Blog ProfiArt

Share

Trusa de baza in pictura – ce trebuie sa contina?

Dacă ai început să pictezi și te gândești deja să îți dezvolți mai mult talentul, probabil ai ajuns și la câteva decizii referitoare la materialele pe care să le folosești. După o perioadă de familiarizare cu tehnica de pictură aleasă, vei începe să simți diferențele de calitate între, de exemplu, o pensulă din fir de păr natural și una sintetică, vei observa ușor ușor calitatea unui pigment natural în culoarea de pictură și poate vei începe să și utilizezi mediumuri pentru efecte speciale sau care modifică o anumită trăsătură a culorii. Iată câteva recomandări pentru produsele din trusa de bază în pictura în ulei, acrilic sau acuarelă.
Principii generale referitoare la selecția materialelor de pictură
Alege-ți culorile în funcție de etapa la care ești. În general, fiecare producător de materiale de artă are culori de pictură structurate în game destinate începătorilor și game profesionale. Gamele destinate începătorilor au un cost mai mic, conțin de obicei pigmenți sintetici și sunt realizate pentru un consum mai mare, pe diferite exerciții și studii. În același timp, și în acest domeniu tehnologia își spune cuvântul – rafinarea tehnologiei puse la lucru în producția de culori pentru pictură (rețetele unei culori, felul în care este tratat pigmentul în fabrică, etc.) a dus la apariția unor game de studiu la o calitate excelentă, care au început să fie din ce în ce mai populare chiar și în rândul artiștilor profesioniști.

Gamele de culori profesionale pentru pictură conțin de obicei pigmenți naturali, foarte fini, rezistenți la lumină și deci – culori intense, saturate, rezistente și ușor de combinat. Un exemplu ar fi pigmenții din gamele profesionale Nevskaya Palitra (White Nights și Master Class). Există multe culori mono pigmentate (cele care conțin un singur pigment, deci o puritate foarte mare a culorii) care pot fi amestecate pentru a obține culori de aceeași calitate. E important de știut – mai ales dacă ești începător – că atunci când dorești să obții nuanțe noi, din amestecuri, e bine să alegi culori monopigment, altfel aglomerezi mult prea mult amestecul și nu vei obține intensitate și strălucire ci nuanțe noroioase.
Nu ignora accesoriile. Chiar dacă esența picturii este reprezentată de talentul pe care-l cultivi, deprinderea pe care o dezvolți și ceea ce încerci să transmiți, atunci când vei petrece mai mult timp pentru a picta, vei observa că fiecare gest contează. Cu accesoriile potrivite, poți eficientiza energia consumată la lucru și poți ajunge la un proces de lucru cât mai relaxat. Toate detaliile legate de paleta de pictură (din ce material, cât de mare), de soluțiile de curățat pensulele (detaliu cu impact direct în rezistența pensulelor), de cutia pentru pictură pot fi justificate de preferințe și de cât de bine vrei să îți organizezi etapele și spațiul de lucru.
Gândește-ți un spațiu de lucru. De exemplu, dacă pictezi o dată pe lună, prezența unui șevalet nu este ceva necesar. Beneficiile unui șevalet – ce țin de poziția corectă la lucru (deci mai puțină oboseala la nivelul trupului) apar în momentul în care începi să pictezi mai des și să petreci din ce în ce mai mult timp pe un tablou. 
Testează cât mai multe game. Unii artiști cu experiență care au preferințe foarte specifice referitoare la culorile efective. Poți descoperi de exemplu că îți place foarte foarte mult un anumit verde dintr-o gamă profesională și un roșu dintr-o gamă de studiu. Lucrează la propriile color charts, observă, experimentează. Vei observa apoi că în ceea ce lucrezi (modelele, stilul ales) consumi anumite culori într-o cantitate mai mare. La finalul unei astfel de perioade de analiză asupra tendințelor pe care le ai la lucru, e foarte important că îți vei forma preferințe și vei putea să-ți configurezi o paleta de culori pictură personalizată. Nu uita de alb – dacă începi să lucrezi propriile combinații de culori, e important să ai mereu la dispoziție o cantitate mai mare de alb.
Nu te feri de mediumurile pentru pictură. După ce ți-ai stabilit preferințele referitoare la instrumentele de pictură și în măsura în care te ocupi de pictură din ce în ce mai mult, testează produse noi. Este deopotrivă o modalitate perfectă pentru a-ți readuce inspirația înapoi, în momentele în care te simți într-un blocaj creativ dar și o modalitate de a-ți rafina tehnica. Cunoașterea aprofundată asupra comportamentului culorii în combinație cu o anumită pensulă, cu o anumită pânză sau cu un anumit mediu îți sporește controlul asupra tehnicii și vei putea să ajungi la un proces de lucru din ce în ce mai valoros.

