Blog ProfiArt

Share

Am deschis ProfiArt Afi Cotroceni - cel de-al saselea magazin ProfiArt din Bucuresti!

Am deschis cel de-al șaselea magazin din București - ProfiArt AFI Cotroceni! Magazinul este situat la etajul mall-ului AFI Cotroceni și dispune de o suprafață de 167 de metri pătrați.

Noul nostru magazin de artă și hobby – ProfiArt AFI Cotroceni adună la raft produse din cele mai populare categorii de tehnici artistice: caligrafie, grafică, desen, pictură în acuarela, acrilic și ulei, pouring sau de hobby: pictura pe numere, decorul textilelor, pictura pe sticlă sau porțelan, o selecție de produse pentru dezvoltarea creativității copiilor dar și instrumente de scris de lux.

Iată și un scurt video cu magazinul ProfiArt AFI Cotroceni:

Program ProfiArt AFI Cotroceni
Magazinul este deschis de luni până joi, de la 10. 00 – 22.00, vineri și sâmbătă, de la 10.00 – 23.00 și duminica, de la 10.00 – 22.00. Poți contacta echipa ProfiArt AFI Cotroceni la 0747.772.499 sau la adresa de e-mail magazinafi@profiart.ro
Te așteptăm în vizită!
 
Share

Pictura cu acrilice: alegerea suportului potrivit pentru culori

Pictura cu acrilice este apreciată datorită versatilității acestui tip de culoare. Culoarea acrilică sau vopseaua acrilica are o uscare rapidă, se diluează cu apă însă devine rezistentă la apă după uscare. Poți dilua o astfel de culoare cu apă dar și cu medium-uri care îi oferă efecte speciale. Mai mult, există diverse tehnici de pictură cu acrilice și poți utiliza chiar și paste acrilice, pentru efecte interesante în pictura in acrilic.
Pe ce suprafață suport poți aplica acrilice?
Vopseaua acrilică aderă pe aproape orice suprafață – hârtie, pânză, carton, lemn sau MDF, plastic. Totuși, în cazul suprafețelor foarte lucioase cum ar fi sticla sau al unui material care va fi spălat des (de exemplu, o piesă textilă), e bine să alegi culori cu rețete special create pentru astfel de suprafețe.
Deci, e bine să știi că pictura cu acrilice pe sticlă sau textil e potrivită doar atunci când în descrierea culorii acrilice pe care o vizezi (fie pe pagina de produs dacă plănuiești să cumperi online, fie pe eticheta efectivă) e specificat că poate fi utilizată pe sticlă sau textil.
În general, vei găsi acrilice deco, care pot fi aplicate pe lemn - sunt potrivite pentru mai multe tipuri de suprafețe. Acestea există inclusiv în varianta de culori acrilice multisuprafețe, pentru exterior – adică le poți utiliza pentru a decora un ghiveci sau un alt obiect care va rămâne pe terasă sau balcon. Acest tip de culoare acrilică este mai rezistentă și îți va garanta durabilitatea stratului de culoare chiar și în cazul în care este expus intemperiilor.

Nu uita că există și vopsea acrilica spray, potrivită pentru aplicarea la exterior (ex. spray-uri pentru artă urbană) pe care o poți utiliza și pentru proiecte DIY.
Dacă vrei să aplici un strat de acrilic pe un obiect de decor (pentru interior sau pentru exterior), e bine să ai în vedere și aplicarea unui strat intermediar, de primer sau gesso. Acest strat are ca rol sigilarea suprafeței suport (ex. lemn) și creșterea aderenței culorii acrilice. Vei obține astfel un strat de culoare mai rezistent și care nu își va pierde intensitatea în timp.
Daca vrei să aplici culori acrilice pe pietre sau lut, sunt recomandați aceeași pași – gesso-ul îți va garanta aderența bună a culorilor acrilice și astfel vei obține obiecte de decor de pe care nu se va desprinde culoarea, în timp. Nu uita să cureți foarte bine suprafața suport înainte de a aplica orice strat – fie el de gesso sau direct de culoare acrilică.
Nu uita nici de un vernis. Stratul de vernis este incolor (poate avea un finisaj mat sau strălucitor) si are rolul de a sigila și de a proteja - de această dată, stratul de culoare acrilică.
Pentru pictură, există și hârtie specială pentru culorile acrilice. Acest tip de hârtie este mult mai groasă, pentru a putea susține o astfel de culoare și găsești blocuri în mai multe dimensiuni – cum este blocul Canson Graduate Oil & Acrylic (gamă de studiu), care conține hârtie de greutatea de 290 g/mp. 

Tipuri de culori acrilice
Gamele de culori pentru picturi acrilice pe pânză sau carton pânzat sunt de două tipuri – game de studiu (pentru pictura acrilică pentru începători) destinate exercițiilor și propuse pentru un proces de învățare a tehnicilor de pictură artistică și game profesionale, la o calitate mai ridicată și la un cost mai mare. Și pensulele pentru pictură sau pensulele pentru hobby implică niște decizii - de obicei, pensulele pentru tehnici de hobby sunt mai puțin pretențioase și mai rezistente, fiind din fire sintetice, pe când cele pentru pictură necesită mai multă grijă, multe variante recomandate fiind din fir de păr natural.

