Blog ProfiArt

Share

Cum folosesti fluidul de mascare la pictura in acuarela?

O parte importantă a tehnicii de pictură în acuarelă este utilizarea regiunilor albe într-o lucrare. În cazul acuarelei, utilizarea efectivă a nuanței de alb este rar întâlnită, dat fiind transparența unor astfel de culori. În schimb, utilizarea unui fluid de mascare pentru a păstra albul hârtiei în anumite zone dintr-o lucrare, te poate inspira pentru a obține detalii fine, de precizie.
În general, procedura de folosire a lichidului de mascare implică trasarea liniilor cu acest fluid înainte de a aplica acuarela și apoi – după ce culoarea s-a uscat, îndepărtarea lichidului de mascare prin ștergere, cu o radieră moale sau cu vârfurile degetelor.
Cum să folosești fluidul de mascare:
Majoritatea rețetelor de fabricație a fluidului de mascare implică utilizarea latexului natural (care conține amoniac și deci are un miros neplăcut) însă există și variante în care acest component a fost înlocuit cu produși sintentici, care au același efect pe hârtie dar fără dezavantajul mirosului puternic de amoniac.
Iată pașii de utilizare a fluidului de mascare într-o lucrare:
Planul lucrării
Este recomandat să ai un plan bine pus la punct al lucrării. Asta înseamnă fie să faci o schiță în creion direct pe hârtie, fie să schițezi lucrarea separat, pe o hârtie de lucru. Pentru a putea identifica cu precizie regiunile pe care le dorești albe în lucrare, lucrul fără schiță este mai dificil.
Amestecă bine înainte de aplicare
Dacă folosești fluid de mascare dintr-un recipient de sticlă (există și variante cu dozator – un vârf subțire cu care poți aplica direct fluidul de mascare pe hârtia de acuarelă) e important să amesteci, înainte să încarci pensula, cu un bețișor de lemn. Deși fluidul de mascare poate fi uneori diluat cu apă, acest lucru e recomandat să se facă cu grijă, fiindcă diluarea îi poate altera proprietățile (de exemplu, poate să devină foarte greu de înlăturat după uscare și după aplicarea stratului de acuarelă).
Curăță pensula, imediat după folosire
Fiind un fluid cu alte proprietăți decât culoarea de acuarelă, e indicat să utilizezi pensule mai rezistente, pentru a-ți păstra intacte pensulele din fir de păr natural (pe care, dacă lucrezi în acuarelă, probabil ai învățat să le prețuiești și să le apreciezi datorită fineții lor). După ce aplici liniile cu fluid de mascare pe hârtie, e indicat să cureți imediat pensula, cu apă sau cu o soluție de apă și săpun. Nu lăsa fluidul de mascare să se usuce pe pensulă, va fi destul de greu de îndepărtat apoi.

Instrumente cu care poți aplica fluidul de mascare
Pensula nu e singurul instrument pe care-l ai la dispoziție. Aici, poți improviza cu adevărat și poți face mai multe teste, pentru a observa ce tușe și ce efecte poți obține dacă utilizezi un bețișor de lemn sau chiar o scobitoare sau o periuță mai dură (o modalitate inovativă de a obține efectul unor stropi de apă, greu de obținut în tehnica acuarelei).
Experimentează – poți aplica fluid de mascare și peste un strat de acuarelă
Pentru acest tip de tehnică, variabilele sunt foarte importante – hârtia (sketchbook sau hârtie pentru acuarelă la dimensiuni mai mari) și calitatea stratului de acuarelă aplicat vor permite sau nu să folosești lichidul de mascare. S-a observat că hârtia hot pressed are mai puține șanse să se strice atunci când îndepărtezi fluidul de mascare, dar poți face un test pe hârtia de acuarelă pe care o folosești deja. Teoretic, dacă folosești corect acest produs pentru mascare, nu ar trebui să ai probleme decât în cazul în care folosești o hârtie extrem de fragilă ca și textură. Principalul beneficiu este faptul că poți păstra regiuni deja acoperite de culoare, adăugând accente sau umbre în siguranță. E posibil ca atunci când ștergi fluidul de mascare uscat, acesta să ia un pic și din stratul de culoare deja aplicat – deci e important să faci câteva teste în prealabil.
Schimbă apa după ce ți-ai spălat pensula de fluid de mascare
După ce ai aplicat fluidul de mascare și ți-ai spălat bine pensula în borcanul de apă, e indicat să ai la dispoziție apă curată pentru etapa de aplicare a culorii de acuarelă. Chiar și particulele mici din fluidul de mascare, cele care rămân în apă, pot interveni asupra strălucirii culorilor de acuarelă.
Răbdare, răbdare, răbdare
Timpul de uscare este legat de grosimea stratului de fluid de mascare aplicat. Astfel, ai de așteptat de la 20 la 60 de minute pentru a te asigura că poți trece la aplicarea culorii. Liniile trasate cu fluidul de mascare s-au uscat atunci când își schimbă culoarea și consistența – majoritatea devin ușor transparente sau capătă o culoare alb-lăptos. Nu e indicat să pictezi peste liniile umede ale fluidului de mascare, fiindcă acesta se va întinde în lucrare și nu vei obține precizia pe care o dorești. Nu e recomandat să încerci nici forțarea uscării stratului de fluid de mascare cu un uscător de păr, de exemplu, fiindcă există riscul ca stratul să intre, astfel, în profunzimea fibrei de hârtie, caz în care va fi aproape imposibil de îndepărtat.
La fel de multă răbdare trebuie să ai și pentru a șterge liniile de fluid de mascare. În acest caz, e important să ai răbdare pentru ca acuarela aplicată să se usuce foarte bine. Îndepărtarea fluidului de mascare se face cu ajutor degetului sau cu o radieră (alege o variantă de radieră cât mai moale) și dacă acuarela nu e bine uscată, e posibil să ștergi sau să întinzi și culoarea în procesul de îndepărtare al fluidului de mascare.

