Blog ProfiArt

Share

Cum lucrează artistul Evan Woodruffe cu seria de culori Aero de la Schmincke

Evan Woodruffe este un artist care trăiește în Noua Zeelandă iar lucrările pe care le face au fost descrise ca fiind „hărți umede”. Iată impresiile sale asupra culorilor Aero de la Schmincke și asupra medium-ului Aero, un medium cu trăsături speciale. Gama Aero Color Professional de la Schmincke este gama preferată a artistului, care consideră că este cea mai versatilă gamă de culori pe care a întâlnit-o – puterea culorii și aderența superioară sunt două din calitățile importante ale acestor culori.

Majoritatea lucrărilor lui Evan sunt realizate pe pânză, pe care uneori folosește un primer, datorită faptului că acesta îi oferă un timp mai lung la lucru și crește strălucirea culorilor.



Ca prim strat, artistul aplică o soluție de apă și medium Schmincke Aero, pe care o aplică pe suprafața pânzei înainte de a trece la culoare. Medium-ul Aero adaugă putere apei, astfel încât acest film pe suprafața pânzei va permite culorilor să circule fluid, fără să se adune în anumite regiuni. Menține deci un film continuu pe suprafața pânzei și crește puterea de aderență a culorilor și le va intensifica rezistența la apă.

În timp ce suprafața pânzei este umedă, artistul adaugă – cu ajutorul unei pipete, culoarea Aero Color aleasă pentru lucrarea respectivă. În imaginea de mai jos putem vedea nuanța Cobalt Blue și Red Orange.



Conform observațiilor artistului din experiență, fiecare culoare are un anumit specific în ceea ce privește reacția cu alte culori – unele culori “intră” mult mai bine în culoarea apropiată pe pânză, o reacție care are loc datorită unei anumite mărimi ale pigmentului din compoziție. Un exemplu, în imaginea de mai jos, unde Magenta creează, la întâlnirea cu Cobalt, nuanțe interesante de violet.



Acesta este procesul prin care artistul lucrează fundalul unei lucrări – culorile se combină pe pânză, au o dinamică și astfel artistul obține un efect aleatoriu. Puritatea pigmentului (o caracteristică deja cunoscută a mărcii Schmincke) din culorile Aero se traduce, în această tehnică folosită de Evan, în intensitate ridicată a culorilor, chiar și atunci când pe pânză se combină 2 sau 3 nuanțe.



Urmează acum partea cea mai grea. După realizarea acestui tip de fundal spectaculos, artistul adaugă următoarele straturi de culoare, cu ajutorul pensulei (pentru texturi realizate rapid și eficient), a unui marker acrilic (pentru un nivel de detaliere crescut)  sau folosind un aerograf.



Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube dar și în magazinele din București! 
Share

7 idei de tutoriale pentru proiecte handmade de facut acasa

Timpul liber pe care suntem obligați să-l petrecem acasă în această perioadă vine (uneori) la pachet și cu inevitabila întrebare “ce sa fac ca sa nu ma plictisesc“. Dacă ești aici pentru că ai tot amânat ideile de proiecte creative care ți se păreau atractive, din lipsa timpului și consideri că e un moment bun să le reiei, lasă-te inspirat de tutorialele video din acest articol și alege din pictura pe textil, decorațiuni din fimo, pouring art, decorarea micilor piese de mobilier sau primii pași în tehnica acuarelei sau mixed media.
Piese textile decorate cu vopsea specială
Pictura pe textil este din ce în ce mai căutată ca și tehnică creativă. Poți decora fie piese textile pentru casă – fețe de perne, perdele, fețe de masă în tot felul de pattern-uri de impact, conform inspirației și felului în care dorești să îți înfrumusețezi ambientul, fie piese vestimentare – de la teniși (chiar și din piele) până la tricouri din bumbac, fuste, rochii sau alte piese de îmbrăcăminte pe care vrei să le înfrumusețezi. Și culorile de textile vin în diferite finisaje, dintre care varianta mată, cu o opacitate crescută, glossy sau suede, în funcție de gamele și rețetele de fabricație folosite de producătorii acestor tipuri de culori.

Ca și modalitate de aplicare a unei culori pentru textil, poți folosi fie o pensulă, atunci când deja controlezi mai bine liniile trasate, fie un burețel de pictură și un șablon. Poți alege modelul unui șablon flexibil pentru a aplica culoarea pe textil de aici și există chiar și spray-uri cu adeziv ușor (se îndepărtează rapid la prima spălare) care te vor ajuta să fixezi șablonul pe material. Apoi, poți folosi în asociere cu acest tip de șablon și un spray culoare textilă, care se aplică foarte ușor. Mai ai la dispoziție și markerere pentru culoarea textilă și chiar contururi 3d.

În general, pentru ca o culoare textilă să se fixeze bine este recomandată spălarea materialului înainte de a-l decora (fără balsam) și apoi utilizarea fierului de călcat pe partea opusă culorii, timp de câteva minute. Poți găsi instrucțiunile de folosire pe pagina fiecărui tip de culoare din magazinul nostru online.

Urmărește clipul de mai jos pentru detalii referitoare la instrucțiunile de utilizare. Dacă vrei să urmărești subtitrarea în limba română, e necesar să apeși butonul CC din dreapta jos a player-ului video.



Dacă vrei să pictezi un tricou cu un model simplu, poți găsi inspirație în clipul de mai jos, în care artistul Pebeo demonstrează cum pot fi utilizate culori cu efect diferit în aceeași lucrare.



Folosind culori pentru textil, poți lucra și proiecte spectaculoase, ca cele din imaginile de mai jos, realizate de artista Natasha Hulse cu nuanțe Setacolor.