În funcție de tehnicile pe care vrei să le aplici în pictura cu vopsele acrilice, ai de ales între culori acrilice cu consistență fluidă sau densă. Există culori acrilice High Viscosity, care te vor ajuta să creezi efecte de volum într-o lucrare dar și culori acrilice speciale pentru pouring sau tușuri acrilice (pe care le poți aplica cu o pensulă sau chiar cu un aerograf), deci e foarte important ca la orice vizită în magazin sau într-o discuție cu un consultant ProfiArt să specifici proiectul pe care-l ai în plan, pentru a primi cea mai bună variantă de produs.
Timpul de uscare al unei culori acrilice depinde de vâscozitatea ei, de grosimea stratului aplicat (în mod evident, un strat mai gros se va usca în mai mult timp decât un strat subțire) și de cantitatea de apă sau medium folosită în combinație cu acrilicele.
Pentru început, dacă vrei să pictezi pe pânză cu acrilice, cel mai bine este să alegi un set culori acrilice dintr-o gamă de studiu.

Pe măsură ce capeți experiență la pictură și treci la studii mai aprofundate, e bine să treci la o gamă profesională  - în cazul acestor game, pigmenții sunt de foarte bună calitate și de exemplu în cazul în care vrei să obții combinații sau nuanțe noi, nu vei risca un rezultat noroios sau lipsit de saturație.

Vopsea acrilica pentru pouring art

Poți utiliza vopsea acrilică și pentru un proiect de pouring art. Pentru acest tip de tablou ai nevoie de carton pânzat, vopsea acrilică subțiată cu un medium pentru pouring art (medium care ajută culoarea să-și păstreze intensitatea și să nu își piardă nicio calitate) și dacă vrei și un efect de celulă pe suprafața tabloului tău de pouring art cu vopsea acrilică, ai la dispoziție și ulei siliconic.
Pentru mai multe informații despre cum se folosesc culorile acrilice pentru acest tip de proiect, te invităm să citești și articolul despre pouring art.
Vopsea acrilică pentru pictura pe pereți

Inspirată din cultura street art, vopseaua acrilica Mat Pub este potrivită acelor lucrări murale (interior sau exterior) care scot o încăpere din anonimat. Cu o putere foarte bună de acoperire, acest tip de vopsea acrilică pentru picturi murale este recomandată atunci când vrei să decorezi un perete și vrei o culoare extrem de rezistentă și în nuanțe intense.
Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube și în magazinele din București!
Share

