Blog ProfiArt

Share

De ce prefera artistii tempera Master Class de la Nevskaya Palitra?

Tempera Master Class de la Nevskaya Palitra e un tip de culoare foarte fină, bogată în pigment, cu care poți obține rezultate excelente în lucrări. E o culoare potrivită pentru artiștii care lucrează în ulei, acrilic și chiar acuarelă, păstrându-și profunzimea și intensitatea după uscare.
Diferențe între culorile tempera și uleiuri/ acrilice
Cea mai importantă diferență între tempera și uleiuri este că tempera se diluează cu apă. Culoarea de tempera este mai puțin densă decât cea de ulei, însă va oferi totuși tușe groase. Cea de-a doua diferență notabilă față de culoarea de ulei este timpul de uscare – dacă uleiul poate avea un timp de uscare pe pânză de până la câteva luni, tempera are un timp de uscare apropiat de cel al culorii acrilice, se usucă în câteva minute.
Comparativ cu acrilicele, tempera oferă un finisaj mat (majoritatea acrilicelor se usucă într-un finisaj lucios sau chiar satinat). Diferit de culorile acrilice, tempera nu formează un film pe suprafața picturii și se usucă rapid și uniform, iar straturile nu se amestecă.

Culoarea tempera se usucă într-un strat elastic, lipsit de transparență și foarte rezistent și este ușor de aplicat pe hârtie, carton, lemn și chiar piele sau metal.
Tempera profesională, cum este varianta Master Class de la Nevskaya Palitra, se folosește în nenumărate stiluri și tehnici, dar mai ales în pictură, design, lucrări decorative și la pictura de icoane.
Despre tempera Master Class, de la Nevskaya Palitra
Ca orice culoare din portofoliul Nevskaya Palitra (un producator rus cunoscut pentru acuarelele White Nights și culorile Sonnet – acuarele, acrilice sau ulei) si tempera Master Class îndeplinește același standard înalt de calitate, prin respectul față de tradiția pictorilor ruși îmbinat cu metode actuale, tehnologice, prezente în procesul de producție.
În primul rând, pigmenții folosiți sunt, în cea mare parte, organici. Acest lucru este un element foarte important, care se traduce în intensitate a culorii, saturația sa, rezistență crescută la lumină și o durabilitate mult mai mare față de o gamă în care culorile sunt sintetice. Mai mult decât atât, din cele 31 de culori prezente în gama de tempera Master Class, 26 sunt culori monopigment.

Color chart pentru tempera Master Class - culorile cu un punct negru lângă sunt culorile care conțin mai mult de un pigment.
Culorile care conțin un singur pigment sunt destul de valoroase, mai ales în mâna unui artist profesionist, care e familiarizat cu amestecul culorilor și cu obținerea unor nuanțe noi cât mai pure. Niciun amestec din două culori monopigment nu poate să iasă șters sau lipsit de intensitate, acest lucru are loc doar în momentul în care într-un amestec intră 3 sau patru pigmenți (importantă fiind și calitatea lor, pigmenții sintetici fiind recomandați pentru folosirea individuală).
Ekaterina Neshkova – lucrări în tempera Master Class
Ekaterina Neshkova este născută în Moscova și absolventă a Institutului de arhitectură din același oraș, membră a Uniunii Creative a Artiștilor Profesioniști, a Federației Internaționale a Pictorilor în Acuarelă și a mai multor organizații artistice. Temele principale abordate de artistă sunt cele inspirate din natură, flori sau compoziții abstracte.

Liliac -  Ekaterina Neshkova
Fundalul solid și întunecat al acestei picturi conține Cobalt Turquoise în amestec cu Cadmium Orange și diluat cu Titanium White. Tonurile reci de mov au fost surprinse cu ajutorul unui amestec de tempera Quinacridone Violet și alb. Nuanțele calde de roșu sunt create din Cadmium Red Deep și Quinacridone Rose.

Natură moartă cu flori roz - Ekaterina Neshkova
Rozul florilor a fost obținut cu un amestec de Cadmium Red Light, Cadmium Red Deep și alb. Vaza a fost pictată cu un amestec de Phthalocyanine blue, Black deep și Ultramarine.
Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube și în magazinele din București!
 