 










View this post on Instagram






















 
A post shared by ProfiArt Romania (@profiart_romania) on Jul 2, 2019 at 12:04am PDT



Obiecte din fimo
Fimo este o pastă modelatoare care se comportă ca o plastilină, cu ajutorul căreia poți lucra obiecte decorative pe care le poți apoi decora cu culori acrilice. După modelarea pastei Fimo în forma dorită, obiectele astfel obținute se coc de obicei în cuptor pentru câteva minute, apoi, după răcire, pot fi decorate în tehnica aleasă.

Urmărește clipurile de mai jos pentru a vedea pașii de realizare a unui breloc pentru chei și a unui set de coastere.




Tablouri pouring art
Tehnica pouring art implică utilizarea culorilor acrilice (subțiate, pentru a se obține o consistență cât mai fluidă, care să curgă, cu ajutorul unui medium special) și a uleiului siliconic pentru realizarea unor tablouri sau pentru decorarea unor piese de decor din mai multe tipuri de materiale. Efectul rezultat este destul de spectaculos (mai ales dacă culorile acrilice alese au un pigment intens) și este o tehnică foarte apreciată datorită simplității și a unei anumite spontaneități la lucru, în plus, cu această tehnică nu vei obține două lucrări la fel și poți experimenta combinații de culori inedite.

Urmărește clipul de mai jos pentru a afla cum se lucrează în această tehnică.


Decorarea unei piese de mobilier
Dacă ai o piesă de mobilier al cărei aspect vrei să-l schimbi, o idee bună ar putea fi folosirea unui spray de culoare. Poți utiliza aceste spray-uri de la Montana și pe culoarea natur a lemnului (dar și pe alte suprafețe – pal, mdf sau sticlă) dar și pe suprafețe colorate, culoarea din spray-uri având o acoperire foarte bună. Create special pentru artiștii urbani care realizează picturi murale, sunt bine optimizate și pentru a fi aplicate în exterior, deci poți folosi aceste spray-uri și pentru a-ți înfrumuseța mobilierul de exterior sau chiar pentru a realiza un model inedit pe un perete din exteriorul casei. E important să citești înainte de a te decide, descrierea fiecărui tip de produs din gama Montana și în funcție de suprafața pe care vrei să lucrezi, să stabilești dacă ai nevoie de un primer (pentru plastic, metal, polistiren) sau de un strat protector de vernis.

Urmărește clipul pentru a afla pașii de realizare a unui proiect de decorare a unor piese mici de mobilier cu ajutorul unui spray Montana. Vei vedea cum să folosești banda adezivă pentru a crea pattern-uri geometrice simple pe suprafața acestor piese de mobilă.


Tablouri mixed media
Mixed media este o tehnică artistică în care se combină mai multe tipuri de medii – acuarelă, creioane colorate simple sau acuarelabile, culori cu efect sau finisaj diferit și chiar și foiță metalică pentru adăugarea unor accente interesante, așa cum poți observa în următoarele tutoriale.

Ca și suprafață suport, în funcție de tehnicile pe care vrei să le combini, poți folosi hârtie pentru pictură (acuarelă, acrilic sau ulei), carton pânzat sau chiar pânză pe șasiu (disponibilă în diferite dimensiuni).




Obiecte decorate cu markere metalice sau culori multisuprafete
Pentru a înfrumuseța obiecte de decor pentru un eveniment special, o sărbătoare sau pentru simplul motiv de a obține piese accent într-un ambient, poți folosi o multitudine de culori ușor de utilizat, în modele simple dar de efect.

Unul din cele mai noi produse de pe ProfiArt.ro sunt markerele metalice, ce pot fi aplicate conform clipului de mai jos (tutoriale pentru mai multe mici proiecte) pe diferite tipuri de suprafețe. Poți citi instrucțiunile complete de utilizare pe pagina de markere metalice.


Markerele cu efect metalic nu sunt singurele variante pe care le ai la dispoziție pentru acest tip de proiect. În funcție de tipul de suprafață pe care vrei să o decorezi, poți analiza și culorile markerelor pentru porțelan sau sticlă, markerele acrilice (pot fi folosite pentru aproape toate suprafețele, cum ar fi lemn, mdf) sau culori cu diferite efecte și patine. Verifică și culorile pentru ceramică sau porțelan sau variantele de culori multisuprafețe.

O altă idee - folosirea spray-urilor Montana pentru farfurii decorative:


Tablouri decorative – creioane acuarelabile sau acuarele
Nu e foarte greu să realizezi tablouri decorative, în acuarelă sau folosind creioane acuarelabile, mai ales dacă alegi, pentru început, modele simple, inspirate din botanică sau geometrice. Pentru acest tip de proiect, e bine să alegi o hârtie de pictură special realizată pentru acuarelă un pic mai groasă, care să nu se onduleze sau să se strice atunci când lucrezi într-o tehnică udă.

Creioanele acuarelabile au trăsături destul de interesante – se aplică culoarea uscată pe hârtie, apoi pigmentul poate fi activat cu ajutorul unei pensule încărcate cu apă sau a unui waterbrush. Rezultă pigmenți intenși și e o tehnică bună pentru un începător, dat fiind controlul sporit asupra aplicării culorii.

Iată un scurt clip dintr-o serie de tutoriale (vezi și cum să desenezi cactuși, sau o altă ilustrație botanică) în care vei vedea atât necesarul de materiale cât și frumusețea unui model botanic minimalist, pe care-l poți realiza independent de experiența anterioară în pictură.



Ș un scurt tutorial din care poți învăța cum să pictezi flori în acuarelă.


Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube dar și în magazinele din București!