Există mediumuri cu trăsături excelente – retarderi de uscare a acrilicelor care te ajută să obții un timp de lucru mai mare pentru un tablou, mediumuri care fac culorile de ulei solubile în apă, grunduri care îți permit să aplici acuarelă peste acrilic, spray-uri de granulare pentru acuarelă și multe altele – pentru a le descoperi, intră în categoria de mediumuri de pictură Schmincke.

Trusa de bază în pictura în ulei
O trusă de materiale de bază pentru tehnica de pictură în ulei trebuie să conțină:
Pensule speciale pentru culorile de ulei – aici recomandarea e să alegi pensule cu fir de păr cât mai ferm, de preferat fir natural (de porc). Începe cu niște pensule simple, rotunde și plate, de diferite dimensiuni și apoi interesează-te și vezi dacă poți completa setul de pensule cu forme atipice. Există modelul Filbert, bun pentru efecte de textură sau granulație, pensule în formă de evantai cu care poți obține treceri de culoare fine, perfecte pentru a picta iarbă sau frunze, pensule în unghi (dagger sau angle) care te vor ajuta să obții niște tușe atipice, forma deerfoot, pensule de tip liner etc.
Mai poți folosi și un cuțit pentru pictură pentru a crea efecte de volum pe suprafața lucrării.
Set culori ulei – aici nu uita, dacă ești la început și încă testezi materiale, primul pas este să te familiarizezi cu uleiurile și e bine să alegi o gamă de studiu. Aici poți alege între culorile de ulei rusești de la Sonnet sau culorile de ulei XL Oil Studio de la Pebeo. Mai poți analiza și celelalte variante de culori rusești de la Nevskaya Palitra – Ladoga și Master Class.
Variantele de culori ulei de la Schmincke sunt și ele o variantă de uleiuri foarte apreciate de artiștii profesioniști – aici poți vedea gamele Norma, College și Mussini.

Diluanți pictură – uleiul de in este folosit pentru creșterea strălucirii culorilor, dar poate avea și tendința de îngălbenire, deci e ideal să îl folosești în cantități mici. Dacă lucrezi într-un spațiu mic, poți înlocui terebentina (cu funcție de a dilua culorile dar și de a curăța pensulele) din setul tău de pictură cu un white spirit care nu are un miros așa puternic.
Paleta pentru amestecul culorilor – paleta din lemn este un material de preferat în cazul culorilor de ulei, fiindcă este lemnul absoarbe excesul de ulei din culoare.
Pânză pe șasiu sau carton pânzat – poți începe cu un carton pânzat bun sau cu pânză pe șasiu din bumbac, grunduită, la dimensiunile pe care le dorești. Pentru pictura în ulei, e recomandată pânza cu granulație medie și grosime de peste 400 g/mp.
Șevalet – un suport de pictură foarte util, pentru a păstra poziția corectă la lucru dar și perspectiva corectă asupra tabloului la care lucrezi. Nu uita că pe lângă șevaletele clasice există și șevalete pentru masă, de folos dacă obișnuiești să pictezi acasă dar nu ai foarte mult spațiu.
Vernis pentru culori ulei – în cazul picturii în ulei, uscarea culorilor durează destul de mult iar stratul de vernis trebuie aplicat după uscarea profundă a acestora. Exista modele de vernis lichid sau spray.
Trusa de pictură în acrilic
Dacă lucrezi cu tehnici de pictură în acrilic, în trusa ta de bază ar trebui să existe:
Culori acrilice– aici poți alege fie game de studiu cum ar fi culorile acrilice Sonnet sau Studio (poți începe cu un set culori acrilice pentru început) fie culori acrilice profesionale Ladoga (o altă marcă a Nevskaya Palitra), acrilice extra fine Master Class, acrilice Pop Art sau acrilice Akademie sau College, de la Schmincke.