Top medium-uri pentru pictura in ulei, acrilic sau acuarela

Mediumurile pentru pictură sunt substanțe care te ajută să modifici caracteristici ale culorilor cu care lucrezi – consistența, timpul de uscare, aspectul final, cu obiectivul de a realiza efecte interesante sau de a combina diferite tehnici de pictură în lucrări. Modalitatea de utilizare pentru fiecare medium este cea recomandată de producător iar aceasta implică de obicei anumite proporții de medium – culoare în amestec. Iată un top al medium-urilor de pictură de la Schmincke (unul din cei mai cunoscuți producători de culori și materiale pentru artă din Europa) care pot contribui în mod pozitiv la calitatea lucrărilor tale.
Mediumuri pentru pictura în ulei
Din punct de vedere chimic, uscarea unei culori de ulei se face prin absorbția oxigenului din aer. Mai mult, lumina soarelui joacă un rol important în acest proces. Uscarea uleiurilor pentru pictură durează destul de mult timp (poate dura săptămâni bune ca un strat relativ subțire de culoare de ulei să se usuce complet) și începe de la suprafața picturii. Este ideal, atunci când lucrezi cu uleiuri, ca fiecare strat de culoare să fie perfect uscat înainte de a aplica unul nou, însă cu ajutorul unui medium poți influența cantitatea de ulei conținută în culoare și astfel, poți obține un timp de uscare mai mic. Calități ale culorii de ulei care pot fi modificate prin folosirea unui medium sunt consistența (medium N), flow-ul (medium L), strălucirea (sicativ de Harlem) sau transparența (medium pictură transparent). Este indicat să folosești un singur medium pentru un anumit strat de culori de ulei într-o lucrare. Chiar dacă din punct de vedere chimic, medium-urile pot fi combinate între ele, din punct de vedere artistic, straturile cu efecte combinate pot fi greu de controlat sau de inserat în mod coerent într-un ansamblu. O altă recomandare ține și de procesul de uscare al unei picturi în ulei – e indicat să nu lași o lucrare la uscat la întuneric ci în lumină naturală, altfel riști ca uleiurile tale să se îngălbenească sau să se închidă destul de mult.
Medium W
Medium W de la Schmincke (disponibil și în varianta gel) permite culorilor de ulei să fie amestecate cu apă. Avantajul este că nu va mai fi necesar să utilizezi terebentină sau un substitut iar pe lângă această calitate, medium-ul te va ajuta să obții și o mai bună strălucire și un anumit grad de transparență al culorilor de ulei. Un medium pe bază de rășină alchidică, recomandat a fi folosit într-o proporție de o parte medium, 2 părți culori de ulei.
Medium transparent pentru pictură
Acest medium conține ulei de in subțiat la cald, rășină de dammar și sicativi, un ulei pentru pictură produs pe bază de lianți naturali, care va oferi culorilor de ulei o bună nivelare, un grad de strălucire și de transparență. Urmele pensulei vor deveni foarte fine, iar uscarea este ușor accelerată.
RAPID medium
RAPID medium accelerează uscarea culorilor de ulei (conține rășină alchidică, sicativ și mineral spirit) dar are și proprietatea de a le crește puterea de acoperire și transparența. Recomandat pentru pictura în straturi, atunci când dorești să realizezi un efect de transparență. Se aplică rapid, fiindcă este destul de volatil. Fiecare strat de culoare pe care s-a aplicat acest medium se va usca peste noapte.
Sicativ de Harlem
Un amestec de rășină ușoară, cu un rol în accelerarea uscării (va oferi o uscare uniformă și în profunzime) și în creșterea strălucirii. Urmărește tutorialul video și află cum se folosesc Rapid medium, medium-ul pentru accelerarea uscării, sicativul negru și sicativul de Harlem.
Medium pentru pictura în acrilic
Timpul de uscare la unei culori acrilice depinde și de umiditatea din aer (din spațiul în care lași pictura la uscat), de temperatura din ambient, de capacitatea de absorbție a suportului și de grosimea stratului de culoare acrilică.
Medium pentru culori acrilice
Și în cazul culorilor acrilice, un medium te poate ajuta să schimbi o anumită calitate a culorii. de exemplu, poți subția culoarea acrilică dar fără a-i pierde aderența, după cum poți vedea în clipul următor.
Medium fluid lucios și medium fluid satin-mat
Folosind un medium poți să și îngroși culoarea acrilică (de exemplu, cu acest medium de îngroșare pentru acrilice) sau să îi reduci gloss-ul sau transparența (medium fluid lucios acrilic sau medium fluid satin-mat, după cum poți urmări în clipul de mai jos.
Există inclusiv “retardere” pentru acrilice, cu ajutorul cărora vei lungi timpul de uscare, cum este acrilic retarder-ul 50556 - un aditiv cu aspect gelatinos (adaugând 20% retarder vei extinde timpul de uscare cu aproximativ 50%).
Mediumuri pentru culori de acuarelă
Dacă dorești să îmbunătățești aspectul acuarelei pe hârtie (o transparență mai mare sau un efect perlat), poți analiza și medium-urile disponibile pentru acest tip de culoare.
AquaShine
Medium-ul perlat AquaShine se poate aplica singur sau amestecat cu acuarelă, iar rezultatul va fi creșterea transparenței culorii și un efect perlat. Medium-ul mai are un avantaj și anume faptul că întârzie ușor uscarea culorilor pe hârtie.

Pasta Aqua
Pasta pentru acuarelă este o pastă modelatoare fină pentru acuarele, cu un finisaj reliefat, alb, ce se poate aplica pe lemn, hârtie, carton cu o spatulă. Se usucă într-o peliculă rezistentă la apă ce permite apoi pictura cu acuarelă.
AquaFix
Un alt treilea medium interesant destinat picturii în acuarelă este Aqua Fix, care are un rol de creștere a rezistenței la apă (după uscare, devine rezistent la apă). Mai mult, cu ajutorul acestui medium eviți situația în care acuarela se dizolvă la aplicarea mai multor straturi.
Fluid de mascare albastru
Fluidul de mascare albastru, de la Schmincke nu conține amoniac, rămâne alb pe hârtie și se folosește îndeosebi pentru detalii fine. După aplicare, e important să aștepți ca pelicula de fluid de mascare să fie bine uscată înainte de a picta peste. Îndepărtarea se face prin ușoară frecare. Există și fluid de mascare neutru și ambele sunt disponibile în varianta de recipient sau tub cu aplicator.
Toate medium-urile din acest articol sunt furnizate de producătorul german de culori și materiale de artă Schmincke și pot fi folosite și pe culori de ulei, acrilice sau acuarele din alte game. Este recomandat totuși, datorită diferențelor între rețetele de producție ale fiecărui producător de materiale de artă, ca înainte de a aplica compoziția medium-culoare pe o lucrare, să faci câteva teste. Poți vedea toate tipurile de medium-uri pentru pictură disponibile în oferta noastră, aici și dacă ai întrebări, consultanții noștri îți stau la dispoziție fie telefonic, fie direct în magazine.
Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube și în magazinele din București!