Ai grijă la detalii
În funcție de modalitatea aleasă de a folosi în lucrare fluidul de mascare, e posibil ca la final să obții niște linii destul de brute și oarecum nenaturale pentru pictura în acuarelă. În acest caz, pentru a obține o trecere de la alb la culoare cât mai fină, poți trece ușor cu o pensulă umedă pe aceste margini. Astfel, reactivezi pigmentul de acuarelă pe hârtie și obții treceri mai fine.
La ce mai trebuie să fii atent
Cei mai mulți artiști au probleme la ștergerea fluidului de mascare. S-a observat că este importantă grosimea stratului aplicat (aici ajută aplicatorul cu vârf subțire), grosime optimă pe care o poți descoperi doar în urma unor teste comparative – stratul prea gros e posibil să deterioreze hârtia la îndepărtare, pe când un strat prea subțire e posibil să nu acopere hârtia în mod real și să permită culorii să treacă către suprafața acesteia.
Principalul risc este ca hârtia să se rupă atunci când ștergi stratul de fluid de mascare – din acest motiv nu este indicat să dezlipești și să tragi de acesta, ci să îl ștergi în mod delicat, cu o radieră moale.
Fluidul de mascare de la Schmincke
Conform testelor făcute de artișt, se pare că fluidul de mascare de la Schmincke, una din cele mai calitative mărci de materiale profesionale de artă, se comportă excelent pe hârtie, nu deteriorează hârtia și chiar și aplicat în strat fin, nu permite trecerea culorii de acuarelă. Acest lucru e posibil datorită rețetei complexe de fabricare, din care s-a eliminat latexul natural (un material destul de brut, cu miros de amoniac, care poate fi destul de neplăcut la lucru). Din acest motiv, și consistența pastei în sine este diferită – nu este vorba de un fluid gumos sau greu, ci de un fluid mai fin și deci mai ușor de aplicat.
Există două variante de fluid de mascare de la Schmincke – neutru și colorat. Ambele variante vin în recipiente de sticlă la diferite cantități dar și în variante de recipiente de plastic, cu aplicator.
Descoperă toate variantele de fluid de mascare de la Schmincke, pe www.profiart.ro[/caption]
Urmărește clipul pentru a afla mai multe despre fluidul de mascare de la Schmincke:


Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube dar și în magazinele din București!
Share

Vrei un hobby creativ? Iata cateva idei!

Dacă te gândești să dedici timpul petrecut acasă în această perioadă unor activități creative, care să îți aducă o stare bună și să te ajute să îți dezvolți calitățile, poți încerca un hobby creativ. Ce sa faci acasa? Primii pași în pictura în acuarelă, învățarea unei scrieri caligrafice, lucrări simple de lettering cu elemente decorative, sau exersarea unei tehnici simple dar de impact, cum este mandala art - fiecare poate fi o idee bună pentru tine, în funcție de inspirație și dorința de a învăța ceva nou. Mai mult, ai la dispoziție și pictura pe textil sau primii pași în pictura pe ceramică sau sticlă, tehnici pe care le poți utiliza pentru decorațiuni de interior.
Motive pentru care să alegi un hobby creativ
Un hobby te ajută să îți dezvolți creativitatea, indiferent de pregătirea profesională sau experiența anterioară legată de activitățile creative. Creativitatea este un mușchi care o dată antrenat, împreună cu simțul estetic, răbdarea și timpul petrecut pentru a învăța sau a deprinde o anumită tehnică, îți vor permite să realizezi lucrări din ce în ce mai frumoase. Din punct de vedere psihologic, se pare că a fi creativ înseamnă a-ți pune în mișcare aptitudini personale, cum ar fi imaginația, voința, capacitatea de a vizualiza, răbdarea dar și capacitatea de a învăța.
Iată care este topul preferințelor comunității ProfiArt în ceea ce privește tehnicile creative de pictură sau hobby:
Pictura în acuarelă
Pictura în acuarelă și realizare unor ilustrații simple este o activitate creativă și plină de satisfacție la nivel personal. Ca și trăsături pictura în acuarelă este preferată de artiștii datorită unui soi de spontaneitate pe care o poți exersa – culoarea de acuarelă se usucă rapid iar deciziile creative trebuie luate destul de rapid, pe măsura tehnicii deprinse, dar și a inspirației.
Dacă ai în vedere pictura în acuarelă ca un nou hobby, te poți abona la un curs online gratis de acuarelă, poți lucra primele picturi conform pașilor dintr-un tutorial video sau poți începe cu forme simple (de exemplu fazele lunii, pentru care găsești un mini-tutorial în rândurile de mai jos).


Idei de materiale pentru pictura în acuarelă
În pictura în acuarelă, hârtia e considerată aproape la fel de importantă ca pigmentul culorii. Pensulele sunt și ele esențiale pentru un rezultat cât mai bun - cu cât mai moi (eventual din fir de păr natural), cu atât mai fină tușa rămasă pe hârtie.

Dacă vrei să descoperi mai multe despre pensulele potrivite acestui tip de culoare, îți recomandăm și articolul despre pensulele potrivite tehnicii în acuarelă.



Cât despre acuarele, poți merge pe o marcă populară în rândul începătorilor, cu un pigment intens și cu o rezistență bună la lumină, cum este un set de 16 acuarele Sonnet (acuarele rusești, de la Nevskaya Palitra) sau un set de 18 acuarele Studio de la Pebeo.
Cât despre pensule – pentru început, poți merge pe un set, cum este un set de 4 pensule sintetice T-Brush sau un set de 5 pensule din păr de zibelină de la Sonnet sau poți să mergi pe modele de pensule ce pot fi achiziționate individual, analizând categoria de pensule pictură pentru acuarelă.
Primii pași în caligrafie
Arta scrierii de mână implică exersarea răbdării dar și punerea în mișcare a unor resurse de concentrare, atenție și chiar are un rol în stimularea creativității, din punct de vedere psihologic. Există multe tipuri de scrieri pe care le poți învăța și exersa, studiind tutoriale și resurse online.


Dacă vrei să urmărești subtitrarea în limba română, nu uita să apeși butonul CC din dreapta jos a player-ului video.

Un exercițiu de început, pentru a vedea dacă te inspiră acest tip de activitate creativă ar fi să lucrezi un proiect de handlettering cu elemente decorative. Mai târziu, pe măsură ce te dezvolți pe direcția scrierilor de mână, poți realiza propriile design-uri. Nu uita – orice tehnică de pictură sau hobby necesită exercițiu și răbdare!
Hârtie, peniță și tuș sau brushpen-uri
Pentru a realiza lucrări simple dar frumoase care să implice scrierea de mână, e recomandat să alegi o hârtie satinată, cu o textură cât mai fină.