Pensule pentru acrilice – în general pensulele pentru culori acrilice sunt cele sintetice, fiindcă sunt extrem de rezistente. La început, poți alege un set de pensule și poți apoi să-ți completezi ușor ușor instrumentele de pictură cu pensule în forme diferite, pe care să le testezi la lucru.
Hârtie pentru acrilice, carton pânzat sau pânză pe șasiu – în cazul unei tehnici de pictură în acrilic, există și hârtie pe care poți picta (poți vedea blocurile pentru acrilic aici), o altă variantă ar fi și cartonul pânzat și bineînțeles pânza pe șasiu. Pânza recomandată pentru pictura în acrilic este la grosimea de 320 g/mp.
Vernis special pentru culori acrilice – și aici ai de ales între vernis lichid sau spray, dar și între diferite tipuri de finisaje.
Trusa de pictură în tehnica acuarelei
Pentru o trusă de pictură cu produsele de bază pentru tehnica acuarelei, ai nevoie de:
Hârtie pentru acuarelă – în cazul picturii în acuarelă, hârtia e un aspect esențial. Acuareliștii cu experiență apreciază hârtia de bumbac, cât mai groasă (mai ales pentru tehnica ud pe ud), cu granulația preferată. Există și variante de hârtie pentru acuarelă dintr-un mix de celuloză și bumbac, care sunt foarte bune pentru perioada de început dar și inovații, cum ar fi blocurile cu hârtie pentru acuarelă din fibre de agave sau blocurile mixed media din fibre de bambus. 

Culorile de acuarelă – începe cu un set simplu, pe care-l poți completa mai târziu cu godete din aceeași gamă sau cu acuarele la tub. Pentru primi pași în tehnica acuarelei, mergi pe un set acuarele Sonnet pentru începători și apoi, pe măsură ce prinzi experiență, poți trece la un set acuarele rusesti White Nights sau la un set acuarele germane Horadam, de la Schmincke (game profesionale).

Pensulele de acuarelă – aici, pensulele recomandate sunt cele din fir de păr natural, fin și flexibil, cum ar fi pensulele din fir de păr de veveriță. Deși acuareliștii preferă acest tip de fir de păr pentru diferitele tipuri de pictură în acuarelă, poți încerca și variante sintetice de la daVinci, care sunt la o calitate excelentă.
Pe viitor, poți adăuga în trusa ta de pictură în acuarelă și bandă de mascare și fluid de mascare, un vernis pentru acuarelă dar și mediumuri pentru acest tip de culoare (pastă modelatoare, medium perlat, spray granulare etc.)
Trusa de pictură cu șevalet ajută și ea, dacă ai unde să depozitezi șevaletul și nu uita nici de detalii – este de preferat să folosești o cârpă din bumbac pentru a-ți curăța pensulele, chiar în timpul lucrului, paleta pentru amestecul culorilor, paharele de apă sau diluantul/ soluția de curățat pensulele.
Dacă vrei să configurezi o trusă de pictură pentru copii – alege materiale speciale pentru ei (culori, pensule, blocuri de desen sau pictură) și nu uita să adaugi în această trusă și o folie de protecție a mesei sau chiar un șorț pentru copilul tău.
În concluzie, trusa de desen și pictură (de bază) poate fi configurată destul de simplu, dar necesită și timp pentru a-ți identifica preferințele la lucru. Dacă ești la început, folosește game de studiu pentru a-ți optimiza bugetul. Concentrează-te pe a identifica propriile preferințe – fiecare artist are un anumit stil, e preocupat de anumite teme, efecte și tehnici de lucru, deci observațiile personale sunt esențiale pentru a-ți dezvolta trusa de pictură.

Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube dar și în magazinele din București!
Share

