Blog ProfiArt

Share

Tot ce ai nevoie pentru un Inktober creativ!


Inktober e unul din cele mai așteptate evenimente internaționale, în rândul artiștilor amatori și profesioniști care participă la art challenge-uri pe rețelele de socializare. Participanții sunt invitați să publice lucrări alb-negru, în tuș  în fiecare zi a lunii octombrie, respectând propunerile de subiecte din inițiativa oficială Inktober.
Ce este Inktober?
Inktober este un challenge artistic pornit de un ilustrator american – Jake Parker, în 2019. Atunci, a propus comunității sale online 30 de zile în care fiecare să lucreze și să publice online câte o lucrare în tuș, pentru a-și exersa tehnica. Beneficiile țin de antrenament și de a-ți dezvolta obiceiuri pozitive și constante în desen.
Inițiativa a devenit rapid extrem de populară și a fost preluată de artiști din întreaga lume. Astăzi, există foarte multe variante a Inktober și este în continuare motivul perfect pentru a-ți îndeplini un program de lucru zilnic, mai ales că o faci alături de o comunitate globală de creativi care au același obiectiv ca și tine, cel de a-și rafina tehnica de lucru.
Regulile Inktober nu sunt stricte – deși în fiecare an ilustratorul care a pornit inițiativa publică o listă de subiecte pentru fiecare zi a lunii octombrie, poți să-ți stabilești lista de subiecte conform propriilor preferințe.
Instrumente recomandate pentru Inktober
Pe ProfiArt.ro găsești majoritatea materialelor recomandate pe site-ul oficial Inktober – tot ce îți rămâne de făcut este să îți planifici timpul și să te asiguri că ești inspirat și motivat pentru întreaga lună!
Brush Pen dublu Fude Pen Nihon Date Kabura – un marker dezvoltat de Kuretake în 1980 și rafinat apoi, pe parcursul deceniilor. Cerneală pe bază de apă și două vârfuri (unul pentru precizie sporită și unul cu care poți trasa linii mai groase).
Brush Pen Zig Cartoonist White – același producător japonez îți pune la dispoziție un brush pen cu vârf tip pensulă și cerneală albă, perfect pentru evidențiere și detaliere, precum și pentru a corecta liniile rătăcite.
Zig Cartoonist Mangaka – un liner de excepție, special creat pentru desenele manga, cu o cerneală pe bază de apă și pigment care e permanentă și rezistă atât la alcool cât și la markere, o dată ce se usucă.
În funcție de nivelul la care ești, poți avea în vedere și liner-ul Zig Cartoonist Mangaka Flexible, cu vârf flexibil și fin, care te va ajuta să obții linii de diverse grosimi.
Cerneală ZIG Sumi ink – o cerneală marca Kuretake, deja foarte bine cunoscută datorită faptului că este rezistentă la cerneala din markerele pe bază de alcool după uscare și are o uscare lentă.

Cerneală ZIG White Cartoonist – cerneală albă, pe bază de apă, foarte opacă. După uscare devine rezistentă la apă.
Cerneală Zig Black – o cerneală neagră, cu uscare foarte rapidă, potrivită mai ales pentru începători. La fel ca celelalte două tipuri de cerneală recomandate în Inktober, acest tip de cerneală se poate folosi împreună cu markerele pe bază de alcool (ex. Copic) și poate fi folosită atât cu penițe cât și cu pensula.
Kuretake Cambio Fine Brush Pen – pentru realizarea acestui brush pen, Kuretake a îmbinat caligrafia tradițională japoneză și tehnologia modernă, obținând un instrument ideal pentru utilizarea cu acuarele și markere pe bază de alcool. Poate fi folosit pentru caligrafie, lettering și lucrări în tuș și ca un detaliu de design, nu trebuie să apeși pe corpul brush pen-ului pentru a obține un flow cursiv, ci tușul curge natural. Este un brush pen care poate fi reîncărcat iar cerneala din interior este pe bază de apă.
Copic Multiliner – în oferta noastră găsești multilinerul Clasic și multilinerul SP (care e disponibil în 9 grosimi, inclusiv 0.03 mm – singurul multiliner din lume la această grosime și este reîncărcabil)
Copic Gasenfude Nylon Brush Pen – un brush pen cu vârful lung (deci recomandat artiștilor care au experiență în trasarea liniilor expresive) flexibil, cu cerneală rezistentă la apă, deci poate fi folosit cu acuarele sau tușuri pe bază de apă.
Mai poți alege și un set Pigma Micron, pixurile cu gel Gelly Roll pentru a-ți întregi pachetul de lucru pentru Inktober.
Alte idei de materiale de artă pentru Inktober:
În funcție de stilul pe care-l vei aborda și de instrumentele de lucru pe care ți le alegi (peniță și tuș, acuarele, markere pe bază de alcool, brushpen-uri sau tuș acrilic), e important să-ți alegi cu grijă hârtia pe care vei lucra. Poți merge pe un bloc special pentru lettering sau pe un bloc pentru markere pe bază de alcool, pe un bloc pentru acuarela, cu hartie care sa conțina un procent de bumbac care va ajuta pigmentul de acuarelă să iasă în evidență, dar și pe un bloc de tipul Canson Illustration.