Dacă plănuiești să înveți o scriere caligrafică, atunci poți începe cu un caiet cu linii punctate, care te va ajuta să stabilești proporțiile între litere, conform tipului de scriere caligrafică abordat. Dacă vrei să lucrezi mai intuitiv pentru început, poți alege un bloc Dristol sau chiar un bloc Canson Mixed Media – dacă pe lângă un mic mesaj scris de mână vrei să adaugi și elemente decorative folosind acuarelă sau creioane colorate acuarelabile.
Cât despre peniță și toc caligrafie, ți le poți alege din categoria de caligrafie de pe ProfiArt sau poți merge pe o selecție de brushpen-uri.
Tușul este și el important – poți începe cu un tuș simplu, negru sau poți să te orientezi către un tuș pe bază de apă cum este cel de la Colorex, cu nuanțe pigmentate și ușor de aplicat cu ajutorul peniței.


Mandala art, doodle art și dot art
Un hobby care capătă din ce în ce mai mare popularitate este pictura de mandale, pe diferite suprafețe suport (hârtie, carton pânzat sau chiar obiecte din lemn). La fel, doodle art face referire la un stil de desenat relaxat, adică desene simple care pot fi atât forme abstracte, cât și reprezentări mai realiste. Dot art este și ea o variantă simplă de hobby creativ pe care ți-l poți alege – implică realizarea unor pattern-uri prin aplicarea de puncte de diferite mărimi și culori. Poți aplica punctele fie cu niște markere acrilice, fie cu pensula încărcată de culoare.

Pentru a lucra un proiect de mandala art, e necesar întâi să îți alegi o suprafață suport. Dacă dorești să faci o serie de mici tablouri pentru casă, poți merge pe carton pânzat sau pe un model de pânză pe șasiu. Apoi, poți să decorezi și o cutie de bijuterii sau un alt obiect de lemn. Este important să reții că în cazul în care alegi un obiect de lemn sau din mdf pentru a-l decora, e recomandat ca întâi să aplici un strat de gesso, pentru a spori aderența culorilor acrilice pe care le vei aplica mai apoi. Există și pânze schițate cu model de mandală, la care îți rămâne doar să aplici culoarea.

Te poți inspira din tutoriale online sau din clipuri video pentru un design, pe care e bine ca mai întâi să-l exersezi pe hârtie, cu ajutorul unui creion. Atunci când consideri că controlezi bine forma dorită, poți trece la pictura mandalei pe suportul ales.
Contur, culori acrilice și pensule subțiri
Un contur acrilic universal de la Decola te va ajuta să aplici puncte sau linii cu un pic de volum pe majoritatea suprafețelor – lemn, sticlă, plastic, lemn etc cu ușurință, datorită vârfului subțire al recipientului. Poți folosi culori acrilice din aceeași gamă pentru a umple regiuni din lucrare, cu ajutorul unei pensule subțiri.
În funcție de suportul asupra căruia te-ai decis, poți verifica și celelalte tipuri de contururi disponibile – există astfel de contururi pentru materiale textile, pentru proiecte tip vitraliu, porțelan sau mătase.
Pictura pe numere
Un set de pictură pe numere poate fi răspunsul perfect pentru un nou hobby creativ - o modalitate relaxantă de a-ți petrece timpul liber. Utilizarea unui astfel de kit este extrem de simplă - ai o pânză cu modelul ales, în care fiecărei regiuni îi este atribuit un număr, care corespunde setului de culori acrilice incluse. În acest tip de kit pictură numere mai ai pensule și instrucțiuni, astfel încât să lucrezi prima ta pictură în cel mai relaxant mod cu putință.
Lumânări handmade
Dacă îți place ideea unei serii limitate de lumânări parfumate, pe care să le fabrici chiar tu, în propria bucătărie, alege un kit pentru crearea lumânărilor, pentru a vedea cum te simți la lucru. Poți turna ceara fie în forme de silicon, fie în borcane de sticlă sau cești de porțelan, pentru extra-farmec. Apoi, pe măsură ce lucrezi, poți să experimentezi și alte tipuri de ceară, poți testa coloranți pentru ceară sau diferite tipuri de fitil - disponibile toate în categoria noastră de confecționare lumânări.
Cărți de colorat
Știai că există cărți de colorat și pentru oameni mari? Descoperă toate modelele de cărți pentru colorat aici, alege-ți un set de creioane colorate și asta e tot ce ai nevoie pentru a începe lucrul. Simplitatea creioanelor colorate este metoda perfectă pe care o poți utiliza pentru a-ți relaxa mintea după o zi grea la birou și îți poate aduce multe beneficii - acest prim pas în aplicarea culorilor se pot dezvolta mai târziu într-un studiu asupra teoriei culorilor și experimentarea mai multor tehnici creative.

Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube dar și în magazinele din București!.
Share

Cum alegi cele mai bune pensule pentru pictura in acuarela?

Decizia asupra materialelor de artă cu care lucrezi este una care vine din experiență și teste repetate dar și dintr-o informare corectă. Majoritatea artiștilor își formează preferințe clare referitor la materialele cu care lucrează – cele mai bune pensule pentru acuarelă – sintetice sau din fir de păr natural, pigmenții unui anumit tip de culoare, felul în care se usucă acestea, puterea de încărcare a unei pensule și durabilitatea ei - toate sunt detalii pe care înveți să le recunoști și să le apreciezi în timp.
Află tot ce trebuie să știi despre pensulele potrivite pentru pictura în acuarelă din acest articol – care sunt trăsăturile pe care e bine să le ai în vedere atunci când îți alegi pensula pentru pictură, care sunt formele des întâlnite la o pensulă pentru acuareliști și la ce ajută fiecare, cum să îți îngrijești pensulele și la ce trebuie să fii atent pentru a recunoaște o pensulă de calitate.
Criterii pentru alegerea pensulei pentru acuarelă
O pensulă pentru acuarelă ar trebui, pentru a te sprijini cât mai mult la pictură, să aibă următoarele trăsături:

să aibă o putere de încărcare a culorii foarte mare
să formeze și să mențină un vârf subțire în timpul lucrului
să aibă un fir de păr elastic și fin dar în același timp rezistent la uzură
să aplice culoare cât mai uniform pe hârtie
să-și păstreze forma după folosire/ uscare