Ghidul alegerii hartiei de pictura sau desen


Hârtia pe care lucrezi, indiferent ce tehnică de pictură ai ales, are un rol crucial in aspectul final al lucrării tale. Materialul din care este făcută hârtia pentru pictură sau hârtia pentru desen, felul în care este tratată și tehnologiile folosite în fabricarea hârtiei sunt variabile importante. Fiecare tehnică are cerințele sale – pentru acuarelă ai nevoie de o hârtie mai groasă, care să rămână la forma inițială atunci când este udă, pentru ulei e nevoie de o grosime bună și o rezistență sporită, iar pentru pasteluri sau creion ai nevoie de o suprafață cât mai netedă. Iată care sunt principalele variabile la care trebuie să fii atent atunci când îți alegi hârtia pentru pictură:
Materialul
Hârtia pentru pictură poate fi fabricată din bumbac sau celuloză. Bumbacul este mai rezistent în timp, nu îngălbenește și are o rezistență bună la tratamente fizice cum ar fi ștersăturile, mascarea sau frecarea. Hârtia din fibră de bumbac poate fi folosită pentru tehnici uscate (pasteluri, cărbune sau creion) dar și pentru acuarele, tuș sau markere (în acest caz puterea de absorbție a hârtiei și grosimea vor fi factori importanți).
Greutate
O greutate de 300 g/mp la hârtia pentru pictură îți garantează că aceasta nu se încrețește o dată ce o umezești sau aplici culoare (acrilic sau acuarelă) pe ea. Dacă folosești pentru aceste tehnici de pictură o hârtie mai subțire, poți să o lipești cu bandă adezivă pe margini, pentru a evita deformarea acesteia în timpul lucrului. Exista mai multe tipuri de hartie pentru desen (tehnici uscate), care au de obicei o greutate de 60 – 90 pe când dacă vrei să lucrezi în acrilic sau acuarelă, este recomandat să alegi o hârtie mai grea, de 300 g/mp. Nu exista o regulă despre cum alegi hârtia pentru desen sau cum alegi hârtia pentru pictură ci totul depinde de preferințele fiecărui artist, la care vei ajunge prin teste asupra diferitelor texturi, greutăți și game disponibile. E indicat ca orice coală de hârtie sub 400 g să fie bine întinsă și lipită de șevalet sau de placa de lucru cu bandă de mascare. Astfel te asiguri că hârtia nu se va ondula în timp ce este umezită.
Granulație – rough, cold pressed sau hot pressed
Aceste trei categorii de hârtie reflectă textura acesteia iar decizia îți aparține și trebuie luată în funcție de aspectul final pe care îl dorești în lucrare. O hârtie texturată pentru pictură îți va sublinia anumite efecte sau tușe, pe când hârtia netedă te va susține să pictezi cu 0 mai mare precizie și detaliu. Textura rough poate să adauge mai multă expresivitate unei lucrări (se va observa aspectul granulat), cea cold pressed va oferi o textură între rough și hot pressed, iar hârtia hot pressed este cea mai netedă și lucrând pe ea vei putea explora treceri de culoare și detalii mai fine. Finisajul satinat îți oferă o suprafață fină pe care merge perfect să aplici linii subțiri și detalii, fine grain (cea mai folosită textură) este nici prea netedă, nici prea dură și e ușor de adaptat pentru majoritatea situațiilor. Hârtia Torchon are o suprafață mai aspră, care are tendința de a șterge detaliile și astfel necesită o tehnică foarte bună. Deși nu e potrivită pentru subiecte detaliate, merge excelent pentru a scoate în evidență culoarea și efecte de relief.
Hârtie pentru pasteluri – Mi Teintes
Mi Teintes este o hârtie ideală pentru pasteluri uscate sau pasteluri de ulei, este fabricată cu 50% bumbac, nu are acid și are o greutate de 160 g/mp. Hârtia este texturată pe o singură parte (textură tip fagure de miere) și își păstrează culoarea foarte bine în timp. Poate fi folosită și pentru desene în creion, cărbune, creioane colorate de acuarelă.
Hârtie pentru culori acrilice – Acrylic
Cu o greutate de 400 g/ mp, hârtia din gama pentru culori acrilice, de la Canson nu conține aditivi de albire sau acizi și are o longevitate foarte bună. Este ideală pentru lucrul cu vopsea acrilică diluată pentru a obține efecte speciale de acuarelă și este obținută prin presare la rece.



Hârtie acuarelă

O variantă bună de hârtie acuarelă este cea din gama Heritage, o hârtie cu textura apropiată celei fabricate manual, ce permite tușe de culoare uniforme și reprezentarea culorilor cu o tonalitate vibrantă. Este fabricată 100% din bumbac pur, are un gramaj de 300 g/ mp, nu conține agenți optici de înălbire sau acizi și este tratată împotriva mucegaiului. Disponibilă în textură fină, satinată sau cu granulație mare.

O altă variantă de hârtie acuarelă este de la Magnani, de alb natural, produsă cu matriță cilindrică. Compoziția este din bumbac 100%, nu conține acid și înălbitori, este rezistentă la razele UV, detaliu care garantează durabilitatea acesteia în timp. Hârtia Italia este tratată la interior și exterior și e potrivită pentru tehnici precum acuarelă, guașe, cerneală și acrilice și are greutatea de 300 g/mp.

Hârtie mix media

O hârtie pentru tehnicile mix media, cu granulație medie, ce poate fi folosită pentru tehnici ude (acuarelă, acrilic sau gouache).



