Blog ProfiArt

Share

Seturi cadou de pictura – cadourile perfecte pentru sarbatori

Vrei să oferi un cadou creativ unei persoane dragi? Sau să-ți faci singur un cadou, care să conțină tot ce ai nevoie pentru a-ți dezvolta pasiunea pentru pictură sau grafică? Iată câteva recomandări ale consultanților ProfiArt.
Set cadou de pictură în acuarelă

Setul este gândit pentru a fi perfect pentru un începător în tehnica acuarelei și conține un set de 24 acuarele Sonnet (gama de studiu de la producătorul rus Nevskaya Palitra, un produs foarte popular chiar și în rândurile artiștilor profesioniști), un bloc Canson Aquarelle A3, ce conține hârtie la greutatea de 300 g/mp dar și un set de pensule cu vârf rotund de la Pebeo. În plus, setul cadou de pictură în acuarelă mai conține și un șevalet de masă, din lemn de fag, care te va ajuta să îți menții poziția corectă în timp ce pictezi.
Set cadou de pictură în acrilic

Culorile acrilice sunt preferate de majoritatea celor care fac primii pași în pictură. Acest set cadou pictură în acrilic conține culori acrilice (un set de 24 de culori a câte 12 ml de la Pebeo), un șevalet din lemn de fag, micuț, special pentru a fi așezat pe masa de lucru dar și un set de pensule sintetice cu forme diferite (cu care poți exersa diferite tușe). În plus, în acest set cadou ai la dispoziție și o pânză pe șasiu de 40x50 de centimetri, o pânză neagră de 20x30 de centimetri, un carton pânzat de 30x40 cm și o paletă ovală pe care îți poți amesteca nuanțele de acrilic.
Set cadou de pictură în ulei

Acest set conține materialele de bază pentru primele tale tablouri în ulei – culorile de ulei aparțin unei game de studiu de la Pebeo, pensulele sunt din fir de păr natural, de porc iar șevaletul îți va oferi o experiență de pictat relaxantă și confortabilă. În set mai ai și o pânză albă pe șasiu de 40x50 de centimetri, o pânză neagră de 18 x24 de centimetri și un carton pânzat. Bineînțeles, și în setul cadou de pictură în ulei ai o paletă pentru amestecul nuanțelor de ulei.
Set cadou de grafică

Acest set conține tot ce ai nevoie pentru a-ți exersa schițele și studiile în creion și cărbune. Pe lângă diferitele tipuri de creioane cărbune (medium și soft), în setul cadou ai și cărbuni moi (de 12-15 mm și de 6-8 mm), linere cu pigment (de 0.05 mm și 0.5 mm) și pixuri cu gel alb, pentru a adăuga accente luminoase desenelor tale. În setul cadou grafică ai două blocuri – un bloc mixed media Fine Face 200 g/mp în format A4 și un bloc Canson C a grain în format A3, cu hârtie cu greutatea de 180 g/mp.
Alte idei de seturi creative pentru cadourile de Craciun
Dacă vrei să oferi unei persoane dragi cât mai multe șanse de a-și exersa creativitatea, iată alte idei din care te poți inspira:

Kit culori pouring – un set cadou de care orice persoană creativă se va bucura cu siguranță, tehnica pouring art fiind una din cele mai apreciate tehnici pentru începători. Nu uita să adaugi și câteva cartoane pânzate de diferite dimensiuni în cadou.
Set culori pictură pe textil – decorul materialelor textile este o tehnică relativ simplă, pe care o persoană care dorește să își dezvolte creativitatea o va apreciacu siguranță. Pentru un set complet, adaugă și un set de pensule.
Kituri hobby & craft – în secțiunea dedicată kiturilor de hobby și craft găsești câteva idei interesante, de seturi de string art sau de țesut, în diferite modele.
Un kit de pictura pe numere – kiturile de picturi pe numere conțin pânză numerotată conform modelului de pe cutie, pensule și culori acrilice într-o cantitate suficientă pentru a picta modelul ales.
Instrumente de caligrafie – mai poți alege și un toc pentru scrierile caligrafice, penițe, tuș și hârtie pentru caligrafie și poți astfel configura un set cadou creativ.

Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube și în magazinele din București!
Share

Inspiratie: cele mai frumoase idei pentru decoratiuni handmade de Craciun

Decorațiuni pictate pentru brad? Accesorii handmade pentru decorul casei în sezonul rece? Cadouri frumos împachetate pentru cei dragi? Dacă sărbătorile de iarnă te bucură și îți place să te pregătești din timp și să creezi o atmosferă frumoasă pentru tine și cei dragi, acest articol este pentru tine. Mai jos, găsești o selecție de idei creative pentru decorațiuni de Crăciun făcute manual, pentru realizarea cărora ai nevoie doar de puțină îndemânare, câteva materiale simplu de folosit și.. entuziasm!
În primul rând, îți recomandăm să începi cu deciziile asupra paletei de culori. Deși sărbătorile de iarnă au deja culorile lor – verde, auriu, roșu și alb, dacă vrei să faci decorațiuni handmade pentru Crăciun, pe care să le folosești pentru a-ți decora casa, e bine să alegi și să păstrezi o paletă de culori care să se regăsească în mai multe obiecte. Astfel vei evita supra-aglomerarea spațiului și vei crea un aspect relaxant al încăperilor și te asiguri că vei obține cea mai frumoasă atmosferă de sărbători.
Globuri handmade de Crăciun

În cazul globurilor pictate pentru brad, ai la dispoziție foarte multe tipuri de idei pe care le poți pune în aplicare.
Ca principiu, dacă folosești globuri de plastic pentru a crea globuri handmade de Crăciun, poți să le decorezi cu un marker acrilic sau cu nuanțe de culori acrilice multisuprafețe, care vor fi suficient de rezistente pe plastic. Dacă însă folosești globuri transparente de sticlă, e indicat să aplici culori speciale pentru acest material, cu o aderență mult mai bună pentru acest tip de material.
Globuri umplute cu elemente decorative
Cea mai simplă idee pe care o poți pune în aplicare este să umpli globurile transparente cu diferite materiale.
Globuri umplute cu plante uscate:

Globuri umplute cu boabe de cafea:

Globuri umplute cu confetti:

Globuri decorate cu tehnica pouring

Pentru globuri decorate cu tehnica pouring ai nevoie de culori speciale pentru pouring și de globuri transparente. E indicat să alegi culori contrastante și să ai la îndemână și nuanța albă, pentru a te asigura că globurile nu ies foarte închise la culoare.
Pe masa bine protejată (cu o folie de plastic mai mare), toarnă culorile peste fiecare glob, mișcând globurile astfel încât culoarea să acopere toata suprafața.
Atârnă globurile într-un loc ferit de praf și umezeală, lasă-le câteva ore la uscat și globurile tale handmade sunt gata. Dacă vrei, la final poți aplica un vernis spray pentru a fixa bine culoarea pe globuri.
Globuri decorate cu vopsea spray
Dacă vrei globuri de o singură culoare, care să fie bine încadrate într-un design mai special al bradului tău de Crăciun, cea mai simplă modalitate de ale obține este să aplici culoarea dintr-un spray pe globurile transparente, de plastic. Avantajul mare al culorii spray este că vei obține o culoare uniformă, fără urme de pensulă.
Pentru acest proiect ai nevoie de spray în nuanța preferată și de un loc bine aerisit (ideal ar fi în aer liber) unde să aplici spray-ul pe globuri conform instrucțiunilor de pe etichetă. Pentru globurile de sticlă, ai la dispoziție un spray special, cu aspect frosted.
La final poți aplica un vernis spray pentru a proteja culoarea și a-i crește rezistența în timp, cum ar fi acest vernis cu glitter.  
Globuri pictate manual

Dacă vrei să pictezi globuri, e bine ca înainte de toate, să îți alegi modelul dorit. În funcție de nivelul la care ești poți fie să decorezi globurile cu niște pattern-uri interesante (poți să îți faci propriul set și să gândești întregul aspect al bradului pornind de la modelele care îți plac) fie să pictezi imagini mai detaliate, de sezon.
Pentru pattern-uri simple pe globuri (cele care nu necesită un nivel avansat), poți începe cu un fundal în culoarea dorită – pe care să-l aplici cu un spray pe globurile de plastic. După ce acest strat de culoare s-a uscat, poți crea pattern-urile (buline, brăduți, fulgi de nea sau alte forme esențializate pe care ai dori să le ai pe globuri) cu un marker acrilic. Nu te feri să schițezi mai multe variante de pattern-uri pe hârtie, până când ești mulțumit de rezultat.
Poți încerca și modele abstracte pe globurile pictate manual – poți obține un efect excelent chiar dacă nu ai experiență în pictură.




