Blog ProfiArt

Share

Scurt ghid despre folosirea unui vernis in pictura

Vernis-ul reprezintă un strat protector aplicat pe o pictură (există vernisuri potrivite pentru tehnicile în ulei, acrilic și chiar fixative pentru culoarea de acuarelă ), care are beneficii pe termen lung, printre care rezistența culorilor și protecția la lumină. Un vernis pictura de calitate poate chiar să crească saturația culorilor și poți alege între mai multe tipuri de finisaje (mat, lucios sau satinat).
Beneficiile utilizării unui vernis în pictură

Protecția culorii împotriva prafului, a grăsimilor și a razelor UV
Un aspect uniform al lucrării tale
Extra strălucire a culorii (uneori în procesul de uscare, e posibil ca anumite culori să-și mai piardă din strălucire)

În general, vernis-urile au o compoziție diferită, în funcție de culoarea pe care se aplică. Astfel, un vernis pentru pictura în ulei de obicei conține rășini naturale (alchidice sau dammar) sau sintetice, suspendate într-un solvent – de cele mai multe ori terebentină. Pentru vernisarea unei picturi acrilice, vernis-ul are nevoie de alte calități și de obicei rețeta de fabricație implică emulsii de polimeri acrilici. Ca și consistență, e bine de știut că un vernis este mai tare și mai puțin flexibil decât culoarea uscată și astfel nu va permite trecerea umezelii, a grăsimilor sau a altor factori care pot impacta în mod negativ culoarea.
Cum se aplică un vernis pictura ?
Condiția esențială pentru aplicarea corectă a unui vernis este uscarea profundă a culorii. În caz contrar, pot apărea, în timp, fisuri sau crăpături în acest strat protector. Timpul de uscare al culorii depinde și de grosimea stratului aplicat.
De exemplu, în cazul picturii în ulei, aplicarea unui strat de vernis înainte de uscarea completă a culorilor (care poate dura și luni întregi în cazul uleiurilor) riscă să închidă suprafața și să blocheze procesul de oxidare, proces prin care se usucă picturile în ulei. Același risc există și în cazul aplicării premature a vernis-ului pe o lucrare în acrilic – dacă uscarea nu este completă, întreruperea procesului va rezulta în alterarea, în timp, a stratului de vernis.
Vernis-ul se poate aplica cu pensula sau în varianta spray. Fiecare vernis (lichid sau spray) are indicații specifice de aplicare, cum ar fi numărul optim de straturi, pe care le vei găsi pe eticheta produselor sau în descrierea de pe pagina de produs.


Orice variantă de vernis ai alege, e bine să lucrezi într-un spațiu foarte bine aerisit și ventilat (aerul să circule din cel puțin două surse) sau chiar afară, dacă ai această posibilitate. Poți chiar să utilizezi o mască de protecție.
Vernis lichid
Pentru o aplicare corectă a vernis-ului lichid, e important să folosești o pensulă de vernisare, lată ( 5- 10 cm), cu un fir de păr moale și de bună calitate (să nu piardă fire de păr în timpul aplicării). Este indicat, dacă e posibil, să folosești această pensulă doar pentru vernis și să o cureți cât mai bine după fiecare utilizare.
Vernis-ul se aplică pe pictura plasată în poziție orizontală, în 1-3 straturi subțiri, așteptând uscarea stratului anterior înainte de a trece la următorul. Este indicat să aplici vernis-ul cu mișcări grijulii ale pensulei, obiectivul fiind să obții un strat uniform și destul de subțire. Ai grijă să nu se formeze bule de aer și nu dilua foarte mult vernis-ul (de obicei, găsești informațiile referitor la posibila diluare pe etichetă), ca să nu riști formarea acestor bule de aer.
E importantă și temperatura din spațiul în care aplici vernis-ul. Dacă aceasta este prea rece sau umedă, e posibil ca vernis-ul să capete un aspect lipicios. Mai este recomandat să închizi rapid recipientul cu vernis, după aplicare, fiindcă unele din substanțele din compoziția sa se pot evapora destul de rapid.
Câteva idei de vernis-uri lichide de foarte bună calitate sunt vernisul lucios și elastic de la Schmincke (pentru culorile de ulei, pe bază de rășini sintetice, care rămâne elastic în timp, datorită aditivilor din rețetă), vernis-ul universal (cu aspect lucios și potrivit și pentru culori de ulei dar și pentru print-uri) sau vernis-ul lucios pentru uleiuri, vernis-ul din rășină naturală de Dammar (lucios sau mat) sau vernis-ul de mastic. Pentru pictura în acrilic, poți aplica vernis lucios din rășină acrilică (timp de uscare mic și rol în creșterea strălucirii culorilor) sau un vernis acrilic mat, din rășină sintetică. Pentru acuarele, ai la dispoziție un vernis pentru acuarele lichid, pe bază de alcool.
Vernis spray
Deși metoda clasică de aplicare a vernis-ului este cu pensula, un vernis spray îți poate fi de folos, mai ales în cazul în care stratul de culoare nu este perfect uniform. Deci, dacă ai folosit tehnica impasto sau ai o lucrare mixed media, e indicat să alegi un vernis spray. Astfel, stratul de protecție va avea aceeași grosime pe întreaga suprafața a lucrării, comparativ cu aplicarea unui vernis lichid, cu ajutorul unei pensule.
În acest caz, poți plasa pictura în poziție verticală și să aplici spray-ul de sus în jos, de la o distanță de cațiva zeci de centimetri (și în acest caz, vei găsi instrucțiuni precise referitoare la distanță pe eticheta sau în descrierea produsului). Nu uita ca înainte să aplici vernis-ul spray să agiți foarte, foarte bine tubul, chiar timp de câteva minute. În cazul blocării duzei, întoarce tubul invers și pulverizează până când observi că reîncepe fluxul normal de vernis.
În general, se aplică 2-3 straturi de vernis spray, dar poți testa și în timp, vei putea să-ți stabilești preferințele, prin analiza efectului rezultat pe suprafața culorii.
Vernis spray - universal – pentru ulei sau acrilic
Vernis-urile spray pot avea o compoziție potrivită și pentru pictura în ulei și pentru pictura în acrilic. Este cazul acestui vernis universal de la Schmincke, disponibil în varianta glossy, satin mat sau mat.
Vernis spray pentru pictura în acrilic
O variantă este vernisul spray pentru acrilic, cu protecție UV și disponibil în variante glossy, neutral/ satin-matt sau mat, ce poate fi folosit și pentru printuri inkjet sau fotografii.

Vernis-uri spray pentru pictura în ulei
Există mai multe variante de vernis-uri spray special realizate pentru protecția culorii de ulei. Unul dintre ele este vernis-ul de retușare de la Schmincke, ideal pentru protejarea temporară a culorilor de ulei.
Apoi, pentru vernisarea finală, poți alege un spray Final Picture, cu finisaj glossy, incolor, care nu se îngălbenește în timp și care conține dimetil eter, rășină acrilică, rășină aldehidică și white spirit.
Urmărește clipul pentru mai multe detalii despre variantele de vernis pentru pictura în ulei. Nu uita să apeși butonul CC din dreapta jos a player-ului pentru a vedea subtitrarea în limba română.

Fixativ pentru acuarele
Un fixativ spray pentru acuarele are un rol de protecție împotriva umidității și prafului, care pot afecta pictura în acuarelă.
Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube și în magazinele din București!