Fir de păr natural sau sintetic?
Ce pensule se folosesc pentru acuarelă? Cele mai bune pensule pentru acuarelă sunt cele fabricate din fir de păr natural, cum ar fi cele din fir de păr de zibelină Kolinsky. Trăsăturile specifice ale acestui tip de fir de păr sunt interesante – structura firului de păr Kolinsky este conică, foarte elastică și firele sunt acoperite de niște “solzi”, toate rezultate din adaptarea speciei la condițiile dure de iarnă din Siberia – regiunea în care trăiește zibelina. Aceste trăsături te ajută ca în timpul picturii cu o asemenea pensulă să te bucuri de o experiență foarte bună – pensula se va încărca foarte bine, va fi extrem de flexibilă și tușele trasate vor avea o finețe aparte.
Urmărește clipul următor pentru a vedea care sunt pașii fabricării manuale a pensulei pentru acuarelă din fir de păr de veveriță.


În general, pensulele realizate din fir de păr natural dur (ex. porc) sunt mai des întâlnite în pictura cu acrilice sau ulei, datorită rezistenței și a faptului că răspund foarte bine la cerințele acestor tehnici (ex. culoarea de ulei este mai densă, mai grea și va necesita un instrument pe măsură).
Și fibrele sintetice pot fi decizii foarte bune atunci când vrei o pensulă pentru acuarelă care să fie de calitate. La rândul lor, există multe tipuri de asemenea pensule, dar producătorii cu tradiție în domeniul pensulelor de pictură au lansat în ultimii ani modele de pensule sintetice la o calitate excepțională, cu fibre care imită trăsăturile firului de păr natural (de exemplu, forma conică a firului de păr Kolinsky a fost reprodusă extrem de fidel în procese tehnologice avansate). Avantajul acestor pensule este și unul care ține de preț – o pensulă din fir de păr natural poate să aiba un cost destul de mare (mai ales având în vedere și procesul de fabricare, care este în multe cazuri manual în cazul unei mărci cu tradiție cum este DaVinci).

Componente pensulă acuarelă – pămătuful, manșonul și mânerul
Mânerul unei pensule este important din mai multe puncte de vedere. În cazul unei pensule de o calitate slabă, mânerul poate fi acoperit cu un lac protector sau vopsea care va sări în timp, uneori chiar în timp ce pictezi. Până și lemnul folosit pentru fabricarea unui mâner de pensulă ar trebui să aibă o anumită calitate. De exemplu, un lemn care rezistă la umiditate, care nu crapă ușor și care nu are noduri este de preferat dacă vrei o pensulă rezistentă.

Manșonul este de obicei fabricat din metal și poate fi rotund sau plat. Rolul său principal este să țină foarte bine firele de păr de mâner, dar trebuie să aibă și o funcționalitate în timpul picturii, adică să te ajute să fixezi bine pensula între degete. În cazul pensulelor de o calitate slabă, manșonul se poate desprinde cu ușurință.

Pămătuful are vârf (de mai multe feluri) și un corp al cărui rol este de a conține cât mai multă apă și culoare. Vârful pensulei este deosebit de important în pictura cu acuarele, fiindcă te ajută să trasezi linii subțiri – firele dintr-o pensulă care nu este de calitate nu vor forma un vârf, caz în care vei avea dificultăți în a controla forma tușei pe hârtie și în a picta detalii.

Tipuri de pensule folosite în pictura cu acuarelă
Pensulele folosite în pictura cu acuarelă sunt în primul rând mai scurte decât cele pentru ulei sau acrilic. O altă trăsătură este faptul că pămătuful trebuie să fie mult mai moale și mai flexibil – e nevoie ca straturile de culoare să fie aplicate delicat dar e nevoie și ca hârtia să își păstreze textura, și să nu fie zgâriată de un fir de păr mai dur.

Pensula rotundă

Pensula washing seria 498 CASANEO da Vinci

Forma clasică pentru pictura în acuarelă – vârful este fin iar pensula are o putere mare de încărcare datorită firului de păr și a corpului pămătufului, care este mai mare. Este o formă foarte versatilă de pensulă, fiindcă poți trasa atât linii subțiri, medii sau groase și poți umple și regiuni din lucrare cu acuarelă. Este un model care intră în top pensule pictura acuarela datorită expresivității pe care o poți obține.

Mărimea mare a unei pensule rotunde pentru acuarelă mai e denumită și pensulă “mop” și poate fi folosită pentru washing, fiindcă are o putere ridicată de încărcare.

Pensula lată

Pensula acuarela Casaneo XS Da Vinci 986

O altă pensulă folosită destul de des în pictura în acuarelă, pensula cu vârf lat este potrivită pentru linii drepte, subțiri dar și pentru a acoperi în mod uniform o regiune mai mare din lucrare cu acuarelă sau apă sau pentru a aplica diferite alte tehnici, cum ar fi glazing. O asemenea pensulă poate avea, la rândul ei, firul de păr mai lung sau mai scurt, diferența fiind dată de formele tușelor pe care le obții la lucru.

Pensulă Sword

Pensula acuarela Sword Casaneo XS Da Vinci 987

Cu o formă atipică, în linii curbe și firul de păr lung, pensula de tip Sword îți permite o tușă elegantă, dar și detalii expresive.

Pensula ovală

Pensula ovala acuarela English da Vinci seria 803

Pensule care au o formă ovală dar sunt late, denumite și limbă de pisică, sunt folosite mult mai des în pictura în ulei și acrilic, dar există situații în care se folosesc și în tehnica acuarelei – de exemplu când vrei să realizezi tușe rotunde sau să pictezi, de exemplu, petalele unei flori.

Pensula acuarela liner

Pensula tip liner caligrafie Kolinsky da Vinci seria 1105

Cu firul de păr mai lung, dar cu un pămătuf de obicei subțire, pensulele liner te vor ajuta să trasezi linii destul de fine, la diferite dimensiuni. Lungimea acestui pămătuf permite o încărcare mai bună a pensulei cu apă și culoare, ceea ce înseamnă că vei putea trasa, de exemplu, o linie neîntreruptă (curbă sau dreaptă) fără să ridici pensula de pe hârtie pentru a o încărca. Este un tip de pensulă ce necesită practică, pentru un control bun.