Hârtie pentru desen – C a grain

Hârtia C a grain este ideală pentru desen datorită texturii sale – nu este nici prea netedă, nici proeminentă și permite efecte de relief și un rezultat delicat și echilibrat. Este fabricată din alfa celuloză, este albă în mod natural (fără aditivi de iuminare sau acid) iar suprafața hârtiei permite ștergerea repetată fără exfoliere.



Hârtie de ulei – Figueras

O hârtie special concepută pentru pictura în ulei, cu o textură cu aspect similar cu pânza (nu este preparată cu strat de grund). Uleiul din culori nu se va intinde pe hârtie, aceasta având o rezistență sporită în timp. Vezi aici mai multe variante de hârtie de ulei.

O altă variantă de hârtie pentru ulei la o calitate foarte, foarte bună este hârtia de ulei Arches. Cu o greutate de 300 g/mp, 100% bumbac, presată la rece, cu un PH neutru și fără acid, acest tip de hârtie permite absorbția uniformă a apei, solvenților sau lianților, în timp ce pigmenții de culoare vor rămâne la suprafață. Toate cele patru laturi ale unei coli sunt nefinisate, astfel încât se păstrează aspectul tradițional al hârtiei Arches.

Hârtie pentru ilustrație  – Illustration

În cazul ilustrației, hârtia trebuie să îndeplinească două cerințe – să fie groasă și rigidă. Hârtia din gama Illustration este foarte rezistentă (de exemplu la ștergeri repetate) și datorită grosimii, este potrivită și pentru caricatură (creion, cerneală, cărbune, pastel sau markere).



Alte variante interesante de hârtie pe care le poți avea în vedere pentru următorul tău proiect - Canson The Wall, hârtie dedicată artiștilo graffiti, designerilor și ilustratorilor. Combină caracteristicile unui perete (rezistența la markere pe bază de alcool și la aerosoli) și permite trasarea unor linii subțiri și precise cu orice tip de marker. Cerneala nu se vede pe cealaltă parte a hârtiei, datorită unui proces unic de fabricare. Vezi toate tipurile de hârtie de la Canson, în magazinul nostru online!
Hârtie pentru markere pe bază de alcool
Hârtia pentru markerele pe bază de alcool, cum sunt markerele Copic, trebuie să păstreze mult din pigment la suprafață, pentru ca artistul să poată obține gradienții de culoare pentru care markerele Copic sunt cunoscute în întreaga lume. Și în acest caz există mai multe variante, din care îți recomandăm un bloc cu spiră pentru schițe, de dimensiuni micuțe, chiar de la Copic, un bloc pentru markere de la Transotype cu hârtie de culoare albă, de 50 de file, tratate pe o parte pentru a nu permite culorilor pe bază de alcool să treacă pe următoarea coală. Și un bloc pentru markere de la Canson poate fi o variantă - hârtia semi-transparentă, ultra albă și foarte fină este rezistentă la apă și are o peliculă/ barieră specială care previne absorbția cernelii din marker în profunzimea fibrei de hârtie, împiedicând astfel culoarea să treacă pe partea cealaltă.
Cum să găsești hârtia de desen sau pictură care ți se potrivește?
În primul rând, observă efectele și tușele care îți plac cel mai mult. Încearcă hârtie de bumbac și hârtie de celuloză și observă comportamentul la lucru, testând mai multe tehnici (ud pe ud, ud pe uscat, uscat pe uscat, etc.) apoi vezi care producător de hârtie îți oferă cea mai bună variantă de hârtie pictură. La fel și hârtia pentru desen - și în acest caz există multe tipuri de texturi și culori, fiecare apreciate de artiști datorită beneficiilor pe care le oferă, la lucru. Nu uita că și în cazul hârtiei există game de studiu - dacă ești la început, ai putea prefera acest tip de gamă, fiind destinată studenților sau artiștilor amatori care sunt într-un proces de învățare - proces care de multe ori înseamnă folosirea unei cantități mai mari de hârtie sau culori. În funcție de felul în care lucrezi, te poți orienta către tipuri de hârtie pictură sau hârtie desen care să susțină anumite aplicații - dacă obișnuiești să ai o schiță înainte de a picta în acuarelă, e foarte bine să alegi o hârtie cu suprafața mai rezistentă la ștersături și tot așa, dacă folosești fluid de mascare ai nevoie de o suprafață care să nu fie deteriorată atunci când, după ce ai aplicat culoarea și ai lăsat-o la uscat, ștergi fluidul de mascare uscat de pe suprafața colii pe care pictezi.

Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube dar și în magazinele din București!
Share

Am deschis ProfiArt Sun Plaza, al cincilea magazin ProfiArt din Bucuresti!

Noul magazin ProfiArt este cel de-al cincilea din portofoliul de magazine fizice ProfiArt din București, este situat la etajul 1 al mall-ului din sudul Capitalei, are 130 de metri pătrați și conține o selecție bogată de produse fine arts și hobby creativ.



Magazinul ProfiArt Sun Plaza este structurat în zone dedicate celor mai populare tehnici de artă (desenul în creion, pictura în acuarela, acrilic și ulei, caligrafie) sau hobby: pictura pe materiale textile, pictura pe sticlă, creația de lumânări sau bijuterii dar și instrumente de scris de lux și materiale de artă pentru copii.



“Într-o perioada plină de provocări, am ales să investim în continuare și să ne dezvoltăm, pentru a răspunde cerintei în creștere pentru produse de calitate destinate tehnicilor de artă și hobby. Magazinul ProfiArt din Sun Plaza punctează extinderea noastră în sudul orașului, are un design care inspiră la creativitate și oferă la raft mărci de top din portofoliul nostru. Anul acesta mai avem în plan deschiderea unui magazin, de această dată în zona de vest a Capitalei” declară Rebecca Valea, unul din fondatorii ProfiArt.



Te așteptăm la ProfiArt Sun Plaza! Iată un scurt video de prezentare al noului magazin:

Share

Pictura pe sticla: ce culori alegi?

Dacă vrei să explorezi tehnici de pictură pe sticlă, iată un articol în care vei afla ce tipuri de culori ai la dispoziție, cum se folosește fiecare vopsea sticla în parte și ce trăsături are dar și câteva idei de proiecte pentru pictura pe sticlă care să îți servească drept inspirație.
Pictura pe sticlă: materiale necesare
Din lista ta de materiale pentru pictura pe sticla, nu ar trebui sa lipseasca pensule de diferite dimensiuni și diferite accesorii de pictură cum ar fi o paletă pe care să amesteci culorile, cârpe pentru a-ți curăța pensulele, o față de masă din plastic pentru a proteja suprafața pe care lucrezi și o substanță pentru curățarea pensulelor la final.

Cană și bol pictate. Gama folosită – Porcelaine (markere și culori fluide)
Pentru un set pictura pe sticlă ai, bineînțeles, nevoie de culori speciale. Pictura pe sticlă cu acrilice nu este recomandată, dat fiind faptul ca acest tip de culoare – acrilică, se va coji în timp de pe obiectul de sticlă. Acest tip de suprafață nu este potrivită pentru culorile acrilice, ci necesită vopsea sticla - culori speciale, cu rețete distincte, care fie se usucă la aer fie la cuptor. Aceste rețete speciale pentru culorile de pictură pe sticlă sunt gândite cu o aderență mult mai mare și au, deci, o rezistență mult, mult mai bună decât cea a culorilor acrilice.
O vopsea sticlă pentru decorul acestui tip de suprafață are o anumită transparență, în general. Poți aplica diferite modele – pe hârtie (chiar și schițe de mână, realizate în creion) pe care să le lipești pe partea opusă celei pe care aplici culoarea. În acest mod, vei avea o referință clară la lucru și diminuezi riscul de apariție a erorilor. 

Și paharele transparente pot fi decorate în mod elegant. În imagine – pahare decorate cu nuanța Vitrea gold
Orice culori pentru pictura pe sticlă ai folosi, e foarte important să cureți extrem de bine suprafața obiectului pe care dorești să-l decorezi. Folosește o soluție pe bază de alcool sau o soluție de spălat geamurile, pe o cârpă curată din material textil. Astfel, te asiguri că nu rămâne nicio urmă sau nicio bucățică de hârtie – ceea ce s-ar putea întâmpla dacă utilizezi șervețele de hârtie. Mai mult, chiar și o pereche de mănuși din latex pot fi de folos – chiar dacă e aproape insesizabil, la contactul cu sticla, e posibil să rămână amprente sau urme care să împiedice mai târziu fixarea culorii.
E important de menționat că majoritatea culorilor pentru sticlă sau porțelan și ceramică nu sunt destinate decorului farfuriilor sau bolurilor din care se va consuma mâncare. Deci, decorează zonele care nu intră în contact cu alimente sau băutură sau, dacă decorezi de exemplu o farfurie cu totul, asigură-te că aceasta va avea un uz strict decorativ. Și în cazul în care vrei să pictezi o cană, e bine să te asiguri că înainte de a trece la aplicarea culorilor, ai lipit o bandă de mascare sau o bandă scotch pe marginea cănii – astfel te asiguri că buzele persoanei care va folosi cana nu vor intra în contact cu regiuni acoperite de culoare.