Globuri scrise de mână  
O altă idee relativ simplă pe care o poți folosi pentru a crea globuri handmade pentru Crăciun de efect implică scrierea globurilor. Mesajele scrise de mână pe un glob (fie un nume, fie o urare sau un cuvânt cheie dintr-o serie de cuvinte care dorești să îți împodobească bradul) alb ca în exemplul de mai jos pot avea un efect impresionant, o dată așezate în brad.

Pentru un astfel de proiect ai nevoie de un spray cu vopsea alba pentru fundal, de globuri de plastic și de un marker acrilic negru. După ce stratul de vopsea albă s-a uscat foarte bine, poți trece la scrierea cuvintelor/ urărilor dorite pe globuri.
Decorațiuni handmade de Crăciun din hârtie sau carton

Una din cele mai populare idei pentru decorațiuni de brad făcute manual, din carton este realizarea unor căsuțe din carton decupat, decorate cu alb.
Pentru acest proiect, pe care cu siguranță și cei mici îl vor aprecia, ai nevoie de carton, foarfece și de un marker alb opac (cum este markerul pe bază de ulei, cu o vopsea foarte rezistentă).

Această idee de decorațiuni handmade de Crăciun are avantajul că poate fi realizată în mod foarte simplu. Ideea vine din tradiția nordică de a coace căsuțe din turtă dulce pentru sărbătorile de iarnă, decorate cu glazură.

Efectul simplu al nuanței de alb pe carton poate fi o idee bună și în cazul unor steluțe pentru decorarea bradului, făcute în același mod – cartonul decupat în modelul dorit se decorează cu un marker alb opac.
Aplicațiile hârtiei într-o decorațiune handmade pentru Crăciun sunt și ele multiple – de la modele de origami până la tehnica decoupage și chiar paper cutting.

Pentru decorațiuni tip papercut ai nevoie de un cutter ascuțit, de un carton subțire (alb sau în culoarea dorită) și de un suport pentru tăiat (care te va asigura că nu îți strici masa pe care tai hârtia), dar și de creion, radieră dar și de o ramă (cu mărimea potrivită pentru ce vrei să realizezi – găsești rame mai mici dacă vrei să faci o decorațiune pentru brad dar și rame mai mari dacă te gândești la o decorațiune de perete) și de un pistol de lipit cu silicon.
După ce ți-ai ales modelul, îl poți schița pe cartonul subțire. Gândește toate elementele în straturi și combină culorile și formele pentru a obține o imagine pe care o asociezi cu sărbătorile de iarnă. După ce ai decupat cu ajutorul cutter-ului toate elementele din hârtie, plasează-le, strat cu strat, în interiorul ramei. Pentru acest pas, folosește pistolul de lipit cu silicon și așteaptă ca fiecare picătură de silicon să se usuce bine înainte de a trece la aplicarea următorului element.
În general, este preferat modelul de carton decupat simplu, alb însă dacă vrei să adaugi accente de culoare, o poți face alegând o culoare de acuarelă argintie sau aurie (acuarela este o culoare transparentă, deci vei obține un astfel de efect) sau o culoare acrilică în nuanța dorită.
Decorațiuni handmade de Crăciun din pânză sau fetru

Fetrul este unul din materialele extrem de potrivite pentru decorațiuni de sărbători handmade, efectul cozy este garantat!
În general, fetrul este ușor de lucrat – pentru decorațiuni handmade de Crăciun din fetru ai nevoie de foile de fetru în culorile preferate, de foarfece, ață și un ac mai gros, dar și diferite detalii ce pot fi lipite sau cusute, cum ar fi nasturi colorați sau alte elemente decorative (mărgele, paiete, etc.). Dacă vrei să umpli decorațiunile pe care le faci, e bine să ai la îndemână și vată.

