Blog ProfiArt

Share

Par natural vs. par sintetic: Ce pensule alegi pentru pictura?

Atunci când ești în fața unui raft plin de pensule de pictură, multitudinea de dimensiuni și forme poate fi copleșitoare. Fără o informare în prealabil, e foarte posibil să alegi pensule nepotrivite pentru tehnica de pictură pe care vrei să o folosești iar rezultatul nesatisfăcător să te descurajeze. E bine să știi că există o întreagă știință referitoare la pensule, în care te putem ajuta să faci primii pași. Deci, ce pensulă alegem pentru pictură?
Diferențele esențiale între pensulele din păr natural și pensulele din fir sintetic
La orice tehnică de pictură, pensula se reîncarcă cu culoare – fie ea acuarelă, acrilică sau culoare de ulei. Cantitatea de culoare pe care o poate susține o pensulă diferă prin chiar structura firului de păr utilizat în fabricare. Cu cât mai mare puterea de încărcare, cu atât mai bun procesul tău la lucru.
Pensula din fir de păr natural pentru pictură
În general, orice fir de păr natural nu este perfect neted, ci are niște lamele/ striații, vizibile de-a lungul firului, la nivel microscopic. Acestea ajută la absorbția unei cantități mai mari de apă sau culoare. La fel, rezistența unui fir de păr natural este o calitate în sine, alături de elasticitate (mai mică în cazul unui fir de păr de porc, de exemplu, însă mai mare în cazul unui fir de păr de veveriță) și finețe. Toate aceste trăsături se traduc în puterea de încărcare a culorii, în formarea naturală a unui vârf subțire și menținerea lui la lucru, în aplicarea uniformă a culorii pe hârtie și în expresivitatea tușei.

Rata de eliberare a culorii dintr-o astfel de pensulă este graduală și consistentă, ceea ce te va ajuta să realizezi un ritm mult mai bun de aplicarea a tușelor, în timp ce lucrezi și astfel îți vei putea exersa și un control mai bun asupra fiecărei linii trasate.

Pensule pentru pictură - gama Casaneo de la daVinci

Un exemplu de fir de păr natural cu trăsături interesante este firul Kolinsky, de la o specie de zibelină roșie ce trăiește mai ales în părți din Rusia și China. Dacă ne-am uita printr-un microscop la acest fir de păr, am observa că are o formă atipică – în sensul în care către vârf, firul devine ușor subțire, apoi mai gros, apoi alungit, terminându-se printr-un vârf ascuțit. Această formă permite ca fiecare fir de păr dintr-o pensulă pentru pictură din fir Kolinsky să contribuie la realizarea unui adevărat rezervor (atunci când culoarea este foarte fluidă, cum este acuarela) care este transportat în mod natural către vârful ascuțit. Rezultatul? O pensulă de precizie, care încarcă și transportă acuarela în mod optim.

Un alt fir natural des întâlnit la pensulele pentru pictură este firul de păr de porc. Este vorba de un fir foarte ferm, care poate susține foarte bine culori heavy body fără ca greutatea mai mare a acestor culori să-i schimbe/ altereze integritatea în timp.

Pensulă de ulei din fir de păr natural, de porc (maestro fresca daVinci seria 7979)
Pensula din fir de păr sintetic pentru pictură
În mod tradițional, o pensulă sintetică este considerată a fi la o calitate inferioară față de o pensulă din fir de păr natural. Însă metodele noi de tehnologie și-au pus amprenta și asupra domeniului de fabricare a pensulelor și au dus la apariția unor modele de pensule sintetice care reproduc aproape perfect comportamentul unei pensule din fir de păr natural.

Tipul de material folosit, diametrul firului, lungimea sa sau mixul între două sau mai multe tipuri de fibre sintetice pot avea efecte excelente în ceea ce privește puterea de absorbție, finețea și elasticitatea fibrei dar și adaptarea anumitor modele la tipul de culoare folosit (culoarea de acuarelă necesită o pensulă cât se poate de fină și elastică, pe când tehnici precum pictura în acrilic/ ulei solicită mai mult pensula, prin greutatea culorii, deci e necesară o rezistență mult mai mare).

Diferența între tipurile de fire de păr constituie principalul motiv pentru diferența de preț – o pensulă din fir de păr natural va fi mereu la un cost mai ridicat, însă există pictori care, printr-o îngrijire riguroasă, păstrează un astfel de instrument zeci de ani.
Cea mai bună pensulă pentru pictură?
Este recomandat să pornești de la propriile nevoi în ceea ce privește pensula pentru pictură, să îți faci un set de bază pentru început și apoi, în timp, să experimentezi diferite forme și dimensiuni de pensule, pentru a-ți identifica propriile preferințe.