Ceainic decorat cu vopsea sticla din gama Porcelaine – grey și gold
Ca principiu, în fiecare gamă de culori pentru pictura pe sticlă există și mediumuri pentru diluarea culorilor. E indicat să folosești aceste substanțe, special create pentru a nu strica consistența culorii și pentru a păstra intensitatea și saturația culorilor, adică să nu folosești apă sau white spirit (în cazul gamelor pe bază de solvent) pentru a dilua culorile.
Tipuri de vopsea pentru sticla
În primul rând, iată un tutorial pictură pe sticlă, din care te vei familiariza cu principalele metode de aplicare a diferitelor tipuri de culori pentru sticlă. Pentru a urmări subtitrarea în limba română, apasă butonul CC din dreapta ecranului video.

Dacă nu știi ce vopsea pictură pe sticlă să alegi, iată câteva detalii despre culorile Vitrail, Porcelaine și Vitrea. De multe ori, mai ales atunci când ești la început de drum în pictura pe sticlă, ajută să testezi cât mai multe tipuri de culori, pentru a înțelege comportamentul fiecărui tip de culoare, transparența sa, felul în care se aplică și se fixează, astfel încât să îți formezi propriile preferințe. Fiecare artist urmărește un anumit tip de efect, caută o anumită transparență și are tendința de a merge către anumite modele, deci e important să experimentezi cât mai mult.
Culori Vitrail
O vopsea sticlă cu o gamă diversă, care conține atât culori pentru vitraliu transparente cât și opalescente.

Culorile Vitrail sunt pe bază de solvent, deci e recomandat să le aplici într-un spațiu bine aerisit, cu un curent de aer din două surse. Uscarea completă are loc în 10 ore.

Obiect decorat cu nuanțe de sticlă din gama Vitrail
Daca preferi un kit pictură pe sticlă, care sa conțină o selecție de culori mai mare, poți încerca un set Vitrail Mixed Media de la Pebeo, la care să adaugi un set de pensule de diferite forme și dimensiuni și un white spirit, pentru a curăta pensulele la final (Vitrail sunt culori pe bază de solvent deci pensulele nu pot fi curățate cu apă după utilizare).
Culori Porcelaine
Gama Porcelaine conține culori pentru pictura pe sticlă pe bază de apă iar gama include și 10 nuanțe metalice, cu efecte strălucitoare.
Pentru a obține un efect final de porțelan emailat, lasă culorile la uscat 24 de ore și apoi pune obiectul decorat cu aceste culori pentru sticlă în cuptor timp de 30-35 de minute, la 150 de grade Celsius. Astfel obiectul va deveni rezistent la spălarea în mașina de spălat vase.
Culori Vitrea
Culorile din gama Vitrea sunt tot pe bază de apă și sunt disponibile în variante glossy, mate sau iridiscente. Pentru ca obiectul să devină rezistent la spălarea în mașina de spălat vase, trebuie copt la o temperatură de 160 de grade timp de 40 de minute.

Farfurie decorată cu markere vopsea sticlă din gama Vitrea
Important! Fiecare gamă de culori pentru pictura pe sticlă conține și mediumuri, markere sau contururi.
Înainte de a-ți achiziționa pachetul de materiale, verifică ce variantă de culoare te-ar ajuta cel mai mult în proiectul pe care dorești să-l realizezi, pentru a-ți simplifica etapele de lucru.
Nu uita – consultanții ProfiArt îți stau la dispoziție fie telefonic, fie direct în magazin cu recomandări personalizate de materiale și tehnici, pentru proiecte specifice.
Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube și în magazinele din București!
Share

Participi la COPIC Award 2021?