Cât despre decorațiunile handmade de Crăciun din pânză, cel mai simplu mod de a le lucra este cel în care folosești un șablon decorativ (de exemplu cu modelul unui ren, cu o ghirlandă, cu moș Crăciun în sanie sau cadouri în cizmă) și un spray pentru textile. Poți astfel decora un peretar festiv, o față de masa de sărbătoare sau tricouri.
În afară de șablonul cu modelul dorit, mai ai nevoie de un spray adeziv și de spray culoare textilă, dar și de un carton suficient de mare pentru a proteja piesa textilă, de fierul de călcat și de câteva cleme pentru a fixa materialul de carton. Piesa textilă trebuie să fie curată (nu adăuga balsam de rufe la spălat fiindcă aceasta va crea un strat care poate să scadă aderența culorilor) și călcată. Șablonul se lipește de material cu ajutorul spray-ului adeziv (este un adeziv ușor, care va fi înlăturat la prima spălare dar te asigură că fluxul de culoare nu va depăși limitele modelului de pe șablon), materialul se fixeaza pe un carton (în funcție de grosimea materialului, culoarea poate să treacă pe partea cealaltă iar cartonul te asigură că acest lucru nu se întâmplă) cu ajutorul clemelor. Se aplică spray-ul conform instrucțiunilor de pe etichetă (se agită foarte bine înainte și se aplică de la aproximativ 20 de centimetri), se lasă la uscat culoarea iar după câteva ore, se caldă. Cu fierul de călcat setat pe temperatura pentru bumbac, fără abur, se fixează culoarea prin călcarea timp de 5 minute pe partea opusă culorii. Astfel, culoarea de textil aplicată va deveni rezistentă la spălat însă în general e bine ca piesa astfel decorată să fie spălată la o temperatură de maxim 40 de grade Celsius.
Bineînțeles, poți picta materialele textile și cu o culoare lichidă specială pentru textile, care se usucă și se fixează în același mod (cu ajutorul fierului de călcat).
Ar mai fi important să știi că există și markere pentru materialele textile, pe care le poți folosi pentru a face decorațiuni handmade de Crăciun din pânză, cu modele minimaliste, ca cele din imaginea de mai jos.

Ghirlande handmade pentru Crăciun

Și în cazul unei ghirlande handmade pentru sărbători, ideile pot fi destul de multe – în funcție de stilul ales dar și de ambientul și paleta de culori deja existentă în casa ta, poți crea ghirlande decorative, cu tematică de iarnă, care să poată fi expuse în întreg sezonul rece.
Dacă îți place stilul rustic/ cottage, poți merge pe texturi și forme naturale. Pentru a obține o ghirlandă ca în imagine, ai nevoie de pastă modelatoare (poți încerca lutul cu uscare la aer) și sfoară de in sau iută. Ca și etape de lucru, începe cu lutul cu uscare la aer – întinde o foaie și decupează formele preferate (în exemplul de mai sus ai un model de stele) fără să uiți să faci și găuri în partea de sus, cu ajutorul unei scobitori, acolo unde va intra sfoara. După ce formele s-au uscat, introdu-le pe sfoară și decorează-ți camera cu noua ta ghirlandă handmade de Crăciun. Bineînțeles, poți colora formele astfel obținute – alege culori acrilice multisuprafețe, foiță lichidă sau lucrează cu un marker acrilic dacă vrei să obții pattern-uri de sezon.
Coronițe decorative pentru iarnă

Un alt proiect simplu de făcut dar cu efect festiv în interiorul casei tale este o coroniță decorativă pentru iarnă. Ca și bază, ai nevoie de o coroniță din răchită (disponibilă în două dimensiuni – diametrul de 15 cm sau de 25 de cm) și de câteva globuri de dimensiuni mai mici. În funcție de preferințe, poți colora globurile în auriu sau în mai multe culori, care să fie în ton cu restul decorațiunilor sau a culorilor deja existente în casă.
Și în design-ul unei coronițe decorative pentru Crăciun sau pentru sezonul rece ai la dispoziție foarte multe idei creative – elementele decorative pe care le aplici pe suportul din răchită pot fi decupate din fetru, pot fi modelate din lut cu uscare rapidă, poți folosi materiale naturale (felii de portocală uscate, scorțișoară, bucăți de lemn sau rămuri de brad etc.), totul în funcție de stilul pe care-l dorești în decorațiunea ta.
Lumânări handmade pentru Crăciun

Dacă îți place lumina discretă și caldă a lumânărilor, anul acesta poți încerca să îți torni propriile lumânări și să le decorezi pentru perioada de sărbători.
Pentru a turna lumânări, ai nevoie de granule de parafină, de fitiluri pentru lumânări, de matriță pentru lumânare (acest model de stea poate fi foarte potrivit pentru iarnă) și de colorant pentru lumânări, dacă preferi lumânările colorate. Dacă vrei direct un kit care să conțină toate ingredientele de care ai nevoie pentru a crea lumânări handmade, poți citi mai multe detalii aici.

Poți turna lumânările și direct în recipient de sticlă, pe care le poți picta cu ajutorul unor culori special pentru sticlă sau poți aplica elemente decorative pe borcanele în care ai pus lumânări.

