Blog ProfiArt

Share

Tutorial: gogoși glazurate, pictate cu cerneală acrilică

Culorile acrilice lichide sunt din ce în ce mai apreciate de ilustratori, datorită versatilității lor – pot fi privite în mod clasic sau pot fi utilizate pentru a obține efecte de acuarelă, în lucrări de lettering. Tanja Geier, graphic designer și ilustrator care locuiește în Germania, ne arată care sunt pașii de urmat pentru a picta gogoși glazurate, folosind cerneală acrilică Akademie, de la Schmincke.
Materiale necesare

Culori acrilice lichide Akademie – titanium white, ivory, sand, light ochre, Vandyck brown, primary magenta, primary cyan
Pensule plate și rotunde de la da Vinci
Hârtie pentru pictura în acrilic Hahnemuhle sau pânză
paletă pentru amestecul culorilor
pahar cu apă curată

Pasul 1 - schița
Mai întâi, schițează cele patru forme de gogoși cu ajutorul unui creion. Poți construi forma gogoșilor cu câteva cercuri, detaliu care te ajută să păstrezi perspectiva și să definești forma de bază. Apoi, e mult mai ușor să aplici culorile pentru glazură și alte detalii mai fine.


Pasul 2
Înainte de orice, agită bine recipientele de culoare. Pune câteva picături de titanium white și light ochre pe paletă și amestecă cele două culori, cu ajutorul unei pensule umede. Vei obține un ton perfect pentru baza gogoșilor. Este recomandat să începi cu tonul cel mai deschis și apoi să construiești umbrele, folosind un amestec din care să rezulte un ton mai închis.


Pasul 3
Pentru această etapă, ai nevoie de cerneală acrilică Vandyke brown. Pune câteva picături pe paletă și colorează întreaga suprafață a gogoșii cu ciocolată. Poți aplica zonele luminoase cât culoarea este încă umedă, aplicând un ton maro deschis. Dacă aplici acest ton cât încă nuanța închisă este umedă, culorile se vor combina frumos pe hârtie. În această etapă, e important să fii cât se poate de atent la plasarea corectă a luminii și a umbrelor – regiunile în care gogoșile se suprapun vor avea mereu cea mai închisă culoare.


Pasul 4
Curăță bine pensulele și pune câteva picături de magenta și cyan pe paletă. Se continuă cu glazurile. Din nou, începe cu cea mai deschisă tonalitate – o vei obține fie prin diluarea cu apă a culorii, fie prin amestecul acesteia cu alb.

Lucrează strat cu strat, de la deschis la închis și evită regiunile în care vei aplica alte culori. În cazul de față, gogoașa din partea de sus va avea o glazură de vanilie și culoarea utilizată este obținută prin amestecul light ocre cu titanium white.


Pasul 5
După ce regiunile în care ai aplicat culorile sunt bine uscate, te poți concentra pe detalii. E important aici să folosești o pensulă mai subțire. Alege 3 sau 4 culori puternice și pictează elementele decorative de pe suprafața gogoșilor. Adaugă o linie de sos de ciocolată pe gogoașa din partea de sus și – conform inspirației – elemente decorative în formă de stea sau sprinkles simple. Gogoșile glazurate sunt gata și pot fi puse în ramă.


Cerneală acrilică Akademie de la Schmincke

Culori fără cadmium, în recipiente cu pipetă, de 50 ml
Pigmentare, culori și numerotare identică cu gama de culori acrilice Akademie (compatibilitate perfectă)
Se agită înainte de utilizare
Devin rezistente la apă după uscare
Se aplică cu pensula, pipeta, liner sau airbrush (duze de la 0.3 mm)

Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube dar și în magazinele din București!
Share

Cum aplici acuarele Horadam, fluid de mascare și Aqua Bronze de la Schmincke?

Dacă ești în căutarea unor soluții pentru a-ți îmbogăți tehnica de pictură în acuarelă, în acest articol te poți familiariza cu Aqua Bronze, pigmenți metalici (Rich gold, Rich pale gold, Pale Gold, Copper sau Silver) de la Schmincke, cu care poți obține regiuni strălucioare și intense într-o pictură.

 

Materiale necesare:

o suprafață mai puțin absorbantă – carton sau hârtie de acuarelă
acuarele Horadam – pentru tutorialul de mai jos s-au folosit Indian Yellow și Magenta
fluid de mascare – disponibil fie în recipient cu vârf de dozare, fie în sticluțe (poți citi mai multe despre fluidul de mascare în acest articol)
Aqua Bronze – culoarea Copper
pensule pentru acuarelă
apă
un dozator spray cu apă
paletă de pictură

Tutorial, pe pași, pentru utilizarea fluidului de mascare și a culorilor de acuarelă în combinație cu Aqua Bronze de la Schmincke
Lucrează la schiță folosind fluidul de mascare (pe hârtie uscată), pentru a masca anumite zone de pe hârtie, cele care vor rămâne albe. Așteaptă apoi uscarea fluidului de mascare – liniile trasate trebuie să fie perfect uscate înainte să treci la aplicarea culorii.

[caption id="attachment_2030" align="aligncenter" width="650"] Primul pas este aplicarea fluidului de mascare pe hârtie[/caption]

Folosind o pensulă pentru pictura în acuarelă, artistul a pictat o floare, folosind cele două culori menționate deja – Indian Yellow și Magenta. Pentru un efect interesant, artistul a aplicat (folosind dozatorul spray) picături de apă deasupra culorii umede deja aplicate.

[caption id="attachment_2032" align="aligncenter" width="650"] Acuarele Horadam - Magenta și Indian Yellow[/caption]

După ce culorile s-au uscat total, amestecă pe paletă o cantitate mică de Aqua Bronze cu apă. Cantitatea de apă adăugată influențează opacitatea și strălucirea pigmenților metalici – Copper în acest exemplu.

[caption id="attachment_2035" align="aligncenter" width="650"] Aqua Bronze se amestecă cu puțină apă[/caption]

Acum poți trece la a aplica tușe din acest amestec pe diferite regiuni din lucrare. Poți experimenta cu variații ale stratului aplicat – mai subțire sau mai gros, pentru a descoperi efectele diferite pe care le va avea fiecare din variante. Culoarea se lasă din nou la uscat.

[caption id="attachment_2034" align="aligncenter" width="650"] Aplicarea bronzului Aqua, nuanța Copper[/caption]

La final, șterge prin frecare ușoară fluidul de mascare de la Schmincke.

[caption id="attachment_2031" align="aligncenter" width="650"] Cum se șterge fluidul de mascare - prin frecare ușoară a hârtiei, cu degetele[/caption]

Este recomandat să nu lași fluidul de mascare mai mult de 2 zile pe hârtie, altfel hârtia se poate îngălbeni ușor.

[caption id="attachment_2037" align="aligncenter" width="650"] Diferite nuanțe de albastru combinate cu Aqua Bronze, de această dată nuanța Rich Gold[/caption]

[caption id="attachment_2038" align="aligncenter" width="650"] Diferite nuanțe de acuarele Horadam (Cadmium yellow light, Indian Yellow, Magenta, Yellow ocre, Burnt Sienna și Titanium opaque white) combinate cu Aqua Bronze – Copper[/caption]



Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube dar și în magazinele din București!