COPIC Award este o competiție internațională care oferă oportunitatea de a împărtăși lucrările realizate cu markere Copic. O experiență creativă colectivă care unește fanii Copic din întreaga lume, competiția este deschisă oricui, indiferent de vârstă, naționalitate sau gen. Perioada de înscriere la Copic Award 2021 este 10 mai 2021 – 30 iunie 2021. 
Cine poate participa la Copic award 2021?
Nu există restricții referitoare la naționalitate, experiență, vârstă, zonă de rezidență etc. Aplicanții trebuie să fie artiști individuali, nu grupuri artistice. Lucrările înscrise nu trebuie să fi fost publicate înainte – nici într-o altă competiție artistică, nici într-o expoziție (se exclud expozițiile personale sau paginile proprii de social media).

Lucrarea pe care o înscrii în competiție trebuie să fi fost creată folosind produse Copic. Nu există o temă a competiției sau categorii, pentru a încuraja imaginația artiștilor. Poți înscrie o singură lucrare de persoană. Pentru participanții cu vârsta sub 13 ani, este nevoie de consimțământul unui părinte sau al tutorelui legal.

Lucrarea nu trebuie să fie mai mare de 420 mm lungime, 297 mm lățime (echivalentul standardului internațional A3) și 300 mm adâncime și nu trebuie să cântărească mai mult de 5 kg. Sunt acceptate nu doar picturile sau desenele, ci și lucrări tridimensionale. Materialul suport nu trebuie să fie neapărat hârtie dar utilizarea unor materiale fragile cum ar fi sticla sau ceramica sunt interzise.

Pentru mai multe detalii, te invităm să vizitezi pagina de guidelines de pe copicaward.com.
Premiile Copic Award 2021
Poți vedea toată lista de premii la COPIC Award 2021, pe site-ul copicaward.com.

Premiul cel mare este reprezentat de un premiu în bani (3000 de dolari) și un set de lux de materiale de artă care include un set de 358 de markere Copic Sketch.
2 artiști vor primi 2 premii asociate locului 2 – 1000 de dolari și un set de 358 de markere Copic Sketch.
5 artiști vor primi seturi speciale de markere Copic cu autograful unui membru al juriului.
există și premii speciale – Future Generation Art Prize (premiu special pentru participanții la Copic Award care au o vârstă sub 18 ani), Craft Award, Social Media Award (selectat de Holly Nichols) sau Regional Award.

Juriul competiției Copic din 2021
Oh! great (Ito Ogure) – artist manga. Ogure (cunoscut și ca Oh! great) a debutat în revista inManga Hot Milk, în 1995 cu un desen numit September Kiss. De atunci, a lucrat nu numai în stil manga ci și în proiecte de character design pentru jocuri și anime. E foarte cunoscut pentru seria sa manga Tenjo Tenge, Air Gear și Biorg Trinity cu Otaro Maijo.

Kota Nezu – designer. Născut în Tokyo, artistul a lucrat ca designer pentru Toyota Motor Corporation înainte de a-și deschide propria firmă de design (Znug Design), în 2005. A fost implicat în design-ul motocicletei electrice zec00, a roboților LOVOT, a unor concepte de mașini Toyota și multe alte produse. Nezu este și membru în juriul Good Design Award 2014-2020 și a scris mai multe cărți despre design și comunicare.

Chiaki Harada – ilustrator și artist manga. Cunoscută pentru stilul ei curajos, a publicat mai multe cărți de artă și manga, inclusiv titluri deja clasice cum ar fi Tekara Dokugaderu Neko No Hanashiand Darenimo Mitsukarazuni Naiteiru Kimiwa Yasashii. Lucrează în domenii variate, inclusiv în curatoriat și apparel. Începând cu anul 2019, Harada este și lector la Universitatea de Artă din Kioto.

Kei Matsushita – art director și profesor la Universitatea Națională de Fine Arts și Muzică din Tokyo (departamentul design). Matsushita a absolvit aceeași universitate la secția design general în 1985 și apoi și-a continuat studiile tot aici. De-a lungul carierei, a primit premii ca JAGDA New Designer Award, the TOKYO ADC Awards, the Education Minister’s Award sau Good Design Award.

Tomoko Yabumae – curator al Muzeului de Artă Contemporană din Tokyo. Yabumae a curatoriat un număr mare de expoziții inovatoare. Cel mai recent, s-a ocupat de organizarea și planificarea expoziției Ishioka: Blood, Sweat, and Tears—A Life of Design de la Muzeul de Artă Contemporană din Tokyo. Lucrările ei despre arta contemporană și modernă din Japonia au apărut în mai multe reviste și site-uri din Japonia.

Poți vedea câștigătorii Copic Award 2020 aici.