Împachetarea cadourilor de Crăciun – cum îți pui amprenta personală?

Și în cazul cadourilor așezate cu grijă sub brad poți implementa câteva idei creative, care cu siguranță vor face experiența de sărbătoare mai frumoasă. În primul rând, un set de etichete personalizate – aici poți merge pe niște etichete kraft de diferite forme, pe care să scrii urări sau numele celui căruia îi este destinat pachetul cu un marker acrilic alb.

O altă idee de etichete handmade pentru cadouri este realizarea unor modele decorative în acuarelă sau acrilic, însoțite de un mesaj scris de mână.

Poți alege o hârtie mai groasă pentru acest tip de etichete, eventual un bloc de hârtie pentru acuarelă (ce poate avea o anumită textură sau poate fi neted), care va ajuta la un efect mai delicat al etichetei finale.

Pentru un aspect cu adevărat delicat, poți folosi batoane de ceară și un sigiliu pentru a adăuga detalii vintage cadourilor.
Idei pentru decorațiuni handmade pentru masa de Crăciun

O idee simplu de realizat pentru decorul mesei de sărbătoare este decorarea cu figurine și modele din mdf simplu (de exemplu o figurină înger, stea sau un brad de culoarea lemnului). Acestea pot fi așezate așa cum sunt, alături de o mini ghirlandă din frunze de iederă și alte elemente decorative în texturi și culori naturale sau pot fi decorate – fie în auriu, argintiu sau orice altă culoare pe care o preferi.

În plus, șervetele din material textil pentru masa de Crăciun pot fi și ele pictate de mână, în modele de sezon sau pattern-uri minimaliste – la final, în funcție de planul de lucru și tema vizuală aleasă, poți crea un design al mesei elegant și cu un impact în atmosfera de sărbătoare.
Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube și în magazinele din București!
 
 
Share

Cum alegi materialele de arta pentru incepatori

Dacă te-ai decis să începi să pictezi, să îți dezvolți un talent nativ pe care l-ai sesizat în copilărie dar nu l-ai dezvoltat, articolul acesta este pentru tine. Vei afla în primul rând cum să te decizi asupra unei singure tehnici pe care să o deprinzi în timp, care sunt materialele de bază pe care ar trebui să le ai în trusa de pictură pentru începători și de ce e recomandat să începi cu o gamă de studiu.
Primul pas – testează mai multe tehnici de pictură pentru a afla ce te bucură cel mai mult
Înainte de a-ți achiziționa un set de culori, pensule și hârtie sau pânză, e important să te informezi cât mai mult despre principalele tipuri de pictură în parte – pictura în ulei, pictura în acrilic sau pictura în acuarelă. Vizionează documentare, urmărește artiști și citește despre comportamentul fiecărui tip de culoare și stabilește care tip de culoare te atrage mai mult. De exemplu, timpul de uscare a unui anumit tip de culoare dă indicii despre procesul de lucru: pictura în acuarelă necesită o spontaneitate crescută la lucru, având un timp de uscare foarte scurt, pe când pictura în ulei necesită mai degrabă răbdare, prin faptul că în această tehnică se lucrează în straturi iar timpul de uscare poate dura chiar și câteva luni. Culorile acrilice sunt adeseori preferate și incluse în trusa unui pictor începător datorită versatilității lor dar și a unui timp de uscare mai scurt.

Criterii de selecție a culorilor pentru pictură pentru începători – ce este o gamă de studiu
După ce te-ai informat cât se poate de în detaliu referitor la cele trei tipuri principale de culori, e timpul să treci la treabă. E recomandat ca drumul tău către a-ți dezvolta creativitatea să fie ghidat, pentru a trece mai rapid prin familiarizarea cu materialele, dar și pentru a te asigura că nu te demotivezi și că lucrezi exerciții care să îți construiască deprinderea. Există fie variante online – cursuri sau tutoriale, fie cursuri fizice, predate de artiști profesioniști și poți alege ceea ce ți se potrivește cel mai bine, inclusiv ca program.
Este indicat ca primul tău set de culori să fie dintr-o gamă de studiu. Gamele de studiu sunt tipuri de culori produse exact pentru nivelul de începător, în care consumul de culoare este mare. Din acest motiv, toți furnizorii de culori pentru pictură au atât game de studiu cât și game profesionale.

