8 tutoriale video de pictura in acuarela pentru incepatori

8 tutoriale video de pictura in acuarela pentru incepatori
Share

Atunci când începi să pictezi în acuarelă, este important să cauți materiale și tutoriale care să îți ofere cât mai multe informații despre această tehnică. Experiența este foarte importantă în orice tehnică creativă ai aborda, însă dacă te informezi foarte bine asupra celor mai bune practici, experiența de pictură în acuarelă va fi eficientă și vei depăși rapid dificultățile de început. Iată o serie de tutoriale video pictură în acuarelă pentru începători, pe care le poți urmări cu subtitrarea în limba română, prezentate de un pictor acuarelist rus, Konstantin Sterkhov și Nevskaya Palitra (producătorul acuarelelor profesionale White Nights).

Despre Konstantin Sterkhov

Konstantin Sterkhov este un pictor rus, absolvent al Academiei Repin de Fine Arts, membru al Societății de Acuarelă din Saint-Petersburg. A participat la numeroase expoziții locale și internaționale, cu picturi sau ca membru al juriului, predă pictura în Rusia și în străinătate și este autorul unei serii de cărți despre tehnica acuarelei.

Pictura pentru mine este ca o meditație în sensul în care mă bucur de proces dar sunt în același timp total detașat. Există foarte multă frumusețe în lume. Cred că este un dar să pot să o văd și să pot reflecta, chiar și o parte din ea, în lucrările mele.

Iubesc să lucrez și în ulei și în acuarelă, dar mă întorc mereu la pictura în acuarelă. Care e atracția ei? Acuarela întrupează, pentru mine, toată spontaneitatea apei. Apa este sursa a tot. Nu există viață fără apă. Sunt 25 de ani de când pictez în acuarelă și această tehnică continuă să mă surprindă.” – Konstantin Sterkhov

8 tutoriale video din care poți învăța bazele picturii în acuarelă

În această serie de tutoriale de pictură în acuarelă pentru începători, se folosesc acuarelele White Nights (de la Nevskaya Palitra), pe care le găsești fie la bucată (pastile 2.5 ml), fie la set. Hârtia pentru acuarelă folosită în această serie de tutoriale este de la Hahnemuhle și poți începe cu un bloc pentru acuarelă cum este Britannia – 300 g/mp.

Înainte de a începe să pictezi, e important să ai pe masa de lucru toate instrumentele, până la cel mai mic detaliu. De exemplu, e important ca sub hârtia pe care lucrezi să ai o suprafață care să respingă apa, astfel apa va rămâne în hârtia pe care lucrezi. Mai mult, vei afla de ce e important să ai la îndemână un uscător de păr și un card de plastic și la ce sunt acestea necesare în timp ce pictezi și vei afla și care sunt funcțiile unui medium pentru pictură în acuarelă.

Există patru modalități de pictură în acuarelă – pictură umedă pe umed, pictură uscată pe umed, pictură umedă pe suprafață uscată și uscat pe uscat. În lecțiile video de mai jos te vei familiariza cu tehnica umed pe umed.

Pentru a urmări subtitrarea în limba română, apasă butonul CC din dreapta jos a playerului video.

Din al doilea tutorial video pictură în acuarelă vei afla cum să tratezi ideea de graniță/ limită a culorii, cum să pregătești culorile pentru a fi aplicate pe hârtie, cum să umezești hârtia înainte de a aplica culoarea (mișcări verticale și orizontale).

Urmează schița în acuarelă, pe un exemplu de pictură a unor trandafiri albi. Indiciile din această lecție implică și prioritizarea elementelor dintr-o lucrare, ca și importanță, pentru a oferi o dinamică foarte clară în lucrare.

Pictura fundalului trebuie să înceapă de la cea mai caldă culoare, pentru a face o construcție în straturi.

Pentru trandafiri – elementele principale ale picturii din exemplu, trebuie să surprinzi cât mai corect tonurile și umbrele existente și să ții sub control contrastul cu fundalul.

Un alt exemplu predat de pictorul Konstantin Sterkhov este pictura unei pisici. Diferit de lucrarea cu trandafiri, din acest tutorial video pictură în acuarelă vei învăța cum să faci mai întâi o schiță în creion a subiectului pe care dorești să-l reprezinți în lucrare.

Urmează din nou aplicarea culorii pe fundal – construit la fel, de la nuanțele deschise la nuanțele închise și verificarea zonelor de contact ale fundalului cu subiectul.

Subiectul lucrării – în acest caz este vorba de o pisică, va fi pictat cu atenție la textură și granulație, la zonele de întâlnire cu fundalul și la naturalețea efectelor.

 

Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube dar și în magazinele din București!