Pensula evantai

O pensulă în formă de evantai pentru pictură oate fi folosită pentru a obține efecte inedite sau texturi. Uscată, va transporta acuarela pe hârtie și va lăsa o tușă interesantă iar atunci când e udă și încărcată te poate ajuta, de exemplu, să pictezi rapid fire de iarbă.

Îngrijirea pensulelor pentru acuarelă

Atunci când folosești o pensulă nouă pentru prima dată, pentru a curăța stratul protector care există pe pensulă pentru a rezista transportului, e important să o speli în apă curată.
Spală pensula după fiecare utilizare – nu este recomandat să lași culoarea să se întărească pe o pensulă, fiindcă firul se va întări și își va pierde forma. Lasă la uscat cu pămătuful în sus, din același motiv – pentru a proteja forma pămătufului.
Nu folosi detergent agresiv pentru a curăța pensulele de acuarelă

Cum identifici o pensulă de calitate?
Verifică mânerul și manșonul – acestea trebuie să fie bine lipite iar vopseaua de pe mâner nu trebuie să fie ciobită. Verifică forma acestor două elemente – dacă sunt strâmbe sau prezintă denivelări, acestea pot fi indicii despre calitatea mai slabă a pensulei.
Pămătuful trebuie să aibă o formă perfectă – dacă la atingere, firele de păr se desprind sau dacă pămătuful nu are o formă clară, ai de-a face cu o pensulă care nu va rezista prea mult.
Dacă ești la început, nu ai nevoie de foarte multe pensule pentru a exersa și pentru a învăța tehnica acuarelei. Este de preferat ca în loc să-ți iei mai multe pensule de calitate medie, să investești în materiale de calitate, pentru o experiență foarte bună la lucru. Apoi, în funcție de preferințe și stilul pe care îl adopți, îți poți completa instrumentele de lucru cu o pensulă de washing și pensule rotunde de mai multe dimensiuni sau alte tipuri de pensule pictură acuarelă, cu design special.
Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube dar și în magazinele din București!
Share

Scurt ghid pentru bullet journaling

Ideea de bullet journal aparține unui designer digital (Ryder Carroll), care a fost diagnosticat în copilărie cu probleme de învățare, drept pentru care a fost nevoit să dezvolte metode alternative de a rămâne concentrat și productiv. Metodologia bullet journalling se referă la structurarea informației într-o formă simplă de jurnal și la câteva metode de a reprezenta vizual task-uri, evenimente, notițe sau gânduri. Această metodă de a ține un jurnal a devenit destul de populară datorită faptului că este și o modalitate riguroasă de organizare dar poate avea fi și o modalitate bună de a exersa handlettering sau desen.
Un bujo este potrivit pentru tine dacă:

îți place să te organizezi și să urmărești task-urile zilnice pe hârtie
îți place să lucrezi cu acuarele, creioane colorate sau markere pentru mici proiecte creative
te inspiră ideea de a-ți urmări progresul pe anumite obiective (de dezvoltare personală sau ce țin de viața de zi cu zi)

Pe scurt, despre bujo și sistemul de bullet journaling
În general, cei care țin un bujo au în jurnal o pagină de index (în care poți trece numărul paginilor și subiectul lor, pentru a le găsi mai ușor atunci când ai nevoie), un future log (adică 4 sau mai multe pagini împărțite pe luni, în care îți poți nota evenimentele importante care urmează să aibă loc sau la care trebuie să participi). Apoi, urmează pagini dedicate obiectivelor tale, în care poți descrie, desena sau lipi (stil colaj, papercraft) informații despre acel obiectiv. Alte idei pe care le mai aplică pasionații de bujo sunt paginile lunare – în care poți trece listele cu to-do-uri și alte notițe și pagini dedicate zilelor, dacă mergi până la acest nivel de detaliu. Poți apoi crea o pagină în care să-ți urmărești dezvoltarea unui nou obicei (habit tracker), în care să notezi ceea ce faci referitor la acel obiectiv (ex. să citești mai mult, să faci mai mult sport, să desenezi, etc.) în fiecare zi. Astfel, la finalul lunii vei avea o perspectivă de ansamblu asupra efortului pe care l-ai depus în direcția dorită. Simbolurile propuse sunt „x” – atunci când ai terminat un task, „<” pentru task-urile pe care le-ai programat deja sau “>” în cazul în care ai amânat task-ul pentru o dată viitoare. Evenimentele pot fi reprezentate cu un cerc „o” iar notițele, cu „-” un simbol foarte intuitiv și des întâlnit. 
 Un jurnal este o ocazie excelentă de a-ți organiza timpul dar și de a urmări pașii pe care îi faci pentru îndeplinirea unui obiectiv important pentru tine. Ideea principală al unui bujo este că notezi doar ideile principale, nu propoziții și fraze (ca într-un jurnal normal) și că poți să îți înfrumusețezi paginile cu ajutorul unor elemente decorative desenate chiar de tine. Un bujo este și un loc în care să-ți notezi to-do list-ul, și un jurnal și un planner și bineînțeles, poți să îți faci un bullet journal conform stilului și preferințelor proprii (ex. poți trata doar obiective la nivel personal, fără task-uri zilnice concrete sau poți să dezvolți mai mult exercițiile creative zilnice, pentru a-ți antrena deprinderile de pictură sau desen).
Motive pentru care un bullet journal îți poate fi de folos
Indiferent dacă ești începător sau avansat într-o tehnică de grafică, desen sau pictură, un bujo poate fi motivul perfect să te ții de un program de lucru zilnic, în care să exersezi câte un desen, un doodle sau o lucrare simplă, adică pași relativ mici dar făcuți în mod consecvent. Apoi, organizarea efectivă – dacă ai nevoie să te organizezi mai bine, acest tip de jurnal poate să te ajute să nu pierzi din vedere activități sau evenimente pe care ți-ai propus să le îndeplinești. Nu în ultimul rând, dacă ți-ai propus obiective personale, e foarte important să ai o modalitate de a urmări pașii pe care-i faci în realizarea acelui obiectiv și un bujo e o modalitate creativă dar și riguroasă de a o face.
Ce notebook alegi pentru un bujo?
Înainte de a alege un notebook/ sketchbook, e important să te decizi asupra instrumentelor de scris pe care le vei folosi, pentru a avea la dispoziție o hârtie care să fie cât mai potrivită pentru tehnicile pe care dorești să le utilizezi.
De exemplu, dacă vei folosi markere colorate ai nevoie de o hârtie mai grea și netedă, eventual o hârtie specială pentru lucrul cu markerele, care are un layer special pentru a susține cerneala pe bază de alcool. Dacă vei lucra cu acuarele sau cu un tuș pe bază de apă, e nevoie de o hârtie groasă, ideal de bumbac, potrivită pentru tehnici ude. Dacă vei folosi doar creioane colorate (uscate) și un stilou sau un pix cu gel, atunci poți alege un notebook cu o hârtie mai subțire. Dacă vrei să colorezi cu mai multe tipuri de culori, este indicat o hârtie potrivită pentru mixed media, care să nu fie foarte fragilă. Alte recomandări pentru alegerea notebook-ului pentru un bujo:

dacă vrei să exersezi și mici proiecte de handlettering, poți alege un notebook cu linii punctate, special realizat pentru caligrafie, astfel încât să poți exersa diverse scrieri
există notebook-uri cu coperta customizabilă – fie de lemn, fie de tip canvas – asta înseamnă că poți gândi un mic proiect creativ chiar pentru copertă, la care să folosești acrilice sau diferite elemente decorative de scrapbooking.
formatul – portrait sau landscape este și el important și îți va permite anumite tipuri de desene și design pentru elementele dintr-o pagină de jurnal.
hârtia este un element esențial, dacă vrei să umpli paginile jurnalului tău cu mici desene sau schițe, așa că este indicat să alegi o hârtie de calitate, cât mai potrivită instrumentelor și tehnicilor cu care vei lucra.

Notebook hârtie punctată Adventure de la Flexbook
Un notebook pentru bullet journalling, cu o hârtie care nu permite bleeding sau ghosting exagerat.
Poți vedea și un review al acestui notebook, pe contul de Instagram bujor.ink.
Ca și trăsături, este vorba de un notebook cu un sistem inovator de legare, care permite deschiderea plată. Conține 192 pagini de culoarea fildeșului și are și un buzunar pentru depozitat hârtii, la final. Coperta este texturată iar hârtia este Fabriano, cu greutatea de 85 g/mp.
1584, The Grey Book și Sketch Book D&S de la Hahnemuhle

1584 de la Hahnemuhle este unul din cele mai elegante notebook-uri de la Hahnemuhle. Disponibil în culori precum verde marin, liliac și piersică, conține 200 de pagini pentru notițe și organizarea activităților. 160 de pagini sunt albe și fine iar 40 sunt colorate în nuanța coperții. Hârtia este punctată iar formatul disponibil este A5.
The Grey Book, de la același producător, conține o hârtie fină, potrivită pentru markere pe bază de acril, cerneală, indian ink și alte instrumente de scris cu tuș pe bază de apă. Ce este interesant la acest notebook este nuanța gri a hârtiei (de 120 gr/mp) care poate aduce efecte interesante, atunci când desenezi sau scrii cu nuanțe intense. În plus, poți completa desenele cu accente albe, cu un roller cu gel alb cum este Gelly Roll.

Sketch book-ul D&S are o hârtie suficient de groasă încât să susțină și o serie de tehnici ude (140 g/mp) cu o hârtie cu suprafață granulară, ușor mai dură și cu aspect brut. Este creat pentru desenul în creion sau creioane acuarelabile, se deschide perfect plat și este disponibil în mai multe formate – portrait, landscape sau pătrat, cu mai multe dimensiuni asociate fiecărui format. Faptul că se deschide plat este un detaliu preferat de artiști datorită faptului că lucrările/ spread-urile, în cazul unui bullet journal, pot fi scanate cu ușurință.
Canson: Mix Media C a grain Art Book, Art Book Fields și Notes
Caietul cu spiră Mix Media Canson C a grain Art book conține o hârtie recomandată pentru toate tehnicile uscate și umede, deci mix media (creion, pastel, cărbune, acuarelă, gouache, cerneală și markere). Are 40 de foi și poate fi folosit pe ambele părți – o textură medie pe o parte și o granulație fină pe cealaltă, cu o greutate de 224 g/mp. Un carnet disponibil în trei dimensiuni.
O altă variantă de carnet de tip art book de la Canson ce poate fi folosit cu succes pentru un bullet journal este carnetul de schițe Canson Art Book Fields. Un carnet cu 90 de coli de hârtie Crob’Art de 90 g/mp, potrivite pentru desenul în creion, pastel, cărbune și carioci.
Notebook-uri de la Drasca – Having a lovely time & Scrapbook Inspiration
 
În gama Having a lovely time de la Drasca găsești modele de sketchbook-uri cu coperte frumoase, ilustrate de artista Ivayla Stoeva, cu un număr de 80 de file. Hârtia dintr-un astfel de sketchbook are o greutate de 80 g/mp și este potrivită pentru desenul în grafit, cărbune, markere, creioane, pasteluri moi și cerate.
O altă variantă de la producătorul Drasca pe care o poți alege pentru un bullet journal este Scrapbook Inspiration. În imagine, varianta Cream, care conține o hârtie crem, de 250 g/mp (deci potrivită pentru scrapbooking) care se poate personaliza folosind markere, materiale textile, fimo, hârtie sau carton pentru mici colaje, etc. Un sketchbook disponibil în trei dimensiuni.
Culori pentru bujo – instrumente de scris, creioane, markere și acuarele
În ceea ce privește culorile pe care le poți folosi, domeniul este vast – de la creioane moi în diverse nuanțe până la linere, brushlinere și markere cu tuș pe bază de apă sau alcool, există foarte multe variante din care poți alege. Iată totuși cinci idei pe care le-ai putea testa în noul tău bujo:
Creioane colorate Polychromos, de la Faber Castell
Creioane de o înaltă calitate, Polychromos sunt destinate artiștilor, disponibile în peste 100 de culori și cu mina de grosime de 3.8 mm. Pot fi achiziționate și individual, nu doar la set, ceea ce înseamnă că-ți poți selecta culorile preferate, pe care vrei să le folosești pentru desene sau elemente decorative într-un jurnal.
Linere – Copic, Uni, Sakura
Pentru a scrie sau pentru a schița elemente decorative pe care apoi să le umpli cu culoare (creioane sau acuarelă), îți este de folos la un bullet journal și un liner. Și aici există mai multe variante de cerneală și vârf (subțire sau mai gros) din care poți alege, în funcție de tehnicile de desen pe care vrei să le utilizezi în jurnalul tău creativ. Multilinerul SP de la Copic este disponibil în 9 grosimi, dintre care cel mai subțire are 0.03 mm (singurul multiliner cu această grosime) și are vârfuri și cartușe cu cerneală ce pot fi înlocuite. Dacă vrei să scrii sau să faci o schiță cu un liner și apoi să adaugi acuarelă sau creioane acuarelabile, poți încerca un fineliner Micron Pigma Sakura, creat special pentru ilustratori. Tușele trasate cu acest liner sunt rezistente la apă (adică nu se vor întinde dacă adaugi acuarelă apoi) și au culori intense, un liner care poate fi folosit pentru caligrafie, ilustrații, manga, schițe și accente pe picturile în acuarelă. Vezi toate dimensiunile și culorile în stoc, aici.
O altă variantă poate fi linerul cu tuș Uni Pin, care are un vârf din material textil, datorită căruia va aluneca foarte lin pe hârtie. Și peste tușele acestui liner poți adăuga culoare umedă (acuarele, gouache, creioane acuarelabile) fără a risca ca cerneala sa să se întindă, fiind rezistentă la apă și la acțiunea razelor solare.
Creioane acuarelabile și acuarele – White Nights