Dacă pictezi în acuarelă, încă din primul moment vei simți calitatea unei pensule din fir de păr natural. Pentru început, recomandarea este să alegi o pensulă de washing (mai e numită și tip mop și este folosită pentru a aplica culoarea pe suprafețele mari dintr-o lucrare) o pensulă rotundă (pentru detalii) și o pensulă cu vârful mai lung, pentru a trasa linii fine.

Pentru mai multe detalii, citește și articolul despre pensulele potrivite picturii în acuarelă.

Pensula acuarela Kolinsky Harbin da Vinci seria 1526y

Dacă pictezi în acrilic sau ulei, mergi pe fir de păr natural de porc sau sintetic. Și în acest caz, alege-ți câteva dimensiuni și formele esențiale pentru început: o pensulă mai mare pentru suprafețele mari, câteva pensule pentru diferite tipuri de linii (mai groase sau mai subțiri) și o pensulă pentru acrilic cu vârful mai subțire, pentru detalii.

Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube dar și în magazinele din București!
Share

Concurs internațional PEBEO – URBAN ART PRIZE

Începând cu anul 2016, competiția anuală mixed media organizată de Pebeo a încurajat descoperirea talentelor emergente de pe scena artei contemporane. Pentru această a cincea ediție, competiția subliniază arta urbană. Premiul este oferit de Pebeo, cu obiectivul de a promova artiștii francezi și din alte țări. Concursul este deschis artiștilor activi pe scena street art și graffiti și utilizează tehnici precum pictură, stenciling, colaj, mozaic, sculptură, etc.

Cei trei câștigători vor primi, din partea Pebeo un premiu 1, care constă în 5000 de euro, premiul 2 – 3000 de euro și premiul 3, în valoare de 2000 de euro. 25 de candidați vor fi selectați pentru o expoziție la Fluctuart, ce va avea loc în mai – iunie 2021. Poți citi toate detaliile referitoare la desfășurarea concursului, eligibilitate și calendar, pe site-ul pebeo.com.


Eligibilitate și condiții
Artiștii trebuie să fi împlinit 18 ani la data de 15 martie 2021.

Toate tehnicile și mediile sunt acceptate, respectând următoarele condiții:

dimensiunea maximă a lucrării trebuie să fie 150 x 150 cm
lucrarea trebuie să fie trimisă prin poștă și nu trebuie să cântărească mai mult de 15 kg
la lucrare trebuie să fi fost folosit cel puțin un produs marca Pebeo
valoarea estimată a lucrării trebuie să fie mai puțin de 3000 euro (valoare indicată de artist)

Documentele necesare pentru aplicația online – disponibilă pe site-ul Pebeo sunt formularul de înscriere completat cu toate datele solicitate și imagini cu lucrarea (HD, jpeg). Fotografiile trebuie trimise în high definition (cel puțin 300 dpi), pentru a putea fi analizate și vor fi utilizate în catalogul Pebeo, în diferite comunicări și pe canalele social media. E posibil ca juriul să solicite imagini adiționale, pe email. Adresa de contact a echipei de organizare este concourspebeo@gmail.com


Selecția candidaților
Un juriu alcătuit din profesioniști din lumea artei va selecta 25 de artiști a căror lucrări vor fi expuse la Fluctuart, un centru de artă urbană în apropiere de Pont des invalides din Paris, în perioada 19 mai – 2 iunie 2021. Candidații selectați vor fi contactați pe parcursul lunii martie și vor primi indicațiile necesare pentru trimiterea lucrărilor și informațiile relevante despre expoziție.
Calendarul concursului
Închiderea aplicațiilor va avea loc pe 15 martie 2021.

La finalul lunii martie vor fi selectați cele 25 de lucrări ce vor fi expuse la Fluctuart.

În luna aprilie – lucrările câștigătoare vor fi primite la birourile Pebeo și transferate la centrul de artă urbană Fluctuart
19 mai – 2 iunie – expoziția lucrărilor
19 mai – deschiderea expoziției și alegerea celor 3 câștigători de către juriu
Iunie 2021 – expedierea lucrărilor înapoi la artiști, de către Pebeo

Descoperă toate informațiile referitoare la concursul internațional organizat de Pebeo, pe pagina dedicată concursului de pe site-ul pebeo.com.

Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube dar și în magazinele din București!