Share

Tutorial: cum sa decorezi o farfurie cu nuante Porcelaine

Decorul unei farfurii nu e un proiect creativ dificil, mai ales dacă alegi un model simplu, pe care să-l schițezi pe hârtie înainte. Poți realiza chiar seturi cu același design – o farfurie decorativă, asociată cu niște căni pentru cafea poate fi o idee simpatică de cadou sau pentru a-ți înfrumuseța propriul spațiu.
Materialele folosite în acest tutorial:

3 culori din gama Porcelaine – Gloss Gold, Gloss Garnet Red și Matt Powder White
2 pensule cu vârf rotund – mărimi diferite (2 sau 3 și 6)
o farfurie de porțelan
marker Fade Out
o periuță de dinți


Ce trebuie să știi despre culorile Porcelaine
Gama de culori Porcelaine de la Pebeo conține 4 tipuri de finisaje – gloss, mat, pastel și shimmer, pe care le poți combina într-o lucrare pentru a obține efecte inedite.
Culorile sunt pe bază de apă – deci nu au un miros puternic și după uscarea culorii, obiectele decorate cu nuanțe Porcelaine se coc în cuptor. Acest lucru este necesar pentru fixarea culorii – obiectul astfel decorat devine rezistent la spălarea în mașina de spălat vase. Culorile aplicate se lasă la uscat timp de 24 de ore, într-un loc ferit de praf și după acest timp, apoi obiectul de sticlă/ porțelan se coace în cuptor la 150 de grade Celsius, timp de 35 de minute. Nu trebuie să încălzești cuptorul înainte de a introduce obiectul (dacă diferența de temperatură este prea mare, riști crăparea farfuriei) ci să pui farfuria în cuptor atunci când cuptorul este rece. La fel și la final – după cele 35 de minute, închide cuptorul și lasă farfuria să ajungă la temperatura camerei înainte să o scoți.
Înainte de aplicare, culoarea se agită foarte bine și curăță bine suprafața farfuriei ce va fi decorată. E important acest pas fiindcă orice particulă de praf sau grăsime poate să împiedice culoarea să adere la suprafața pe care vrei să o pictezi.
În gama Porcelaine mai ai la dispoziție și markere cu același tip de vopsea, care te ajută – mai ales dacă ești începător, să trasezi liniile drept dar și contururi, diluant și medium. Mediumul și diluantul te pot ajuta să obții intensități diferite ale aceleiași culori, de ajutor atunci când vrei să lucrezi un model în care trecerile de culoare au un rol principal.
Un alt detaliu important este că o farfurie astfel decorată trebuie să aibă un rol strict decorativ și să nu intre în contact cu mâncarea.
Pașii de lucru pentru decorarea unei farfurii cu nuanțe Porcelaine
Pregătește spațiul de lucru – acoperă masa pe care vei lucra cu o folie de plastic, pentru a te asigura că nu o pătezi. E bine să ai la îndemână și câteva șervețele de hârtie, un pahar cu apă și o paletă pentru a încărca pensula de culoare. E ideal să lucrezi în lumină naturală, dacă e posibil.
Curăță bine suprafața farfuriei, poți să o degresezi cu o soluție pe bază de alcool.
Aplică câteva picături din culoarea Grenat pe vârful periuței de dinți. Apoi, de la o distanță suficient de mare, stropește câteva picături pe suprafața farfuriei – vei obține un fundal interesant, contrastant, baza perfectă pentru florile pe care urmează să le pictezi.

Pentru a te asigura că nu există nicio eroare la acest pas, poți testa acest pas în prealabil, pe o foaie de hârtie, pentru a obține stropi de culoare cât mai mici, pe întreaga suprafață a farfuriei. După acest pas, lasă la uscat timp de cel puțin 30 de minute.
Folosind pensula mai mare (în acest caz este vorba de o pensulă mărimea 06), aplică primul strat de culoare Gold, petalele și frunzele florilor.

Spală pensula (pentru a nu amesteca nuanța Gold cu Grenat) și repetă procesul, de această dată pentru petalele și frunzele celei de-a doua flori.

Lasă la uscat câteva minute și folosind markerul Fade Out, trasează conturul petalelor. Acest tip de marker este folosit în general la pictura pe textil însă poate funcționa foarte bine și în acest caz – culoarea sa dispare la primul contact cu apa sau după 24 de ore de la aplicare, de la sine, deci este opțiunea perfectă pentru a trasa o schiță a modelului dorit.

Pentru următorul pas, e de dorit să folosești pensula mai subțire (mărimea 2 în acest caz). Folosind culoarea Grenat, acoperă schița făcută cu markerul Fade Out. 

Cu aceeași pensulă și culoarea White Powder, trasează contururile florilor, pas care va da un efect fin ansamblului.

Farfuria ta decorativă este aproape gata! Acum e timpul să o lași la uscat 24 de ore și apoi, să o coci în cuptor, la 150 de grade Celsius timp de 35 de minute. Aspectul final va fi mai strălucitor, similar cu emailul.

Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube și în magazinele din București!