O marcă de acuarelă foarte populară printre artiștii profesioniști, datorită pigmentului foarte intens și a culorilor vibrante, poți alege de la White Nights fie un set de creioane acuarelabile (aplici culoarea, apoi activezi pigmentul cu apă, aplicând apă curată cu o pensulă sau cu un waterbrush) fie acuarele pastile.
Markere pentru bullet journal
Dacă vrei să ai o colecție de markere rezistente, pe bază de alcool, poți alege Copic – Ciao sau Sketch   Mai poți analiza și un set de markere de la Faber – Brush Pitt Artist, cu vârfuri de tip pensulă, disponibile în mai multe selecții de culori (pastel, naturale, de pământ, culori de bază etc.)
Stilouri sau penițe cu toc
Dacă preferi să folosești un stilou elegant, nu un liner, ai la dispoziție mai multe modele elegante de stilouri, cu design excelent și funcționalități inedite sau seturi de penițe și tocuri, pe care le poți folosi cu un tuș pe bază de apă negru sau colorat (mai ales dacă ești pasionat de caligrafie sau lettering).
Tutoriale video despre cum să structurezi un bullet journal
Dacă vrei să afli mai multe despre cum să structurezi un bullet journal și cum să gândești planificarea unei zile, a unei luni sau ce înseamnă o colecție în acest sistem de a ține un jurnal, urmărește clipurile de mai jos. Nu uita - daca vrei să urmărești subtitrarea în limba română, apasă butonul CC din dreapta jos a player-ului. Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube dar și în magazinele din București!
Share

Pictura pe ceramica: ghidul incepatorului

Recomandările referitoare la diferitele tipuri de vopsea ceramică sau sticlă încep cu selecția unor culori special realizate pentru fiecare tip de suprafață. Apoi, e destul de important să ai un plan de lucru care implică schița modelului decorativ și să te decizi asupra unei palete de culori. Buna cunoaștere a comportamentului culorilor, a tipului de finisaj și a diferitelor efecte pe care le poți obține în funcție de instrumentul cu care lucrezi (pensulă, burețel de pictură, etc.) sunt esențiale pentru primele experimente creative în ceea ce privește pictura pe ceramică sau pe sticlă.
Ce tip de vopsea ceramica sa alegi?
Pentru a răspunde la întrebarea ce vopsea ceramică să alegi, iată câteva lămuriri. Există mai multe tipuri de vopsea pentru sticlă și ceramică. Această categorie este în general împărțită în două tipuri de produse – culorile pe bază de apă, pentru fixarea cărora este necesară coacerea în cuptor a obiectului de sticlă/ ceramică decorat și culori pe bază de solvent – care se usucă la aer. În cazul culorilor pe bază de solvent, este indicat să lucrezi într-un spațiu aerisit, fiindcă – diferit de culorile pe bază de apă, ele au un miros ușor. Apoi, indiferent de ce tip de vopsea pentru ceramică și sticlă, evită să decorezi obiecte din care consumi mâncarea. Este indicat să pictezi doar exteriorul unei căni sau al unui pahar și poți înfrumuseța și farfurii cu acest tip de culori, atâta vreme cât acestea au un rol strict decorativ. Alte diferențe între gamele de vopseluri pentru sticlă și ceramică țin de finisajul obținut. Aici discutăm de culori transparente sau opace, în funcție de proiectul pe care dorești să îl realizezi.
Culorile Ceramic - vopsea ceramica de la Pebeo

Vopsea pentru ceramică pe bază de solvent, cu opacitate crescută și strălucire intensă. Culorile din această gamă se pot aplica pe orice fel de materiale ceramice, pe teracotă, lemn sau pânză. Pot fi utilizate cu succes în proiecte mixed media, alături de alte culori din gamele Pebeo. Culori pentru ceramica
Aceste culori se usucă la aer (în 2 ore la atingere și în 10 ore în profunzime) iar suprafețele decorate devin rezistente la zgârieturi și la spălarea în apă rece. În gamă mai există și un medium pentru deschiderea culorilor și un medium de umplere pentru ceramică (pe bază de apă), cu funcție de primer pentru o suprafață absorbantă cum este cea de ceramică. Acest strat intermediar maximizează luminozitatea culorilor ceramice.

