor mai experimentați. Apoi, aplică ușor ușor în proiectele tale creative de pictură pe haine ceea ce ai învățat. Nu uita să te bucuri de fiecare etapă și de detaliile noi pe care înveți să le introduci în timpul tău dedicat picturii pe haine.
Alte recomandări despre pictura pe materiale textile
Care sunt pașii pentru pictura pe textil?
Primul pas este să pregătești materialul textil pentru a fi pictat - e bine ca țesătura care va fi decorată cu vopsea pentru textile să fie foarte curată. Există inclusiv recomandarea ca spălarea anterioară aplicării culorilor să nu fie făcută cu balsam de rufe, care reprezintă un strat din cauza căruia culoarea pentru textil să nu se fixeze perfect.
Pasul doi – schița desenului. Pentru o geacă colorată sau pentru a obține o pereche de jeanși colorați cu modelul preferat, e important să te decizi și să exersezi de câteva ori modelul pe hârtie. Apoi, după ce ai definitivat schița pentru pictura pe material textil, o poți trece pe curat folosind un marker fade out (acesta se va șterge de la sine în câteva ore sau se va duce la primul contact cu apa).
Aplică apoi culorile pentru textile după ce ți-ai ales culorile preferate sau paleta de culori pentru pictura pe materiale textile. Nu uita să folosești un carton – pune cartonul pe partea opusă a materialului pentru ca nuanța de culoare textilă pe care o adaugi să nu treacă prin țesătură și să păteze alte regiuni din haina pe care vrei să o pictezi. Poți avea la îndemână un set de pensule cu vârfuri și dimensiuni diferite, dar mai poți folosi și un burete de pictură, mai ales dacă vrei să aplici culoarea cu ajutorul unui șablon.
După ce termini de aplicat culoarea pe țesătura textilă și aceasta s-a uscat foarte bine, e timpul să treci la fixarea culorilor de textil. Acest lucru se poate face fie prin călcarea cu fierul de călcat pe partea opusă culorii (găsești pe etichetă instrucțiunile, dar Pebeo recomandă în cazul culorilor Setacolor să calci timp de 5 minute țesătura), fie prin expunerea țesăturii pictate la fluxul de aer cald al unui uscător de păr.
Tipuri de culori textile și instrumentele cu care să aplici culorile pe textil
Culorile speciale pentru textile Setacolor conțin game în finisaje diferite (shimmer sau suede) dar și culori destinate anumitor țesături textile cum ar fi Light Fabrics sau Opaque Matt.
Mai ai la dispoziție și culorile pentru mătase SetaSilk, culori special create pentru delicatețea unui astfel de material, cu un efect lucios după uscare.
Instrumentele cu care poți aplica acest tip de culoare pe materialele textile sunt fie pensulele, fie burețeii de pictură atunci când folosești un șablon. Alege un spray culoare textilă dacă vrei de exemplu să realizezi mai multe fețe de pernă cu același șablon sau pentru a crea pattern-uri random pe o piesă vestimentară.
O altă idee pe care o poți avea în vedere este utilizarea unei ștampile pentru a decora o piesă textilă. Poți fie să te uiți în categoria noastră de ștampile pentru a găsi un model care să-ți placă, fie poți să-ți faci propria ștampilă prin tehnica de linogravură – tehnică care îți va garanta unicitatea pattern-ului. În acest caz, ai nevoie de linoleum pentru linogravură, de dăltițe cu care să sculptezi modelul dorit și de o rolă pe care să o folosești pentru a întinde vopseaua pe ștampila cu model.
Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube și în magazinele din București!