Sursa foto: Unsplash
În afară de hârtie, nu uita să verifici și secțiunea noastră de penițe și pensule (pentru o experiență cât mai bună, recomandarea e să alegi pensule Kolinsky sau imitație)
Recomandări pentru Inktober
Dacă vrei să participi la Inktober, pentru a-ți îmbunătăți tehnica de desen, iată o serie de recomandări care te-ar putea ajuta:
Respectă o lista de subiecte/ teme
Fie că lucrezi pe subiectele propuse de inițiativa oficială, fie îți stabilești singur tematica, e bine să ai o listă de subiecte pentru cele 31 de zile ale lunii octombrie. Astfel, te asiguri că nu rămâi în pană de idei și ai suficient timp la dispoziție să te gândești la subiectul unei zile în avans. O astfel de planificare poate fi – pentru unii artiști – esențială pentru a avea structură la lucru, mai ales că intri într-un maraton de 31 de zile!

Sursa foto: Unsplash
Fă-ți un program
Fiecare artist știe că starea optimă pentru lucru e uneori imposibil de obținut și că există zile în care te simți motivat și creativ și zile în care nu poți desena mai nimic. Un program de lucru te poate ajuta să îți organizezi ziua astfel încât să te antrenezi într-un ritm constant și să nu ratezi nicio zi din octombrie.
Nu te stresa
Chiar dacă pierzi o zi sau nu reușești să faci o lucrare care să te mulțumească în fiecare zi, încearcă să păstrezi orele dedicate Inktober cât mai relaxate. Mulți din artiștii participanți la Inktober povestesc că inițiativa e valoroasă tocmai pentru că la finalul lunii obțin lucrări de care sunt mulțumiți și chiar pot avea un dosar de idei pentru proiecte viitoare. Deci, bucură-te de ce lucrezi și concentrează-te pe beneficiile unui astfel de antrenament.
Fii realist
Chiar dacă entuziasmul inițial te-ar putea invita să planifici lucrări sofisticate, păstrează timp și motivație pentru întreaga lună. Într-o zi ai putea face o schiță simplă, în altă zi ai putea lucra la ceva mai complex dar focusul este pe a te antrena și pe a-ți dezvolta obiceiuri constructive referitor la desen.
Pregătește-ți spațiul
Chiar dacă lucrezi într-un studio dedicat sau acasă, e bine să-ți pregătești spațiul și instrumentele de lucru din timp, ca să nu mai pierzi timp cu acest lucru atunci când începi să desenezi. Există artiști care fac din pregătirea instrumentelor de lucru adevărate ritualuri și e bine să-ți descoperi ritmul propriu. Oricum, ideal e să nu îți lipsească nimic atunci când te așezi la masa de lucru și să ai toate instrumentele curate, ascuțite și gata de treabă.
Conectează-te cu ceilalți artiști pe social media
Faptul că există o comunitate internațională de artiști care se implică în acest challenge poate fi de ajutor. Nu uita să folosești hashtag-ul inktober și să urmărești, la rândul tău, artiști care îți plac dar și contul oficial de Instagram al Inktober, pentru a fi la curent cu tot ce se întâmplă pe subiect. Nu te feri nici să comentezi și să interacționezi cu postările care îți plac, pentru a-i susține și pe ceilalți în antrenamentul lor. Și nu în ultimul rând, postează-ți lucrările cât de des poți, pentru ca acestea să fie văzute de cât mai mulți oameni!
Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube și în magazinele din București!