Gamele de studiu au de obicei un cost mai mic, lucru posibil datorită faptului că în producția acestor culori sunt folosiți pigmenți sintetici și o cantitate mai mare de lianți și aditivi. Rețetele gamelor de studiu sunt de obicei echilibrate – se caută o calitate decentă a culorii (saturație, intensitate, rezistența la lumină și durabilitatea în timp) la un cost cât mai mic, cost dat în principal de materialele folosite. La polul opus se găsesc gamele profesionale, în rețetele cărora există pigmenți naturali (mai rari, mai valoroși) și un procent mai redus de liant sau aditivi și deci o calitate superioară în termeni de intensitate, saturație și o rezistență la lumină mult mai bună (deci culoarea nu va deveni ștearsă în timp).
Suprafața pentru pictat – hârtie, carton pânzat sau pânză pe șasiu
Suprafața pe care pictezi este deosebit de importantă – ea poate susține și scoate în evidență culoarea, dacă vorbim de o fibră naturală (de exemplu bumbac) sau poate să anuleze calitatea culorilor, dacă este de proastă calitate.
Unii artiști consideră chiar că o pânză sau o hârtie de bună calitate este uneori mai importantă decât calitatea culorilor. Ce e esențial este să testezi cât mai multe tipuri de hârtie/ carton pânzat/ pânză, pentru a observa comportamentul culorii și pentru a-ți forma propriile opinii și preferințe.
Există blocuri de hârtie pentru toate tipurile de culori, inclusiv pentru acrilice și uleiuri. Ca principiu, cu cât mai grea și vâscoasă culoarea, cu atât mai grea trebuie să fie și hârtia, pentru a putea susține cantitatea de culoare din pictură. Acuarela, datorită faptului că poate fi lucrată și ud pe ud, necesită o hârtie de minim 200 – 250 de g/mp, iar blocurile cu hârtie pentru ulei/ acrilic încep de la 290 g/mp.
Materiale de artă pentru începători - compoziția hârtiei pentru pictură
În general, cea mai bună (dar și cea mai scumpă) hârtie va fi cea de 100% bumbac iar cea mai des întâlnită hârtie (și cea cu un preț mai mic) este cea fabricată din celuloză. Există și hârtie compusă din mai multe tipuri de fibre, în diferite procente – bumbac și celuloza, agave și bumbac, bambus și bumbac, etc.
Și producătorii de hârtie pentru pictură oferă blocuri de hârtie de studiu, hârtie recomandată pentru a face primii pași în tehnica de pictură preferată, fără să-ți faci griji pentru consumul mare datorat diferitelor exerciții sau studii, parte din procesul de învățare.
Carton pânzat sau pânză pe șasiu
Cartonul pânzat poate fi perfect pentru început, mai ușor de folosit și la un cost mic. Pânza pe șasiu (e bine să știi că există pânză de pictură chiar și pentru pictura în acuarelă) poate fi albă sau neagră și poate – la rândul ei, să fie fabricată din mai multe tipuri de fibre și preparată cu mai multe straturi de gesso.
Pensule pentru începătorii în pictură

Și în acest caz compoziția naturală a unei pensule este considerată ca fiind cea mai calitativă variantă. Un fir de păr subțire, dar rezistent și absorbant cum este cel de veveriță va fi potrivit pentru acuarelă, pe când un fir de păr mai rigid și mai gros va susține o culoare mai grea cum este cea de ulei.
Totuși, dat fiind faptul că materialele naturale, cum este un fir de păr natural, sunt mai rare, mai greu de obținut și deci mai scumpe, majoritatea producătorilor au obținut fibre sintetice la o calitate excelentă, pe care le găsești la un cost mai mic. Acestea vor reprezenta variante perfecte pentru început și nu numai – există și artiști experimentați care preferă un anumit model de pensule sintetice.
Poți începe cu un set de pensule de pictură în forme diferite, și pe măsură ce avansezi și simți diferența între fibrele din pensule, să testezi și pensule din game diferite, pentru a le observa la lucru.
Șevalet pentru pictură
Chiar dacă șevaletul este considerat un element mai sofisticat, prezent doar în studioul unui artist profesionist, acesta are un rol important în poziția corectă la lucru. Pe măsură ce începi să pictezi mai mult timp – în weekend sau în orele libere, o poziție inconfortabilă poate deveni neplăcută. Există șevalete de dimensiuni reduse, șevalete de masă pentru pictură care ocupă destul de puțin spațiu și atunci când sunt depozitate.
Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube și în magazinele din București!