Exemplu de obiect ceramic decorat cu vopsea ceramica de la Pebeo
Culorile Vitrail
Gama de culori pentru sticlă Vitrail este o altă gamă pe bază de solvent, care nu necesită coacerea în cuptor pentru fixare. Gama conține culori transparente și opalescente, care se pot aplica pe mai multe tipuri de suprafețe lucioase cum ar fi sticlă, metal, oglindă dar și lemn sau pânză, în proiecte mixed media, fiind 100% compatibile cu restul culorilor Pebeo. Gama conține și câteva medium-uri interesante – medium mat și medium strălucitor, dar și contururi pentru vitraliu Cerne Relief (black, gold, silver, king gold sau imitation lead) – pastă care poate fi trasată cu ușurință direct din recipient pe suprafața suport, va rămâne rezistentă și poate fi utilizată pentru a delimita regiuni din lucrare – la final, aspectul va fi foarte apropiat de cel al unui vitraliu. Culorile Vitrail folosite alături de un contur din aceeași gamă
Culorile Porcelaine
Gama de culori Porcelaine conține culori gloss, matt, pastel și shimmer, pe bază de apă, care după coacerea la cuptor capătă un aspect de email și devin rezistente la spălarea în mașina de vase. Culori Porcelaine Obiectele decorate cu acest tip de culori se lasă la uscat mai întâi la aer, timp de 24 de ore, apoi se coc în cuptor timp de 35 de minute, la 150 de grade Celsius. Este recomandat ca obiectul să fie plasat în cuptor înainte de a-l aprinde, pentru ca încălzirea să aibă loc gradual.  Ceainic decorat cu nuanța Gold din gama Porcelaine
Dacă optezi pentru acest tip de culori, ai la dispoziție markere pentru sticlă din aceeași gamă, contururi, un diluant pentru culorile Porcelaine (va face culorile mai fluide însă nu le va scădea intensitatea) sau un medium lucios, ce va crește strălucirea culorii.
Culorile Vitrea
Culorile Vitrea vin în varianta shimmer, gloss sau frosted (efect de îngheț) și sunt recomandate pentru sticlă și cristal. Borcan de sticlă decorat cu nuanța Sun Yellow din gama Vitrea La fel ca gama Porcelaine, acest tip de culoare se coace în cuptor, pentru 40 de minute la 160 de grade Celsius, dupa ce obiectul a fost lăsat la uscat timp de 24 de ore. După această etapă, intensitatea culorii va crește. În gama Vitrea mai ai la dispoziție și un diluant pentru culori sticla, un medium frosted (va oferi un efect de îngheț culorilor), un medium iridiscent, contururi decorative și markere.
De ce materiale ai nevoie pentru a picta pe ceramică?
În primul rând, e important să știi de ce e necesar să alegi o vopsea specială pentru sticlă atunci când ai în plan decorarea unor obiecte din acest material. Acrilicele obișnuite, potrivite pentru aplicarea pe hârtie sau pânză, se vor coji în timp de pe o suprafață lucioasă cum e sticla, porțelanul sau ceramica. O culoare special realizată pentru sticlă, va asigura o aderență mai mare și o rezistență bună în timp, fără a-și pierde din intensitatea culorii. Dacă este prima oară când pictezi pe ceramică sau sticlă, alege-ți câteva culori, pensule de diferite mărimi sau burețel de pictură și neapărat, schițează pe hârtie cu un creion modelul pe care vrei să îl reproduci pe obiect. În funcție de tipul de vopsea, e bine să ai la îndemână fie un white spirit (atunci când lucrezi cu vopsea pe bază de solvent) fie un pahar de apă (pentru culorile pe bază de apă), pentru a-ți curăța pensulele la final. Mai e important să folosești o protecție pentru masa pe care lucrezi și să pregătești șervețele de hârtie pentru a corecta erorile care pot apărea în reproducerea modelului. Ce tip de obiecte pot fi astfel decorate? Vaze transparente, plăci de ceramică sau faianță, obiecte decorative din sticlă, porțelan sau ceramică, plăci de teracotă, obiecte de veselă – căni, pahare, farfurii. Acum că ai aflat cu ce se pictează vesela și ai câteva idei referitoare la o vopsea pentru pictarea paharelor, următorul pas este să îți alegi culorile și să treci la treabă.
Ce pensule sunt recomandate pentru vopseaua pe ceramică?
Poți folosi vopseaua ceramică cu pensule, cu bureței de pictură sau chiar în proiecte de pouring art. În timp, după ce faci primii pași în pictura pe ceramică și experimentezi mai multe tipuri de culori și modele, îți vei forma preferințe clare. La fel se întâmplă și cu pensulele. Este recomandat să alegi pensule sintetice pentru pictura pe sticlă sau ceramică și pentru a-ți forma preferințele, poți testa mai multe forme de pensule – cu vârf lat, cu vârf foarte subțire sau de tip evantai. Fiecare din ele vor lăsa o tușă specifică și în scurt timp vei cunoaște ce tip de vârf ai nevoie pentru a-ți pune în aplicare ideile de modele pentru pictura pe sticlă. Îngrijirea pensulelor este și ea importantă. Curăță-le cu apă călduță (în cazul vopselelor de sticlă pe bază de apă) sau cu white spirit (în cazul culorilor pe bază de solvent) și lasă-le la uscat cu vârful în sus. Astfel, le vei prelungi durata de viață.
Cum pregătești ceramica pentru pictură?
Pe orice tip de suprafață suport ai lucra – ceramică, teracotă, porțelan, sticlă sau oglindă, curățarea foarte riguroasă a acesteia este esențială. Orice pată de grăsime rămasă pe sticlă poate să reducă aderența culorii. Deci, obiectul de ceramică pe care urmează să îl decorezi trebuie să fie foarte bine degresat, curățat și uscat.
Sfaturi utile pentru pictura pe ceramică

Experimentează! Încearcă mai multe tipuri de culori pentru sticlă/ ceramică, pentru a înțelege cum se comportă pigmenții la lucru. Te asiguri astfel că știi care sunt posibilitățile și efectele pe care le poți obține.
Începe cu modele simple. Mai ales la început, încearcă să lucrezi modele simple, pe care să le poți realiza cu ușurință.
Dacă alegi culori care necesită coacerea în cuptor, nu le pune în cuptorul încins. Pune obiectul în cuptor înainte de a-l aprinde și dupa ce l-ai copt (conform instrucțiunilor de folosire), lasă-l la răcit tot în cuptor.
Dacă folosești culori pentru sticlă care se usucă la aer, asigură-te că lași la uscat obiectul decorat într-un loc în care să nu existe praf sau impurități în aer – acestea se pot lipi de suprafața încă umedă a culorii.
Nu uita să nu consumi alimente din farfurii decorate cu vopsea pentru sticlă sau ceramică. Acestea sunt decorative. Poți decora obiecte de veselă pe exterior (căni, pahare) sau pe margini (farfuriile).

Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube dar și în magazinele din București!